נשים ששותות שמונה כוסות קפה או יותר ביום כשהן בהריון נמצאות בסיכון להפלות וללידת עובר מת, כך מדווחים היום (ד', 17.11.05) חוקרים דניים. מהמחקר עולה כי לידת עובר מת נמצאה בשכיחות גבוהה פי שניים בקרב שותות קפה 'כבדות' מאשר בקרב נשים בהריון שלא שתו קפה.
החוקרים מאוניברסיטת Aarhus גילו כי גם לאחר שלקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים שהחלישו במידת מה את הקשר, עדיין שותות הקפה 'הכבדות' נשארו בסיכון גבוה ב-59% ללידת עובר מת.
נשים ששתו ארבע עד שבע כוסות קפה ביום היו בסיכון גבוה ב-33% ללידת ולד מת.
מקסימום - שלוש כוסות קפה ביום
על-פי ממצאי המחקר הנוכחי וכן מחקרים קודמים, מייעצים החוקרים ליישם את עקרון הזהירות ולייעץ לנשים להימנע משתייה של יותר משלוש כוסות קפה ביום. בדנמרק קיימת מדיניות רשמית המזהירה נשים להגביל את צריכת הקפה שלהן לכמות זו.
מאחר ומספר מחקרים מצאו קשר בין שתיית קפה לתוצאות לא רצויות של הריון, ומאחר וישנם מנגנונים פיזיולוגיים המראים כי הקפה עלול לפגוע בעובר, בדקו החוקרים את הסיכונים לשתיית קפה בהריון.
הממצאים פורסמו בעיתון האמריקני לאפידמיולוגיה.
כדי לחקור את הנושא הם סקרו 88,482 נשים שהיו חלק מרישומי לידה בדנמרק, ביניהן 1,102 מקרים של לידת עובר מת. הנשים, בשבוע ה-16 של ההריון, רואיינו לגבי צריכת הקפה וגורמים אחרים המעורבים פוטנציאלית, כמו צריכת אלכוהול ועישון.
בקרב הנשים, 55.4% דיווחו כי לא שתו קפה במהלך ההריון, בעוד 31.4% שתו חצי עד שלוש כוסות קפה ביום. 13% מהנשים שתו יותר משלוש כוסות קפה ביום, ו-3.4% שתו שמונה או יותר כוסות ליום.
מסוכן יותר לאחר השבוע ה-20 להריון
לאחר הוצאת גורמי סיכון אחרים, החוקרים גילו כי נשים ששתו חצי כוס קפה עד שלוש כוסות קפה ביום היו בסיכון גבוה ב-3% ללדת עובר מת. אלה ששתו ארבע עד שבע כוסות ביום היו בסיכון גבוה ב-33% ואלה ששתו יותר משמונה כוסות ליום היו בסיכון הגבוה ביותר - 59%. הקשר ללידת עובר מת היה חזק יותר לאחר השבוע ה-20 להריון.
החוקרים לא גילו כל קשר בין שתיית תה או קולה ללידת עובר מת, ולכן הסיקו כי הקפאין אינו האחראי לכך. "הקפה מכיל מספר רכיבים כימיים", הדגישו החוקרים "יש צורך במחקרים נוספים כדי לנסות ולהשוות את השפעת הקפאין מול הקפה ללא קפאין".