|   15:07:40
  יהונתן דחוח הלוי  
עיתונאי עיתונות זהב בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

עזה - בסיס לשלוחות אל-קאעידה

הפיגוע ברפיח חשף פעם נוספת את היות רצועת עזה תחת שלטון חמאס מקום מבטחים לארגוני טרור פלשתינים, המזוהים עם אל-קאעידה, ואת תפקידה של חמאס בפיתוח רשתות הטרור בסיני
14/08/2012  |   יהונתן דחוח הלוי   |   מאמרים   |   העולם הערבי   |   תגובות
החיילים המצריים שנהרגו בפיגוע באזור רפיח מובלים לקבורה [צילום: AP]

   איציק וולף
מורסי: לא נשתוק לנוכח מתקפת הטרור

   עופר וולפסון
אלפים השתתפו בלווית 16 ההרוגים ברפיח

פיגוע הטרור באזור רפיח (5.8.12), בו נהרגו 16 חיילים מצרים ונפצעו 7 נוספים, העמיד בפני הנשיא החדש של מצרים, מוחמד מורסי, את האתגר הביטחוני המשמעותי ביותר מאז כניסתו לתפקיד. היעד העיקרי של הפיגוע היה לבצע הרג המוני בישראל לאחר ההשתלטות על הנגמ"שים המצריים (אחד הושמד על-ידי חיל האוויר הישראלי והשני פוצץ בידי המחבלים המתאבדים), ואולם תקיפת החיילים המצרים בעת שישבו לסעודת שבירת צום הרמדאן המחישה את קריאת התיגר של הארגונים האיסלאמיים הקיצוניים הפועלים על עצם השליטה המצרית בחצי האי סיני.

לא היה זה הפיגוע הראשון נגד יעדי שלטון מצריים בסיני. בשנתיים האחרונות דווח על מקרים נוספים של תקיפת תחנות משטרה באל-עריש, בהן נהרגו שלושה קצינים, שלושה חיילים ואזרח, וקרוב לעשרים פיגועי טרור בצינור הגז המצרי, שהוביל גז לישראל. 25 פעילים בארגון האיסלאמי הקיצוני "ג'מאעת אל-תווחיד ואל-ג'יהאד" נעצרו בחשד למעורבות בפיגועים אלה, והם הובאו לדין בבית המשפט באיסמאעיליה. ארבעה מהחשודים שנעצרו הם: מוחמד סאמי אל-עיסאווי - סטודנט לרפואה, עבד אל-חלים חסן, איבראהים עיסאם וחסן מוחמד.

יד קשה נגד הטרור הפנימי וטיהור הצבא
ענאן, מורסי וטנטאווי [הנשיאות המצרית]

התגובה המצרית הייתה תקיפה - וקשה. לאחר סיור בסיני עם שר ההגנה מוחמד אל-טנטאווי, הודיע הנשיא מוחמד מורסי על כוונתו לנקוט יד קשה נגד האחראים לפיגוע בחיילים המצרים, ומדיניות זו תורגמה למבצע צבאי מקיף, הנמשך זה מספר ימים במערב סיני, ובמהלכו דווח על 60 הרוגים. צבא מצרים עושה שימוש במבצע זה במסוקי קרב לאחר תיאום וקבלת הסכמת ממשלת ישראל לתגבר את כוחותיו בחצי האי סיני, וזאת בהתאם לחוזה השלום בין שתי המדינות.

במקביל, ניצל מורסי את הפיגוע ברפיח לעריכת חילופי גברי בשני שלבים בצמרת הביטחונית. שר ההגנה, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי והרמטכ"ל המצרי, סאמי ענאן, הוצאו לגמלאות, ובמקומם מונו בהתאמה הפילדמרשל עבד אל-פתאח סיסי והגנרל צדקי סובחי. גם מפקד הצי ומפקד חיל האוויר הוצאו לגמלאות והם מונו לתפקידים אזרחיים (ראש מנהלת תעלת סואץ והשר לענייני התעשיה הצבאית). מורסי הודיע רשמית על ביטול התיקונים לחוקה שהוכנסו סמוך לבחירתו לתפקיד על-ידי הצבא, ואשר העניקו לצבא סמכויות נרחבות על חשבון הנשיא.

בשלב הראשון מיד לאחר הפיגוע הודיע מורסי על הוצאתו לגמלאות של האלוף מוראד מוחמד מוואפי ראש המודיעין הכללי, מינוי מוחמד ראפת שחאתה למפקד בפועל של המודיעין הכללי, פיטורי מושל מחוז צפון סיני, מינוי האלוף מוחמד אחמד זכי למפקד משמר הרפובליקה, מינוי האלוף מאג'ד נוח לעוזר שר הפנים בתחום הביטחון המרכזי והאלוף מוחמד אל-סר'יר לעוזר שר הביטחון בתחום הביטחון בקהיר. כמו-כן, הסמיך הנשיא מורסי את שר ההגנה טנטאווי (שהודח כאמור לאחר מספר ימים) למנות את מפקד חדש למשטרה.

על הכוונת - הארגונים הסלפיים

ממשלת מצרים נמנעה מלגנות את כוונת הטרוריסטים לבצע פיגוע הרג המוני בישראל, ובכירים בתנועת האחים המוסלמים מפנים אצבע מאשימה לעבר ישראל, וטוענים כי היא העומדת מאחורי הפיגוע בניסיון לתקוע טריז בין מצרים לחמאס. עמדה זו מקבלת ביטוי מודגש בביטאונה של מפלגת החירות והצדק, מפלגת החזית של האחים המוסלמים.

לצד הקו התעמולתי המסית נגד ישראל, גורמי המודיעין המצרי החוקרים את הפיגוע מצאו, כי העקבות מוליכים לכיוון רצועת עזה. שלושה ארגונים סלפיים, הפועלים ברצועת עזה, מוחזקים כאחראים פוטנציאלים לביצוע הפיגוע, והם: צבא האיסלאם, אל-תווחיד ואל-ג'יהאד, וג'לג'לת. שלושת הארגונים מזוהים אידיאולוגית עם ארגון אל-קאעידה. מצרים העבירה לממשלת חמאס בקשה להסגרת מספר פעילים איסלאמיים קיצוניים, החשודים במעורבות בפיגוע, ובדיווחים בעיתונות הערבית ננקב שמו של מומתאז דורמוש, מפקד צבא האיסלאם לצד שניים נוספים מפעילי ארגונו.

צבא האיסלאם - החשוד העיקרי
חטיפת העיתונאי אלן ג'ונסטון [צילום: AP]

גורמים ביטחוניים במצרים מסרו (11.8.12) לעיתון המצרי "אל-יום אל-סאבע", כי על-פי המידע שבידיהם "צבא האיסלאם" אחראי לפיגוע. לדבריהם, ב-4 באוגוסט, יום לפני הפיגוע, נערכה באחד הבתים של מנהיג "צבא האיסלאם" ברפיח הפלשתינית פגישה, בה השתתפו כ-35 פעילים, ובה הוחלט על הוצאתו לפועל של הפיגוע. הם ציינו, כי מידע על הפגישה הגיע לידי המודיעין המצרי והמודיעין הישראלי. מבצעי הפיגוע היו, כך על-פי הגורמים הביטחוניים המצרים, ארבעה פלשתינים ושני מצרים.

מסמכים שנתפסו במעונו של אוסאמה בן-לאדן בפקיסטן הצביעו על קשר ישיר בין צבא האיסלאם לבין בכירים באל-קאעידה. אחד מהם היה מכתב שנשלח ב-2006 מ"צבא האיסלאם" בעזה למפקד המבצעים באל-קאעידה, ובו בקשה לקבל הנחיות בנוגע לדרכי הפעולה והשגת המימון במסגרת הג'יהאד נגד ישראל.

באוגוסט 2006 חטפו פעילים של "צבא האיסלאם" שני עיתונאים של רשת "פוקס", ודרשו את שחרורו של המטיף האיסלאמי הקיצוני, אבו קתאדה, המזוהה עם אל-קאעידה, שהיה מוחזק בכלא הבריטי.

יחסיו של "צבא האיסלאם" עם חמאס ידעו עליות ומורדות. בשנת 2006 שיתפו שני הארגונים פעולה בתחום המבצעי, ששיאו היה בפיגוע המשותף נגד עמדת צה"ל בגבול רצועת עזה, במהלכו נחטף החייל גלעד שליט. לאחר השתלטות חמאס על הרשות הפלשתינית ברצועת עזה (יולי 2007) נקטה ממשלת חמאס יד קשה נגד "צבא האיסלאם", במסגרת המדיניות המרסנת נגד הארגונים הסלפיים, שקראו תיגר על שלטון חמאס, וכדי לחייבו לפעול בתחום הג'יהאד נגד ישראל בהתאם לאסטרטגיה הנקבעת על-ידי חמאס. נקודת-מפנה ביחסים הייתה חטיפתו של העיתונאי אלן ג'ונסטון בידי "צבא האיסלאם" ושחרורו בכוח מידי החוטפים לאחר 114 ימי שבי על-ידי כוח של ממשלת חמאס.

"צבא האיסלאם" עבר תהליך של "אילוף" בידי ממשלת חמאס וקיבל את תכתיביה שלא לערער על סמכותה השלטונית ושלא לנקוט פעולות עצמאיות שאינן עולות בקנה אחד עם האסטרטגיה של ניהול העימות עם ישראל. פעילותו של "צבא האיסלאם" תועלה אפוא, בידיעת חמאס, לחזית ג'יהאד אחרת מחוץ לרצועת עזה בחצי האי סיני. ב-3 בנובמבר 2010 נהרג בתקיפת חיל האוויר הישראלי בעזה מוחמד נמנם, פעיל בכיר ב"צבא האיסלאם". בהודעה רשמית של צה"ל נמסר, כי "נמנם היה מעורב בהובלת מספר פיגועים נגד מטרות ישראליות בשנים האחרונות", וכי "לאחרונה היה הפעיל הבכיר מעורב בתכנון פיגועים נגד מטרות ישראליות ואמריקניות בחצי האי סיני, בשיתוף עם גורמי חמאס ברצועת עזה”.

ג'לג'לת נשען על פורשי חמאס
ניזאר ריאן [צילום: AP]

ארגון "ג'לג'לת" (جلجلت) הוקם ככל הנראה לאחר ההשתלטות של חמאס על השלטון ברצועת עזה, והוא מורכב מפעילים לשעבר או בהווה בגדודי אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. יש המזהים את "ג'לגל'ת" עם ארגון "אנסאר אל-סונה". בסקירת מודיעין של השב"כ מ-2009 צוין, כי קיימות מספר הערכות לגבי הרקע להקמת הארגון. האחת גורסת, כי הארגון מורכב מפעילים שפרשו מגדודי אל-קסאם על-רקע מחלוקת אידיאולוגיות, בשל מה שנראה בעיניהם כהתמתנות התנועה נוכח הסכם הרגיעה עם ישראל בחודשים יוני-דצמבר 2008.

על-פי סברה אחרת, התופעה החלה בעקבות השתלטות חמאס על הרצועה (יוני 2007). פעילי חמאס, אשר פרשו על-רקע חילוקי-דעות פנימיים, זכו ליחס קשה מצד התנועה. הם נעצרו, עונו, סבלו חבלות קשות (באחד המקרים נעקרה עינו של אחד מהם) ועם שחרורם מבתי הכלא של חמאס הצטרפו לג'לג'לת במטרה לפגוע בחמאס ובמנהיגיה. שמו של ניזאר ריאן, חבר פרלמנט ומפקד בגדודי אל-קסאם, שנהרג בתקיפת צה"ל בינואר 2009 והיה ידוע בגישתו הלוחמנית הקיצונית, מוזכר כגורם שהיה אחראי על מעבר של פעילי גדודי אל-קסאם ל"ג'לג'לת".

עוד צוין בסקירת השב"כ, כי חלק מפעילי ג'לג'לת עברו אימונים צבאיים בחו"ל, וכי הארגון היה מעורב בפיגועי טרור נגד ישראל, שהבולט בהם היה ב-27 בינואר 2009, עת הופעלו שלושה מטענים לעבר סיור צה"ל שנע על ציר הוברס סמוך לקו דיווח 133. בפיגוע נהרג חייל ונפצעו שלושה חיילים נוספים.

לאל-תווחיד ואל-ג'יהאד יכולות מבצעיות מוכחות

ארגון אל-תווחיד ואל-ג'יהאד (التوحيد والجهاد) פועל הן ברצועת עזה והן בחצי האי סיני, ולו מיוחסים הפיגועים באתרי התיירות בטאבה (2004), בשארם א-שייח' (2005), בדהב (2006) וכן באזור אל-חוסיין בקהיר (2009). הארגון, שלו אידיאולוגיה איסלאמית קיצונית המזוהה עם ארגון אל-קאעידה, הכריז בשנת 2011 יחד עם ארגונים נוספים על אזור חצי האי סיני כ"אמירות איסלאמית", והודיע, כי אזור זה יהפוך לשטח ממנו יתבצע ג'יהאד נגד ישראל. פעילי הארגון תקפו כאמור תחנות משטרה מצריות בסיני וכן את צינור הגז שהוביל גז לישראל.

ב-14 באפריל 2011 חטפו פעילי ארגון אל-תווחיד ואל-ג'יהאד אזרח איטלקי בעזה, בניסיון ללחוץ על ממשלת חמאס לשחרר את מנהיג הארגון הישאם אל-סעידיני (هشام السعيدني), המכונה אבו אל-ווליד אל-מקדיסי (أبو الوليد المقدسي). החטוף הוצא להורג בפעולת החילוץ של ממשלת חמאס, במהלכה חוסלו שני החוטפים.

ב-3 באוגוסט 2012, יומיים לפני הפיגוע בסיני, שחררה ממשלת חמאס מהכלא את הישאם אל-סעידיני, וגורם פלשתיני מסר, כי שחרורו בוצע על בסיס הסכמתו של סעידיני, הנושא באזרחות ירדנית, לעזוב בקרוב את רצועת עזה ולעבור לירדן.

ארגון איסלאמי סלפי חשוב נוסף, הפועל ברצועת עזה ובסיני - "מועצת השורא של המוג'אהידין" (مجلس شورى المجاهدين) - היה מעורב אף הוא בפיגועי טרור נגד יעדים ישראלים מגבול סיני. הארגון נטל אחריות לביצוע פיגוע הטרור מגבול מצרים, בו נהרג אזרח ישראלי, שעסק בבניית גדר הביטחון בגבול סיני. הפיגוע כלל ירי במטול נגד טנקים, הפעלת מטען וירי בנשק קל, והשתתפו בו שני מחבלים, האחד אזרח מצרי והאחר אזרח סעודי. בסרטון הווידאו שהפיץ הארגון על הפיגוע נראים שני המחבלים עורכים תצפיות לעבר הגבול, לומדים את זירת הפיגוע המתוכננת, מקבלים הנחיות לפעולה, שעיקרן תקיפת רכב סיור של צה"ל על קו הגבול וחדירה לתוך הישוב הישראלי ניצנה כדי לבצע הרג המוני.

פעילות טרור בסיני של ועדות ההתנגדות
"ועדות ההתנגדות העממית" [אתר ועדות ההתנגדות]

גם ארגון "ועדות ההתנגדות העממית", שותפו האסטרטגי של חמאס ברצועת עזה, היה מעורב בפיגועים משטח סיני לעבר ישראל. את האחריות לפיגוע ב-18 באוגוסט 2011 מצפון לאילת, בו נהרגו 8 ישראלים, מייחסת ישראל לוועדות ההתנגדות העממית. מרכז המידע למודיעין ולטרור, הניזון מגורמי מודיעין בישראל, תיעד ניסיונות פיגוע נוספים שבוצעו על-ידי ועדות ההתנגדות העממית דרך גבול סיני:

ב-21 ביולי 2006 נעצר בסמוך לגבול הישראלי-מצרי פעיל הארגון בעת שניסה לחדור לישראל מסיני. בחקירתו הוא הודה, כי נשלח לישראל על-ידי פעיל "ועדות ההתנגדות העממית" ברצועת עזה כדי לחטוף ישראלי ולהבריחו לרצועה לשם ניהול מו"מ על שחרור אסירים פלשתינים. ההנחיה שקיבל הייתה לנסות לחטוף חייל ואם ייכשל הניסיון, להרוג אותו ולהעביר את מסמכיו לרצועה לצרכי ניהול מו"מ.

ב-11 ביוני 2006 נעצרו שני מחבלים פעילי הארגון בעת שניסו לחדור לישראל דרך מצרים. בחקירתם הם הודו, כי נשלחו לישראל לשם ביצוע פיגועי חטיפה והרג.

ב-5 באוקטובר 2005 נעצרו שלושה פעילי "ועדות ההתנגדות העממית", שחדרו מרצועת עזה דרך סיני למצפה רמון. השלושה תכננו להגיע לג'נין על-מנת להקים תשתית לייצור אמצעי לחימה בדגש על נשק תלול מסלול, ואף לקחת חלק פעיל בביצוע פיגועים נגד מטרות ישראליות. הם הסתננו לסיני דרך מחילה קצרה מתחת לגדר הבטון באזור רפיח ונתקלו בשוטרים מצרים, אותם שיחדו על-מנת שיאפשרו להם לעבור. השלושה שהו בסיני במשך יממה אצל תשתית קולטת, ומשם הועברו לתשתית מבריחים בסיני. הם חדרו לישראל בהובלת מבריח מצרי. עם החוליה נמצא דיסק נייד, ובו הדרכה להכנת חומרי נפץ ומטענים שמקורו ב"חיזבאללה".

גדודי אל-קסאם שיגרו רקטות מסיני
[צילום: פלאש 90]

ארגון חמאס עצמו מעורב אף הוא, כך על-פי מידע מודיעיני שבידי ישראל, בפיגועי טרור משטח סיני. מרכז המידע למודיעין לטרור תיעד את פעולות שיגור רקטות לעבר העיר אילת שבוצעו בידי פעילי גדודי אל-קסאם של חמאס במהלך 2010:

  • ב-22 באפריל 2010 - נורו שלוש רקטות גראד 122 מ"מ מחצי האי סיני לעבר אילת ועקבה. נפילה אחת זוהתה בים, דרומית לאילת והשנייה בעיר עקבה בשטח ירדן.

  • ב-24 באפריל מצאו צוללנים נפל רקטת גראד נוספת כ-70 מ' דרומית לחוף הנסיכה באילת בעומק של 30 מטר.

  • ב-2 באוגוסט 2010 - נורו משטח סיני לכיוון ישראל שש רקטות מסוג גראד 122 מ"מ. שלוש רקטות נפלו בעיר אילת, אחת מהן בבריכת ניקוז הממוקמת בצפון העיר. לא היו נפגעים. שתי רקטות נוספות נפלו בעיר עקבה בחזית מלון אינטרקונטיננטל. אזרח ירדני נהרג וחמישה נפצעו, אחד מהם באורח קשה. רקטה נוספת נפלה לים.

מאחורי שני אירועי שיגור הרקטות לעבר אילת עמדה חוליה של פעילי הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז אלדין אל-קסאם. בשני האירועים לא הודתה חמאס באחריות לירי, ובאירוע של ה-2 באוגוסט 2010 אף הכחישה את עצם קיומו. הסיבה להכחשה, על-פי מרכז המידע למודיעין ולטרור היא, ניסיון לקזז נזקים מול מצרים וירדן שראו באירוע פגיעה בביטחונן הלאומי ובכלכלה שלהן.

ארגונים איסלאמיים סלפיים נוספים פועלים ברצועת עזה ואף הם היו מעורבים בפעילות טרור נגד ישראל, ובהם "צבא האומה" (جيش الامة), בהנהגת איסמאעיל חמיד, שהוקם בידי פורשי ועדות ההתנגדות העממית, וארגון "פתח אל-איסלאם באדמת אל-ריבאט" (فتح الاسلام في ارض الرباط).

עיקרי המשמעויות העולות מתמונת המצב
מורסי. פועל לחיזוק מעמדו [צילום: AP]

חתירה ל"אילוף"
למעשה, חותר מורסי בדומה לחמאס "לאלף" את הארגונים הסלפיים, לעקרם מחתרנות, לנטרל את פוטנציאל הנזק שלהם ליציבות הפנימית במצרים, ולהכפיפם לכללי משחק חדשים, שיאפשרו להם חופש פעולה מוגבל בתחום הג'יהאד מבלי לפגוע באינטרסים מצריים או לסבך את מצרים באחריות ישירה לטרור

רצועת עזה הפכה למקום מבטחים עבור ארגוני טרור פלשתיניים, ובהם המזוהים אידיאולוגית עם ארגון אל-קאעידה, ואף המקיימים איתו קשר ישיר. כל עוד ארגונים אלה אינם מערערים על שלטון חמאס ואינם פוגעים באינטרסים שלו, מאפשרת ממשלת חמאס לארגונים אלה חופש פעולה ורואה בהם שותפים למאבק בישראל.

חמאס קבעה קווים מנחים לאסטרטגיית העימות עם ישראל שמקורו ברצועת עזה, המחייבים את כל הארגונים הפלשתיניים לעמוד בהם כדי למקסם רווחים מדיניים מהשימוש בטרור. קווים מנחים אלה כוללים:

  • הפעלת טרור קבוע על אש נמוכה, הבא לידי ביטוי בשיגור רקטות לעיתים מזדמנות ופיגועי ירי ומטען לאורך גבול רצועת עזה עם ישראל, המכוונים נגד חיילי צה"ל ומתיישבים ישראלים. גדודי אל-קסאם אינם נוטלים בדרך כלל חלק בפיגועי טרור אלה, אלא עושים שימוש בארגוני טרור פלשתינים אחרים כקבלני המשנה מטעמם ובתיאום עימם. ביסוד פיגועים אלה עומד העיקרון של המשכיות הג'יהאד נגד ישראל וההנחה, שהתגובה הישראלית תהיה לכל היותר ממוקדת ולא תביא לעימות צבאי כולל.

  • פיגועים אסטרטגיים ממוקדי-משימה, שתכליתם לחטוף חיילים ישראלים לשם מיקוח לשחרור טרוריסטים פלשתינים המרצים עונשי מאסר בישראל. בתכנון ובביצוע שותף חמאס כגורם מוביל, והנחת הארגון היא הרווח הטמון בפעולה מוצלחת גדול מהנזק הצפוי מפעולת תגמול ישראלית, גם אם תהיה רחבה בהיקפה. ניכר, כי חמאס בוטח ביכולתו להרתיע את ישראל מפני מבצע צבאי ישראלי ממושך בעומק שטח רצועת עזה, וסבור כי ארגוני זכויות האדם מעניקים לו גיבוי חשוב בעניין זה.

  • מתקפת רקטות מסיבית לעבר ישובים ישראלים ועמדות צה"ל בתגובה למה שחמאס רואה כהפרה ישראלית של "כללי המשחק", ובין היתר תקיפת יעדים בשטח רצועת עזה (סיכול ממוקד) ופגיעה בפלשתינים ובאינטרסים מהותיים (דוגמת מסגד אל-אקצה). בפעולות אלה גדודי אל-קסאם של חמאס נוטלים חלק באופן פעיל ורשמי לצד ארגוני הטרור האחרים הפועלים בתיאום מלא. דרך פעולה זו נתפסת על-ידי חמאס כבעלת חשיבות להרתעת ישראל וכאינה מסכנת את השלטון בעזה, מתוך הנחה, כי לישראל עניין לסיים בהקדם את סבבי העימות ולא להיגרר למלחמת התשה ממושכת.

  • פתיחת זירת ג'יהאד נגד ישראל מחצי האי סיני. חמאס תיעל את הארגונים האיסלאמיים הסלפיים לפעילות טרור נגד ישראל מאזור זה, והשתתף בעצמו בשיגור רקטות לעבר אילת. פעילי טרור מחצי האי סיני עברו אימונים ברצועת עזה ופעילי טרור פלשתינים עברו לשטח סיני דרך מעבר הגבול ברפיח או דרך המנהרות ללא פיקוח מצרי. חצי האי סיני משמש את חמאס כאפיק עיקרי להעברת אמצעי לחימה ותחמושת (חלקם מסודן, מאירן ומשלל המורדים בלוב) ונשק ומטעני חבלה עוברים גם מרצועת עזה לסיני לצרכים מבצעיים של ארגוני הטרור. האינטרס ההדדי של חמאס והארגונים האיסלאמיים הקיצוניים בסיני (העברת אמל"ח, אימונים, ג'יהאד), וההנחה כי שלטונה של מצרים רופף באזור זה וכי היא משלימה למעשה בתגובתה המינורית יחסית עם פיגועי טרור נגד ישראל, העניקו משנה-תוקף לגישה המרחיבה את זירת העימות לגבולה הדרומי של ישראל עם מצרים.

הפיגוע שכוון נגד החיילים המצרים (5.8.12) היה בגדר הפתעה אסטרטגית עבור השלטון המצרי החדש של האחים המוסלמים. מצרים לא פעלה בנחישות מספקת בשנים האחרונות לשלטונו של מובארק נגד ארגוני הטרור בסיני, והמהפכה שהביאה לעליית האחים המוסלמים שידרה מסר של תמיכה בג'יהאד נגד ישראל, והדבר בא לידי ביטוי בתגובה הרפה לפיגועים שבוצעו מגבול סיני בחודשים האחרונים, ובפרט לפיגוע החמור ב-18 ביוני השנה.

בפיגוע האחרון נמנע המשטר המצרי מלגנות את ארגוני הטרור על כוונות הפיגוע בישראל, ולפעול נגדם משום סיבה זו, והוא התמקד אך ורק בתגובה להריגת החיילים המצרים. מדיניות מצרים דומה לזו של חמאס כלפי ארגוני הטרור הסלפיים בתחומה, הווה אומר: הארגונים לגיטימיים בעיני המשטר, ואין בכוונתו להוציאם מחוץ לחוק, כל עוד אין הם מערערים על השלטון המרכזי ואינם פוגעים באינטרסים מהותיים שלו. למעשה, חותר מורסי בדומה לחמאס "לאלף" את הארגונים הסלפיים, לעקרם מחתרנות, לנטרל את פוטנציאל הנזק שלהם ליציבות הפנימית במצרים, ולהכפיפם לכללי משחק חדשים, שיאפשרו להם חופש פעולה מוגבל בתחום הג'יהאד מבלי לפגוע באינטרסים מצריים או לסבך את מצרים באחריות ישירה לטרור.

האינטרס העליון של מצרים הוא להביא לשינוי סטטוס הסכם קמפ דייוויד, ולאפשר מימוש מלא של הריבונות המצרית בכל שטח סיני, כולל בתחום הצבאי. פעילות טרור מגבול מצרים, שאינה מסבכת את מצרים באחריות ישירה, מסייעת בראיית השלטון להפעיל לחץ על ישראל להסכים להיערכות צבאית קבועה בשטח C בסיני, ובמילים אחרות להפוך את הדרישה לשינוי ההסכם לאינטרס ישראלי מבלי שמצרים משלמת מחיר מדיני עבורו.

מוחמד מורסי ניצל את הפיגוע להפגין מנהיגות ולחזק את מעמדו כמפקד העליון של הצבא המצרי. הוא ביקר פעמיים את הכוחות המצריים בסיני, ניהל ישיבות עם מפקדי הצבא וכוחות הביטחון, בהן הנחה על פעולות צבאיות בסיני וערך חילופי גברי בצמרת הצבאית, בראשם הוצאתם לגמלאות של שר ההגנה טנטאווי, ראש המודיעין הצבאי וראש המודיעין הכללי. מורסי אינו מסתיר את היעד שהציב לעצמו לטהר את מערכות השלטון והצבא מאנשי המשטר הישן, ובדברים שנשא השבוע אמר לתומכיו, כי מדובר בתהליך שייארך זמן, אך הוא נחוש ליישמו.

חילופי הגברי במקביל לביטול החלטות המועצה הצבאית העליונה בידי מורסי ממחישים את ידו העליונה של המשטר האיסלאמי החדש במצרים, השואב את כוחו מהתמיכה של ההמונים. ככל שיילך ויושלם תהליך טיהור הצבא ומנגנוני הביטחון, כך תגבר ההעזה של מצרים החדשה בתחום מדיניות החוץ, ולכך תהיה השלכה ישירה על היחסים עם ישראל והמעורבות המצרית שתהיה פעילה ותקיפה יותר, לצידה של חמאס כשותף אסטרטגי, בסוגיעה הפלשתינית.

תאריך:  14/08/2012   |   עודכן:  14/08/2012
יהונתן דחוח-הלוי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
עזה - בסיס לשלוחות אל-קאעידה
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
הוא מורשת רבין!
14/08/12 14:12
2
דודי30
14/08/12 19:20
3
יש אלC.I.Aדה
14/08/12 20:31
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
נשיא מצרים, מוחמד מורסי, פיטר (יום א', 12.8.12) את שר ההגנה, חוסיין טנטאווי, ואת הרמטכ"ל סמי ענאן, ומינה אותם ליועציו. מורסי מינה במקום טנטאווי את הפילדמרשל עבד אל-פתאח סיסי ובמקומו של ענאן את הגנרל צדקי סובחי. השינויים תקפים מיידית ומורסי כבר השביע את מחליפו של ענאן.
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   ישראלי-ערבי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   ישראלי-פלשתיני  /  מי ומי  
אל-קאעידה פוצץ את צינור הגז במצרים  /  איציק וולף
קלינטון לטנטאווי: שתף פעולה עם מורסי  /  איציק וולף
דמוקרטיה של שבטים   /  מרדכי קידר
שלח או לא שלח   /  מנשה שאול
בתוניסיה, אחרי המהפכה  /  אסף גבור, תוניסיה
10 המכות שירדו על המצריים במצרים העכשווית  /  אסף רגב
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רון בריימן
רון בריימן
התקשורת הישראלית, ואפילו זו הרואה את עצמה כ"ממלכתית", חוטאת ב"עכשיוויזם" מסוכן ובעידוד הפיכת עסקת החטופים לכניעה ללא תנאי
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
ביידן מחצין אינטליגנציה רגשית גדולה (אביגיל..), אך בגלל מחדלו גואה במשמרתו האנטישמיות בקמפוסים    כשיחזרו חטופים, נראה אנשים שבורים גופנית ונפשית; סינוואר ימשיך להחזיק חלק מהחטופים ...
דן מרגלית
דן מרגלית
רק הפרופסור גרשום שלום - מי שהביא לידיעת העולם את תורת הקבלה הנשכחת ועמד על מעשיו של נביא השקר שבתי צבי - הטיח בחילונים ובחרדים בארצם של יוהאן וולפגנג גתה ולודוויג בטהובן כי אין דב...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il