אנשים המגזימים בשתיית קולה עלולים להעמיד את הכליות שלהם בסיכון, כך קובע מחקר חדש.
שתייה של יותר משתי מנות קולה ביום יותר מהכפילה את הסבירות למחלה כרונית של הכליות, כך גילו חוקרים מהמוסד הלאומי למדע בריאות סביבתית בצפון קרולינה. לא נראה סיכון גבוה עם משקאות מוגזים אחרים.
המחקר הראה כי ישנו גורם בשתיית משקאות קולה הקשור לעלייה בסיכון למחלת כליות כרונית. החוקרים אינם מאמינים כי מדובר בקפאין, וכן לא בסוכר.
האחראית היא כפי הנראה החומצה הזרחנית, המעניקה לקולה את הטעם המיוחד ופועלת כחומר משמר. במשקאות אחרים, משתמשים בחומצת לימון. חשיפה לרמות גבוהות של פוספט (זרחה) נמצאה קשורה לנזק חמור וארוך טווח לכליות, כמו גם לאבנים בכליות.
החוקרים מייעצים לאנשים הסובלים ממחלת כליות להמנע מקולה וממזונות עתירים בפוספט, כמו בשר.
- ממצאי המחקר פורסמו בעיתון "Epidemiology".
צוות החוקרים שאל 465 אנשים שאובחנו לאחרונה עם מחלת כליות ו-467 אנשים בריאים בני אותו גיל, מין, ומוצא לגבי סוגי המשקאות ששתו ולגבי התדירות שבה שתו אותם.
אנשים ששתו שתי מנות או יותר של משקאות קולה ביום היו בסיכון גבוה פי 2.3 למחלת כליות והסיכון היה זהה גם לגבי קולה דיאט. אך אנשים ששתו שתי מנות או יותר של משקאות מוגזים שאינם קולה קולה לא היו בסיכון גבוה יותר.
צוות החוקרים ציין כי גם חוקרים אחרים צריכים לחקור את הנושא לפני שניתן יהיה לפרסם המלצות לגבי צריכת הקולה. למרות זאת, הם מזכירים - מתינות היא תמיד המפתח.