שתיית קפה עשוייה למנוע התפתחות "טיק" (התכווצות שרירים בפנים) בו עפעף העין "קופץ" ללא שליטה, כך מראה מחקר חדש מאיטליה.
אך אנשים הסובלים מהמצב, הידוע כהתחלה מאוחרת של עווית העפעף, לא צריכים לנסות לטפל בבעיה על-ידי לגימות גדולות של קפה, מזהירים החוקרים מאוניברסיטת ברי. לא מדובר בריפוי, הם מדגישים, אלא שהקפה אמור למנוע את התפתחות עווית העפעף. כמו כן, הם מציינים את הצורך במחקרים נוספים שיאשרו את הממצאים.
עווית העפעף המתפתחת מאוחר מופיעה בדרך כלל אצל אנשים בשנות ה-40 וה-50, ושייכת לסוג הפרעות הידועות כדיסטוניה הכוללות התכווצויות שרירים לא רצוניות. סוגים אחרים של דיסטוניה כוללים 'עווית סופרים' ו'עווית מוזיקאים'.
במסגרת מעקב אחר מחקר שהציע כי עישון מגן מפני התפתחות מאוחרת של עווית העפעף, עורכי המחקר הנוכחי בדקו את צריכת הקפה והסיגריות של 166 אנשים הסובלים מהמצב, והישוו אותם ל-228 אנשים שאושפזו בעקבות סוגים שונים של התכווצויות בפנים ול-187 אנשים ששימשו כקבוצת ביקורת.
למרות שלא זוהה קשר בין צריכת טבק לסבירות להתפתחות עווית העפעף, אנשים ששתו קפה נטו פחות לסבול מההפרעה - וככל ששתו כמות מרובה יותר של קפה, כך נמוך יותר היה הסיכון.
- ממצאי המחקר פורסמו Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".
החוקרים אינם יודעים בדיוק איזה מרכיב בקפה הוא בעל ההשפעה המגנה, אך משערים כי זהו הקפאין. הם מציינים כי הקפאין פועל כרצפטור בחלק של המוח הנקרא גנגליון של הבסיס המשחק תפקיד מפתח בשליטה על תנועות.
הם מתכננים כעת לחקור האם קפה עשוי להוריד את הסיגון לסוגים אחרים של דיסטוניות, ואולי למנוע דיסטוניות מלהתפשט מחלק אחד של הגוף לחלקים אחרים.