|
חמש מנות ביום של ירקות ופירות [צילום: Flash90]
|
|
|
|
בצל ושום למניעת סרטן
|
יפעת גדות
|
חוקרים גילו כי אנשים שהתזונה שלהם עשירה בבצל ובשום נמצאים בסיכון נמוך באופן משמעותי למספר סוגים של סרטן מאלו הנמנעים מהם
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ארוחה עשירה במרכיבים הנקראים פלבנואידים מפחיתה מספר סימנים מוקדמים למחלות לב, אלו ממצאי מחקר חדש.
צוות חוקרים מהמוסד לחקר המזון התמקד באחד המרכיבים - קוורצטין, הנמצא בתה, בבצל, בתפוחים וביין האדום.
המחקר, שעסק בטרשת עורקים, בדק את השפעות המרכיבים הנוצרים לאחר שהקוורצטין מתפרק על-ידי הגוף. אלו נתגלו כמסייעים במניעת דלקתיות כרונית שעלולה לגרום לעיבוי העורקים.
מחקר קודם בתחום הראה כי קוורצטין עובר תהליך של חילוף חומרים בצורה מהירה ביותר על-ידי המעי והכבד ואינו נמצא למעשה בדם אצל בני אדם.
לכן, החוקרים התרכזו במרכיבים הנכנסים למחזור הדם לאחר שהקוורצטין מעוכל, נספג ועובר תהליך של חילוף חומרים.
החוקרים השתמשו במרכיבים - בריכוזים דומים לאלו הנוצרים בעקבות עיכול - כדי לטפל בתאים שנלקחו מרפידות כלי דם.
מינון נמוך יותר השפעה גדולה יותר
עורכי המחקר הסבירו כי בדקו רכיבים הנמצאים למעשה בדם, יותר מאשר את הפלבנואידים שבמזון לפני שנאכל, מאחר שרק מרכיבים אלו מגיעים בסופו של דבר במגע עם רקמות אנושיות ובעלי השפעה על בריאות העורקים.
הם ציינו כי ההשפעה עדינה יותר מאשר בניסויים מעבדתיים בהם משתמשים במקור לרכיבים, אך למרות זאת, לתוצר של פעילות חילוף החומרים עדיין ישנה השפעה על התאים המרפדים את כלי הדם.
במסגרת המחקר גילו החוקרים כי במצב של תהליך דלקתי, מינון נמוך יותר של המרכיבים - שהושג על-ידי אכילת 100 גרם עד 200 גרם של בצלים - היה למעשה בעל השפעה גדולה יותר.
מומחים בתחום הסבירו כי דלקת היא תהליך חשוב בהתעבות העורקים, תהליך שעלול לגרום למחלות לב ושבץ, והמחקר הנוכחי מספק רמזים לשאלה מדוע תזונה עשירה בפירות וירקות מורידה את הסיכון למצבים אלו.
המחקר מדגיש את החשיבות של חמש מנות ירקות ופירות ביום במטרה לשמור על בריאות לאורך כל החיים.