החלפת שמן התירס בשמן קנולה יכולה להוריד את הסיכון לסרטן לא רק לנשים, אלא גם לתינוקות שעדיין לא נולדו. כך קבעו אמש (יום ג', 18.11.08) חוקרים אמריקנים.
הם גילו כי נקבות עכברים שהוזנו בשמן קנולה כשהן בהריון, היו בסיכון נמוך יותר לפתח סרטן שד - וכך גם הוולדים שטרם נולדו - זאת לעומת נקבות עכברים שהוזנו בשמן תירס.
החוקרים מאמינים כי הממצאים קשורים כפי הנראה לחומצות שומן אומגה 6. הם דיווחו על הממצאים בכינוס של האיגוד האמריקני למחקר הסרטן, וציינו גם כי מספר מחקרים אחרים גילו קשר בין כמויות גבוהות של חומצות שומן אומגה 6 לבעיות בריאות כולל סרטן.
50% מחומצות השומן שבשמן התירס הן חומצות שומן אומגה 6 לעומת 20% בלבד בשמן הקנולה. בנוסף, שמן קנולה עשיר הרבה יותר משמן תירס בחומצות שומן אומגה 3, הקשורות ליתרונות בריאותיים ללב ולהגנה מפני סרטן.
החוקרים, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מארשל שבמערב וירג'יניה בדקו עכברים שהונדסו גנטית עם נטייה לפתח סרטן בשלב מוקדם בחיים.
אותם עכברים שקיבלו תזונה עשירה בקנולה פיתחו סרטן באיטיות גדולה יותר לעומת אלו שהוזנו בשמן תירס, וכך גם הצאצאים.
לאור העיכוב בהתפתחות הסרטן בעכברים אלו, התקווה היא שניתן יהיה לראות עיכוב בהתפתחות הסרטן גם בבני אדם.
צוות החוקרים בדק את העכברים גם בחיפוש אחר שינויים גנטיים הקשורים לסרטן, וגילה לדוגמא כי CEBP alpha - גורם תעתיק המעורב בהבחנה בסרטן שד ו-Egr1 - גן מדכא גידולים - היו פעילים במידה מופרזת בעכברים שקיבלו שמן תירס ופעילים פחות בעכברים שקיבלו קנולה.
הדבר היה נכון גם לגבי הצאצאים שלהם.
ההסבר היחיד שמצאו החוקרים הוא כי במהלך ההריון וההנקה, התזונה של האם קובעת את הגנים של התינוק.
למרות שהמחקר ממשיך, החוקרים מייעצים לאנשים כבר עכשיו לעבור להשתמש בשמן קנולה.
המסר, לדבריהם, הוא שקל מאוד לעשות שינוי תזונתי. לא מדובר בעלויות גבוהות יותר והשינוי יוכל אולי למנוע סרטן בעתיד. במצב הגרוע ביותר - הוא לא יזיק.
דגים, ירקות בעלי עלים ירוקים, אגוזים מסויימים ושמן קנולה כולם עשירים בחומצות שומן אומגה 3. חומצות שומן אומגה 6 נמצאות במוצרי תירס או בפולי סויה ובבשר של בעלי חיים הניזונים מהם, כולל בקר, חזיר ועוף.
[
חומצות שומן אומגה-3 - לא כולן שוות]
[
חומצות שומן אומגה-3 - גם פה טעינו?]