הגוף מפרק פחמימות לגלוקוז, המשמש כדלק לפעילות המוח. פרוטאינים מתפרקים לגליקוגן, שמשמש גם הוא לדלק למוח, אך לא בצורה יעילה כמו הגלוקוז.
למרות שמתקבל על הדעת שהגבלת הפחמימות בתזונה יכולה להפחית את מקור האנרגיה למוח ולהשפיע על תפקוד המוח, עד כה, מעט מאוד מחקרים בחנו את התיאוריה הזו באנשים שהקפידו על דיאטות דלות פחמימות.
המחקר, שנעשה על-ידי חוקרים מאוניברסיטת טאפט, כלל 19 נשים בין הגילאים 22 ל-55 שמעקב קרוב אחריהן נעשה לאחר שהחלו בתוכנית להורדה במשקל, שהייתה מבוססת על דיאטה דלת פחמימות הדומה לדיאטת אטקינס או לדיאטה דלה בקלוריות המומלצת על-ידי איגוד הסוכרת האמריקני (ADA) שכוללת כמות מרובה של פירות, ירקות ודגנים מלאים.
לפני שהחלו בדיאטות, הנשים עברו בדיקות שהיו מיועדות למדוד את הזיכרון שלהן לטווח הקצר ולטווח הארוך, ואת רמת הריכוז שלהן. הבדיקות נעשו שוב שבוע, שבועיים ושלושה שבועות לאחר שהדיאטה החלה.
הנשים שהקפידו על דיאטה דלה בפחמימות לא אכלו למעשה פחמימות לאורך השבוע הראשון של הדיאטה. במבחנים שבוצעו לאחר השבוע הראשון, מבחני הזיכרון שלהן היו גרועים יותר משל אלו של הנשים שהקפידו על הדיאטה של איגוד הסוכרת האמריקני.
זמן התגובה של אלו שהקפידו על דיאטה דלה בפחמימות היה איטי יותר, והזיכרונות החזותיים והמרחביים שלהן לא היו טובים כמו של אלו שהקפידו על דיאטה דלת קלוריות בלבד.
יחד עם זאת הן הצליחו טוב יותר במבחני הריכוז.
ההישגים במבחני הזיכרון שלהן השתפרו לאחר שבוע אחד, כשהגבלת הפחמימות הופסקה.
למרות שהמחקר עקב אחר המשתתפות במשך שלושה שבועות בלבד, הנתונים מראים כי תזונה יכולה להשפיע יותר מאשר על המשקל בלבד. המוח זקוק לגלוקוז לצורך אנרגיה, ותזונה דלה בפחמיות עלולה להזיק ללימוד, זיכרון וחשיבה.
- המחקר פורסם בעיתון "Appetite".