חומר הקרוי אליצין, המוכר בין היתר כחומר שמעניק לשום את ריחו האופייני עשוי למנוע התפתחות של גידולים סרטניים. כך עולה (יום ב', 29.12.03) ממחקר שערכו מדענים ממכון ויצמן.
לדברי החוקרים, האליצין אינו רק ריחני וחריף, אלא גם קטלני כשהוא בא במגע עם תאים חיים שונים, כגון חיידקים או אמבות ובריכוז גבוה יותר, יכול לפגוע גם בתאים בריאים ובתאים סרטניים בגוף האדם.
האליצין הוא חומר בלתי יציב, המתפרק בגוף במהירות, ובכמויות שמצויות בדרך כלל במזון, אינו גורם נזק לתאי הגוף. אותה תכונה אינה מאפשרת להשתמש באליצין כנגד תאים סרטניים.
פרופ' דוד מירלמן ופרופ' מאיר וילצ'ק, בשיתוף החוקרים ד"ר אהרון רבינקוב, ד"ר טליה מירון, וד"ר מרינה מירונצ'יק מהמחלקה לכימיה ביולוגית במכון ויצמן למדע, מצאו לבעיה זו פתרון שמאפשר שימוש באליצין נגד תאים סרטניים מבלי לגרום נזק לתאים בריאים. מדעני הקבוצה פיתחו שיטה חדשה לייצור אליצין על-גבי תאי הגידול הסרטני.
המדענים בחרו להשתמש באליצין באותה דרך שבה הוא מיוצר בטבע. מתברר שחומר זה אינו מצוי בשיני השום. למעשה, הוא נוצר כתוצאה מתגובה כימית בין שני חומרים שכל אחד מהם שמור בנפרד במדורים קטנים בתוך שיני השום.
החומר הראשון הוא האנזים אליינז, והשני הוא אליאין. כאשר שן השום נפגעת, אם על-ידי מיקרואורגניזמים באדמה, או על-ידי טבח המכין רוטב עז טעם, נקרעים קרומי המדורים ושני החומרים באים במגע ומתערבבים זה בזה ויוצרים יחד את האליצין.
החוקרים חיפשו דרך ליצור את האליצין בגוף באותה דרך שבה הוא מיוצר בטבע. כך, אם ייווצר על-גבי התאים הסרטניים, הוא יתקוף וישמיד רק אותם, ולא יגרום נזק לתאים הבריאים.
לאחר סדרת ניסויים שביצעו, הצליחו המדענים למנוע את התפתחותם של גידולי סרטן קיבה בעכברים. פרופ' מירלמן ציין, כי באמצעות שימוש בנוגדנים שונים, המתאימים לקולטנים המצויים בתאי סרטן מסוגים שונים, עשויה השיטה להתאים לטיפול במחלות סרטן רבות.
לדבריו, השיטה עשויה לסייע במיוחד בבלימת התפשטותן של גרורות סרטניות. אומנם לרופאים אין בדרך כלל דרך לדעת להיכן מתפשטות הגרורות, אבל הנוגדנים הקשורים לאנזים אליינז ירדפו אחריהם לכל מקום בגוף, ויחד עם האליאין, ייצרו את האליצין וישמידו אותם.