|
כתובות חדשות במקום הישנות [צילום: יעקב לדרמן, פלאש 90]
|
|
|
|
|
בית המשפט העליון הורה (יום ה', 1.7.21) ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לתאם בתוך שלושה חודשים את הפעולות הנדרשות להסרת שלטים פוגעניים כלפי נשים הפזורים ברחבי בית שמש. המשנה בדימוס לנשיאה, חנן מלצר, אומר שיש צורך בפעילות משולבת של העירייה, משרד הפנים, המשרד לביטחון פנים והמשטרה, ומזהיר מפני הליכי בזיון בית המשפט אם הבעיה לא תיפתר בתוך ארבעה חודשים.
בשנת 2017 נתן בית המשפט המחוזי בירושלים פסק דין מוסכם, ולפיו על עיריית בית שמש והעומד בראשה דאז, משה אבוטבול, לפעול לסילוק שלטים המגבילים תנועת נשים במרחב הציבורי והדורשים מהן להתלבש בצניעות. ביוני 2017 קבע בית המשפט, כי פסק הדין לא קוים והטיל קנס יומי של 5,000 שקל על אבוטבול והעירייה אם לא יקיימו אותו בתוך חודש. מאז דן בית המשפט העליון שוב ושוב במתרחש בעיר, תוך שהוא מעכב את אכיפת הקנסות מחד-גיסא, ומאידך - מורה לעירייה להתקין מצלמות כדי לתפוס את האחראים לשילוט ואף להסיר שלטים ספציפיים.
בנובמבר 2018 פסק בית המשפט העליון, כי על העירייה והעומדת כיום בראשה, עליזה בלוך, להפעיל את כל סמכויות האכיפה שברשותן כדי להסיר את השלטים, ולהתקין את המצלמות שלא הותקנו למרות ההוראה הקודמת. מלצר קבע אז, כי הקנסות יופעלו מהיום הראשון של 2019. ביצוע פסק הדין נדחה מספר פעמים לבקשת הצדדים, כדי לאפשר לבלוך לקדם את פעולותיה. בספטמבר 2020 טענה העירייה, כי הסירה את רוב השלטים; העותרות טענו, "כי מצב השלטים והגרפיטי הוא החמור ביותר מזה שנים רבות. נראה כי המצב יצא מכלל שליטה".
"לכאורה תוצאה תמוהה"
מנדלבליט מסר לבית המשפט, כי במקרים רבים ניסיונות האכיפה מתגלים כמאמץ סיזיפי, כאשר זמן קצר למן הסרת השלטים או כיסוי כתובות הגרפיטי - צצות כתובות חדשות באותו מקום, או בסמוך. מלצר מציין, כי באחד המקרים בהם הוגשה תלונה בעקבות התנכלות שספג עובד עירייה שפעל להסרת כתובת גרפיטי - נגנז התיק מחמת "העדר עבירה פלילית", והוא מעיר: "לכאורה תוצאה תמוהה". לדעת מנדלבליט, בשל מיעוט המצלמות ופעולות האכיפה, לא ניתן לומר שהעירייה ובלוך קיימו את פסק הדין.
כעת קובע מלצר, כי בשלב זה - הבקשה לפי בזיון בית המשפט מיצתה את עצמה. העירייה ובלוך "לא הביאו לתיקון המצב במלואו, כך שהמרחב הציבורי בעיר עדיין לא מספק ביטחון אישי ותחושת שוויון לכל תושב ותושבת המסתובבים ברחובותיה. שלטים רבים וכתובות גרפיטי פוגעניים עודם מוצבים ברחבי העיר, והפעלתן של המצלמות נעשית רק בחלק מימי השבוע... על-אף ההזדמנויות הרבות שניתנו, טרם נמצא מענה אכיפתי הולם מצד העירייה לבעיית השילוט הבלתי-חוקי המוצב בעיר.
"המקרה שלפנינו מגלה כרוניקה מצערת של פגיעה מתמשכת בכבודן של נשים, מצד אי-אילו גורמים מפרי חוק, אשר מתעלמים מהוראות הדין, מצווי בתי המשפט ומפעולות האכיפה הרבות שבוצעו מטעם העירייה, בשיתוף פעולה עם המשטרה". לדעת מלצר, ספק אם העירייה לבדה יכולה להתמודד עם התופעה, וספק אם בית המשפט יכול להמשיך לפקח על כל שלט וכתובת.
יש צורך במדיניות סדורה
מסקנתו של מלצר היא: "על אף שבעיית הצבת השלטים לא באה על תיקונה המלא, ושלטים וכתובות מוצגים שוב ושוב לאחר שהמערערים פועלים להסרתם - הרי שאין בכך כדי לשלול את האפשרות כי המערערים עושים את המיטב, במסגרת המשאבים המוגבלים העומדים לרשותם, כדי לפתור את בעיית הצבת השלטים ברחבי העיר". בשלב זה, מאמציהם של העירייה ובלוך אינם מצדיקים הטלת קנסות עליהם, במיוחד לנוכח העובדה שקנסות על העירייה יבוא מקופתה ויפגעו ברווחת התושבים.
מלצר מוסיף: "הבעייתיות המגולמת בהעדר האכיפה מצד גופי שלטון, כפי שנתקלנו בה במסגרת הערעור שלפנינו, עשויה למצוא לה פתרון אם יידרשו לסוגיה - כלל הגורמים השלטוניים המופקדים על הנושא המוניציפלי וביטחון הפנים (משרד הפנים, המשרד לביטחון פנים והמשטרה). קביעת מדיניות סדורה הנוגעת לאכיפת ההפרות הניצבות בבסיס הערעור שלפנינו, עשויה להוות פתרון יעיל וצודק יותר עבור כל הצדדים... הסאגה המתוארת במסגרת הליך זה מצריכה חשיבה מערכתית בדבר האופן שבו יש לאכוף ולחקור הפרות מקומיות מהסוג בו עסקינן. בהחלט ייתכן כי במסגרת זו תידרש חלוקת סמכויות אכיפה אחרת בין גופי האכיפה המקומיים לבין מנגנוני אכיפת החוק ברמה הלאומית".
לצורך כך, כאמור, הורה מלצר למנדלבליט לתאם בתוך שלושה חודשים את הפעולות הדרושות. אם הבעיה לא תיפטר עד תחילת נובמבר, יוכלו התובעות לחדש את הליך הביזיון בבית המשפט המחוזי וגם לדרוש לאכוף את הקנסות שהוטלו עד 31.12.18 (על העירייה ואבוטבול). במקרה כזה, ניתן יהיה לממש אותם בעזרת המרכז לגביית קנסות. השופטים עוזי פוגלמן ודוד מינץ הסכימו עם מלצר. את העירייה ייצג עו"ד מיקי גסטוירט, את התובעות ייצגה עו"ד אורלי ארז-לחובסקי, ואת מנדלבליט - עו"ד ערין ספדי-עטילה.