דוח: הפעלת הדנקל בשבת תייקר עלויות בכמעט 30%

הרשות הארצית לתחבורה ציבורית קובעת כי הפעלת הרכבת הקלה בשבתות תגרור עלייה משמעותית בעלויות, בעיקר בשל צורך בגיוס כוח אדם נוסף ותחזוקה מוגברת ניתוח נתוני הנוסעים מצביע על ביקוש נמוך מאוד בשבתות, במיוחד בתחנות הסמוכות לאזורי תעסוקה ומסחר, ואפילו ביקוש קל בתחנות ת"א נובע בעיקר מאירועים מזדמנים כגון הפגנות הדוח הוכן בעקבות עתירה לבג"ץ שמתח ביקורת על החלטת השרה רגב, שלא התבססה על נימוקי עלות-תועלת וכדומה

עידן יוסף חדשות תחבורה ציבורית תגובות
עידן יוסף
תחזית ההפסד מאי-הפעלת הרכבת הקלה בשבת מופרכת ואינה מציאותית

עידן יוסף
האם כדי למנוע רכבת קלה בשבת דרושה החלטת ממשלה

עידן יוסף
הפעלת הרכבת הקלה בשבת מצריכה 30% תוספת בכוח האדם

דוח שהכינה הרשות הארצית לתחבורה ציבורית בשיתוף נת"ע מעלה כי הפעלת הקו האדום של הרכבת הקלה, הדנקל, גם בשבתות, תייקר את עלות ההפעלה ב-27.42% נטו. החישוב אינו כולל רכיבי עלות נוספים כגון רכש ציוד נייד נוסף, עלויות תוספת ביטוח, הסכמי העסקת עובדים וכל הכרוך בדיני עבודה, תוספות לקבלני משנה ורכיבים נוספים שאינם ניתנים לכימות בשלב זה.

הפעלת הרכבת הקלה בשבת כרוכה בעלויות תפעול ותחזוקה נוספות. עלויות אלו, הנאמדות בתוספת של יותר מ-70 מיליון שקל בשנה, כוללות בין היתר:
  • כוח אדם - גיוס והכשרת כוח אדם נוסף לתפעול הרכבת הקלה בשבת, כמו נהגים, אנשי אבטחה וצוותי תחזוקה.
  • תחזוקה - תחזוקה שוטפת של הרכבות והמערכות הנלוות להן, כמו גם תחזוקת התחנות והמסילות, שחיקה ובלאי.
  • אנרגיה - עלויות אנרגיה נוספות להפעלת הרכבות והתחנות בשבת.
  • אבטחה - אבטחה מוגברת בתחנות ובקרונות הרכבת בשבת.

המסמך מספק ניתוח מקיף של נתוני הנוסעים בקו האדום של הרכבת הקלה, תוך הדגשת ההבדלים בין ימי חול לסופי-שבוע. הוא בוחן את הגורמים המשפיעים על דפוסי הנסיעה ומוצא ביקוש נמוך מאוד לשירות כבר היום בסופי השבוע - ערבי שבת ומוצאי שבת, שבהם הדנקל עובדת. כימים אלה, שבהם גם ציבור שומר שבת נוסע, הביקוש נמוך משמעותית ביחס לימי חול.

מגמה זו בולטת במיוחד בתחנות הסמוכות לאזורי תעסוקה, כמו תחנות "בן גוריון" ו"אבא הלל" ברמת גן. לעומת זאת, בתחנות הסמוכות לאזורי מגורים או מוקדי בילוי ופנאי, כמו חוף הים בבת ים או מתחם שרונה בתל אביב, הביקוש בשבת גבוה יותר, אם כי עדיין נמוך בהשוואה לימי חול.
פעילות הרכבת הקלה בגוש-דן - הקו האדום / עמדה מקצועית
עמדה מקצועית בנוגע להפעלת הקו האדום של הרכבת הקלה בימי שבת וחג והחלטה עדכנית ומנומקת של שרת התחבורה מירי רגב בעניין (24 עמ')
| עידן מועלם הרשות הארצית לתחבורה ציבורית
בתל אביב, למשל, מספר הנוסעים בסופי-שבוע הוא כחמישית (21.74%) מבימי חול. אפילו בתחנות עתירות נוסעים כגון "שאול המלך" ו"יהודית" בתל אביב מספר הנוסעים נמוך יחסית, ולמעשה הוא מנופח מלאכותית כתוצאה מאירועים מזדמנים כגון הפגנות או משחקים באצטדיונים, שמבחינה תחבורתית מקצועית לא ניתן להחשיב לאורך זמן כביקוש.

המסמך מציין כי גם בשעות השפל בימי חול, שבהן אנשים בעבודה או בבית, הביקוש נמוך לעומת מספר הנוסעים הגבוה בשעות הבוקר (8:00-7:00) ואחר-הצהריים (18:00-16:00), מה שמעיד כי דפוסי השימוש תלויים בשעות העבודה המקובלות בארץ.

המסמך הוכן לאחר שכבר הוחלט שהרכבת הקלה לא תפעל בשבת, בעקבות עתירה שהגיש ראש סיעת "חי - חילונים ירוקים" בת"א, ראובן לדיאנסקי, בעקבותיה הבהירו שופטי בג"ץ (בג"ץ 6457/22) בינואר 2024 לשרת התחבורה מירי רגב, כי היא אינה רשאית לקבל החלטה כה משמעותית שאינה מנומקת ונתמכת בתשתית עובדתית כתובה. ב-19.5.24, הגישה רגב הודעה לבית המשפט העליון, הודעה המאשררת את החלטתה הראשונית לאסור את הפעלת הדנקל בשבת, אלא שהפעם צורפה לה עמדה מקצועית עליה חתום עידן מועלם, ראש הרשות הארצית לתחבורה ציבורית.

בהודעתה לבג"ץ מדגישה רגב כי רכבות אינן פועלות בשבת באופן המבטא את מדיניות הממשלה לשמירת הסטטוס-קוו בעניין תחבורה ציבורית בשבת, מנוגד לתנאי המכרז, ומצוי בליבת המדיניות בשים לב לכך שהמשרד משמש לא רק כמאסדר של השירות אלא גם כמזמין השירות (שמופעל באמצעות זרוע ביצוע שלו) וכן מסבסד אותו בסבסוד עמוק.
לדיאנסקי. שוקל עתירה חדשה [צילום: אייל נבו]
העותר ראובן לדיאנסקי, כיום המשנה לראש העיר ת"א-יפו, הסביר מדוע הסכים המלצת בית המשפט למחוק את העתירה: "לפני כשנתיים הגשתי יחד עם אברהם פורז עתירה לבג"ץ נגד שרת התחבורה דאז מרב מיכאלי. כעת, רגב חויבה לשלם לנו 8,000 ש"ח הוצאות משפט לאחר שבדיון בבג"ץ מתחו השופטים ביקורת על החלטת משרד התחבורה להשבית את הרכבת הקלה בשבת מבלי שהוצגה בדיקה אמיתית ועמדה מנומקת בנושא".

לטענתו, אין מדובר בעמדה מקצועית אלא תיאורטית, שכן היא הוגשה מבלי שהופעלה למעשה הרק"ל בשבתות. "בית המשפט קבע כי פתוחה בפנינו הדרך להגיש עתירה חדשה בנושא הפעלת הרכבת בנימוקים אחרים ובכוונתנו לבדוק את האפשרות להגיש עתירה חדשה"
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 10/07/2024 | עודכן: 10/07/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
דוח: הפעלת הדנקל בשבת תייקר עלויות בכמעט 30%
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
ern18
10/07/24 09:26
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / תחבורה ציבורית
העבודות להנפת גשר הולכי הרגל של מתחם ה-1,000 מעל מסילת הרכבת ונתיבי איילון הסתיימו (יום ו', 5.7.24) כמתוכנן ובהצלחה. הציר בקרבת מחלף משה דיין לכיוון איילון צפון ודרום נפתח לתנועה, כמו גם הצירים העירוניים בקרבת המחלף.
05/07/2024 | עידן יוסף | חדשות

כחלק מתוכנית התחזוקה השנתית של רכבת ישראל יתקיימו עבודות תשתית לתחזוקה, לשדרוג ולהחלפת רכיבי מסילה באזור תחנת עתלית. בשל העבודות תיסגר לשירות תחנת עתלית ויחולו השינויים הבאים בתנועת הרכבות ביום שישי 5.7.24 וביום שישי 19.7.24:
04/07/2024 | עידן יוסף | חדשות

הרשות הארצית לתחבורה ציבורית פרסמה קול קורא ייחודי, המזמין מפעילי תחבורה ציבורית להשתתף במחקר-חלוץ לבחינת אוטובוסים חשמליים רבי-קיבולת. המחקר, שאפתני בהיקפו, נועד לבחון את היתכנות שילובם של אוטובוסים אלו במערך התחבורה הציבורית הקיים, במטרה לשפר את השירות לנוסעים, להפחית את זיהום האוויר ולקדם את יעדי המשרד בתחום התחבורה הירוקה.
01/07/2024 | עידן יוסף | חדשות

חברת נתיבי איילון פרסמה קול קורא בבקשה לקבלת מידע (RFI) מחברות ספנות ישראליות ובינלאומיות העוסקות בתחום התחבורה הימית. מטרת הבקשה היא לבחון את האפשרות להפעיל מערך של הסעות ימיות ציבוריות לאורך חופי המדינה. המהלך, אם ייצא לפועל, עשוי לדבריה להביא למהפכה של ממש בתחבורה הציבורית, ולהציע חלופה אטרקטיבית לשימוש ברכב הפרטי בכבישים הפקוקים במיוחד עבור תושבים המתגוררים באזורי החוף ועובדים בערים הסמוכות.
01/07/2024 | עידן יוסף | חדשות

בשבוע שעבר אישרו ועדת ארגון ואסטרטגיה של דירקטוריון הרכבת וועדת השמות של רכבת ישראל לקרוא לתחנת בית שאן על שם השר לשעבר דוד לוי. ההחלטה התקבלה, בין היתר, בזכות תרומתו הרבה למדינת ישראל ולעיר בית שאן, עימה היה מזוהה לחלוטין.
30/06/2024 | עידן יוסף | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il