קבוצת תושבים דתיים משכונת נווה זמר פנתה (27.10.24) לעיריית רעננה בבקשה דחופה לבטל את המכרז הציבורי להפעלת מסעדה בספורטק, בטענה כי הוא פוגע בזכויותיהם הדתיות ומנוגד לחוקי העזר העירוניים. התושבים מדגישים כי פתיחת המסעדה בשבתות מונעת ממנה קבלת תעודת כשרות מהרבנות הראשית לישראל, מה שימנע את ציבור הדתי והמסורתי שומר הכשרות להימנע מהגעה למקום.
בנוסף לפתיחת המסעדה בשבת, תנאי המכרז לא מאפשרים קבלת תעודת כשרות, מאחר שעל-פי נהלי הרבנות הראשית לישראל, עסק הפתוח בשבת אינו זכאי לאישור כשרות. התושבים טוענים כי הדרישה לפתיחת המסעדה בשבת פוגעת בציבור רחב של תושבים המסתמכים על כשרות מטעם הרבנות, ואשר אינם יכולים לפקוד מסעדה ללא תעודה שכזו. לפיכך, טוענים התושבים, תנאי המכרז יאלצו את הציבור הדתי להימנע מביקור במסעדה, ולמעשה מונעים מהם נגישות לשירותי המסעדה בשכונתם.
הפרת חוק העזר העירוני
בפנייתם לראש העירייה חיים ברוידא וליועצת המשפטית העירונית עו"ד תהילה סובל, מציינים התושבים, באמצעות עו"ד אורי
ישראל פז, כי פרסום המכרז עומד בניגוד לחוק העזר העירוני, המחייב סגירת בתי אוכל בשבתות למעט חריגים ספציפיים. סעיפים 2 ו-4 לחוק קובעים כי אין לפתוח בתי עסק בימי מנוחה ללא אישור מיוחד, וטענת התושבים היא כי תנאי המכרז החדש אינם מתחשבים בהגבלות אלה.
פגיעה בעקרון השוויון ובחופש הדת
לטענת התושבים, הפעלת המסעדה בשבתות יוצרת הפרדה בין הציבור החילוני לבין הציבור הדתי, הנמנע מלבקר במקום בשל תנאי הפתיחה. בכך נגרמת פגיעה בעקרון השוויון ובזכות לחופש הדת, מאחר שהציבור החילוני יכול ליהנות משירותי המסעדה בכל עת בעוד הציבור הדתי נותר ללא מענה. התושבים מדגישים כי יש בכך משום פגיעה בזכויות יסוד חוקתיות שמדינת ישראל מחויבת להן, ומציינים כי בתי המשפט בישראל הכירו בחשיבות ההגנה על רגשות דתיים במרחב הציבורי.
המכתב כולל הפניות לפסיקות עבר של בית המשפט העליון, אשר קבעו כי לרשויות המקומיות חובה להתחשב בצורכי הציבור הדתי. בית המשפט הדגיש כי "רגשות דת נמנים על השיקולים שעל רשות לשקול והם ראויים ל
כבוד", במיוחד במדינה יהודית ודמוקרטית. תושבי נווה זמר מדגישים כי הכפפת המסעדה לתנאי הפעלה שאינם מאפשרים כשרות היא פגיעה במימוש זכותם הדתית והתרבותית.
פגיעה בערכים יהודיים ודמוקרטיים
מעבר לפגיעה באורח החיים הדתי, לטענת התושבים, חובת הפתיחה בשבת סותרת את עקרונות מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית. הם מפנים לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, וטוענים כי העירייה מחויבת להבטיח גישה שווה לכלל התושבים במרחב הציבורי. חובת הפתיחה בשבתות, מנוגדת לערכים היהודיים הבסיסיים אשר המדינה אמורה לשמר, ולמעשה, לשיטת התושבים, העירייה מתעלמת מחובתה החוקתית לשמור על ערכי המסורת היהודית במרחב הציבורי.
בנוסף, התושבים טוענים כי המכרז אינו מאפשר השתתפות שווה של בעלי עסקים דתיים, שכן חובת הפתיחה בשבתות מאלצת כל בעל עסק דתי להימנע מהשתתפות במכרז. בכך נגרמת הפליה כלפי ציבור הדתי, המחויב לעקרונותיו הדתיים, ומודר בפועל מהשתתפות בהזדמנות הכלכלית.
בסיום מכתבם, דורשים התושבים את ביטול המכרז ומזהירים כי אם לא תימצא תשובה שתספק פתרון לצורכי כלל התושבים, הם ישקלו פנייה לערכאות משפטיות לצורך הגנה על זכויותיהם הבסיסיות.