בנימין נתניהו מבקש (11.11.24) מבית המשפט המחוזי בירושלים לדחות בעשרה שבועות את תחילת עדותו במשפטו, ובפועל - את תחילת פרשת ההגנה. סניגוריו מנמקים את הבקשה במצב הביטחוני, שלדבריהם אינו מאפשר להם להכין את נתניהו לקראת עדותו, האמורה להתקיים שלושה ימים בשבוע (שני, שלישי ורביעי) בשעות 15:30-09:00 מדי יום. בית המשפט הורה למדינה להשיב מחר על הבקשה וקבע דיון למחרתיים (13.11.24).
הסניגורים מציינים שורה של אירועים ביטחוניים - חיסולו של
מוחמד דף, המתקפה הקטלנית במג'דל שמס, חיסוליהם של מוחמד שוכר ו
איסמעיל הנייה, המגעים באוגוסט לעסקת חטופים, תחילת המלחמה מול חיזבאללה והעימות הישיר עם אירן. לדבריהם, התוצאה הייתה שמרבית פגישות ההכנה עם נתניהו בוטלו בשל צרכים צבאיים ומדיניים דחופים, ובחודשיים האחרונים כמעט ולא ניתן היה לקיים אותן.
לדברי ההגנה, דחייה של עשרה שבועות היא המינימום ההכרחי הדרוש, אשר תאפשר לה להיערך כראוי בלא לפגוע באינטרס הציבורי. "בהתחשב באירועים יוצאי הדופן שהתרחשו בתקופה האחרונה, דחייה קצרה זו תשרת את תכלית ההליך, תוך התעלמות מרעשי רקע שהם זרים להליך המשפטי ואינם צריכים להשפיע עליו". עוד נאמר כי "בחודשים האחרונים הצטבר במערכת הביטחון מידע, שמשפיע על האופן בו ניתן יהיה לשמוע את עדותו של ראש הממשלה" וההגנה מבקשת להציגו בדלתיים סגורות. הבקשה הוגשה באמצעות עוה"ד
עמית חדד, ישראל וולנרמן ו
נועה מילשטיין.
כתב האישום בתיקי האלפים הוגש בינואר 2020, פרשת התביעה החלה באפריל 2021 והסתיימה בעיקרה באפריל 2024. על-פי החוק, פרשת ההגנה מתנהלת על-פי סדר הנאשמים; מקובל שהנאשם הוא המעיד ראשון, אם כי אין חובה כזאת ובית המשפט יכול להורות להביא עדים אחרים מטעמו אם הנאשם אינו ערוך. הפרקליטות ביקשה שפרשת ההגנה תחל בחודש אוקטובר (מיד לאחר הפגרה והחגים, ועם הפסקה של חצי שנה כמקובל בתיקים גדולים); סניגוריו של נתניהו ביקשו שהוא יתחיל להעיד במארס 2025.
לשופטים אין הרבה אפשרויות מעשיות
השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם ו
עודד שחם קבעו שנתניהו יתחיל להעיד ב-2 בדצמבר 2024, תוך שהם מביאים בחשבון מצד אחד את הצורך לקדם את המשפט (שעל התמשכותו נמתחת ביקורת מכיוונים שונים), ומצד שני - את הזמן הדרוש להכין את נתניהו לעדותו, גם בשל חילופי הסניגורים בתיק 4000 (חדד במקום בועז בן-צור). מזה שבועות רבים רווחת ההערכה, כי ההגנה תבקש לדחות את תחילת העדות, והבקשה הנוכחית היא למעשה ניסיון להתקרב מאוד לתאריך אותו הציעה מלכתחילה.
לבית המשפט אין בפועל אפשרויות מרובות במצב שכזה. הוא אינו יכול להתעלם מטענה של ההגנה בדבר חוסר אפשרות - מסיבות חיצוניות - להכין את הנאשם לעדותו ויתקשה מאוד לכפות על נאשם להעיד בניגוד לרצונו או על ההגנה לנהל חקירה ראשית בניגוד לרצונה. הדברים נכונים עוד יותר במשפט כה רגיש ומשמעותי מבחינה ציבורית ופוליטית. שופטי נתניהו יוכלו לנסות להציע שעדותו תישמע על פני יום-יומיים בשבוע ואולי פחות שעות מדי יום, כמו גם להקדים עדים אחרים מטעמו. אולם, גם צעדים אלו יחייבו הסכמה של ההגנה.
בקשתו של נתניהו צפויה לעורר שוב את הטענה, לפיה יש לדון בשאלת נבצרותו. מבקריו של נתניהו יזכירו, כי הוא התחייב עם תחילת המשפט, שההליכים וראשות הממשלה לא יפגעו בזה וכי ביכולתו למלא את תפקידו במקביל לניהול משפטו. הם צפויים לטעון, כי הבקשה הנוכחית מלמדת שקיימת התנגשות הפוגעת בניהול המשפט, וכי בנסיבות אלו - יש לקבוע שנבצר ממנו למלא את תפקידו. נתניהו צפוי להשיב, כי הצהרתו התייחסה לימי שגרה ולא למלחמה עצימה וממושכת. סביר להניח שהסוגיה תגיע לפתחו של בית המשפט העליון, וקלושים מאוד הסיכויים שהוא יכפה נבצרות.