מלחמת ה-AI הראשונה? מחקר ישראלי חושף את ממדי הדיסאינפורמציה במלחמת ישראל-אירן

איגוד האינטרנט הישראלי מפרסם מחקר ראשון מסוגו בעולם, החושף את השימוש המניפולטיבי בטכנולוגיות בינה מלאכותית להפצת דיסאינפורמציה במהלך מלחמת ישראל-אירן. המחקר מצביע על מגמות מדאיגות של זיוף תוכן, עיוות הקשר והפצת פחד - בעיקר נגד ישראל

מירב ארד חדשות בינה מלאכותית תגובות
בפעם הראשונה נערך מחקר מקיף על תופעת הדיסאינפורמציה בעידן הדיגיטלי במסגרת מלחמה, והפעם - במלחמת ישראל-אירן. איגוד האינטרנט הישראלי בחן אלפי תכנים שקריים שהופצו ברשתות החברתיות, תוך שימוש בכלי AI מתקדמים, ומציג תמונה מטרידה של מלחמה תודעתית מקבילה לזו הצבאית.

עיקרי הממצאים מהמחקר:

מסגור שגוי והוצאה מהקשר - מעל 70% מהתוכן השקרי

הממצא הבולט ביותר במחקר מצביע על כך שיותר מ-70% מהתכנים השקריים שהופצו במהלך מלחמת ישראל-אירן לא היו זיופים מוחלטים, אלא תכנים אמיתיים שהוצאו מהקשרם - מבחינת זמן, מקום או נסיבות. לדוגמה, סרטון של פיצוץ שהתרחש במדינה אחרת לפני שנים, הוצג כאילו התרחש בישראל במהלך המלחמה. שיטה זו יוצרת תחושת אמינות גבוהה יותר, אך בפועל מטעה את הציבור ומעצימה את תחושת האיום.

תוכן שנוצר באמצעות בינה מלאכותית - 20%

אחד מכל חמישה תכנים שקריים שנבדקו במחקר נוצרו באמצעות כלי AI. מדובר בתמונות, סרטונים או טקסטים שנוצרו מאפס, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ליצירת מציאות מדומה. תכנים אלו כללו למשל תמונות של נזק כביכול למתקנים אסטרטגיים, או תיעוד מזויף של פעילות צבאית. השימוש ב-AI מאפשר הפקה מהירה, מדויקת ומשכנעת של תכנים שקריים, מה שמקשה על זיהויים בזמן אמת.

הפצת תמונות וסרטונים של נזקים שלא התרחשו

המפיצים התמקדו בעיקר בתכנים ויזואליים - תמונות וסרטוני וידאו - המציגים פיצוצים, נזקים פיזיים והרס. רבים מהתכנים הללו לא התרחשו כלל, או התרחשו במקומות וזמנים אחרים. כך למשל, הופצו תמונות של מגדלי עזריאלי בתל אביב לאחר "תקיפה אירנית", או של שדה תעופה באירן שנחרב לכאורה - אף על-פי שלא היו אירועים כאלה בפועל. מטרת ההפצה הייתה להגביר את תחושת הכאוס והאיום.

רוב התוכן השקרי - אנטי-ישראלי

המחקר מצא כי מרבית התוכן השקרי שנבדק היה בעל אופי אנטי-ישראלי. תכנים אלו נועדו לפגוע בתדמית ישראל בזירה הבינלאומית, לעורר דה-מורליזציה בקרב הציבור הישראלי, ולהעצים את תחושת ההפסד. בין היתר הופצו תכנים המציגים בריחה המונית של אזרחים, פגיעה בתשתיות חיוניות, והצגת ישראל כמדינה מותקפת וחסרת הגנה.

באיגוד האינטרנט הישראלי מציינים כי מדובר ב"מלחמה חדשה" - מלחמת תודעה, שבה כלי AI משמשים ליצירת מציאות מדומה. המחקר נועד "ליירט את הפייקים" ולייצר מדדים שיסייעו להבנת מאפייני המלחמה הדיגיטלית ואופן ההתמודדות איתה.
הדיסאינפורמציה והשימוש המניפולטיבי ב AI במלחמת ישראל-אירן / מחקר
נתוני איגוד האינטרנט חושפים: למעלה מ – 70% מהתוכן השקרי במלחמה היה מסגור שגוי או הוצאה מהקשר של מקום או זמן; 1 מכל 5 תכנים שקריים במלחמה נוצרו באמצעות AI; מפיצי הדיסאינפורמציה הפיצו בעיקר תמונות וקטעי וידאו של פיצוצים ונזקים פיזיים שלא התרחשו או שנלקחו ממקומות שונים ובזמנים שונים שאינם קשורים לעימות הנוכחי; מרבית התוכן השקרי שנבדק במלחמה היה אנטי-ישראלי (48 עמ')
איגוד האינטרנט הישראלי
תאריך: 28/09/2025 | עודכן: 28/09/2025
+תמונות AI: נחשף הסוד שמאחורי ה"יצירתיות" של המודלים 13:33 28/09/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
מחקר חדש: מודלי תמונות לא רק משכפלים ▪ הם מרכיבים חלקים קטנים של תמונות שראו בעבר ▪ מה שיוצא נראה חדש - ולעיתים גם שוגה בפרטים ▪ צוות חוקרים הראה שאפשר אפילו לנבא את התוצאה מראש במידת דיוק גבוהה
משברי־פיקסלים לתמונה שלמה [עיבוד AI]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מלחמת ה-AI הראשונה? מחקר ישראלי חושף את ממדי הדיסאינפורמציה במלחמת ישראל-אירן
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il