חלב גמלים עשוי להיות "מזון העל" החדש שיגיע למדפי חנויות הבריאות בקרוב.
האו"ם קורא למכור את החלב, העשיר בוויטמין B ו-C, ומכיל פי עשרה יותר ברזל מהכמות אותה מכיל חלב הפרה, במדינות המערב.
טעמו של חלב הגמלים מלוח מעט יותר מחלב רגיל, הוא נצרך במידה רבה בעולם הערבי ומתאים לייצור גבינות.
מעבר לכך שהחלב עשיר במינרלים וויטמינים, מחקרים הראו כי נוגדנים הנמצאים בחלב הגמלים עשויים לסייע להילחם במחלות כמו סרטן, איידס/HIV, אלצהיימר ודלקת הכבד מסוג C, ובימים אלו נעשה מחקר הבוחן האם לחלב יוכל להיות תפקיד בהורדת השפעות הסוכרת ומחלות הלב.
ענף המזון של האו"ם - ארגון המזון והחקלאות (FAO), מעוניין כי יצרנים מאוריטניה שבאפריקה ועד קזחסטן שבאירופה יתחילו למכור חלב גמלים למערב. הוא מקווה כי תורמים ומשקיעים יסייעו לפתח את השוק.
קשיים בייצור
מומחים למוצרי בשר וחלב ב-FAO אומרים כי הפוטנציאל הוא עצום. "חלב הוא כסף", לדבריהם. ישנם 200 מיליון לקוחות פוטנציאליים בעולם הערבי ועשרות מיליונים נוספים באירופה, אמריקה ואפריקה.
על-פי הערכות מדובר בשווי שוק של לפחות 5.6 מיליארד אירו, למרות שיש צורך בשיפורים ברשת אספקת המזון. מאחר ומחירו של חלב גמלים טרי הוא כדולר לליטר בשווקים באמריקה, הרי שמדובר בכסף רב לרועים הנוודים שכיום הם בעלי מקורות הכנסה מועטים אחרים.
ההצלחה של שוק חלב הגמלים תלוייה עדיין בפתרון קשיים רציניים בייצור, תפוקה ושיווק על-פי ה-FAO. אחת הבעיות קשורה למעשה בחלב עצמו, שעד כה לא נמצא מתאים לטיפול בטמפרטורות הגבוהות הנדרשות לחיי מדף ארוכים. אך האתגר העיקרי נובע מהעובדה כי היצרנים המעורבים הם, בצורה מכרעת - נוודים.
דובר קרן המזון הבריטית הדגיש כי חלב גמלים עשוי להיות תוספת מועילה לתזונה מאחר והוא מכיל סידן וויטמינים B ודל בשומן ררוי לעומת חלב הפרה. למרות זאת, מדובר בחלב יקר יותר מחלב פרה ובעל טעם שיש להתסגל אליו, שייתכן ויהיו אנשים שלא יאהבו אותו.