|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
קבוצת ירדן
המדריך המלא להקמת מקלט בבית פרטי
סאדאת והשאה המודח, 1979 [צילום: ביל פולי,AP]

הדטנט האיזורי נמשך: מצרים ואירן מתקרבות

אינטרסים כלכליים וצרכים ביטחוניים גורמים לקהיר וטהרן להתקדם לקראת נורמליזציה מבחינת ישראל יש למהלך יתרונות וחסרונות, וראוי שעמדתה תיקבע לפי הפרטים המעשיים
01/07/2023  |   אופיר וינטר, רז צימט   |   כתבות   |   העולם הערבי   |   תגובות

בחודשים האחרונים התפרסמו ידיעות והערכות בדבר נורמליזציה קרבה בין אירן למצרים לאחר נתק של עשרות שנים. החודש דווח, כי שתי המדינות הגיעו להסכם ראשוני על הקמת ועדה משותפת שתדון בחידוש הקשרים ובתיאום הביטחוני ביניהן. הנורמליזציה צפויה לכלול כינון יחסים דיפלומטיים מלאים, שדרוג משרדי האינטרסים בשתי המדינות לשגרירויות ועריכת מפגש פסגה בהשתתפות שרי החוץ או הנשיאים.

מנהיג אירן, עלי חמנאי, ושורת בכירים בממשלו הביעו באופן פומבי תקווה לחידוש הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות, בעוד מצרים שמרה עד כה על שתיקה יחסית. בהתייחסות נדירה לדיווחים ציין שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, כי מדובר ב"ספקולציות", אך הוסיף, כי מצרים עוקבת אחרי תהליכי הנורמליזציה בין אירן למדינות המפרץ, ואינה פוסלת שינוי בקו המסורתי כלפיה אם וכאשר תמצא בכך תועלת.

הגישושים האירניים-מצריים מתרחשים בתקופה של "דטנט אזורי", שגולת הכותרת שלו היא חידוש קשריהן הדיפלומטיים של סעודיה ואירן באפריל האחרון. קהיר בירכה על הנורמליזציה הסעודית-אירנית, אך עדיין בוחנת האם וכיצד ישפיע המהלך על מדיניותה של אירן במגוון סוגיות אזוריות.

הנתק הדיפלומטי בין מצרים לאירן חוזר לראשית המהפכה האיסלאמית ב-1979, אז אירח הנשיא אנואר סאדאת בארצו את השאה המודח. שורש המתח בין המדינות נעוץ בהתנגדות הרפובליקה האיסלאמית להסכם השלום בין ישראל למצרים. לאחר רצח סאדאת ב-1981, הפך המתנקש חאלד אסלמבולי לגיבור באירן, משטר המהפכה קרא רחוב בטהרן על שמו והנפיק לזכרו בול דואר.

בתקופת נשיאותו של הנשיא הרפורמיסטי מוחמד חאתמי (2004-1997) חל שיפור מסוים ביחסים בין שתי המדינות, אך אירן המשיכה לתמוך בפעילותן של קבוצות איסלאמיות רדיקליות שפעלו נגד משטר הנשיא חוסני מובארק. שיפור נוסף נרשם בעקבות עליית האחים המוסלמים לשלטון במצרים (2012), אך זה לא נמשך לאורך זמן, בעיקר בשל תמיכת השלטון החדש במצרים בהתקוממות נגד משטר אסד בסוריה.

עשור שלטונו של עבד אל-פתאח סיסי התאפיין עד כה ביחסים צוננים אך נטולי משברים עמוקים בין המדינות. בניגוד לבעלות בריתה במפרץ, מצרים ראתה באירן איום משני ורחוק על ביטחונה הלאומי, ובארגונים איסלאמיסטיים רדיקליים - איום מרכזי ומוחשי הרבה יותר. קהיר אומנם סולדת מהתעצמותה הגרעינית של אירן, מחתרנותה האזורית ומהשפעתה הגוברת במרחב הערבי, אך ממשיכה לראות את האחים המוסלמים כיריב הראשי והישיר מבחינתה.


תולדה של מגעים בשנתיים האחרונות
סיסי. פוטנציאל רווח במספר תחומים [צילום: AP]

ההפשרה המסתמנת כעת היא תולדה של מגעים שהתקיימו בשנתיים האחרונות וכללו שיחה בין סיסי לשר החוץ האירני בשולי ועידה בינלאומית שנערכה בבגדד באוגוסט 2021, מפגש בין שר המודיעין המצרי לסגן נשיא אירן בנובמבר 2022 ומגעים בין משלחות מודיעין משתי המדינות. הדיאלוג בין הצדדים הואץ מאז אפריל האחרון בעקבות חידוש היחסים בין אירן לסעודיה והוא מתקיים בתיווך עומאן ועירק, שמארחת את השיחות בין הצדדים.

עבור אירן ומצרים, אין פירוש הנורמליזציה ביטול או יישוב כל מחלוקותיהן, אלא שיתוף פעולה פרגמטי בקידום אינטרסים משותפים - בילטרליים ואזוריים. אירן רואה בשיפור הקשרים עם מצרים חלק ממאמץ מתמשך, במיוחד מצד הממשלה הנוכחית, לקדם את מערכות היחסים בינה לבין מדינות ערב הסוניות ובראשן מדינות המפרץ. מגמה זו נתפסת באירן כהזדמנות לשפר את מעמדה האזורי ולחזק את ההרתעה מול ישראל. אין ספק שחידוש הקשרים עם שחקן מרכזי בעולם הערבי, דוגמת מצרים, יוצג על-ידי טהרן כהישג מדיני חשוב וכביטוי נוסף לשינוי מאזן הכוחות האזורי לטובתה ולהכרה גוברת במעמדה מצד מדינות ערב, לרבות במחנה הפרו-מערבי.

שיפור הקשרים עם העולם הערבי מהווה בעיני אירן הזדמנות לאזן תהליכים בעייתיים מבחינתה באזור, ובראשם הנורמליזציה בין ישראל למספר מדינות ערביות ומאמציה של ישראל לקדם קואליציה אזורית אנטי-אירנית. לאירן גם אינטרס חומרי בשיפור הקשרים עם מצרים, שעשוי לספק לה הזדמנות להרחיב את הקשרים הכלכליים והמסחריים באזור, בין היתר באמצעות תעלת סואץ, ולהגדיל את הייצוא שלה למצרים. יש בכך ביטוי לאסטרטגיית "כלכלת ההתנגדות", שטהרן אימצה כדי לשפר את התמודדותה מול משטר הסנקציות הבינלאומיות, גם באמצעות הגדלת המסחר עם שווקים אזוריים.

גם מצרים מייחסת עדיפות גבוהה לשיקולים כלכליים בגיבוש מדיניותה מול אירן. פוטנציאל רווח מצוי במספר תחומים: סחר – הגדלת מכירת סחורות מצריות לשוק האירני; תיירות – הרחבת התיירות הדתית האירנית לאתרים שיעיים במדינה ולדרום סיני, כאשר במרס הכריזה מצרים על הקלות במתן אשרות כניסה לתיירים אירנים; שיקום – השתתפות מצרית בפרויקטים לשיקום עירק וסוריה, המהוות אזור השפעה אירני, ייתכן במימון מפרצי; אנרגיה – סיוע אירני ברתימת לבנון וסוריה לשיתופי הפעולה בתחום הגז במזרח הים התיכון, או בנטרול גורמים העלולים לטרפדו, בראשם חיזבאללה. בנוסף, מצרים עשויה לרכוש דרך עירק נפט שמוזרם מאירן, כפוף להסרת הסנקציות האמריקניות.

גישה מצרים חשדנית ומסויגת
חמנאי. בירך על ההתקדמות [צילום: AP]

במישור הביטחוני, מצרים מעוניינת בסיועה של אירן במניעת פעילות עוינת בבאב אל-מנדב מצד החות'ים ובשמירת חופש השיט בים האדום בנתיב תעלת סואץ, שמהווה מקור הכנסה מרכזי למטבע זר (תמלוגי התעלה עמדו ב-2023-2022 על 9.4 מיליארד דולר). מצרים גם חוששת מחתרנות אירנית בחצי-האי סיני, שנחשפה בעבר. ביוני 2022 דווח שמצרים הזהירה את אירן לבל תכווין פיגועים נגד תיירים ישראלים בסיני כנקמה על פעולות חיסול שייחסה ישראל. בנוסף, קהיר מעוניינת למנוע את הפיכת עזה בסיס פעולה אירני נגד ישראל, וחותרת לשיתוף פעולה אירני עם מאמציה של מצרים לתווך בין פלגי ההתנגדות הפלשתיניים לישראל, לקדם הסדרי פיוס פנים-פלשתיניים ולמנוע שיתופי פעולה בין גורמי טרור בעזה ובצפון סיני.

גישתה הבסיסית של מצרים לנורמליזציה עם אירן עודנה חשדנית ומסויגת. הנחת המוצא בקהיר היא שהתקרבות טהרן למדינות ערב אינה משקפת שינוי אסטרטגי בשאיפותיה האזוריות אלא שיקולי תועלת, המגבילים את סוג והיקף ההסכמות שאליהן היא נכונה להגיע עם שכנותיה. המשך צעדי הנורמליזציה יושפע משני משתנים מרכזיים.

ראשית: הצלחת הניסיון הסעודי-אירני. בעשור הקודם מצרים נמנעה מהתקרבות משמעותית לאירן, בין היתר מתוקף מערך הבריתות הפוליטיות והכלכליות שלה עם סעודיה ואיחוד האמירויות והצורך להתחשב בעמדותיהן. אף שהנורמליזציה הסעודית-אירנית מכשירה לכאורה צעד מצרי-אירני דומה, יש הרואים בה מבחן לטיב השינוי שחל במדיניותה האזורית של אירן, שתוצאותיו יכריעו האם תחול התקרבות ערבית-אירנית רחבה ועמוקה יותר.

שנית: אור ירוק אמריקני. במצרים רווח רושם לפיו וושינגטון מעדיפה להתמקד בעת הנוכחית במלחמה באוקראינה ובמאבק בסין, ואינה שוללת התקרבות ערבית-אירנית שתתרום ליציבות ולרגיעה במזרח התיכון. עם זאת, ניתן לשער שמצרים תנרמל את קשריה עם אירן רק לאחר שתוודא שלא ייגרם בעקבות זאת משבר ביחסיה עם ארה"ב, בפרט בתקופה של מצוקה כלכלית, כאשר היא זקוקה להמשך הסיוע הכלכלי השנתי האמריקני ולתמיכתה של וושינגטון במוסדות הפיננסיים הבינלאומיים המעניקים לה הלוואות, דוגמת קרן המטבע.

ההשלכות מבחינת ישראל
גבול ישראל-מצרים. לא משחק סכום אפס [צילום: משה שי, פלאש 90]

מנקודת מבט ישראלית, שאלת הנורמליזציה בין מצרים לאירן אינה משחק סכום אפס. שיפור היחסים בין שתי המדינות לא יבוא בהכרח על חשבון הקשרים בין מצרים לישראל או יפגע באינטרסים ישראלים חיוניים, ולפיכך על ירושלים לבחון את התהליך באופן ענייני, על-פי תכניו. בדומה למצרים, לישראל יש אינטרס בהפחתת המתיחות באזור, בחיזוק ביטחון נתיבי השיט בים האדום, בהגברת שיתופי הפעולה במזרח הים התיכון בתחום הגז, בריסון הג'יהאד האיסלאמי וחמאס ברצועת עזה ובצמצום איומי טרור שמקורם באירן ובשלוחיה האזוריים. זאת ועוד, לישראל עניין בשיפור המצב הכלכלי במצרים ובהגברת יציבותה הפנימית.

מנגד, הקשר הערבי-אירני המתהדק – ובתוכו זה המצרי-אירני – טומן בחובו גם אתגרים לישראל: הוא יסייע לאירן במסע היחלצותה מהבידוד האזורי, יחזק את השפעתה במרחב ויחליש את המחנה האזורי שהתגבש בעקבות "הסכמי אברהם", בין היתר על-רקע ההתמודדות עם האיום הביטחוני האירני המשותף. צמצום השסע הערבי-אירני לצד המשך ההסלמה הנוכחית בין ישראל לפלשתינים, עלולים להביא לדחיות נוספות בכינוס "פורום הנגב", בו חברה גם מצרים, ולהאיץ את שיבת הסכסוך הישראלי-פלשתיני למרכז סדר היום האזורי.

תרחישי איום נוספים, אם כי סבירים פחות, שעלולים לנבוע מההתקרבות המצרית-אירנית כוללים מעבר כלי שיט אירניים בתעלת סואץ לשם הברחות נפט, או חמור מכך – אמצעי לחימה; חיזוק מוסכם של דריסת הרגל האירנית ברצועת עזה; פגיעה בהתקרבות שנרשמה בשנים האחרונות בין ישראל למצרים; ויצירת טריז בתיאום הביטחוני בין ירושלים לקהיר.

לסיכום: מומלץ לישראל שלא להתנגד אוטומטית לכל נורמליזציה מצרית-אירנית, אלא לחתור לכך שתכולתה תעלה בקנה אחד עם האינטרסים הישראלים. לשם כך על ירושלים לנהל דיאלוג עם קהיר – כמו גם עם וושינגטון ועם ידידותיה המפרציות – בניסיון לעצב את מגמות הדטנט האזוריות, ובמידת הניתן אף להשתלב בהן. השיפור שחל בשנים האחרונות בקשרי ישראל-מצרים בתחומי הביטחון, האנרגיה והתיירות מעניק לירושלים מנופי השפעה על קהיר, גם אם המתיחות השוררת בעת האחרונה בזירה הפלשתינית פוגמת ביעילותם.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  01/07/2023   |   עודכן:  01/07/2023
אופיר וינטר, רז צימט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הדטנט האיזורי נמשך: מצרים ואירן מתקרבות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
קרן המטבע הבינלאומית אוהבת לומר שלעולם איננה מפוצצת מו"מ. אם מדינה זקוקה לחילוץ, אין תאריך יעד: השיחות יכולות להימשך ככל הדרוש. רק מדינות מעטות רוצות לבחון את אמיתותה של ההבטחה הזאת. מצרים, לבנון ותוניסיה זקוקות נואשות לסיוע. מדינות אלו, בהן מתגוררים כשליש מתושבי מדינות ערב, כורעות תחת חובות המחסלים את יתרות המט"ח. הן מתקשות לייבא צרכים בסיסיים והמטבעות שלהן קורסים.
30/06/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
ארגוני הטרור היו מאז ומתמיד קשורים לסחר בסמים. חיזבאללה וארגונים אחרים באזור משתמשים בסם לא רק לרווחים, אלא גם כדי לשפר את יכולות הלחימה של צעירי הארגון. עד לפני כעשר שנים הייתה בקעת לבנון, אזור שליטתו של חיזבאללה, מרכז לייצור, לגידול ולהפצה של סמים מגוונים. מלחמת האזרחים בסוריה הכניסה את תופעת הסמים עמוק לתוך החברה הסורית. דאעש, אל-קאעידה ושאר ארגוני האופוזיציה השתמשו בסמים באותה מידה כמו חיזבאללה. במהלך הלחימה גם גברה מעורבותו של הצבא הסורי בסחר הסמים, בעיקר בדיוויזיה הרביעית בשליטתו של מאהר אל-אסד, אחיו של הנשיא, האחראית על מעברי הגבולות. סוריה הפכה למרכז ההפצה של סם הקפטגון, ששימש בעבר כממריץ רפואי האמור לסייע בבעיות קשב וריכוז.
26/06/2023  |  ירון פרידמן  |   יומני בלוגרים
ג'ו ביידן הבטיח בקמפיין שלו להפוך את מוחמד בן סלמאן למצורע, ובסתיו שעבר הזהיר אותו שיהיו תוצאות להפרת בקשותיה של ארה"ב בתחום הנפט. הסנאטור הרפובליקני הבכיר לינדזי גראהם כינה אותו "כדור הרס" ש"לעולם לא יוכל להיות מנהיג על הבמה העולמית". ג'יי מונהאן, העומד בראש סבב הגולף היוקרתי PGA Tour, אמר שהשחקנים המצטרפים לסבב הסעודי מחללים את זכרם של חללי 9/11. אז הם אמרו.
15/06/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
שר החוץ האמריקני טוני בלינקן הודיע בסוף השבוע שעבר בוושינגטון כי ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל וכי כל האופציות פתוחות למנוע מאירן לייצר נשק גרעיני אך נראה כי אירן איננה מושפעת מההצהרות האמריקניות, היא ממשיכה במדיניות שלה ובהתקרבותה למדינות המפרץ. התגובה האירנית לא איחרה להגיע, האדמירל שהראם אירני, מפקד הכוחות הימיים בצבא אירן, הודיע כי בקרוב תוקם ברית ימית משותפת בין אירן לבין מדינות באזור ובהן סעודיה, איחוד האמירויות, קטר, בחריין ועירק. הוא הוסיף כי כל המדינות בצפון האוקיינוס ההודי סבורות שעליהן לעמוד לצידה של אירן ולהשיג ביטחון משותף.
אסור להתייאש, רק לא להתייאש. נשכתי שפתיי אל מול תמונות השפל המוסרי, אל מול חיוכי הרוע של אובדן צלם אנוש, אל מול חיבוק לבבי של רוצח המונים על-ידי המלבינים הנוראיים ששום בית משפט בינלאומי לפשעי מלחמה לא יספיק כדי לדון אותו על מעשיו הנוראיים, על הפשע הנורא נגד בני עמו.
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יוסף אליעז
יוסף אליעז
אין מנוס מלשמור על ערנות, איסוף מודיעין ומלאי מספיק של חימוש, לרבות מטוסים, טילים ותחמושת אחרת כמו גם אמצעים לגיוס מהיר של כוחות מילואים, רפואה וכל שחיוני להגנה
צבי גיל
צבי גיל
בעיתונים משתקפת לאחרונה איזו לאות, עייפות, תשישות, רחוק ממלחמתיות. והכותרות כאילו כבדו עיניהן טרם נמנום    מעין שקיעה לתוך אפתיה
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il