מוזיקה היא שפה בינלאומית המובנת ומקשרת בין בני אדם. צלילים ומקצבים, רטטים ותדרים חודרים, מובנים, ומדברים אל בני אדם בכל הגילאים, בכל מקום על פני כדור-הארץ. המוזיקה מנטרלת הבדלים ומקשרת בני לאומים ודת. אירוע מרגש של קירוב לבבות בעזרת המוזיקה, המקצבים והריקוד המשותף, נערך ביום א' ה-22.2.26 בבית היוצר, ביתן 22 שבנמל תל אביב.
בית היוצר העמיד את המקום לרשותם של אומנים היוצרים מוזיקה מקורית. המופע נערך בחסות משרד החוץ, כחלק מפרויקט הסברה וחיבור תרבותי וקירוב לבבות בין רואנדה לישראל. במקום נכחו ד"ר רון אדם, שגריד ישראל בדימוס ברואנדה, שהקים את השגרירות שם, גב' רויטל מלכה, ראש החטיבה לדיפלומטיה תרבותית במשרד החוץ, מוזמנים משגרירויות שונות ואורחים רבים אחרים.
|
|
|
|
רוקדים על הבמה [צילום: דליה הקר-אוריון]
|
|
אחד המופיעים, טל קרביץ מרמת הכובש, הוא גם המארגן והרוח החיה מאחורי המופע ומיזמים נוספים. טל קרביץ שהוא מוסיקאי ופרפורמר בעצמו, עוסק שנים רבות בחקר מוסיקת העולם ומופיע מטעם משרד החוץ במסגרת ההסברה הישראלית. טל יצר קשר הדוק עם פרוספר נקומזי, זמר הגוספל המוביל בתחומו ברואנדה והמזרח אפריקה כולה.
פרוספר, שנמצא בימים אלה בארץ במסגרת מסע צליינים רוחני, הופיע במהלך השהות בכנסייה בדרום תל אביב. במהלך שהותו הוא פוגש אנשים רבים מהארץ ומבני ארצו ומעמיק את הקשרים בין המדינות דרך המוזיקה. טל הצליח לקשר בין פרוספר נקומזי לבין הזמרת הישראלית המעולה, רוני גינוסר - "אמה סומק הישראלית", שהיא אומנית, זמרת, מוזיקאית ויוצרת רב-תחומית.
|
|
|
|
|
רוני שרה [צילום: דליה הקר אוריון]
|
|
רוני חברה לקספר מקומזי ולטל קרביץ והנקסימה את הנוכחים בקולה המיוחד וביכולת השירה, המשחק וההזדהות המדהימות שלה במופע מגוון שנמשך שעתיים תמימות. המשתתפים הופיעו בקטעי סולו וקטעים משותפים. טל ששימש גם כמקשר, הכניס רוח הומוריסטית ושילב בחן בין המשתתפים. רוני גינוסר שרה בקולה המלאכי, ניגנה על פסנתר, שילבה בנגינתה כלים ואביזרים נוספים והדגימה גם את יכולותיה הקוליות המוכחות, יכולת האילתור שלה וגם את היכולת שלה להתגמש ולחבור לאחרים.
בין היתר הדגימה זאת בהופעה חיה והקלטה במיקרופון מיוחד-בלופה, שמשתמשים בו בדרך כלל באולפני הקלטות. היא הקליטה במקום במשך מספר דקות יצירה שלמה, שלזמרים אחרים לוקח זמן רב לבצע. קספר מקומזי ניגן ושר שירים ומנגינות שהוא כתב. השירים הצטיינו במקצב איטי יחסית, קצבי ורגוע עם חזרה על מילים מסוימות. כמו לדוגמה השיר בו חוזרות ההברות: אממרה,ו ומארה, שפירושן להאמין.
|
|
|
|
|
פרוספר מנגן ושר [צילום: דליה הקר אוריון]
|
|
טל אילתר, קישר, לימד את הקהל לשיר יודל וניגן על כלים לא שגרתיים כמו מסור ענק. כמו-כן ניגן מוזיקה של אלבנייני על כלי שהומצא לפני כמאה שנה על-ידי יהודי רוסי בשם לב סרגייביץ' טרמין. הנגינה על כלי זה מתבצעת ללא מגע ישיר של הידיים עם גוף הכלי, אלא בעזרת הנעתן באוויר ושינוי המרחק שלהן מזוג אנטנות שמשפיעות על השדה האלקטרומגנטי שבסביבתן.
לקראת סוף המופע ניגן ושר פרוספר מוזיקה דתית, כמו לדוגמה השירים: "אמייזינג גרייס" ו" קומביה מי לורד קומביה". בשלב זה חברו אליו רוני וטל והקהל עמד על רגליו והצטרף לשירה ולריקוד. צעירים רקדו עם מבוגרים, זרים שילבו ידיים והרגישו בטוחים, מוגנים ומאוחדים בחסות השירה, הנגינה והריקוד, לקצב המקצבים הקצביים. שיא הערב היה כשאורחים רבים מרואנדה, שגריר ישראל לשעבר רון אדם, רויטל בן נעים ואורחים נוספים עלו על הבמה והצטרפו לשירים הקצביים שחוזרים על אותן תנועות. השירים, המנגינות והריקוד המשותף הדגישו ביתר שאת את חשיבותה של המוזיקה וכוחה לקירוב לבבות.
|
|
|
טל מנגן על מסור [צילום: דליה הקר אוריון]
|
|
|
ד"ר רון אדם בין נורית ודליה [צילום: באדיבות המצולמים]
|
|
עיתונאית, היסטוריונית של האומנות, מרצה ואוצרת.
| תאריך: |
23/02/2026
|
|
|
עודכן: |
24/02/2026
|
|
|