|   15:07:40
  אברהם פכטר  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
עלויות יישור שיניים: כל מה שצריך לדעת
קבוצת ירדן
המדריך המלא להקמת מקלט בבית פרטי

בג"צ - לא שליט

בג"צ שליט הוא דוגמא מובהקת לדברים שאמרתי לעיל. לוקחים נושא לא "שפיט" ולא "בגיץ" - ומנסים באמצעותו להשיג מטרה הומניטארית לגיטימית וכואבת, אבל ששייכת לתחום פעולה אחר ולא משפטי
01/07/2008  |   אברהם פכטר   |   מאמרים   |   תגובות

בג"צ - שוב מראה לנו מי מנהל את המדינה. בג"צ - עבר את הגבול, בהתערבותו ואפילו בדונו, בשיקולי דעת פוליטיים מדיניים של החלטות ממשלה.

הפכנו, במקום מדינה דמוקרטית ריבונית שיש בה הפרדת רשויות - למדינת בג"צ. הגבלת סמכותו בחקיקה של הכנסת אם המגמה תימשך, כנראה, בלתי נמנעת.

כבר התרעתי בעבר על השתלטותו של בית המפשט העליון, באמצעות בג"צ על כל גופי הממשל. הסברתי שבשל חולשתם של גופי הממשל, כמו הכנסת, הקבינט, הממשלה וראש הממשלה, לקח לעצמו בג"צ סמכויות לא לו - הרבה מעבר לכתוב בחוקי ישראל והרבה מעבר למקובל במדינות דמוקרטיות ריבוניות מערביות.

בג"צ שליט הוא דוגמא מובהקת לדברים שאמרתי לעיל. לוקחים נושא לא "שפיט" ולא "בגיץ" - ומנסים באמצעותו להשיג מטרה הומניטארית לגיטימית וכואבת, אבל ששייכת לתחום פעולה אחר ולא משפטי.

לדעתי - היה על שופטי בג"צ במקרה של עתירת שליט לומר את הדברים הבאים: "רבותי העותרים, משפחת שליט היקרה, כאזרחי המדינה, כהורים לילדים ששירתו וישרתו בצה"ל, ליבונו איתכם ועם כאבכם, אבל - העתירה אינה שפיטה אינה בתחום סמכותו של בג"צ ולכן עליכם לפעול בדרכים אחרות ציבוריות ואנו מאחלים לכם הצלחה.

אי לכך - העתירה נדחית - ובשל רגישותה אנו לא מטילים הוצאות. שופטי בג"צ בתמיכת חלק מהמערכת המשפטית, כל כך התאהבו בכוחם ובהשפעתם על המשפט הציבורי שיהיה צורך בחקיקה של הכנסת כדי לרסנם, מאחר שהם לא השכילו לעשות זאת בעצמם.

העובדה שבג"צ מכתיב לא רק מהלכים משפטיים אלא גם מהלכים פוליטיים ומשפיע על תהליכים מדיניים - בתחומים שאין לשופטים שום יתרון מעשי או חוקתי על גופי ממשל אחרים, ובוודאי לא על הכנסת ועל הממשלה - אינה מבחינת חדשה או הפתעה.

חדירת בג"צ והתפשטותו לתחומים לא לו, בעניין אמונה, מוסר, צה"ל, ביטחון, מבצעים צבאיים, החלטות ביטחוניות ואפילו מינויים בצה"ל - אינה תופעה חדשה.

מדברים עליה רבות, רבים מתנגדים לפלישה הבג"צית, לרבות שופטים עליונים ונשיאים לשעבר, שלא להזכיר אנשי משפט, אקדמיה ופוליטיקאים. במאמרי: "אפשר לעקוף את בג"צ אסור לעקוף את הכנסת" - ניתחתי בהרחבה את הסיטואציה הספציפית של הבג"צ הישראלי לעומת בתי משפט מקבילים בעולם והבעתי דעתי, כי מאחר ששופטי בג"צ, במיוחד בתקופתו והנהגתו של פרופ' ברק הנשיא הפורש - נתנו לבית המשפט העליון מרחב תמרון משפטי, כמעט בלתי מוגבל, בהרחבת "זכות העמידה" ובהרחבת תחומי השיפוט תחת המטריה של "הכל-שפיט" - יש מקום לחקיקה שתרסן את בג"צ ויחזיר אותו לממדיו המשפטיים הייעודיים שלו, ממנו גלש משך השנים - בהתחשב בנעשה בתחום זה בעולם המערבי הדמוקרטי.

הנשיאה ביניש ממשיכתו של פרופ' ברק, דוגלת באותה דוקטרינה אימפריאליסטית, ורק לאחרונה התבטאה בכינוס מקצועי משפטי - לעניין סמכויות בג"צ: "שאסור לסגור את השערים האלה" - כדי לא לפגוע בדמוקרטיה ובשלטון החוק.

למשל: ההחלטה בעניין ועדת בדיקה בנושא חיסולו של סלאח שחאדה ע"י צה"ל, לפני מספר שנים בעזה, הוא המשך אותה מדיניות, לאמור: התערבות בהחלטות מבצעיות של שר הביטחון וראש הממשלה, במהלך המלחמה בטרור, כאשר רב המחבלים, שחאדה דנן, מבצע, נותן הוראות, מממן פיגועים, שאהידים שמתפוצצים באוטובוסים וברחובות הערים ונרצחים עשרות חפים מפשע - אנו באים באמצעות בג"צ לבדוק אם זה חוקי, להשיב מלחמה לטרור. אם זה חוקי לחסלו - כאשר הוא במודע מסתתר בתוך ועם אזרחים חפים ויודע שחיסולו יביא גם למותם. כאשר הוא פוגע בחפים מפשע במטרה ברורה וייחודית - כל המתנגדים "לחיסולים הממוקדים" - ממענים לזעוק ולהפגין ורק כשצה"ל מחסל רב מחבלים שדינו מוות - קמה זעקת החפים מפשע.

הזכות להגנה עצמית

להדגיש פעם נוספת, את מה שאמרתי וכתבתי בהזדמנויות קודמות - "הזכות להגנה עצמית" של ישראל - המוכרת מבחינת המשפט הבינלאומי - כוללת בתוכה גם את הזכות "לחיסול ממוקד" של רב טרוריסט גם מחוץ לגבולות ישראל וגם כשהוא יושב לבטח בביתו עם משפחתו לסעודת ערב חגיגית. החיסול - הוא זכות נגררת מהזכות להגנה עצמית - כשהיא מכירה שיש לה תוצאת לוואי, קשה ומכאיבה כמו פגיעה בחפים מפשע - אבל הזכות להגנה על בטחון המדינה ואזרחיה, גוברת על הפגיעה בחסרי מגן המשמשים חיפוי גיבוי אזרחי לרוב המחבלים.

הטענה מפי התומכים בוועדת הבדיקה שניהול הבדיקה או תוצאות החלטות בג"צ בתחום זה - מהווים שכפ"ץ משפטי, לגבי העולם והמשפט הבינלאומי, כלפי הנושאים באחריות למעשה, כמו קציני צה"ל, טייסים, שר הביטחון וראש הממשלה, לרבות מעצרים ומאסרים בחו"ל - יש בה אומנם בסיס וממשות אך אינה מדויקת.

שהרי באותן ארצות שניסו או ינסו בעתיד להוציא צווי מעצר או למנוע כניסה של קצין צה"ל, כפי שכבר קרה בעבר לאלוף אלמוג בלונדון, או כתב אישום נגד שרון בבלגיה, יכולים לטעון, טענות נוספות, חדשות, שלא היו חלק מהחקירה/משפט ולדרוש בירור נוסף וחדש בארצן.

כך שלומר, שחקירה/משפט בארץ הוא חיסון למעשים כלפי חו"ל זה לא מדויק. כאשר בג"צ, אישר את הצגת הסרט השקרי המסית המבוסס על עובדות לא נכונות, בכוונה לפגוע בישראל ובצה"ל, הכוונה לסרט ג'נין-ג'נין - היא הנותנת שלא כל מה שנעשה ונבדק בישראל - אכן מקובל על העולם החופשי והצבוע.

לדוגמא: האם המשפט הבינלאומי, או גוף בינלאומי התערב או השמיע את קולו, נגד פעולות ארה"ב באפגניסטן, בעירק, בקוסובו - על רוסיה במלחמתה בצ'צ'ניה ובהריסתה את עיר הבירה גרוזני. על אנגליה, במלחמתה בעירק, במעשיה נגד הטרור באירלנד, בצרפת על שליטתה ומלחמותיה בקולוניות ובאלג'יר וכך רוב מדינות אירופה - ונאט"ו במלחמתה ביגוסלביה לשעבר.

הפתרון המתבקש - ולכך יש הסכמה רחבה בין משפטני העולם, שהחוק הבינלאומי הקיים, המתבסס על 4 אמנות ג'נבה, הסכמי האג וכללי המלחמה - הוא מיושן ולא מתאים למלחמה בטרור, בעת המודרנית. הטרור - הציג כללי מלחמה חדשים ואמצעים חדשים - שאחד מהם הוא "חיסול ממוקד" - אמצעי שלא היה פופולרי מקודם ולא מופיע בספרות המשפטית הבינלאומית הישנה.

להזכיר לציבור - יום לפני מלחמת עירק האחרונה, כאשר התכוננו חילי ארה"ב לפתוח במתקפה, קיבלו האמריקנים מידע מודיעיני שסאדם חוסיין ומטהו - נמצאים בבית רב קומות מסוים בפרברי בגדד. הבית הופצץ מהאוויר וקרס כולו על תושביו - כאשר סאדם חוסיין לא היה כמובן בתוכו. איש לא ביקש ועדת בדיקה/חקירה על ניסיון כושל של "חיסול ממוקד" - ובית המשפט העליון בארה"ב גם לא היה נותן צו בעניין זה.

זמירות ישנות

להתנתק משלטון הבג"צ, לצמצם את סמכויותיו באמצעות חקיקה בכנסת - אין מדובר בזמירות חדשות, דעות אלה נשמעות בציבור מזה זמן רב. אין מדובר רק בציבורים שכביכול נפגעו ע"י פסיקות בג"צ וישמחו לצמצם את סמכויותיו, כמו הציבור הדתי והחרדי אלא גם קולות שנשמעים מזמן מקהיליית עורכי הדין, משפטנים ואקדמאים.

במאמרים שפרסמתי בנושא זה, בתקופה האחרונה, כמו: "בג"צ בשדה מוקשים", "בג"צ עשה זאת שוב" או "אפשר לעקוף את בג"צ אסור לעקוף את הכנסת", הבעתי את דעתי, לפיו בג"צ גלש לתחומים לא לו, התאהב כנראה בכוחו, השפעתו והתמיכה והגיבוי שפסיקותיו מקבלות, מאנשי ציבור, פרשנים ואישים החושבים שליברליות, נאורות פלשה לכל תחומי החיים כמו מוסר, דת, אמונה, ביטחון ובמיוחד להיות ולחיות כמו "כל העמים הנאורים" - זאת מטרתו או לפחות שאיפתו (ראה: בג"צ רישום כנישואים לבני זוג מאותו מין - או רישום של שתי אמהות לילד של אחת מהן לנשים החיות יחדיו כזוג). בג"צ 3045/05 - בן ארי נ. מנהל האוכלוסין ע"א 10280/05 - חקק נגד היועמ"ש.

כדי למנוע ספקות, אי ודאות, או פרשנות לא נכונה - בג"צ כמוסד משפטי עליון, הוא חשוב, חיוני, ואין לו תחליף במסגרות הדמוקרטיות בה אנו חיים ומתפקדים.

להזכירכם, הפנייה לבג"צ רק לפני שני עשורים, הייתה מוגבלת וממוסגרת לנושאים בעלי השלכה כללית ציבורית - כאשר הפונה לבג"צ היה צריך להוכיח שיש לו "זכות עמידה" (Locus Standi) - לאמור: שלעותר יש אינטרס אישי ישיר בעתירה או שהוא נפגע ישיר מהחלטה מנהלית, או עוול ציבורי ושהוא נלחם ראשית על השגת מטרתו ותיקון העוול או העיוות האישי שנגרם לו - ולא שהוא פועל או עותר מטעמים כלליים למען תיקון הכלל.

אבל הבעיה העיקרית, אינה בכמות או באיכות העתירות, הבעיה נעוצה בקונספציה ובאידיאולוגיה. שופטי בג"צ התאהבו בתפקידם והשתכרו משפטית מכוחם וסמכויותיהם - כמורי הלכה, קובעי מדיניות, נוהלים וערכי התנהגות - עד שבשלב מסוים, לא רצו ולא יכלו לבלום את יצרם וגבולות התפשטותם.

על-רקע מצב זה, צצו עשרות עמותות שבאות לייצג את הכלל והציבור, עמותות שנלחמות בשחיתות ציבורית, במנהל תקין, בלחימה על שלטון החוק וכד'.

אין פסול במעשיהם ורצונם, לשפר את המנהל התקין ואת האווירה הראויה לשלטון פוליטי נקי על-פי כללי מנהל תקינים. הבעיה נועצה בכך, שלפעמים נציגי העמותות הנ"ל, חושבים שהם יודעים מה טוב לציבור, מה רוצה הציבור, והם מרגישים כנציגיו עלי אדמות ובהיכלי המשפט. הבעיה - שהם חושבים בתום לב ובטעות שהם מייצגים את הכלל, כשהם לפעמים ופעמים רבות, מייצגים רק את עצמם. שהרי הציבור, על כל גווניו ומגזריו, לא הפקיד בידם מנדט, לייצג אותו, לחשוב במקומו ולטעון במקומו - וכן נתן לבג"צ סמכות לראות בעמותות אלה את נציגי הציבור או את רובו.

כשמנתחים את התופעה הקרויה בג"צ על כל הבטיה - אסור להתעלם מן העובדה שהחברה, הציבור, המערכת הפוליטית והכנסת, אשמים לא במעט בתופעה של עליית כוחו והאימפריאליזם השיפוטי של בית המשפט העליון.

ניקח שתי דוגמאות מהתקופה האחרונה, כדי להדגיש את הנושא - שתי החלטות המייצגות ליד רבות אחרות, את הגלישה המסוכנת והמיותרת של בג"צ - המרגיש כל יכול.

א) העתירה שהוגשה ע"י מספר עמותות, נגד נשיא מדינת ישראל, שישהה עצמו מתפקידו או יתפטר לאלתר, כדרישת ההמון, המיוצג כביכול ע"י אותן עמותות - לפני שהתיק והתלונות נחקרו עד תומן, לפני שהיועץ המשפטי לממשלה נתן את חוות דעתו הסופית בעניין. למרות החשדות והאשמות החמורות שהוטחו בנשיא קצב, בג"צ דן בסוגייה, למרות שחוק יסוד נשיא המדינה קובע מפורשות שהנשיא אינו "שפיט" במהלך כהונתו ותוך כדי כהונתו.

אבל בג"צ, חשב אחרת, ובניסיון פרשנות פתלתל, ניסה להקנות לעצמו סמכות משפטית ומוסרית, עד שבסוף הגיע למסקנה שיש לדחות את העתירה בלב כבד.

להערכתי - היה על בג"צ לדחות את העתירה על הסף, מחוסר סמכות ענייני ומשפטי, ולהטיל על העותרים הוצאות כבדות, ולא להציגם כלוחמי הצדק מטעם עצמם, למען הכלל.

ב) גם ההחלטה שניתנה רק לאחרונה, לדחות את העתירה (ברוב דעות) שדרשה לפסול את "ועדת וינוגרד" ולחייב את הממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית, שייכת לאותו תחום של התפשטות לתחומים לא בג"צים ולא שפיטים ע"י בית המשפט.

ההחלטה לבדוק את פרשת חיסולו של שחאדה - מכעיס ובצדק את שרי הממשלה ואת שר הביטחון - שבתחומו נמצאת מערכת התגובה של צה"ל - יתירה מכך החקירה פוגעת בצה"ל, במפקדיו ובלוחמיו - עד כדי הטלת ספק בנכונות המטרות.

צה"ל, לא פוגע בחפים מתוך חוסר תכנון או התחשבות - עשרות פעולות בוטלו, נמנעו ברגע אחרון, הופסקו לפני הביצוע - מחשש לפגיעה בחפים - ולכן אין צורך ביחצנים מבחוץ או ברודפי מוסר כדי ללמד את צה"ל ומפקדיו - מלחמה מהי.

"אין מלחמות נקיות" - מי שיקרא את מאמרי בנושא על דוגמאותיו, יבין זאת בקלות ולכן אלה שמתנגדים להתערבות בג"צ במהלכים מבצעים של צה"ל - לא פחות מוסריים וחכמים מהתומכים.

צה"ל - למרות חריגות וטעויות, שהן הכרח בכל פעילות מלחמתית מתמשכת, עדיין פועל במסגרות חוקיות ועל סמך קודים קפדניים, מוסדיים וחברתיים התואמים את כללי המלחמה והמשפט הבינלאומי.
הגיע הזמן שגם - גופי שלטון אחרים ובמיוחד הקבינט, שר הביטחון, הממשלה וראש הממשלה - יפעלו בנחישות ובעקביות, לא יתכופפו בפני שיקולים מפלגתיים ופוליטיים - כדי לתת להתנהלות הממשלתית את המקום הראוי לו - לאמור שיקולי ביטחון וטובת המדינה.

על הכנסת, לקחת את ההובלה, כרשות המחוקקת ולהעמיד את בג"צ במקומו הראוי והמכובד ולהשגיח שלא יחצה קווים אדומים וגבולות של גופים אחרים.

הערות לסיום

1. בסופו של יום - בג"צ התעשת והחליט לדחות את עתירת משפחת שליט. דרך אגב, תרגיל מעין זה, כבר נעשה בעבר, במספר עתירות לאמור: מתחילים לדון בנושא לא שפיט, מעוררים תקוות שווא בעותרים, מתלבטים, דוחים להתייעצות, התקשורת חוגגת, ובסוף דוחים העתירה. זה מיותר, ולא מכובד.

2. יש למערכת המשפט נושאים ערכיים - שצריכים להילחם עליהם במגרש המתאים.

3. גם המקרה של "העסקה עם חיזבאללה" - תמורת החיילים החטופים או החללים - היא לא שפיטה ולא בתחום הסמוכות של בג"צ.

הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי ביו"ש וברצועת עזה, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז, משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי בהווה.
תאריך:  01/07/2008   |   עודכן:  01/07/2008
עו"ד אברהם פכטר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בג"צ - לא שליט
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מרק טווין
1/07/08 15:52
2
פנחס
1/07/08 16:08
 
זמרי
1/07/08 19:47
3
מומחה למומחים
1/07/08 22:22
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ארגון בצלם פרסם (1.7.08) דוח "המתריע על החרפה במצוקת המים בגדה המערבית" ומאשים את ישראל באחריות לכך. התקשורת הישראלית מיהרה כהרגלה לפרסם ללא גישה ביקורתית ראויה את הודעת בצלם תוך שימוש בנתונים שפרסם הארגון וההאשמות החמורות שהוא מטיח בישראל מבלי לבקש תגובה ישראלית רשמית.
01/07/2008  |  יהונתן דחוח-הלוי  |   מאמרים
במסגרת הידוק היחסים הדיפלומטיים בין קפריסין לבין אנגליה, נחתמה בין שתי מדינות אלו אמנה למניעת כפל מס. האמנה, כשמה כן היא, מטרתה לגרום לכך שנישומים קפריסאיים ואנגליים לא ישלמו כפל מס על אותה הכנסה, הן בקפריסין והן באנגליה. הגלובליזציה וריבוי העסקות הבינלאומיות המתרחשות לאחרונה, יוצרים מצבי של כפל-מס רבים.
עוד לפני שאכנס ל"עובי הקורה" אדגיש כי:
01/07/2008  |  שושי פולטין  |   מאמרים
תחילה תרגיל מחשבתי: דמייני עצמך פורשת לחדרך במלון בפריז באמצע הלילה. את פוסעת לבדך במסדרון החשוך. קולות משונים נשמעים מאחורי אחת הדלתות ומעוררים את סקרנותך. אינך מתאפקת ואת כורעת על ברכך אל חור המנעול וצופה במתרחש. שלוש דמויות יושבות שם סביב שולחן ומשחקות קלפים. הם חבושים כובעים ססגוניים ואחת לכמה שניות קם אחד, עומד על השולחן ושותה כוסית. כל תשומת לבך מופנה עתה אל הנעשה בחדר, את שוקעת במחשבות, מנסה לפתור את המסתורין ובוחנת בריכוז רב כל מידע חדש הנחשף לעינך הסקרנית. כך במשך כמה דקות. דמייני את הסיטואציה.
01/07/2008  |  אלון מרום  |   מאמרים
לקראת סוף אפריל 1958, המוני ישראל עלו לירושלים לחגוג עשור למדינה הצעירה: להתפאר בתמרוני צבא הפלדה, להשתבח בהישגי החקלאות, לזכות באותות ומופתים על תרומה, עבודה ונאמנות, ואף להידחק יחדיו - עולי צפון אפריקה ויקים לבנבני עור, בורגני תל אביב ושוכני המעברות - בתוך חליפת הזהות היהודית-ישראלית החדשה. אומנם לעתים נדרשה השתדלות מסוימת כדי להידחק לחליפה - לזקוף בכוח גו שחוח וגוף חלוש ומעונה מדי, או לעקם כתפיים גאות מדי - ועדיין בשנים ההן כולם השתדלו.
30/06/2008  |  ניר ברעם   |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
אם נתניהו אינו כשיר מה זה אומר? שאילו היה צעיר במצבו האישיותי עתה היו דוחים את גיוסו לצה"ל? מונעים את קבלתו ליחידת אבטחה של השב"כ?
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
צבי גיל
צבי גיל
במערכה ההיברידית בין ישראל לבין אירן זאת כבר הצליחה בהיבט הפסיכולוגי והכניסה את הציבור הישראלי, שנמצא חצי שנה במתחים, ללחץ נפשי ללא תקדים    הפטפטת המדינית הבלתי אחראית שמהדהדת בתקש...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il