|   15:07:40
  אילנה גוטקין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?

רעלת הריון והתקפי לב

הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם קשות ותמותה ממחלת לב לפני גיל 56 גדול יותר עבור כלל הנשים שסבלו מרעלת הריון
20/04/2009  |   אילנה גוטקין   |   מאמרים   |   תגובות
[צילום: נאוה עינבר]

החוקרת שרה מקדונאלד ועמיתיה מאוניברסיטת מקמאסטר בקנדה פרסמו לאחרונה בעיתון האמריקני לחקר הלב, מחקר מקיף המסכם 40 שנות מחלוקת לגבי השאלה האם יש קשר בין רעלת הריון לבין מחלות לב וכלי דם.

מחקרם, שסקר תוצאות מחקרים רבים משנת 1966 עד ימינו, יצא במסקנה גורפת כי רעלת הריון גורמת לעלייה בתחלואה ממחלות לב וכלי דם בקרב נשים עם רעלת הריון, אשר אורך חייהם מתקצר בממוצע בכעשור עקב תמותה מוקדמת ממחלות אלה.

התופעה, שנמצאה לראשונה במחקר קנדי מצומצם היקף בשנת 1966, נבחנה בשנת 2001 באמצעות בדיקת רשומות הלידה והמוות של מדינת נורווגיה בקרב כ-600 אלף נשים, ומספר דומה של גברים. המחקר הפתיע את עולם הרפואה במסקנתו החד-משמעית כי רעלת הריון גורמת לתחלואה פי 2.5 עד 5 ממחלות לב וכלי דם ומקצרת את תוחלת החיים של הנשים שסבלו מרעלת הריון בכעשור ויותר בממוצע עקב תמותה ממחלות לב וכלי דם בגיל צעיר.

המחקר ההשוואתי של החוקרים מאוניברסיטת מקמאסטר בקנדה סיכם את כל המחקרים שנעשו בתחום בין 1996 ועד היום. כדי להביא את כל המחקרים למכנה משותף, הניתוח התבסס על התאמות שונות לנתונים אפידמיולוגיים, דמוגרפיים או היסטוריה רפואית שעשויים להשפיע על התוצאות.

בסך-הכל נכללו במחקר הקנדי כ-15 מחקרים, כשמתוכם 5 היו מבוססים על שיטת מקרה ביקורת והשאר על מדגמים רחבי היקף. בניתוח הסופי נבדקו כ-119 אלף נשים שסבלו מרעלת הריון לעומת מעל 2 מיליון ללא רעלת הריון, כאשר רובן מארה"ב ומאירופה. כל המחקרים נערכו בעולם המערבי המאפשר קבלת רשומות רפואיות מסודרות למעקב אחר לידה ותמותת האוכלוסיה. מרבית המחקרים סקרו את הנתונים לגבי נשים מתחת לגיל 56, כאשר הנתונים התמקדו בממצאים קליניים הקשורים במחלות לב כליליות, התקפי לב, שבץ מוחי ומחלות עורקים היקפיים וכלי דם בנשים עד גיל 56.

החוקרים חילקו את הנשים עם רעלת ההריון ל-3 קבוצות לפי חומרת המחלה. בקבוצה הראשונה, קבוצת הרעלת, נכללו נשים שסבלו מרעלת הריון בלבד. בקבוצה השנייה, קבוצת הרעלת הקשה, נכללו נשים שרעלת ההריון שלהן הייתה מלווה בעוויתות ובפרכוסי מוח, או לידת תינוקות שהיו בעשירון הנמוך ביותר של משקל ילוד ביחס לגיל ההריון. בקבוצה השלישית, קבוצת הרעלות החמורות, נכללו נשים עם רעלת הריון שפרצה מוקדם וחייבה לידת פגים או לוותה במות הילוד.

7 מיליון נשים סובלות מרעלת הריון

בעולם מתבצעות היום כ-129 מיליון לידות בשנה, ומכיוון ששכיחות רעלת ההריון עומדת על 5%-3% מכלל הלידות, מדובר ב-3 עד 7 מיליון נשים בכל העולם הסובלות מרעלת הריון בכל שנה. מתוכן 360-150 אלף יפתחו מחלות לב וכלי דם. משמע הסיכון לתחלואה הוא מעל 2.33% בקרב כלל הנשים בעולם, לעומת 2% באוכלוסיית הנשים בגילאים 54-45.

אפשר למנוע סיבוכים

ההריון גורם לשינויים רבים במערכת הלב וכלי הדם. תפוקת הלב של האם גדלה פי 40, נפח הדם גדל ב-50% וכ-25% מזרימת הדם עוברת דרך הרחם והשליה, לעומת 5% בנשים שאינן בהריון. לא ברור אם העומס הקשור בהריון מאיץ את התפתחות מחלות הלב בקרב אוכלוסיות בסיכון או שהתפתחות סיבוכי ההריון יוצרת קבוצת סיכון חדשה, ועם זאת הממצאים החדשים מצביעים ביתר תוקף על צורך רב מהרגיל במניעה ובהשגחה רפואית כדי למנוע רעלת הריון.

החוקרים מציינים, שיש לעשות מאמץ רב להקטין את גורמי הסיכון ברי השליטה כגון: שיפור בהרגלי התזונה, פעילות גופנית והפסקת עישון, כאשר כל אחד מהם מהווה יעד הגיוני עבור כל אחד מאיתנו ובמיוחד עבור בעלי סיכון מוגדל לחלות במחלות לב וכלי דם.

רעלת הריון עלולה להופיע אצל כל יולדת במחצית השנייה של ההיריון. רעלת הריון אינה הרעלת קיבה אלא אחד מסיבוכי ההריון הנפוצים ופוקדת כ-5%-3% מהנשים ובישראל - כ-7,500 עד 10,000 בשנה.

המחלה, המתבטאת ביתר לחץ דם, מלווה בפגיעה מערכתית נוספת בעיקר בכליות (איבוד חלבון בשתן) ו/או בכבד ולעיתים גם במערכת הקרישה וירידה בטסיות הדם. בשיאה רעלת הריון גורמת לפרכוסים, שבץ מוחי ומוות. המחלה מתפרצת בשליש האחרון להריון, אך מקורה בהתפתחות חסר של השליה וכלי דם צרים מהרחם לשליה. כשהמחלה מתפרצת הטיפול העיקרי מתמקד בייצוב לימים ספורים באמצעות מגנזיום סולפט וילוד האישה. אם המחלה מתפרצת בתחילת השליש השלישי, הילד נולד פג, ועשוי לסבול ממשקל נמוך, ריאות לא מפותחות, פגיעה בראייה, ירידה מוטורית ופגיעה קוגניטיבית.

בדומה למחלות קשות אחרות בהן זיהוי מוקדם מקטין באופן משמעותי את הסיכונים והסיבוכים, זיהוי מוקדם של נשים הנמצאות בסיכון גבוה לפתח רעלת הריון, מאפשר לרופאים לטפל בהן באמצעים יעילים למניעת המחלה או הקטנת חומרתה.

בדיקת דם מצילה חיים

אחת הדרכים החדשניות לזיהוי מוקדם של רעלת הריון פותחה לאחרונה על-ידי צוות המדענים של חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס אשר הצליחו לבודד חלבון ייחודי לשליה, המכונה PP13, המצוי בנשים בהריון ואשר מגיע אל דם האם. באמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לקבוע את רמת החלבון בדם הנשים כבר בשבועות 13-7 להריון.

הזיהוי המוקדם מאפשר לאישה ולרופא לערוך שינוי בניהול ההריון באופן שמאפשר ניצול תזונה מונעת, השגחה רפואית צמודה ובמקרים מסויימים שימוש בטיפול תרופתי. כתזונה מונעת מומלץ על חומצה פולית, תוספות סידן, סיבים תזונתיים, אומגה 3 ואף שוקולד מריר. מאמרים מצביעים על יעילותם בהקטנת שכיחות רעלת הריון באמצעות שיפור תפוקת הלב, זרימת הדם והספקת החמצן לשליה ולדופן כלי הדם והלב. יש להדגיש, כי כל השינויים התזונתיים מומלצים גם לאנשים בסיכון למחלות לב וכלי דם.

טיפול תרופתי באספירין ובקלקסן, המדללים את הדם, תרופות המקובלות למניעת מחלות לב וכלי דם, מסייעות למניעת המחלה או מזעור חריפותה, אם ניתן לפני ההריון או מייד בתחילתו. מתן אספירין מתום השליש השני להריון שנוי במחלוקת. על כל 22 נשים שטופלו באספירין בשליש הראשון לאחר בדיקת 13PP רק אחת פיתחה רעלת הריון. הטיפול בתרופות מחייב השגחה רפואית שכן עשויים להיגרם דימומים. יש להפסיק הטיפול לקראת הלידה, כדי למנוע דימומים קשים בלידה.

בין גורמי הסיכון הראשיים לרעלת הריון ניתן למנות רעלת הריון בהריון קודם, מחלת יתר לחץ דם כרונית, מחלת כליות או סוכרת, השמנה, לידה מעל 35, הריון רב עוברי, מחלת נוגדנים לפוספוליפידים, מחלת בלוטת יותרת המגן וזאבת. ישנם גורמי סיכון נוספים כגון: הפריה חוץ גופית, ריבוי הפלות ספונטניות לפני השבוע ה-20 להריון והריון מבן זוג חדש לאישה שכבר ילדה בעבר.

ישנה שכיחות גבוהה יחסית בקרב העולות מאתיופיה. גורמי הסיכון שלעיל מסייעים לגלות רק כ-30%-25% מהנשים בסיכון ואילו הבדיקה מגלה כ-80% ולכן יש חשיבות לביצוע הבדיקה המוקדמת גם בנשים עם גורמי סיכון.

הקשר בין רעלת הריון למחלות לב

החוקרים מצאו, שהסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם קשות ותמותה ממחלת לב לפני גיל 56 היה גדול יותר עבור כלל הנשים שסבלו מרעלת הריון. עבור הנשים שסבלו מרעלת הריון חמורה הסיכוי לחלות היה פי כ-5 בממוצע לעומת נשים בקבוצת הביקורת. עבור נשים עם רעלת קשה הסיכון היה פי כ-3 ואילו בקבוצת רעלת הסיכון היה פי 2. הסיכון עבור אלו שסבלו מרעלת מוקדמת היה פי כ-5 לעומת אלו שפיתחו רעלת בסמוך ללידה. הסיכון לשטפי דם במוח היה פי כ-3 ברעלות קשות לעומת קלות.

מחקר זה מדגיש את חשיבות הזיהוי והמניעה של רעלת הריון, לא רק בהקשר של נשים בהריון, אלא בהקשר של בריאות האוכלוסיה באופן כללי, כיוון שמחלות לב וכלי דם נחשבות לגורם התמותה מספר 1 או 2. בעבר, מרבית הנפגעים היו גברים, אך היום הולכת וגדלה אוכלוסיית הנשים הנפגעת, לאור ממצאי מחקרים קודמים שהצביעו על-כך שאצל מרבית הנשים מחלות לב וכלי דם התפרצו לפני גיל 56.

באחד המחקרים נמצא שקדמה להתפרצות מחלת הלב וכלי הדם מחלת כליות. מחלה זו מתבטאת בשכיחות של עודף מיקרו אלבומין ב-20% מהנשים שחלו ברעלת הריון בטווח של 7 שנים מהתפרצות הרעלת לעומת 2% בקבוצת הביקורת. עלייה זו של כ-18% מראה שהסיכון מתבטא גם במחלות כלי דם היקפיים, וכוללת את כל סוגי מחלות הלב וכלי הדם הידועות. המחקר מראה בצורה חד-משמעית את הקשר בין חומרת רעלת ההריון שהתפתחה לבין חומרת הסיבוכים הקשורים במחלות לב וכלי דם.

החוקרים מציינים שמחקרם מחזק את האמרה שרעלת הריון היא מצב תעוקה לכל החיים. הם אינם יכולים להעריך אם תזונה לא נכונה בשנות הנעורים היא גורם סיכון משותף להתפתחות מחלות לב וכלי דם ולהתפתחות רעלת הריון, או שרעלת ההריון מלווה בהרס של דפנות כלי הדם והכליות ובעקבות זאת גדל הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

מחברת המאמר הינה מידענית רפואית בעלת תואר מוסמך במדעי החיים ובביוטכנולוגיה מאוניברסיטת קימברידג' באנגליה הנמנית על צוות חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס
תאריך:  20/04/2009   |   עודכן:  20/04/2009
אילנה גוטקין
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בחודש נובמבר 1922 פרסם אורי צבי גרינברג, בכתב העת היידי לשירה "אלבאטראס", שיר נבואי מצמרר - "אין מלכות פון צלם" ("במלכות הצלב"). בשיר זה עשה אורי צבי את חשבונו של העם היהודי עם העולם הנוצרי וצפה בנבואה נוראית את כיליונה של יהדות אירופה.
20/04/2009  |  זאב גלילי  |   מאמרים
יום ראשון, 19.4.09, נמל התעופה בן-גוריון. טיסת "לוט" לורשה פולין. התור מורכב ברובו מצעירים היוצאים למצעד החיים. כך גם אני. יוצא שוב, אולי בפעם השמינית לאותו אירוע חווייתי ומרגש ששימשתי כדוברו בהתנדבות במשך שנים רבות. אותו מפעל מופלא שיזם אברהם הירשזון. מפעל עם נשמה. מפעל כל כך יהודי. כל כך חשוב. ממש דומה, להבדיל, להגדה של פסח. "והגדת לבנך". מפעל שהוא למעשה מירוץ שליחים. העברת הלפיד של זכרון השואה לבל ייעלם לעולם. גם כאן בנתב"ג אני שוב מודה בלבי להירשזון.
20/04/2009  |  יורם דורי  |   מאמרים
הולדתו של "יום הזכרון לשואה ולגבורה" הייתה בחטא. כבר בשנת 46' קבעה הרבנות הראשית לישראל את יום עשרה בטבת כ'יום הקדיש הכללי' לזכר נרצחי השואה. הרבנות קבעה גם, כי מי אשר אינו יודע מתי חל יום הירצחם של קרוביו ייחד לו את היום הזה לאמירת קדיש. אלא שלאחר קום המדינה, קמו שתי ח"כיות מהזרם של 'השומר הצעיר' וקבעו כי יש לייחד יום ל'יום השואה ומרד הגטאות' מתוך התפיסה הצברית שיש להתנער מדמות היהודי ההולך כצאן לטבח ולהעצים את ההתקוממות והמרד. את יום הזיכרון הן רצו לקבוע כזכר ל-19 באפריל 1943, יום פרוץ מרד גטו ורשה. אלא שיום זה חל בערב פסח, ומפני שימי זכרון מציינים בתאריך עברי, נקבע יום הזכרון לתאריך בו חל ה-19 באפריל בשנת 1955 – כ"ז בניסן. ומאז בכל שנה מציינים את יום השואה ביום הזה.
20/04/2009  |  אריה יואלי  |   מאמרים
עננה שחורה וכבדה מאיימת לכסות את שמי המדינה כבר בעתיד הנראה לעין. למרות האביב, המדובר איננו, חלילה, בתחזית קודרת של מזג האוויר, גם לא בתחזית אסטרולוגית פסימית. בסך-הכל יש בה כדי לבשר את בואה של מציאות ריאלית אפלה, המשתקפת היטב במראה כבר בעצם הימים האלה.
20/04/2009  |  ראובן לייב  |   מאמרים
העולם אינו מסוגל לקלוט כיצד זה אישה נעדרת מידות דוגמנית, בלתי אופנתית, "הישנה עם חתול, רווקה, מובטלת, אינה יודעת כיצד לעמוד", המייצגת את ההפך הגמור מכל הבלי החברה המערבית השטחית, יכלה להם לכולם, וכבשה את לבות הציניקנים בשירתה, או נכון יותר לומר, בנשמתה, אשר באה לידי ביטוי בזמרתה.
20/04/2009  |  רות פורסטר  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יהונתן קלינגר
יהונתן קלינגר
משקיעי קריפטו שמעוניינים להשקיע כספים ולשמור עליהם מאובטחים, קונים ציוד אבטחה רציני, אבל בסופו של דבר נופלים בהונאות אנושיות שגורמות לכך שכל הטכנולוגיה שהושקעה לא תהיה שווה כלום
רון בריימן
רון בריימן
האשמת נתניהו כאילו הוא זה שמונע עסקה, היא עלילה מרושעת המופצת על-ידי מתנגדי נתניהו אשר שכחו מי האויב    אחת השגיאות החמורות ביותר של ממשלת ישראל: ההפרדה בין חטופים לחטופים, ואי-עמיד...
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il