|   15:07:40
  אורי אבנרי  
עיתונאי ולוחם שלום על צד שמאל
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
חברת סאו-רארש
המדריך המלא לבחירת מדרסים אורתופדיים: איך לבחור נכון ולמה זה חשוב?
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?
הגבול הישראלי עם לבנון [צילום: פלאש 90]

הכתר והגחלים

כל המשבר הלבנוני היה נמנע, אילו הסתפקו הנוצרים ב-1920 באזור שלהם כאשר בחרו באופציה של "לבנון הגדולה" - הדומה מאוד ל"ארץ-ישראל השלמה" - הם גזרו על עצמם 90 שנים של מאבק וסבל, שאת סופן מי ישורנו
16/01/2011  |   אורי אבנרי   |   מאמרים   |   העולם הערבי   |   תגובות
סעד אלחרירי - שורד או נכנע?
נחמן פביאן
חיזבאללה פירק השבוע את ממשלת לבנון בראשות סעד אלחרירי, בעקבות סירובו של אלחרירי להפסיק את שיתוף הפעולה שלו עם ביה"ד הבינלאומי בחקירת רצח אביו רפיק * מהם סיכוייו של אלחרירי לשרוד את המשבר? התפרוץ בלבנון מלחמת אזרחים נוספת? האם תופנה אלימות כלפי ישראל? מהי עמדתן של סוריה, סעודיה ואירן? על שאלות אלה שוחח נחמן פביאן עם שאול מנשה, ששימש שנים פרשן בכיר של קול ישראל בערבית
לרשימה המלאה

הליכה על הסף
יוני בן-מנחם
ארגון החיזבאללה הצליח לערער את היציבות הפוליטית בלבנון וליטול את היוזמה לידיו, הכל ממתינים למוצא פיו בפרשת מסקנות ועדת החקירה לעניין רצח אל-חרירי * בעולם הערבי מאמינים כי עדיין ניתן למצוא נוסחת פשרה שתאפשר את יישוב המשבר * בישראל מעריכים כי החיזבאללה לא מתכוון לתקוף בשלב הזה את ישראל
לרשימה המלאה

לבנון נתונה במשבר. מזל טוב, מה עוד חדש? מאז שהוקמה המדינה, לפני 90 שנה, המילה "משבר" היא שם נרדף שלה.

מבחינה ישראלית, יש למשבר הזה משמעות כפולה. ראשית, הוא מסכן את הרגיעה בגבול הצפוני. כל משבר פנימי בלבנון עלול לגרום להתלקחות. מישהו בלבנון יכול לגרום להתנגשות כדי להסיח את הדעת מהעניינים הפנימיים, או שמישהו בישראל יחשוב שזו הזדמנות טובה לקדם תוכנית ישראלית. מלחמת-לבנון מס' 3, אם תפרוץ חלילה, עלולה לגרום להרס בל-ישוער בשני הצדדים. מבחינה זו, מלחמת-לבנון מס' 2 הייתה רק חזרה כללית. הפעם נמצאים כל ערי ישראל ויישוביה בטווח הטילים של חיזבאללה. במהלך השריפה הגדולה בכרמל התגלה ששום דבר אינו מוכן להגנת העורף, חוץ ממצבור גדול של הצהרות ונאומים.

אבל יש למשבר הלבנוני גם משמעות אחרת. יש בו לקח חשוב מאין כמוהו לגבי השאלה הקיומית העומדת עכשיו לפנינו: ישראל בגבולות 1967 - או ישראל הגדולה, שתשלוט מהים עד הירדן. המשבר בלבנון קורא לנו: ראו, הוזהרתם!

ההיסטוריה הלבנונית

ב-1860 הפכו הסכסוכים המקומיים למלחמה, שבה ערכו הדרוזים שחיטה גדולה בנוצרים. גם היהודים היו בסכנה, ומשה מונטיפיורי בכרכרתו חש, כזכור, לעזרתם. העולם הזדעזע - אז עוד הזדעזע העולם ממעשי-שחיטה - ואת המצב ניצלו הצרפתים, שתמיד שמו עין על ה"לבנט"

המחלה הלבנונית התחילה בהחלטה גורלית שהתקבלה ביום הקמתה. בעיני הערבים, לבנון היא חלק מסוריה. סוריה הגדולה - "אל-שאם" בערבית - כוללת את סוריה הנוכחית יחד עם לבנון, ארץ-ישראל, עבר-הירדן וחצי-האי סיני. זוהי תפישת-יסוד של הלאומיות הערבית המודרנית. במשך מאות שנות השלטון העות'מאני במרחב, לא היו גבולות אמיתיים בין החבלים האלה. החלוקה המנהלית בתוך האימפריה השתנתה מדי פעם, אך לא הייתה חשובה. ניתן היה לרכוב או לנסוע בכרכרה מחיפה לדמשק ומירושלים לביירות בלי שום בעיה.

לבנון היא חבל זרוע הרים גבוהים, אחת הארצות היפות בעולם. המציאות הטופוגראפית גרמה למיעוטים נרדפים מכל רחבי המרחב למצוא שם מקלט. הם התבססו שם, נערכו להגנה היקפית ושמרו בקפדנות על ייחודן. השלטון העות'מאני, שהיה סובלני מאין כמוהו, העניק לכולם אוטונומיה מרחיקת-לכת. כך התבססו בלבנון הדרוזים - בהרי-השוף, המרונים הנוצריים - בהר-הלבנון, והשיעים - בדרום. הם נוספו לכמה עדות נוצריות אחרות (בעיקר היוונים-האורתודוכסים והיוונים-הקתוליים) ולסונים. אלה מרוכזים בעיקר בערי-החוף - טריפולי, ביירות וצידון. זה לא קרה במקרה - השלטון העות'מאני (הסוני) שיכן אותם שם כדי לשמור על האימפריה מול כל העדות האלה.

המפנה ההיסטורי בתולדות לבנון בא ב-1860. עד אז חיו שתי העדות העיקריות - המרונים והדרוזים - בדו-קיום מתוח. אומנם היו התנגשויות רבות ביניהן, ובמשך זמן-מה אף הקימו מנהיגים דרוזיים מעין מיני-מדינות באזור, אך היחסים ביניהם היו נסבלים. ב-1860 הפכו הסכסוכים המקומיים למלחמה, שבה ערכו הדרוזים שחיטה גדולה בנוצרים. גם היהודים היו בסכנה, ומשה מונטיפיורי בכרכרתו חש, כזכור, לעזרתם. העולם הזדעזע - אז עוד הזדעזע העולם ממעשי-שחיטה - ואת המצב ניצלו הצרפתים, שתמיד שמו עין על ה"לבנט". השלטון באיסטנבול נאלץ להעניק להם מעמד של מגיני הנוצרים בלבנון. כדי להגן על הנוצרים, ניתן להר-הלבנון מעמד אוטונומי מיוחד בממלכת העות'מאנית, בחסות צרפת.

בסוף מלחמת-העולם הראשונה, שבה קרסה הממלכה העות'מאנית, חולק המרחב בין שתי האימפריות המנצחות - בריטניה וצרפת. תוך בגידה צינית בעקרונותיהן המוצהרים ("הגדרה עצמית של העמים") תפסו הצרפתים את סוריה - ולבנון בכללה - ואילו הבריטים תפסו את ארץ-ישראל, עבר-הירדן ועירק. הערבים לא נשאלו. כאשר הקים האמיר פייצל, אחיו של עבדאללה, ממלכה סורית עצמאית בדמשק, גורש על-ידי הצבא הצרפתי בכוח. גם מרד ערבי-לאומי גדול נגד הצרפתים, שבראשו עמדו דווקא הדרוזים, דוכא באכזריות רבה. המוסלמים, הרוב הגדול בסוריה המאוחדת, שנאו את הכובשים הצרפתים והמשיכו לשנוא אותם עד ליום האחרון של שלטונם בסוריה, כאשר גורשו משם על-ידי הבריטים במלחמת-העולם השנייה (בעזרתו הפעילה של היישוב העברי. במערכה זו איבד משה דיין את עינו).

המטרה העיקרית של השלטון הצרפתי מאז יומו הראשון הייתה להפוך את הר-לבנון לבסיס צרפתי איתן, המתבסס על הנוצרים. הם החליטו להפריד את לבנון מסוריה ולכונן אותה כמדינה נפרדת. הפרדה זו עוררה סערה עצומה בקרב המוסלמים, אך התנגדותם הייתה לשווא. ואז התעוררה השאלה הגורלית, המטילה את צלה על לבנון עד עצם היום הזה: האם להסתפק במדינה קטנה, שבה יהוו הנוצרים רוב מכריע, או להקים מדינה גדולה, תוך סיפוח שטחים מוסלמיים נרחבים. זה נקרא בצרפתית "לה גראן ליבאן" - "לבנון הגדולה".

כל ישראלי יכיר בנקל את מהות השאלה הזאת. באגדה היהודית, שמע פרעה שילד ישראלי בשם משה נולד ועתיד להיות למלך. כדי לבחון את העניין, הציג פרעה לילד, זה בצד זה, כתר של זהב וקערת גחלים לוהטים. התינוק שלח את ידו אל הכתר, אך מלאך אלוהים הסיט את ידו והוא נגע בגחלים. פרעה נרגע. ברירה זו הועמדה בפני הנוצרים בלבנון, והם בחרו בכתר. על-פי דרישתם, צירפו הצרפתים למדינה הלבנונית את הערים המוסלמיות המובהקות (טריפולי, ביירות, צידון, צור), את בקעת-הלבנון ואת כל דרום-לבנון השיעית. כל תושבי האזורים האלה, וביניהם השיעים, התנגדו לכך בחריפות, וגם באלימות, אך ללא הועיל. הצרפתים דיכאו כל התנגדות ללא רחמים.

כבר בעת כינון "לבנון הגדולה" היוו המרונים מיעוט בין תושביה. כל הנוצרים ביחד, על עדותיהם השונות, היוו רוב קטן. היה ברור שהמוסלמים, בעלי הריבוי הטבעי העודף, יהוו במשך זמן את הרוב במדינה הנוצרית. וכך, כמובן, קרה. המוסלמים אומנם התייאשו במהרה מלהחזיר את הגלגל אחורה ולספח את אזוריהם למולדת הסורית, אך הם החלו להיאבק נגד השליטה המוחלטת של הנוצרים במדינה. במשך הזמן נאלצו הנוצרים להעביר נתחים מהשלטון גם לעדות האחרות, ונקבע מפתח עדתי נוקשה - הנשיא נוצרי, ראש-הממשלה מוסלמי, וכן הלאה. אך תוך זמן קצר חדל מפתח זה לשקף את המאזן הדמוגראפי האמיתי במדינה. אם להשתמש במושגים ישראלים: לבנון התיימרה להיות "מדינה נוצרית ודמוקרטית", אך מעולם לא הייתה דמוקרטית, ובהדרגה חדלה גם להיות נוצרית.

תשעים שנות סבל

האמריקנים דומים - ואף עולים - על הישראלים בשחצנות ובבורות, הגובלת בחוסר-אחריות. התערבותם השבוע, הנובעת מהתעלמות קלת-דעת מהתסבוכת העצומה ששמה לבנון, עלולה להביא למלחמת-אזרחים ו/או להתלקחות שתגרור לתוכה גם את ישראל

כל ההיסטוריה של לבנון היא מאבק בין העדות, שחוברו יחד בעל-כורחן, כמו חתולים בשק. אפשר ללמוד עליה הרבה מספרו המצוין של פטריק סיל, "המאבק לעצמאות ערבית", שהופיע (באנגלית) לא מכבר. המאבק הגיע לאחד משיאיו במלחמת-האזרחים הגדולה שפרצה ב-1975. הסורים פלשו ללבנון כדי להגן (צחוק הגורל!) דווקא על הנוצרים בפני המוסלמים. אלו קיבלו תגבורת גדולה מאש"ף, שהקים שם מעין מיני-מדינה אחרי שגורש מירדן. לתוך המערבולת הזאת נכנסו מנהיגי ישראל, מבלי שהיה להם מושג על מורכבות המצב. שרון פלש ללבנון ב-1982 כדי להשמיד את אש"ף, אך גם כדי לגרש את הסורים, שלחמו באש"ף. צה"ל כרת ברית עם הנוצרים נגד המוסלמים, אך נוכח לדעת שהנוצרים מצטיינים בעריכת מעשי-טבח (סברה ושתילה) הרבה יותר מאשר בלחימה. היו דרושים לישראל 18 שנה, והרבה מאות הרוגים, כדי להיחלץ מן המלכודת הזאת.

להתערבות צה"ל הייתה רק תוצאה בת-קיימא אחת, מאוד מפתיעה. השיעים בדרום לבנון, העדה הכי מקופחת במדינה, זו שגם הנוצרים וגם המוסלמים-הסונים התייחסו אליה בבוז גמור, התעוררו לפתע. במלחמת-הגרילה הממושכת שלהם בצה"ל הם הפכו לגורם מדיני וצבאי חשוב, ולבסוף לגורם מכריע בלבנון. אם אכן תשתלט חיזבאללה עכשיו על לבנון, יהיה עליו להקים אנדרטה לאריאל שרון בכיכר המרכזית של ביירות.

המשבר הנוכחי הוא המשך המשברים הקודמים. אלא שב-90 השנים של קיום לבנון חלו בה תהפוכות עמוקות. הנוצרים הפכו לגורם משני, גם המוסלמים-הסונים ירדו מרוב נכסיהם הפוליטיים. השיעים עלו לגדולה. המשבר התחיל ברצח רפיק אל-חרירי, ראש-הממשלה הסוני, שמקומו נתפס על-ידי בנו, סעד-אל-דין. נפתחה חקירה בינלאומית, בעיקר כדי לנגח את סוריה, אבל העקבות הובילו דווקא לעבר חיזבאללה. לקראת פרסום המסקנות הפילו שרי חיזבאללה השבוע את ממשלת הקואליציה. סעודיה וסוריה, שתי האויבות הגדולות, חברו כדי למנוע אסון שיתפשט בכל העולם הערבי. הם הציעו פשרה - אך האמריקנים פקדו על הקליינט שלהם, אל-חרירי, לדחות אותה. האמריקנים דומים - ואף עולים - על הישראלים בשחצנות ובבורות, הגובלת בחוסר-אחריות. התערבותם השבוע, הנובעת מהתעלמות קלת-דעת מהתסבוכת העצומה ששמה לבנון, עלולה להביא למלחמת-אזרחים ו/או להתלקחות שתגרור לתוכה גם את ישראל.

כל זה היה נמנע, ו-90 שנים של סבל אינסופי היו נחסכות, אילו הסתפקו הנוצרים אז באזור שלהם. כאשר בחרו באופציה של "לבנון הגדולה" - הדומה מאוד ל"ארץ-ישראל השלמה" - הם גזרו על עצמם 90 שנים של מאבק וסבל, שאת סופן מי ישורנו.

ברגע המכריע, לא הופיע שום מלאך שיסיט את ידם מכתר-הזהב אל קערת הגחלים. עכשיו זה יכול לקרות גם לנו.

תאריך:  16/01/2011   |   עודכן:  16/01/2011
אורי אבנרי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הכתר והגחלים
תגובות  [ 8 ] מוצגות   [ 8 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
כל דבר יהודי.
16/01/11 16:42
2
יוסף יוסף
16/01/11 16:55
 
ע. הנביא
16/01/11 22:44
3
ע.ג6
17/01/11 09:22
 
לבנטיני
17/01/11 10:46
4
8
17/01/11 10:57
5
אזרח ק.
17/01/11 11:02
6
פלא יועץ
19/01/11 19:03
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
המצב הגיאו-פוליטי במזרח התיכון מייצג מציאות מתעתעת, אשר לא אחת עשתה פלסתר את הערכות המודיעין של ישראל כמו גם של מדינות המערב. העובדה היא כי לאורך זמן וחרף כשלים הערכתיים, עדיין מצפים הקברניטים מגורמי ההערכה שיציגו צפי מוגדר ולא קשת של אפשרויות ו/או סבירויות. כך, אפוא, גורמי ביון מוצאים עצמם נאלצים כמעט להידרש לקביעות נחרצות מדי, שלא לומר מסוכנות.
14/01/2011  |  רפאל בוכניק  |  מאמרים
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   ישראלי-ערבי  /  מי ומי    / 
עשרות הרוגים במהומות בבתי כלא בתוניסיה  /  איציק וולף
חרירי נפגש עם ארדואן וביקש הגנתו  /  עופר וולפסון
נשיא תוניסיה התפטר ונמלט לסעודיה  /  עופר וולפסון
ערבים זה לזה  /  אסף גבור
השחיטה בעזה - הלכה ופרקטיקה  /  יהונתן דחוח-הלוי
הסכנות הגדולות לשלום העולם (המוסלמי)  /  יובל ברנדשטטר
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il