להתפקד, להשפיע ולהכריע - לפני שיהיה מאוחר

בשיטת הממשל בישראל יש כשל, שלא מביא לידי ביטוי את יחסי הכוחות בחברה הישראלית, וקבוצות מיעוט מצליחות לסחוט זה שנים רבות את הצטרפותן לקואליציה
דודו קוכמן מאמרים בחירות/מפלגות תגובות
לאחרונה הודיע בנימין נתניהו כי בסוף ינואר 2012 ייערכו בחירות שבהן ייבחר ראש תנועת הליכוד ומועמדה לראשות הממשלה. הכרזתו של נתניהו והנסיבות לעיתוי הבחירות דווקא במועד זה, מעניינות - ויהיו נסיבותיו אשר יהיו - אך הדבר מעורר שאלה אחרת, שלה השפעה על חלק ניכר מאזרחי המדינה, והיא - המעורבות של כל אחד מאיתנו במפלגות הדמוקרטיות, אלו אשר מקיימות הליכי בחירה בתוך מפלגותיהן.

יש היום רק ארבע מפלגות שמקיימות הליכי בחירה פתוחים, ואשר המתפקדים למפלגות אלו יכולים להשפיע לא רק על תכני המפלגה וסדרי עדיפויותיה, אלא יש למתפקדיהן יכולת להשפיע גם מי מטעם אותה מפלגה יישב בכנסת הבאה או בממשלה.

משרדים של "כלום" - בזבוז מיליונים

נכון להיום, יש אוכלוסיות מסוימות במדינה שנהנות באופן לא פרופורציונלי מכוחן, בשל שיטת הממשל הקיימת, ובשל היותן לשון מאזניים הן יכולות להביא להפלת ממשלה.

שיטת הממשל שבה אנו נמצאים, מהווה בסיס פורה לסחטנות של קבוצות מיעוט אשר יושבות קרוב לצלחת ונהנות מלטרת הבשר. התנהלות זו מביאה למדיניות קצרת-טווח, להעצמת שלטון הפקידות ולהתנהלות קלוקלת של שרים הרוצים להראות הישגים בטווח קצר על חשבון ראייה ארוכת-טווח.

זה מקומם, ואולי מגוחך, שישראל זקוקה לשלושים שרים ולשבעה סגני שרים, ומשמעות הדבר שכשליש מחברי הכנסת יושבים בממשלה ופוגעים בתפקודה של הכנסת כמוסד מחוקק. ברור לגמרי שנתניהו ביקש לקנות שקט לתקופת שלטונו כראש הממשלה הנוכחי, ואולי הוא עושה זאת בהצלחה, אך המחיר הציבורי אינו ראוי.

עלות החזקת משרד של "כלום", הכולל את המבנה ופקידיו, היא מיליוני שקלים בשנה, ואם נכפיל את כל משרדי ה"כלום", נגיע לעשרות מיליונים - כסף שהשימוש בו היה צריך ללכת למטרות ראויות. בשווייץ, לשם השוואה, יש שבעה שרים ואין אף אחד שמתלונן על הכישלון הניהולי–כלכלי של הממשלה שם.

יום האמת הוא יום הבחירות

כדמוקרטיה (לעת עתה), יש לכל אחד מאיתנו יכולת השפעה אדירה על עתידה של מדינת ישראל, אך הזמן להשפעה זו הולך ומצטמצם. יכולת ההשפעה היא רק בקרב המפלגות הדמוקרטיות המקיימות הליכים מסודרים לקביעת חזונן מחד-גיסא, ולבחירת נציגיהן לכנסת מאידך-גיסא.

שיטת הממשל הנוכחית, הבנויה על סחטנות המיעוט, על היעדר מדיניות ארוכת-טווח, מאיימת על עתידנו ויש לנו חלון הזדמנויות לא רב לשנותה. גל המחאה הציבורית היה שלב ראשון וחשוב, אך המעשה האמיתי הוא ביום הבחירות.

כל אחד מאיתנו צריך להתפקד למפלגה המקיימת פריימריז ולדאוג כי התכנים שהיא תציג במצע הבחירות שלה יעוררו בכולנו את התקווה שיהיה שינוי, ושינוי זה יבוא רק אם נעשה מעשה.

מספר שינויים נדרשים בדחיפות ובהם: הגדלת אחוז החסימה לצמצום הסחיטה של קבוצות שוליים; הפרדת הדת מהמדינה; צמצום בחוק של מספר השרים בממשלה; החזרת האחריות הערכית והמוסרית של המדינה לנושאים חברתיים שתביא לצמצום פערים; חיזוק מעמד הביניים; צמצום תופעת עובדי הקבלן; עידוד החקלאות, המדע והטכנולוגיה; וחיזוק הפריפריה.

התפקדות, השפעה והכרעה - הכל תלוי בך

לכל אחד מאיתנו יש סדרי עדיפויות וזה אף ראוי ורצוי, אך אסור לנו בעתיד הקרוב להמשיך לשבת בשיחות סלון ולהתלונן על המתרחש בארצנו. יש לנו יכולת להשפיע ולהכריע, וזה תלוי רק בנו, ולכן עלינו לקום ולהתפקד לאחת המפלגות שאנו מאמינים בדרכה ולהשפיע בשלב ראשון על תכניה וסדרי עדיפויותיה, כפי שיבואו לביטוי במצעה. בשלב שני נוכל לבחור את הטובים ביותר כמנהיגיה של המפלגה, אלו עם החשיבה הערכית מחד-גיסא, אך עם יכולת ביצוע מאידך-גיסא.

ולבסוף, אל נשכח כי ביום הבוחר זו ההזדמנות של כל אחד מאיתנו להביא לבחירת המפלגות והאנשים שאנו מאמינים ביכולתם ובחזונם. זיכרו שמדובר בשלושה שלבים - להתפקד, להשפיע ולהכריע, וזה תלוי רק בנו!
הכותב הוא עו"ד, פובליציסט ומשמש כמזכ"ל כפרי האיחוד החקלאי.
תאריך: 16/12/2011 | עודכן: 18/12/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות / עוקבים מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
אבא (אוברי) אבן (איבן) אברהים צרצור אברהם הירשזון אברהם זילברברג אהוד רצאבי אהרן אבוחצירא אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda Ariel אורי שרגא אורבך / Uri Orbach אורית זוארץ / Orit Zuaretz אורית נוקד אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis אחמד א-ד`אהר אטילה שומפלבי אילן ליבוביץ' אילן שלגי איתן לבני (בנוזוביץ') אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan אליעזר אבטבי אלכס מילר אסתרינה טרטמן אפרים תבורי אתי לבני בנימין אבניאל (גטשטיין) בנימין נתניהו / Benjamin Netanyahu ג'ון אדוארדס גילה פינקלשטיין גלעד מנשה ארדן / Gilad Erdan דוד מנע דן גרטלר דן מרידור / Dan Meridor דניאל הרשקוביץ דניאל-יצחק לוי דרור זייגרמן הרצל שפיר ויצמן שירי חיים אמסלם חמאד אבו-רביעה חנא סוייד טובה אילן יאיר שמיר / Yair Shamir יהודה-מאיר אברמוביץ' יואב מני יוליה שמאלוב-ברקוביץ' יוסף שגל יוסף שפרינצק יורם מרציאנו יחזקאל זכאי יעקב כהן יעקב פרי / Yaakov Perry יצחק אהרונוביץ' / Yitzhak Aharonovitch יצחק בן - ישראל יצחק ברמן יצחק זיגר יצחק זיו ישראל ישעיהו-שרעבי כרמל שאמה-הכהן לביב חוסיין אבו-רוכן לימור לבנת / Limor Livnat מאיר זורע (זארודינסקי) מאיר תלמי מאיר-דוד לוונשטיין מאשה לובלסקי מוטי ששון מחמוד א-נאשף מיכאל פואה מיכאל רצון מיכל ליברמן-גילון מיקי לוי / Mickey Levy מלי פולישוק-בלוך ממשלת ישראל / Israel Government מנחם אליעזר מוזס מרדכי זר מרטין שלאף משה זלמן פייגלין משה מוץ מטלון נדב פרי נחום ניר-רפאלקס נחמן שי ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky סופיה רון-מוריה סילבן שלום / Silvan Shalom עבאס זכור עבאס זקור עבדול-עזיז זועבי עוזי לנדאו / Uzi Landau עינת וילף עמיר ארמונד פרץ / Amir Peretz עמירה דותן עמרי שרון ערי ז'בוטינסקי פנחס לבון (לוביאנקר) פניה (פאינה) קירשנבאום פריג`א זוארץ ציון פיניאן קדיש לוז (לוזינסקי) ראובן ברקת (בורשטיין) רוביק דנילוביץ' רוחמה אברהם בלילא רון בריימן רוני בר-און רחל אדטו רן בנימיני שלום זיסמן שלמה לביא (לבקוביץ') שמואל תמיר כצנלסון שרון שלום תאופיק זיאד
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרשות השנייה לרדיו וטלוויזיה היא המרחב הציבורי שלנו, והיא מתירה לנתן זהבי וליורם שפטל לטפל במורכבות האישיותית שלהם במרחב הציבורי בזמן שהסניטר הראשי עסוק בסילוק ערוץ 10, בסגירת רדיו כל השלום, ובבניית תקשורת אוהדת, הוא תוקע אותנו בשופרות גם בתוך רשות השידור
16/12/2011 | דן אלון | מאמרים

הגילוי השבועי בכלי התקשורת היה של גזבר מפלגת קדימה לשעבר איציק חדד שטען שקדימה שכרה בשעתה בידיעתה, כביכול, של מנהיגת המפלגה חברת הכנסת ציפי לבני והמנכ"ל משה שחורי חוקרים פרטיים שינסו למצוא "חומרים" אישיים ועבירות על החוק אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו במטרה להביא לסילוקו מתפקידו עוררה השבוע תהיה בקרב חוגים פוליטיים.

חנוכה מסמל את נצחון הרוחניות על הגשמיות ונצחון היהדות על האלילוּת ועל התרבות היוונית, שסימלה יותר מכל את הסגידה ליופי החיצוני, על חשבון ערכים פנימיים ומוּסר אנושי. היוונים גזרו על היהודים גזירת שמד רוחני, ואסרו עליהם לקיים את מצוות דתם, ובראש ובראשונה מצוות שבת, מילה ועוד. נצחון המכבים, גיבורי ה', טירפד גזירות אלה והוביל לטיהור המקדש מאלילי יוון. חנוכה, בדומה לחנוכת הבית, מסמל אפוא התחלה חדשה המגולמת בחינוך יהודי טהור מכל שרידי ההתייוונות המתחדשת.

הכל מודאגים "מעתיד המדינה" - מן "הבידוד", הדה-לגיטימציה , ההצקות האמריקניות והאירופיות, הניתוק מטורקיה והריחוק ממצרים. סיסמת "כל העולם נגדנו", שפעם נחשבה "ימנית", נעשתה לקינתו של השמאל שגלה מן השלטון. האיזון הפנימי שלנו יצא מכלל איפוס, ולכן חייבים לעבור על האיסור הכי חמור בשיח הישראלי ולדבר טובות על עצמנו, למרות ההיסוס והמבוכה להציג את הישגינו לראווה. קל יותר לייסר ולהתייסר על מגרעות וכישלונות.

בפסטיבל שירה במדבר, שייערך בעוד שלושה שבועות במדבר, במדרשת שדה בוקר, יוקדש ערב לזכרו של הסופר עמוס קינן שהלך מאיתנו ב-4.8.2009.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il