[צילום: הטלוויזיה האירנית/AP]
כשהמוסר העולמי עוצם עיניים כלפי אירן
|
ומה עושים ארגוני זכויות האדם? טוב ששאלתם, הם שותקים, מבולבלים, אין יהודים בצד כלשהו בסכסוך הזה, ולכן הם מתקשים לדעת למי יש זכויות, לטובחים או לנטבחים |
ארגוני זכויות ה-דם
בימים אלה, כשהמשטר האירני חסם את רשתות הקשר והטלקומוניקציה, והחשיך את המסך (באופן חלקי, תודה לאילון מאסק), הוא טובח באלפי אירנים אמיצים הלוחמים למען חירותם מפני משטר הדמים הזה. הידיעות הספורות המצליחות לחדור את מסך הברזל שהורידו האייתולות על אירן, מבשרות רעות לאזרחים הפשוטים. משטר האימים נלחם על חייו, ומבחינתו כל האמצעים כשרים במלחמה הזאת, כולל טבח חסר אבחנה.
ומה עושים ארגוני זכויות האדם? טוב ששאלתם, הם שותקים. מבולבלים. אין יהודים בצד כלשהו בסכסוך הזה, ולכן הם מתקשים לדעת למי יש זכויות, לטובחים או לנטבחים. כי זה הכלל של ארגוני הצביעות העולמיים האלה: נכון הוא שלבני אדם יש זכויות, אבל רק כשהם נלחמים ביהודים. במקרה שבני אדם נהרגים בידי מוסלמים, לא תשמעו את מחאת הארגונים הללו. על אחת כמה וכמה לא תשמעו מחאה, כשאויבי היהודים מבצעים את הרצח ההמוני הזה בבני עמם.
לשיטתם של ארגוני זכויות ה-דם, כשמוסלמים רוצחים מוסלמים - זה רק עניין פנימי בינם לבין עצמם, אפילו "טבעי"; אבל כשיהודים מסרבים להיות קורבנות, משיבים מלחמה שערה ומחסלים את אויביהם - או אז מתעוררים ארגוני זכויות האדם ומבהירים, שאסור ליהודים להילחם על נפשם, כי כנראה הם אינם בני אדם. קול דמי המוני האירנים זועק אלינו מאדמתם.
ארה"ב מול אימפריית הרשע
ב-2009, התחננו המפגינים מממשל אובמה לתמיכה. לנוכח חסימת אמצעי הקשר, ביקשו המפגינים טלפונים לוויניים להקים רשת קשר בין המוחים. לשווא. ממשל אובמה היה עסוק בניסיון לפייס את טהרן. הפעם, עושה רושם שהאמריקנים נמצאים חזק בתמונה ומחויבים להתערב. טראמפ הודיע כמה פעמים שיעשה זאת, אם המשטר האירני ימשיך לטבוח בבני עמו. הוא שיתף את איומיו של הסנטור לינדזי גראהם נגד המשטר האירני.
כך כתב גרהאם: "זה באמת לא ממשל אובמה כשזה נוגע לעמידה איתנה מול האייתוללה האירני ועוזריו הנאצים-דתיים, ולתמיכה בעם האירני המפגין למען חיים טובים יותר". הוא הוסיף משפט למנהיגי המשטר: "האכזריות שלכם כלפי העם האירני הנהדר לא תישאר ללא מענה". נקודה חשובה בדברי גראהם נמצאת בכינוי: "האייתוללה האירני ועוזריו ("שכירי החרב" או: "חייליו" בהקשר מאפיוזי) הנאצים-דתיים".
הכינוי "נאצים" ביחס למשטר האירני מזכיר את הכינוי "אימפריית הרשע" שנשיא ארה"ב רונלד רייגן נקט כלפי האימפריה הסובייטית בעשור האחרון לקיומה. כשהוא השתמש במונח במרס 1983 בנאום בפני "אגודת האוונגליסטים הלאומית", זה היה אחד הרגעים המכוננים של המלחמה הקרה.
רייגן ביקש להדגיש שהמאבק בין ארה"ב לברית המועצות לא היה רק מאבק פוליטי או אסטרטגי, אלא מאבק מוסרי בין טוב לרע. הוא טען שברה"מ היא "מוקד הרשע בעולם המודרני". המונח "רשע" (Evil) הכיל קונטוציות דתיות: רוע מוחלט, כוח קוסמי חסר מעצורים מוסריים, המנוגד לרצון האלוהים. במונחים נוצריים, הכינוי הזה רמז לאנטי-כרייסט.
ארבעים שנים קודם לנאום הזה, בזמן מלה"ע השנייה, שימשה גרמניה הנאצית בתפקיד, שעה שייצגה את הרשע המוחלט הזה. כיום, ממשל טראמפ, המכנה את משטר האייתולות בתואר הנורא "נאצים", חזקה עליו שיפרע את השטר.
להחזיק מעמד
ומילה לעם האירני: חברינו וחברותינו באירן, המשיכו להילחם על חירותכם. החזיקו מעמד. משטר הדמים שהמליך עצמו עליכם, גזל מכם הכול, אפילו את הזכות הבסיסית למים זורמים. את מעט המשאבים שהיו לו השקיע בתעשיית מוות והפצתה בעולם, במקום במתקני התפלה ובהטבת חייכם. אנחנו בישראל צופים בכם בחרדה ובתקווה, ומתפללים שגאולתכם קרובה. בעזרת השם.
|
|
+לברוב: "ארה"ב מחריבה את הסדר העולמי שהיא עצמה בנתה"
16:13 14/01/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
לברוב. מוסקבה תמשיך בשת"ף עם אירן [צילום: AP]
שר החוץ הרוסי תוקף את וושינגטון במסר חריף ▪ מזהיר מפירוק הגלובליזציה ▪ טוען לפגיעה בעקרונות המשפט הבינלאומי ▪ ומתחייב להמשך שיתוף הפעולה מול ונצואלה ואירן
לברוב. מוסקבה תמשיך בשת"ף עם אירן [צילום: AP]
+המחאות באירן: פילוג עמוק באופוזיציה האירנית מקשה על סיכויי השינוי
15:35 14/01/26 | מירב ארד | לרשימה המלאה
מפגינים צועדים עם כרזות של רזה פהלווי בעצרת תמיכה בפריז [צילום: מישל אוילר/AP]
בכתבה מקיפה שפורסמה בוושינגטון פוסט מדווח העיתון כי פילוגים בני עשרות שנים בתוך האופוזיציה האירנית ממשיכים להקשות על יצירת אלטרנטיבה שלטונית ברורה, בעיצומו של גל מחאה מהגדולים בתולדות הרפובליקה האיסלאמית
מפגינים צועדים עם כרזות של רזה פהלווי בעצרת תמיכה בפריז [צילום: מישל אוילר/AP]
+מקורב חושף: "טראמפ מהסס - ההכרעה תלויה כמו בהטלת מטבע"
10:50 14/01/26 | מירב ארד | לרשימה המלאה
טראמפ-חמינאי. עדיין מתבלט כיצד לפעול [צילום: צילום טראמפ: AP/Alex Brandon; עיבוד AI]
הוושינגטון פוסט מדווח כי על-רקע מחאות עקובות מדם באירן והתכנסות יועצים בכירים לגיבוש אופציות תקיפה, הממשל האמריקני מתמודד עם מחסור בנכסים צבאיים באזור, לחצים בינלאומיים להימנע מהסלמה, ואזהרות כי הפלת המשטר עלולה להצית כאוס אזורי ▪ טראמפ עצמו נע בין מסרים לוחמניים בפומבי לבין היסוס גובר בחדרי הדיונים
טראמפ-חמינאי. עדיין מתבלט כיצד לפעול [צילום: צילום טראמפ: AP/Alex Brandon; עיבוד AI]
+הערות והארות בשולי החדשות
10:05 14/01/26 | יוסף אליעז | לרשימה המלאה
חמינאי. בחר אויב [צילום: לשכת המנהיג העליון של אירן/AP]
למרות היריבות והמלחמה בין המדינות, שומה עלינו להדגיש בפני כולֵי עלמא, ובפני העם האירני במיוחד, כי אין לנו דבר נגד העם האירני או חלילה נגד הדת השיעית ושלא מרצוננו ההנהגה האירנית גרמה למצב הנוכחי
חמינאי. בחר אויב [צילום: לשכת המנהיג העליון של אירן/AP]
+דיווח: כלי ירי כבדים הופעלו נגד אזרחים בכיכר סאדגיה, טהרן
08:07 14/01/26 | מירב ארד
[צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים]
על‑פי תיעוד ברשתות החברתיות, הלילה הוצב בכיכר סאדגיה במערב טהראן רכב משוריין ועליו מקלע כבד באזור אזרחי לחלוטין. על פי הדיווחים, הכלי כוון לעבר מפגינים לא‑חמושים. גורמי אופוזיציה טוענים כי מדובר בהסלמה חמורה וכי שימוש באמצעי לחימה צבאיים בלב שכונות מגורים מהווה פגיעה חמורה בזכויות אדם.
הדיווחים טרם קיבלו אישור ממקורות רשמיים.
הדיווחים טרם קיבלו אישור ממקורות רשמיים.
[צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים]
+משבר כלכלי חריף באירן: חמישה בנקים מרכזיים, בהם "בנק ספאה", על סף קריסה
07:37 14/01/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
הדיווחים על קריסת הבנקים - במקביל להמשך ההפגנות [צילום: אסטבן פליקס, AP]
דיווח בוול סטריט ג'ורנל חושף טלטלה פיננסית בטהרן ▪ בנק ספאה של משמרות המהפכה עומד בפני התמוטטות ▪ חובות אבודים ואינפלציה דוהרת מאיימים על יציבות המשטר ▪ חשש כבד מזעזוע רחב במערכת הבנקאות האירנית ב-2026
הדיווחים על קריסת הבנקים - במקביל להמשך ההפגנות [צילום: אסטבן פליקס, AP]
+אירן על סף פיצוץ: איומי תקיפה מארה"ב וחשש מהוצאות להורג המוניות
05:25 14/01/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
טבח ברחובות אירן
טראמפ מציב אולטימטום צבאי חריף ▪ אלפי הרוגים דווחו ברחובות הערים ▪ גזר דין מוות מרחף מעל המפגינים ▪ המצור על מוקדי המחאה מתהדק
טבח ברחובות אירן
+רובינה אמיניאן - סטודנטית כורדית נורתה למוות בירי לראשה במהלך מחאה בטהרן
05:07 14/01/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
רובינה אמיניאן. נרצחה על-ידי המשטר באירן
המפגינה בת 23 הצטרפה למחאות נגד המשטר האירני ▪ היא נורתה מטווח קרוב מאחור ▪ משפחתה זיהתה את גופתה בין מאות צעירים שנהרגו ▪ הרשויות מנעו קבורה ראויה ואבל ציבורי
רובינה אמיניאן. נרצחה על-ידי המשטר באירן
+המוסד: לפחות 5,000 הרוגים במחאות באירן; CBS: עשרות אלפים
00:04 14/01/26 | עידן יוסף
פערי ענק בדיווחים [צילום: רשתות חברתיות]
בכיר אמריקני אמר לאקסיוס כי ישראל שיתפה את ארה״ב בהערכת מודיעין של המוסד שלפיה לפחות 5,000 מפגינים נהרגו במחאות באירן. במקביל, בכיר במשרד הבריאות האיראני מסר לניו יורק טיימס כי כ-3,000 בני אדם נהרגו, בעוד מקורות ל-CBS, בהם מקור מתוך אירן, טוענים כי מספר ההרוגים עומד על לפחות 12 אלף ואף ייתכן עד 20 אלף.
עוד דווח ב-NBC כי גורמים ישראלים וערבים אמרו לממשל טראמפ בימים האחרונים שהמשטר האירני טרם נחלש במידה שתקיפות צבאיות אמריקניות יהוו מכה מכרעת להפלתו, והציעו להימנע בשלב זה מתקיפות רחבות ולהמתין להעמקת הלחץ על המשטר.
עוד דווח ב-NBC כי גורמים ישראלים וערבים אמרו לממשל טראמפ בימים האחרונים שהמשטר האירני טרם נחלש במידה שתקיפות צבאיות אמריקניות יהוו מכה מכרעת להפלתו, והציעו להימנע בשלב זה מתקיפות רחבות ולהמתין להעמקת הלחץ על המשטר.
פערי ענק בדיווחים [צילום: רשתות חברתיות]
+שני מטוסי קרב בריטיים נצפו בשמי ישראל
23:32 13/01/26 | עידן יוסף
המטוסים על המפה
שני מטוסי קרב בריטיים נצפו הלילה בשמי מדינת ישראל.
המטוסים על המפה
+וול סטריט ג׳ורנל: סעודיה, עומאן וקטר מזהירות מפני תקיפה באירן
22:17 13/01/26 | עידן יוסף
מפגש משולש בין ראש ממשלת קטר, שר החוץ האירני ושר החוץ העומאני [צילום ארכיון: רשתות ערביות]
לפי דיווח בוול סטריט ג׳ורנל, סעודיה, עומאן וקטר מפעילות לחץ על ממשל טראמפ להימנע מתקיפה באירן, לאחר שארצות הברית הזהירה אותן להיערך לאפשרות של מהלך צבאי. המדינות הזהירו כי ניסיון להפיל את המשטר האירני עלול לערער את שוקי הנפט ולפגוע גם בכלכלה האמריקנית, אך בממשל השיבו כי תקיפה היא תרחיש סביר.
ברקע, יו"ר הפרלמנט האירני מוחמד באגר קאליבף ושר ההגנה האירני עזיז נסירזאדה איימו כי התערבות אמריקנית תוביל לתקיפת ישראל ובסיסים אמריקניים באזור המפרץ. מדינות המפרץ, כך לפי הדיווח, מעוניינות באירן מוחלשת – אך חוששות מקריסה מוחלטת שתוביל לאי יציבות אזורית.
ברקע, יו"ר הפרלמנט האירני מוחמד באגר קאליבף ושר ההגנה האירני עזיז נסירזאדה איימו כי התערבות אמריקנית תוביל לתקיפת ישראל ובסיסים אמריקניים באזור המפרץ. מדינות המפרץ, כך לפי הדיווח, מעוניינות באירן מוחלשת – אך חוששות מקריסה מוחלטת שתוביל לאי יציבות אזורית.
מפגש משולש בין ראש ממשלת קטר, שר החוץ האירני ושר החוץ העומאני [צילום ארכיון: רשתות ערביות]
+בעקבות איום אירני: הוגברה האבטחה סביב השרה גמליאל
22:14 13/01/26 | עידן יוסף
[צילום: שאולי לנדנר]
גורמי ביטחון עדכנו אתמול את השרה גילה גמליאל כי היא מהווה יעד מרכזי של המשטר האירני. בעקבות ההתרעה הוחלט על הגברת האבטחה סביבה, בנוסף לאבטחה הקיימת ולמאבטחים הצמודים (INN).
[צילום: שאולי לנדנר]
+טראמפ חוזר על המסר: אירן הייתה מדינה נהדרת לפני המשטר
22:11 13/01/26 | עידן יוסף
[צילום: מן הטלוויזיה]
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר בנאום במישיגן כי הוא מעודד את המפגינים באירן להמשיך בהפגנות, ואף קרא לתעד את שמות האחראים למות אזרחים, כשהוא שב ומבטיח כי סיוע אמריקני נמצא בדרך.
בדבריו ציין טראמפ כי הוא שומע נתונים שונים על מספר הנפגעים באירן, הודיע שביטל פגישות שתוכננו עם בכירים אירנים, ואמר כי אירן הייתה “מדינה נהדרת לפני שהמפלצות האלה השתלטו עליה”. בדבריו לא חידש הנשיא קו מדיניות חדש, אלא חזר על מסרים והצהרות שהשמיע בימים האחרונים.
בדבריו ציין טראמפ כי הוא שומע נתונים שונים על מספר הנפגעים באירן, הודיע שביטל פגישות שתוכננו עם בכירים אירנים, ואמר כי אירן הייתה “מדינה נהדרת לפני שהמפלצות האלה השתלטו עליה”. בדבריו לא חידש הנשיא קו מדיניות חדש, אלא חזר על מסרים והצהרות שהשמיע בימים האחרונים.
[צילום: מן הטלוויזיה]
+הסתיימה ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני - קיבל הערכה ביחס לאנשי המשטר שנהרגו באירן
21:59 13/01/26 | עידן יוסף
במהלך ישיבת הקבינט המדיני ביטחוני שעסקה בנושא אירן, הוקרן נאומו של נשיא ארה"ב. אולם משהנאום התארך ועסק בנושאים פנים-אמריקניים, הישיבה ננעלה.
הקבינט עודכן ש-500 אנשי משטר נהרגו במסגרת המחאות בטהרן, כך על-פי המודיעין הישראלי. ההערכה בישראל: הנתון הזה מצביע על עומק המחאה ועל האפשרות הגוברת שגל ההתקוממות יוביל למיטוט המשטר בטהרן.
הקבינט עודכן ש-500 אנשי משטר נהרגו במסגרת המחאות בטהרן, כך על-פי המודיעין הישראלי. ההערכה בישראל: הנתון הזה מצביע על עומק המחאה ועל האפשרות הגוברת שגל ההתקוממות יוביל למיטוט המשטר בטהרן.
| מועדון VIP | להצטרפות הקלק כאן |
| מושגים | |
|
| |
| פורומים News1 / תגובות |
| כללי | חדשות | רשימות | נושאים | אישים | פירמות | מוסדות |
| אקטואליה | מדיני/פוליטי | בריאות | כלכלה | משפט | סדום ועמורה | עיתונות |
| כשהמוסר העולמי עוצם עיניים כלפי אירן |
| תגובות [ 0 ] |
|
לכל התגובות
תפוס כינוי יחודי
|
||
| ברחבי הרשת / פרסומת |
|
|||||
| + כיתבו בפורומים של News1 | + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת |

