|   15:07:40
  דוד חרמץ  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
נאמן לדגל האירני מתקופת השאה. ד"ר דנה בביתו [צילום: דוד חרמץ]

דניאל בגוב האריות

ד"ר דניאל דנה נולד באירן למשפחה שיעית דתית בזמן שעשה את הדוקטורט שלו במשפטים בפריז, התחוללה מהפכת חומייני בארצו. הוא היה ממנהיגי הסטודנטים שיצאו והתקוממו נגדו ההתקוממות כללה חטיפת ספינת טילים אירנית ופיצוץ מסגד שנבנה לכבודו של חומייני למרות שבאירן גזרו עליו דין מוות, הוא החליט לחזור לטהרן בהמשך נמלט משם בעור שיניו, הגיע באקראי ארצה והחליט להתגייר
10/01/2023  |   דוד חרמץ   |   כתבות   |   כתבות פרופיל   |   תגובות

נדמה שאין מישהו בגלובוס שלא ראה או לפחות שמע על מחאת שחקני נבחרת אירן במשחקה הראשון במונדיאל מול נבחרת אנגליה ב-21 בנובמבר. השחקנים החליטו שהם את ההמנון של ארצם לא ישירו, כמחאה על מה שקורה בארצם בחודשים האחרונים.
אם מישהו היה אומר שזה מה שיקרה במונדיאל, סביר להניח שרובנו היינו מסננים לעברו: "אתה חי בסרט". לא חלפו שבועיים ימים והתובע הכללי של אירן הודיע על ביטול משמרות הצניעות והמוסר במדינה ואולי אף על חובת כיסוי ראשי הנשים בחיג'אב.

אין ספק: שלושה חודשים קודם לכן גם זה היה יכול להיכלל בז'אנר של סרטי מדע בדיוני. למה שלושה חודשים דווקא? כי ב-16 בספטמבר נתפסה מהסה אמיני, צעירה אירנית, עם כיסוי ראש שמבעדו בצבצו מספר קווצות שיער. זה הספיק כדי לעצור אותה ולהפליא בה מכות, עד שנפחה את נשמתה. בעקבות מוות זה הרימו נשים אירניות את נס ההתקוממות, שנמשכת כבר כמה חודשים ושמציינת את המחאה הארוכה ביותר נגד המשטר האירני, שתפס את השלטון ב-1979.

כאן המקום להתחיל בהקרנת הסרט הפרטי שלנו: סיפור חייו המופלא של ד"ר דניאל דנה (77) שהיה מראשוני הנאבקים במשטר הנוכחי - כולל בפעולות מחתרתיות של ממש - ושבגין כך נגזרו עליו בטהרן שלושה גזרי דין מוות. לאחרונה הוא אירח אותי בדירתו הירושלמית. אבל בל נקדים את המאוחר. בואו נצפה בסרט מתחילתו.

כך גידלה אותי סבתא שלי להיות אייתולה

"הייתי האירני הראשון שהתנגד לחומייני בצרפת. כילד שזכה לחינוך שיעי נוקשה, הבנתי מה מצפה לעמי אם חומייני יתפוס את השלטון בארצנו"

הוא נולד ב-1945 כג'משיד חסאני, בן למשפחה מוסלמית דתית, שהתגוררה בשהארוד – בצפון מערב אירן. "הוריי עבדו בחברת הרכבות של המדינה. היינו מהמעמד הבינוני מינוס", אומר דנה עם חיוך נוסטלגי, "אבל כל הזמן הוריי דחפו אותי להצטיינות בלימודים".

בעוד הוריו דוחקים בו להצטיינות בלימודים כלליים, לסבתו, אליה היה קשור בעבותות איתנים של אהבה, היו תוכניות אחרות. "היא חלמה שאני אהיה אייתולה", הוא זוכר. "הקפידה שאתפלל איתה כמה פעמים ביום ולימדה אותי את הקוראן". עם זאת לאחר פטירתה, בהיותו נער בן 15, החלו לכרסם ספקות באמונתו ואט-אט הוא הפך לאתיאיסט.

"את לימודי המשפטים סיימתי באוניברסיטת טהרן", הוא משחזר. "כיוון שבמקביל הייתי ספורטאי מצטיין ואף זכיתי לתארי אליפות ארציים - בין היתר הייתי קלע מצטיין בירי - יצא לי להיפגש מספר פעמים עם המלכה פארה פהלווי, אשת השאה האחרון של אירן. לאחר שסיימתי את לימודי המשפטים נפגשתי איתה פעם נוספת והיא המליצה לי לצאת לפריז ללימודי המשך במשפטים. ואמנם יצאתי עם אשתי הראשונה, גיטי, ושני ילדיי הקטנים לצרפת, ללימודי תואר שני ודוקטורט במשפטים, בסורבון".

עד כאן התנהלו חייו בשגרה, שמאפיינת צעירים רבים, לפחות במערב, אבל אז הגיעה שנת 1979, שהייתה קו פרשת המים בהיסטוריה של אירן. שנת ההפיכה האיסלאמית בארץ זו. שנת חומייני. למעשה, עוד שנה קודם לכן הצליח חומייני להתסיס וללכד סביבו מהפכנים אירניים שתמכו בו, בעודו שוהה בבירת צרפת. "אני חושב שהייתי האירני הראשון שהתנגד לחומייני בצרפת", אומר לי דנה. "הייתי משוכנע שמטרת האיש הנתעב הזה - להרוס את מולדתי. בתור ילד שזכה לחינוך שיעי נוקשה מאת סבתי, הבנתי מה מצפה לעמי אם הוא יתפוס את השלטון בארצנו".

אלא שדנה מוסיף שהוא היה בעמדת מיעוט בקרב הסטודנטים האירניים בצרפת והקהילה האירנית בכללותה, שהתגוררה בפריז. "כולם אמרו לי שזמנו של השאה הסתיים וכדאי שאתאים עצמי לרוח החדשה ולמנהיג החדש. כמובן שסירבתי. לצערי עמדתי זו גרמה גם לקרע ביני לבין אשתי; שכן משפחתה הייתה מהמקורבים לחומייני ובן-דוד שלה, איברהם יזדי, היה אף שר החוץ הראשון לאחר מהפכת חומייני".

דנה לא מצא מנוח. הוא השתוקק להתגייס למאבק נגד חומייני, אך לא ידע באיזו דרך לבחור. יום אחד, כך הוא משתף אותי, צץ בראשו רעיון מטורף. זוכרים שהוא הצטיין בארצו בירי ספורטיבי ואף קיבל על כך מדליות וגביעים? ההתמחות הזו שלו יחד עם הבעירה הפנימית לעצור את חומייני הובילה אותו לתכנן תוכנית נועזת - אותה מן הסתם אתם כבר מנחשים לבד: להתנקש בחיי חומייני.

אלא שהסטודנט הצעיר לא היה נכון לצעד כל-כך רדיקאלי מבלי לקבל את ברכתו של השאה, שכבר הפך, בתחילת 1979, לגולה במרוקו. דנה טס לראבט. בפגישה שנערכה בנוכחות אשת השאה שיתף אותם בתוכניתו. "מיד לאחר ההתנקשות אני אתאבד, כדי לא יצליחו להוציא ממני בחקירות שהייתי כאן וקיבלתי את הסכמתכם" הוסיף והדגיש דנה. אלא שהשאה ואשתו שללו את התוכנית הזו על הסף. "אנחנו לא טרוריסטים", הם אמרו לו. "תחזור לפריז, תארגן סטודנטים בעלי הדעות הנכונות ותילחם חוקית בעד אירן שלנו".

כך הקמתי את המחתרת נגד חומייני

"לאחר ההפגנות שארגנתי בקמפוסים יצר איתי קשר הגנרל האירני הגולה בהראם אריאנה, והציע לי הצעה מסמרת שיער: להיות שותף לחבורת צעירים, שתשתלט על ספינת טילים 'תברזין', שעתידה הייתה לעשות את דרכה מספרד לאירן"

דנה פעל לגייס בפריז סטודנטים בעלי דעות כשלו ויחד הקימו את הארגון ג'אוון (צעיר בפרסית). הם ארגנו הפגנות בקמפוסים ונקלעו לעיתים לתגרות עם סטודנטים תומכי חומייני. כתוצאה מאחד העימותים הללו, הוא אף אושפז בבית חולים. אותה תקרית זכתה לכיסוי תקשורתי מקומי ובעקבותיה קיבל דנה טלפון מפתיע.

היה זה הגנרל האירני בהראם אריאנה, שערק למערב עם תחילת המהפכה ולא היסס להביע את דעתו בפומבי נגד חומייני. בפגישה שנערכה ביניהם הציע לו הגנרל רעיון מסמר שיער: להיות שותף לחבורת צעירים, שישתלטו על ספינת הטילים 'תברזין', שעתידה הייתה לעשות את דרכה מספרד לאירן. מבצע זה, כך לפחות ייחלה אותה תוכנית נועזת, יהיה הגפרור הראשון שיצית את אש המרד נגד השלטון החדש.

ואיך בדיוק תשתלט חבורת סטודנטים על ספינה ובה כ-30 לוחמים מיומנים? ממידע פנימי שקיבל הגנרל מאדמירל ימי אירני עלה, כי בשעה מסוימת מרבית אנשי צוות הספינה יהיו מרוכזים בקומה התחתונה לתדריך ואילו בסיפון יישאר מספר מצומצם ביותר של חיילים. 'כוח הסטודנטים' יתחפש למשמר החופים הספרדי, יעלה לספינה וישתלט על מעט החיילים ובהמשך יפתיע את יושבי שאר הצוות באולם הכינוס. קצרה היריעה מלגולל את כל סיפור ספינת תברזין. בקליפת אגוז: ההשתלטות הצליחה, הספינה בפיקוד המורדים ניסתה למצוא, לשווא, נמל שיהיה מוכן לקלוט אותה ובסופו של מסע מטלטל, לעיתים בים סוער שאיים על שלום הספינה, הם קיבלו את הצעת ממשלת צרפת לעגון בשטחה, ובלבד שמיד לאחר הנחיתה הם יעזבו את הספינה "נקייה ומסודרת", כלשון התנאי הצרפתי, ובכך יקבלו את חסינות צרפת ולא יואשמו בחטיפה פיראטית. יתרה מזאת: נשיא צרפת, פרנסואה מטיראן, הודיע שאם חברי הקבוצה ייכנעו ויעבירו את הספינה לידי האירנים, הוא ייתן להם מקלט מדיני בארצו.
לאחר דיון סוער בקרב המורדים הוחלט להיעתר להצעה. "לא היה לנו כל מקור להשגת דלק ואוכל ומשום כך לא נותר אופק לפעולה שלנו", אומר דנה. "מה גם שהשגנו חלק לא מבוטל ממטרות הפעולה: קיבלנו כיסוי תקשורתי עולמי; אם כי להפתעתנו הרבה, לא בהכרח הוא היה תמיד חיובי".

זמן לא רב לאחר אותו מבצע זומן דנה אל מחלקת הבילוש של משטרת פריז, שם נמסר לו שהוא נמצא על הכוונת האירנית. "דורגת בין הבכירים ברשימת המבוקשים", אמר לי קצין משטרה צרפתי, והמשיך: "אנחנו יודעים שבכוונתם לחסל אותך גם כאן, על אדמת צרפת. היזהר והישמר".

דנה זוכר את תגובתו: "אני לא מתרגש מהם. אני פטריוט אירני ואמשיך להיאבק עד שארצי תחזור לשפיות".

כך ניסו האירנים לחסל אותי

"בשלב מסוים הרכב החל לנגוח אותי. בשולי הדרך הייתה תהום. ניסיתי להתחמק, אבל לא היה לי סיכוי. איבדתי שליטה על מכוניתי והידרדרתי לתהום"

סיומו של 'מבצע תברזין', משחזר דנה, עורר בקרב הסטודנטים המורדים רגשות מעורבים: "מחד-גיסא, לא אהבנו את הדרך בה, למעשה, נכנענו; אבל מאידך התנחמנו בהבנה שיש ביכולתנו לבצע פעולות שייצרו הדים גם בתקשורת, ובעיקר בקרב האירנים הפטריוטים. להמחיש להם שיש דרכים ליזום ולהילחם".

ראשו של דנה, מנהיג הארגון המחתרתי ג'אוון, לא הפסיק לקדוח מרעיונות לפעולות נוספות. "יום אחד נודע לי שהאירנים בונים בצרפת מסגד גדול בכפר נופל-לה-שאטו, המקום בו שהה חומייני כאשר הגיע מעירק לצרפת. התוכנית של חסידי השליט החדש הייתה לחנוך אותו במלאת שלוש שנים למהפכה. לאחר שפניתי לקולונל האירני הגולה הושנג, איתו הייתי בקשר וקיבלתי את ברכתו, אספתי את חברי הארגון והצעתי להם את תוכניתי – לפוצץ את שלד המסגד ההולך ונבנה".

דנה מעיד כי חברי הארגון התלהבו והתוכנית החלה לקרום עור ואצבעות חבלה. "בשעת בוקר מוקדמת התגנבנו, חברי הג'אוון, לשלד מבנה המסגד. בעזרת חבלן לבנוני שהקולונל דאג לחבר אלינו, המטענים הונחו באופן מקצועי במקומות הנחוצים. שתי דקות מאוחר יותר נשמע פיצוץ עז. המבנה קרס והפך לעיי חורבות".

לפני כארבעה חודשים, ב-22 באוגוסט 2022, נדקר הסופר סלמאן רושדי בידי אירני ונפצע באורח קשה ביותר. זה קרה לאחר שהאירנים גזרו עליו גזר דין מוות, בשל כתיבת ספר הכפירה, לדעתם, "פסוקי השטן". ידם הארוכה הגיעה, באמצעות קנאי שיעי אירני, עד לניו-יורק. אבל כאן מגיע הקאץ' – כל זאת קורה 34 שנה (!) בדיוק, לאחר שגזר דין המוות הושת עליו בספטמבר 1988.

תגיד, אני שואל אותו, אתה לא פוחד שהאירנים ימצאו דרך לחסל אותך, למרות עשרות השנים שעברו מאז שבצעת פעולות של ממש נגדם? כשדנה שומע את השאלה, ניכר בו שהוא עושה מאמץ לחסום חיוך שמתחיל להתפשט על פניו. "אתה יודע, הם כבר ניסו לחסל אותי".

וכאן מגולל דנה את שאירע לו בשלהי שנת 1984. "סיימתי לאחר שמונה שנות לימוד את הדוקטורט שלי במשפטים. כדי להתפרנס עבדתי במקביל כמנהל רכש במלון, שהיה נטוע באזור כפרי והררי. יום אחד נהגתי ברכב, במסגרת עבודתי. איתי ברכב היו עוד ארבעה חברים, שעבדו איתי באותו מלון. לאורך זמן רב הבחנתי ברכב מסחרי כחול שנוסע אחרינו ומתמיד בכך, למרות פניות רבות שעשיתי בדרך. בשלב מסוים המסחרית האיצה את נסיעתה והחלה לנגוח אותי, במטרה שאסטה מהדרך. הייתי במצוקה. לא סתם בחר נהג המסחרית לנגוח בי דווקא שם – בשולי הדרך הייתה תהום. ניסיתי להתחמק, אבל לא היה לי סיכוי. הוא היה נחוש להסיט אותי. איבדתי שליטה על הרכב והידרדרתי לתהום. איבדתי הכרה. התעוררתי כשאני במיטת בית החולים ואז התבשרתי שתי בשורות קשות: אחד מחבריי הטובים שישב לידי נהרג ואישה נוספת שהייתה איתנו נפצעה קשה והיא משותקת עד היום. לשני החברים האחרים התמזל המזל והם נפצעו באורח בינוני.

"במשך תשעה חודשים הייתי מאושפז. היה לי מספיק זמן להרהר, בין היתר, כיצד הגיב על ניסיון ההתנקשות בחיי, מפקח הבולשת שהזהיר אותי. כך שלשאלתך - גם אני חוויתי ניסיון לחסל אותי, אבל כנראה שאני יותר פטריוט לאומי, מאדם נהנתן שחייו חשובים לו יותר מכל – ורק הם חשובים לו".

כך חזרתי לאירן - שם ציפה לי חבל התלייה

"התחלתי לחשוב על דרך להתאבד. רציתי במוות ההולם לוחם חופש. בסוף התגבשה בי ההחלטה לשוב לאירן ולמסור את עצמי לאויביי המושבעים. כן, אלה שגזרו עליי שלושה גזרי דין מוות. התנחמתי כי לפחות אקבר במולדתי"

בתחילת 1986 מבצע דנה מהלך, שכל כותב תסריטים בהוליווד היה מסרב לשלב זאת בתסריט שלו מהטעם ההגיוני הבא: היעדר תחושת אמינות בסיסית של הסיפור. על מה אני מדבר? ובכן, דנה מחליט לעלות לטיסה שתחזיר אותו היישר לטהרן. מה ששמעתם.

יש שני הסברים אפשריים לצעד זה: ההסבר של דנה עצמו וההסבר של חבריו מוכי ההלם שלחמו איתו בצרפת כתף לצד כתף בשוחות נגד הרפובליקה האיסלאמית.
"באותה תקופה", הוא אומר, "מצבי היה גרוע מכל הבחינות: מנודה חברתית על-ידי רוב האירנים שתמכו במשטר החדש; יחסים מעורערים עם אשתי וילדיי. ספגתי גם קיתונות של בוז וביקורת מבני משפחתה של אשתי. בנוסף, הטראומה שעברתי לאחר שניסו להתנקש בחיי רק החריפה. זו הייתה הפעם הראשונה והיחידה בחיי שהרמתי דגל לבן. הרגשתי שאין טעם לחיי.

"התחלתי לחשוב על דרך להתאבד. צצו בראשי רעיונות שונים איך לסיים את חיי, אך פסלתי את כולם. רציתי במוות ההולם לוחם חופש; כזה שימשוך תשומת לב למאבק לו הקדשתי את חיי. בסוף החלטתי על דרך שונה לחלוטין. ממש חשיבה מחוץ לקופסה... התגבשה בי ההחלטה לשוב לאירן ולמסור את עצמי לאויביי המושבעים. כן, אלה שגזרו עליי שלושה גזרי דין מוות. קיוויתי שההוצאה להורג תהיה פומבית ובכל מקרה התנחמתי כי לפחות אקבר באירן מולדתי".

דנה נזכר בחיוך בפנים הנדהמות של פקידי שגרירות אירן בפריז, לשם הגיע בחודש מרס באותה שנה, כדי להציג את עצמו ולומר שברצונו לקבל ויזה לאירן (שכן אזרחותו נשללה) ולחזור למולדת, שגזרה עליו גזר דין מוות. עד כאן גרסת דנה, הנשמעת מדהימה על-פי כל קנה מידה מקובל. אלא שגם דנה עצמו מודה שחבריו למאבק נגד המשטר החדש חשדו בו שהפך את עורו ושהוא החל משתף פעולה עם הרפובליקה האיסלאמית.

בין כך ובין כך, דנה משתף שלאחר חזרתו למולדת, איש לא עצר אותו. יתרה מזו: אפשרו לו להתחיל לפעול בטהרן כעורך-דין לכל דבר ועניין. הוא פתח משרד ועשה חיל. מה ההסבר שלו להתנהלות הלא צפויה, שלא לומר שומטת הלסתות, של אויביו? לפי גרסתו של דנה, בכך רצו האירנים להראות לעולם שהם לא קנאים וחדורי נקמה, כפי שמציגים אותם. שבסובלנות שלהם כלפיו, הוא בעצם משמש כיחצ"ן מהלך על שתיים לתדמיתם בעולם.

ועדיין, הוא מוסיף, בעבעה בו תסיסה כאשר הוא ראה את ההגבלות המוטלות על חירויות האדם באירן, כולל גם על איך להתלבש. ולא, אין הכוונה רק לכפיית לבוש צנוע על נשים וחובת חבישת החיג'אב; פריט לבוש שכל כך התפרסם בעולם בחודשים האחרונים. מדנה אני למד שהמשטר האיסלאמי הקיצוני באירן רואה בעין שלילית גם לבוש מחויט של גברים. למה? "כי יש בזה ניסיון להידמות לעולם המערבי הכל-כך שלילי וכל-כך מאוס בעיניהם. אבל אני החלטתי להיות מעין דון-קישוט, הנלחם באירן מלחמה של אביר בודד", הוא אומר.

לשם כך הוא התחיל להסתובב באולמות המשפט כעורך דין פלילי מהזן המערבי היותר מוצלח: מחויט למהדרין, עם חליפת שלושה חלקים של פייר קרדן. במילים אחרות: את חבל התלייה, שנגזר כמה שנים קודם לכן שייכרך סביב צווארו, הוא המיר בעניבה שהייתה כרוכה סביב אותו צוואר ממש. האם בהתגרות הזו הוא לא עלה על הנתיב המהיר והוודאי להחלפת עניבת היוקרה בחבל התלייה? בהסתמך על עדותו של דנה, הדבר אומנם צרם מאוד לאלה שראו אותו, אבל שוב, לגרסתו, כיוון שמטרתם בהמתקת גזר דין המוות שלו הייתה להראות לעולם שאירן איננה קנאית ונקמנית כפי שמתארים אותה – הם חרקו שיניים על הופעתו הלא מקובלת, אך לטענתו לא עשו דבר מעבר לכך.

עד שהוא חצה את הגבול. או בתרגום עילג מאנגלית – עד שהוא דחף את מזלו. פחות משלוש שנים לאחר חזרתו לאירן הבין דנה שאם לא ימלט עצמו במהירות ממדינה זו הוא יגיע לדד-אנד, תרתי משמע.

הקש ששבר את סובלנות השלטונות כלפיו הייתה, אליבא דעדותו של דנה, ייצוג של תביעה שנטל על עצמו, בעבור תגמול כלכלי משמעותי, נגד מיליונרית שהייתה מקורבת לשלטון. רוחות צוננות שהפכו למקפיאות דם החלו לנשוב לכיוונו של דנה מאת פקידים בכירים, איתם היה בקשר שוטף ומקצועי. והיו גם טלפונים שהזהירו אותו ממש. נורה אדומה אחר נורה אדומה נדלקו בראשו של דנה. "הבנתי כי אם חפץ חיים אני, כדאי שאברח מאירן בטרם החרב המתהפכת תפגע בי", הוא מסכם.

"ב-18 בדצמבר 1988 התייצבתי בשדה התעופה של טהרן", הוא משחזר. "כאשר עברתי את ביקורת הדרכונים ללא עיכוב, חשתי את לבי מפרפר. זמן קצר לאחר מכן, עת ניתקו גלגלי המטוס מהקרקע, פלטתי אנחת רווחה, אך כזו שלוותה בצביטה בלב. ידעתי שיש סיכוי גדול שאני נפרד לצמיתות ממולדתי, ושעד סוף ימיי אהיה גולה".

כך תחזור אירן לימי הזוהר שלה

"מחאת החיג'אב זו תחילת הסוף של המשטר הנוכחי. זו פעם ראשונה שנשים חוללו את המחאה, זו פעם ראשונה שהיא מקיפה את כל אירן וזו פעם ראשונה שהמחאה נמשכת כל-כך הרבה זמן. הפעם זה חץ שיצא מהקשת. אין דרך להשיב אותו לאחור"

דנה, שכאמור נולד למשפחה שיעית אדוקה בדתה, הגיע לישראל באקראי. זה קרה כשהוא קיבל מלגה מאוניברסיטת טסמניה שבאוסטרליה, כדי לערוך מחקר באוניברסיטה העברית. השהות הארוכה בישראל, יחד עם יצירת קשר עם בני הקהילה האירנית המקומית, עשו את שלהם ודנה התאהב בארץ וחישב להשתקע בה. אז גם החלה להתגבש בראשו המחשבה שהוא רוצה להתגייר. במהלך תהליך הגיור שיתפה אותו בת דודתו, בזמן שהוא שהה בארה"ב בעת שמחה משפחתית, שלא בטוח שהוא צריך להתגייר; שכן לפי מידע שהיא קיבלה מאביה לפני מותו, הם יהודים שנאלצו להתאסלם לפני מספר דורות, כדי להימנע מרדיפות של אנטישמים. מידע זה רק הגביר אצלו את המוטיבציה, להמשיך את מסע הגיור בו החל.

בירושלים הוא מצא, כהגדרתו, את אהבת חייו - מרינה, שהייתה אדריכלית יפת תואר ויפת מראה ואשר נפטרה ממחלה קשה לפני מספר שנים. לאחר נישואיהם קבעו את ביתם בירושלים. היכן בירושלים? חובבי המשמעויות הסמליות שבפרטים הקטנים ימצאו עניין בשם הרחוב בו הם רכשו את דירתם - רחוב המלך כורש (מלך פרסי שחי כ-500 שנה לפני הספירה ונחשב לידיד היהודים, ושבהצהרתו המפורסמת התיר להם לחזור לארץ ישראל ולבנות בה את בית המקדש).

דירתו של דנה קומפקטית, אך מרשימה ביותר. מזכרות וחפצי אמנות פרסיים משובצים בה בכל מקום, כאילו היה המקום מוזאון לתרבות העם האירני. על השולחן בסלון דגל אירן כשבמרכזו דמות אריה, כפי שהיה בדגל הלאומי בתקופת השאה (לאחר מהפכת חומייני הוחלף האריה שבדגל, באלמנט גאומטרי המורכב מאותיות המילה אללה). גולת הכותרת בדירה – המרפסת, ממנה ניתן לתצפת על נוף ירושלמי מרהיב.

ב 1995 ייסד דנה את הארגון הבינלאומי לאחווה ולידידות PLIM שבראשו הוא עומד, אשר מאמין בהפלת השלטון האיסלאמי באירן באמצעות שינוי תרבותי ולא צבאי, ובשינוי הקשרים הישראלים-אירניים. הוא מסתובב בקהילות אירניות בעולם ומסביר על בעיות המהפכה ועל הסכנה בממשל הנוכחי.

הרבה נקודות ציון משמעותיות רואה דנה, בכל הקשור לאירן מאז מהפכת חומייני. אלא שלטענתו מה שהוא רואה כעת, הוא מעולם לא ראה קודם לכן. את מחאת החיג'אב הוא מגדיר כ"קו פרשת המים המשמעותית ביותר באירן בדור האחרון".

מכות המוות, פשוטו כמשמעו, שחטפה מהסה אמיני בידי משמרות הצניעות, רק משום שלא כיסתה ביסודיות את כל שערות ראשה, הוציאו, כאמור, לרחובות אירן צעירים – ובעיקר צעירות – רבים. מחאה שנדמה הייתה שתימשך ימים ספורים נמשכה ועדיין נמשכת כבר שבועות ארוכים. לאחרונה דיווח אתר הגולים האירנים, 'אירן אינטרנשיונל', כי משלחת של ארבעה בכירים במשטר בטהרן ביקרה לפני מספר שבועות בוונצואלה, כדי לבדוק אפשרות שהממשלה שם תעניק מקלט מדיני לבכירי המשטר ובני משפחותיהם, במקרה שההפגנות ייצאו משליטה ויגיעו למצב של הפיכה של ממש. אירוע כזה לא אירע מאז עליית חומייני לשלטון.

"כן", אומר דנה בפסקנות נחרצת, "אני רואה במחאה המבורכת של נשות אירן את תחילת הסוף של המשטר הארור הזה. זו פעם ראשונה שנשים חוללו את המחאה; זו פעם ראשונה שהיא מקיפה את כל אירן וזו פעם ראשונה שהמחאה נמשכת כל-כך הרבה זמן. הפעם זה חץ שיצא מהקשת. אין דרך להשיב אותו לאחור. הפעם, במוקדם או קצת במאוחר, המשטר יקרוס ואירן תשתחרר מעשרות שנים של דיכוי אפל ומיותר. אתה תראה שלא בעוד הרבה זמן אירן תחזור לימי הזוהר שלה. בעזרת השם אזכה עוד לראות את זה ולסגור בכך את מעגל חיי".

"מחאת החיג'אב תסגור מעגל בחיי". ד"ר דנה במרפסת ביתו [צילום: דוד חרמץ]
דנה בצעירותו כאלוף קליעה למטרה באירן [צילום: באדיבות המצולם]
* הכתבה פורסמה לראשונה ברשת אתרי טיימס
תאריך:  10/01/2023   |   עודכן:  10/01/2023
דוד חרמץ
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
השופט: עמיר שקד, בית משפט השלום בירושלים
10/01/2023  |  איתמר לוין  |   כתבות
אטרקצ'י בעל תואר ראשון במשפטים, בכלכלה ובמדעי המדינה ובעל תואר שני במנהל ציבורי ושלטון מקומי. בעברו כיהן בתפקידים שונים בשירות הציבורי בדגש על ניהול חברה ממשלתית מובילה בתחום הפיתוח והבניה.
09/01/2023  |  שרון מגנזי  |   כתבות
חברת BUYME (ביי מי), ביחד עם חברה בשם מובמנט, מפתחת ארנק ארגוני חדש שיציע בין היתר שירותי הסעדה בסגנון כרטיסי תן ביס וסיבוס. על-פי פרסום מחודש מאי 2022 ב"כלכליסט", בתחילה חברה BUYME לטובת המיזם עם חברת Wix - שהייתה אמורה להביא את הטכנולוגיה, יחד עם BUYME - שהייתה אמורה לשווק את הארנק הדיגיטלי לחברות ולמעסיקים. אלא שעל-פי אותו פרסום, שיתוף הפעולה בין החברות עלה על שרטון, ולכן BUYME פנתה כאמור לשווק את הארנק הארגוני שלה ביחד עם חברת מובמנט.
08/01/2023  |  מירב ארד  |   כתבות
לאורך השנתיים האחרונות, חווינו את השפעת הכוכב פלוטו (ירחי) על ציר 4-10, עם הדגש על 4, המסמל את הבית שלנו (במדינה) את הבסיס המעניק ביטחון ושייכות. פלוטו ירחי שעבר במזל גדי למעשה פגע ביציבות שהייתה לנו לאורך שנים.
08/01/2023  |  טובה ספרא  |   כתבות
בשנים האחרונות פעלו מספר ועדות בניסיון להגביל את השיח הפרוע ברשתות החברתיות בישראל: ועדת ביניש (2017), שבחנה את סוגיית תעמולת הבחירות בעידן הנוכחי; ועדת נהון (2019), שבחנה סוגיות של אתיקה ורגולציה אתיות בהקשרי הבינה המלאכותית; וועדת ארבל (2021), שבחנה אמצעים להגנה מפני פרסומים פוגעניים ברשת. חלק מההמלצות בוצעו, דוגמת הקמתו של מוקד 105 - "מטה לאומי להגנת הילדים ברשת". אולם, מרביתן לא בוצעו עקב קושי גלובלי להשית רגולציה על חברות המדיה החברתית, וכן כתוצאה מאילוצים שמקורם במערכת הפוליטית והממשלתית.
חוקרת בתצפית  /  שרון מגנזי
פעילות גופנית היא תרופה   /  מאיר חוטקובסקי
גאולה גיל חוגגת 90   /  אלי אלון
עודד בן-עמי חוגג 70   /  אלי אלון
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
יהיה אשר יהיה לא נברח ולא נסתגר ולא נתחבא    בוודאי לא בארצות הברית שנקראה בפי מהגריה היהודיים המזרח אירופים "א-געלדענע מדינה", מדינת הזהב
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
כשבקפלן מתחדשות ההפגנות הסוערות להפלת הממשלה, כחזרה לימי טרום השבעה באוקטובר, מתברר כי ההפגנות למען החטופים מתמזגות איתן, מזדהות עם אותה מטרה    ויושב לו ראש הנחש במינהרה אי-שם ברפי...
רון בריימן
רון בריימן
התקשורת הישראלית, ואפילו זו הרואה את עצמה כ"ממלכתית", חוטאת ב"עכשיוויזם" מסוכן ובעידוד הפיכת עסקת החטופים לכניעה ללא תנאי
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il