לפני שניתן יהיה לקבוע כי אכילת שום היא דרך נוספת להורדת הסיכון לסוגים מסויימים של סרטן יש צורך במחקרים נוספים. כך עולה מסקירה חדשה של מחקרים שנעשו בתחום.
הסקירה הראתה כי למרות טענות בריאותיות מסויימות, אין בנמצא מספיק ראיות אמינות כדי לטעון לקשר בין צריכת שום לבין סיכון נמוך יותר לסרטן הקיבה, השד, הריאות, או סרטן רירית הרחם. לעומת זאת, ישנן מספר ראיות לכך שהצמח מוריד את הסיכון לסוגי סרטן אחרים, כולל סרטן המעי, הערמונית, השחלות, הוושט, הגרון, הפה והכליות.
מחקרים רבים טענו כי שום יכול להוריד את הסיכון לסרטן, אך חוקרים טוענים כי רק מחקרים מעטים עומדים בסטנדרטים המדעיים, שנקבעו על-פי הקריטריונים של ה-FDA (ארגון המזון והתרופות האמריקני) לרישום המלצות תזונתיות על גבי תוויות מוצרי המזון.
הסקירה החדשה פורסמה במהדורת ינואר של העיתון האמריקני לתזונה רפואית.
קושי במדידה
החוקרים הדגישו כי קיים קושי להעריך את היתרונות הפוטנציאלים של השום כדרך למניעת סרטן ממספר סיבות.
לדוגמא, מאחר והשום מיועד לשימוש בכמויות קטנות כתבלין, קשה מאוד לנתח את כמות השום שאדם צורך על בסיס שאלונים.
יתרה מכך, ישנם משתנים רבים מדי שיכולים להשפיע על ההרכב הכימי של השום, כמו שיטת ההכנה (האם השום טרי, מבושל, שלם או כתוש) וכן צורות העיבוד שלו. מסיבות אלו, למרות שהסקירה המערכתית גילתה מחקרים רבים על צריכת שום וסרטן, רוב התוצאות רמזו על הצורך במחקרים נוספים.
לא עומדים בסטנדרטים
במסגרת הסקירה, החוקרים בדקו מחקרים שנעשו על שום וסרטן ופורסמו בין השנים 1995 ל-2007.
מבין המחקרים, 19 מחקרים שנעשו בבני אדם עמדו בסטנדרטים המדעיים של ה-FDA לבדיקת אמינות הטענות הבריאותיות באשר לתוויות המזון. סטנדרטים אלו כללו שימוש בקבוצת ביקורת, ניתוח נתונים סטטיסטי, וגורמים אחרים המצמצמים מצבים של הטיית דעה ומבטיחים את רמת הדיוק הגבוהה של הממצאים.
תוצאות הסקירה לא גילו ראיות מוצקות ואמינות לקשר בין צריכת שום להורדת הסיכון לסרטן הקיבה, השד, הריאות, או רירית הרחם.
יחד עם זאת, למרות שבמידה מוגבלת ביותר, נמצאו ראיות לקשר בין צריכת שום לסרטן המעי, הערמונית, הוושט, הגרון, הפה, השחלות והכליות.
אין הוכחות
על בסיס הסקירה, החוקרים ממליצים על הניסוח הבא לתוויות המזון בהן נטען כי לשום יתרון במניעת סרטן:
- שישה מחקרים לא הראו כי צריכת שום הורידה את הסיכון לסרטן המעי אך 3 מחקרים מוגבלים וקטנים יותר הראו כי צריכת שום הורידה את הסיכון. על בסיס מחקרים אלו, לא סביר כי צריכת שום מורידה את הסיכון לסרטן המעי הגס.
- שלושה מחקרים לא הראו כי צריכת שום הורידה את הסיכון לסרטן הערמונית, אך מחקר אחד קטן ומוגבל יותר הציע כי צריכת שום הורידה את הסיכון. על בסיס תוצאות אלו, לא ברור אם צריכת שום מורידה את הסיכון לסרטן הערמונית.
- מחקר אחד קטן הראה כי צריכת שום יכולה להוריד את הסיכון לסרטן הוושט, הגרון, השחלות והכליות. למרות זאת, קיומו של קשר כזה בין צריכת שום לסוגי סרטן אלו מאוד לא ודאי.