|
ירקות ופירות כדרך מניעתית [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
תזונה עשירה במזונות מעובדים מעלה את הסיכון לדיכאון. אלו ממצאי מחקר חדש. יתרה מכך, אנשים שאוכלים כמות רבה של ירקות, פירות ודגים מורידים למעשה את הסיכון שלהם לדיכאון. זוהי המסקנה אליה הגיעו חוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון.
נתונים על תזונה של 3,500 עובדי מדינה בגיל העמידה הושוו עם נתונים לגבי דיכאון חמש שנים מאוחר יותר. הממצאים פורסמו בעיתון הבריטי לפסיכיאטריה.
החוקרים חילקו את המשתתפים על בסיס שני סוגי תזונה - אלו שהקפידו על תזונה המבוססת בעיקר על מזונות מלאים, הכוללת כמות רבה של פירות, ירקות ודגים. ואלו שאכלו בעיקר מזונות מעובדים, כמו קינוחים ממותקים, מזון מטוגן, בשרים מעובדים, חיטה לבנה ומוצרי חלב עתירי שומן.
לאחר שלקחו בחשבון גורמים כמו מין, גיל, השכלה, פעילות פיסית, הרגלי עישון ומחלות כרוניות, הם גילו שוני משמעותי בסיכון העתידי לדיכאון בין שתי התזונות השונות.
אלו שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של מזונות מלאים היו בסיכון נמוך ב-26% לדיכאון לעומת אלו שאכלו את הכמות המעטה ביותר של מזונות אלו. לעומת זאת, אנשים שהתזונה שלהם הייתה עשירה במזונות מעובדים היו בסיכון גבוה ב-58% לדיכאון לעומת אלו שאכלו את הכמות המעטה ביותר של מזונות אלו.
תזונה ים תיכונית
למרות שהחוקרים לא יכלו לשלול לחלוטין את האפשרות שאנשים הסובלים מדיכאון מקפידים על תזונה פחות בריאה, הם מאמינים כי לא סביר שזו הסיבה לממצאים משום שלא היה קשר בין התזונה לאבחון קודם של דיכאון.
עורכי המחקר ציינו כי קיים סיכוי שניתן יהיה להסביר את הממצאים על-ידי גורם בסגנון החיים שלא נלקח בחשבון.
מחקר קודם בתחום הראה כי תזונה ים תיכונית קשורה לסיכון נמוך יותר לדיכאון [ראו ידיעה משמאל], אך הבעיה היא שבמדינות רבות הסבירות לאכול תזונה ים תיכונית אינה גבוהה.
לא ברור עדיין מדוע מזונות מסוימים מגנים או מעלים את הסיכון לדיכאון, אך מדענים משערים כי קיים קשר לדלקתיות כמו במצבים של מחלות לב.
מומחים בתחום שהגיבו למחקר, אמרו כי מדובר בממצאים נוספים שמוכיחים כי קיים קשר חזק בין מה שאנו אוכלים לגבי הבריאות המנטלית שלנו. מחקרים מקיפים כמו המחקר הנוכחי דרושים כדי להבין טוב יותר את המחלות המנטליות.