העלאת כמות האשלגן בתזונה, כמו גם הפחתת כמות המלח, יביאו להורדת רמות לחץ הדם ואת הסיכון לשבץ. אלו ממצאי מחקר חדש שפורסם בעיתון הרפואה הבריטי.
סקירה של מחקרים קודמים הראתה כי אכילת שתיים-שלוש מנות נוספות ביום של פירות או ירקות - העשירים באשלגן - מועילה ביותר. צריכה מעטה של מלח יכולה להגביר את היתרונות עוד יותר.
למרות שלהעלאת צריכת האשלגן בתזונה יש השפעה חיובית על לחץ הדם, הרי שלא התגלו השפעות שליליות על התפקוד הכלייתי, או על רמות ההורמונים.
על-פי ארגון הבריאות העולמי, ובהתאם לקווים המנחים הראשונים שפרסם על צריכת אשלגן, אנשים מבוגרים צריכים לצרוך יותר מ-4 גרם של אשלגן ליום.
לצמצם במלח
המחקר, שפורסם ב-BMJ שבחן את ההשפעות של צריכת אשלגן ובוצע על-ידי מדענים מתוכנית המזון העולמית של האו"ם, אימפריאל קולג' לונדון ובית הספר לרפואה וורוויק, בין היתר, בדק 22 ניסויים מבוקרים ו-11 מחקרים נוספים שכללו יותר מ-128,000 משתתפים בריאים.
התוצאות הראו כי עלייה בכמות האשלגן בתזונה עד ל-4-3 גרם ליום הורידה את לחץ הדם בקרב אנשים בוגרים. העלייה בצריכת האשלגן נמצאה קשורה גם לירידה של 42% בסיכון לשבץ בקרב אנשים בוגרים.
החוקרים מאמינים כי לאשלגן יכולים להיות יתרונות לגבי לחץ הדם גם בקרב ילדים, אך עדיין נדרשים נתונים נוספים כדי לאשר זאת.
מחקר נפרד שעסק בצריכת מלח ונעשה על-ידי חוקרים מהמוסד לרפואה מונעת וולפסון שבאוניברסיטת לונדון, ניתוח את התוצאות של 34 ניסויים קודמים שכללו יותר מ-3,000 איש. המחקר הראה כי ירידה מתונה בצריכת המלח לאורך ארבעה שבועות או יותר הביאה לירידה משמעתית בלחץ הדם אצל אנשים עם לחץ דם נורמלי ואצל כאלו עם לחץ דם גבוה. הירידה זוהתה הן בקרב נשים והן בקרב גברים, ללא התייחסות למוצא אתני.
ידוע כי לחץ דם נמוך מוריד את הסיכון לשבץ ולמחלות לב.
לדברי עורכי המחקר, ירידה מתונה בצריכת המלח הייתה שוות-ערך להורדת ב-50% מצריכת המלח היומית שלנו בכל יום. הלחם הוא המקור העיקרי למלח בתזונה שלנו. ירידה נוספת בצריכת המלח - ל-3 גרם ביום - תביא להשפעה גדולה עוד יותר על לחץ הדם וצריכה להיות, לדבריהם, מטרה ארוכת טווח לצריכת המלח ברמת האוכלוסיה. לכן, ישנה חשיבות רבה לעודד את הציבור לאכול כמות רבה של פירות וירקות המכילים אשלגן.
אשלגן ומלח פועלים בדרכים מנוגדות; ולכן החשיבות בשילוב של הורדת צריכת המלח והעלאת צריכת האשלגן.