|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
ברלין בלוז - המלצה לבינג'
כתיבת המומחים
בית חולים לניאדו בנתניה - המרכז הרפואי המוביל בשרון
בומבך בדיון היום. [צילום: לע"מ, הרשות השופטת]

שופטי בג"ץ: חשש שהממשלה והשרים יפעלו בצורה בלתי סבירה בהעדר ביקורת

בומבך בשם הממשלה: הכנסת רשאית לחוקק כל דבר בחוק יסוד ורק הציבור יגיב בבחירות פוגלמן: הם לא רוצים שתהיה ביקורת עמית: דמוקרטיה לא מתה בכמה מכות חזקות אלא בשורה של צעדים קטנים חיות: החוק חוסם מתן סעד באלפי מקרים גרוסקופף: מדובר בפגיעה באכיפת החוק על השרים
12/09/2023  |   איתמר לוין   |   חדשות   |   סערת הרפורמה במשפט   |   תגובות

כמה משופטי בית המשפט העליון סבורים, כי הממשלה ושריה יפעלו בצורה בלתי סבירה - למרות חובתם לעשות זאת - אם יידעו שלא ניתן לבקר את פעולותיהם באמצעות עילת הסבירות. כך עולה מדבריהם (12.9.23) בדיון בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות, בחלק בו השיב עו"ד אילן בומבך בשמם של הממשלה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין. "הם לא רוצים שתהיה ביקורת", אמר המשנה לנשיאה, עוזי פוגלמן. הנשיאה אסתר חיות הוסיפה: "לא תהיה אכיפה על הממשלה והשרים".

בתחילת הדיון שאל השופט אלכס שטיין מהי סמכותה של הכנסת לחוקק חוקי יסוד. בומבך טען שהסמכות אינה נובעת ממגילת העצמאות: "37 איש שחתמו בחופזה כבלו את שיקול הדעת של מי שבא אחריהם? הם לא נבחרו ולא ייצגו את כל החברה הישראלית". השופטת דפנה ברק-ארז העירה: "הגישה שלך ממוטטת פסיקה חשובה מאוד של בית המשפט הזה". בומבך: "זה מסמך חשוב ביותר, אבל אין לו תוקף משפטי".

השופט יחיאל כשר: "אני לא חושב שאדוני צודק, אבל אם אדוני צודק - מה החלופה?" בומבך: "בחירתו של העם. חברי הכנסת נבחרים כמחוקקי חוקים ומכוננים חוקי יסוד". פוגלמן: "משתמע שאדוני כופר בזה שישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, אבל אם לא - זה מה שצריך להנחות את הרשות המכוננת". בומבך: "העיקרון הזה צריך להנחות את בית המשפט שלא להתערב".

השופטת רות רונן: "אם החוק היה פוגע במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, מותר היה לנו להתערב?" בומבך: "זה לא יקרה". פוגלמן: "האם הרשות המכוננת יכולה לבטל את זהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית?" בומבך: "חס ושלום". פוגלמן: "אז זה אומר שיש עליה מגבלות". רונן: "מה העמדה שלכם בשאלה הזאת שאנחנו חייבים לתת עליה את הדעת ומי יכול לבקר את זה אם זה קורה?" בומבך: "הכנסת איננה יכולה לפגוע, אבל רק העם יכול לבקר את זה. לא יכול לבוא אף אחד אחר ולהגיד: אני המבוגר האחראי פה".

השופט עופר גרוסקופף: "אם הכנסת תעביר החלטה שפוגעת באופי הדמוקרטי - איך העם יביע את דעתו? אם מוסד אין עליו שום פיקוח אלא העם, והמוסד הזה קובע את הכללים של איך הולכים לעם, מי יפקח עליו?" בומבך: "אפשר ללכת לבחירות, יש רשתות חברתיות, יש הפגנות בקפלן, הכל בסדר. יש דבר אחד בלתי הפיך: אם הכנסת תגיד שהיא נבחרת לשמונה שנים. לזה יש תשובה בחוק יסוד הכנסת - דרושים 80 חברי כנסת, לתקופה קצובה ויש מטרה".

השופטת יעל וילנר: "יתקנו את הסעיף הזה ולבית המשפט הזה לא תהיה אפשרות לבקר". בומבך: "אני צריך לדבר על תרחישי אימה?" ברק-ארז: "יש שורה ארוכה של דוגמאות של פגיעה בטוהר הבחירות ובכללותן, כמו הגבלת חופש הביטוי. חוקה היא דבר מבני שאמור לתת מענה לסיטואציות מבניות, ולכן צריך לדעת האם התשובות שאנחנו נותנים יודעות לקדם פני כל רעה". בומבך: "הדיון האקדמי לא נצרך לגופו של עניין". כשר: "איך זה שלא נצרך? הרי ביקשתם שנקבע שאי-אפשר בכלל לקיים את הדיון". השופט נעם סולברג העיר: "לדוד בן-גוריון לא היה בדל מחשבה שאפשר יהיה להיאחז במגילת העצמאות כדי לבטל חוקים".

בג"ץ 5658/23, התנועה לאיכות השלטון נ' הכנסת ואח' / פרוטוקול, 12.9.23
פרוטוקול הדיון בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות

תמונה שונה מאוד בהעדר ביקורת
וילנר, מינץ וברק-ארז בדיון [לע"מ, הרשות השופטת]

גרוסקופף: "הכנסת יכולה לשנות את יסודות הדמוקרטיה, אבל העם לא יזכה לבקר אותה או שיבקר אותה רק בתנאים שהכנסת תקבע ושעשויים להיות בלתי דמוקרטיים. איך אנחנו יכולים לצאת מהפלונטר הזה בלי בית המשפט?" בומבך הסתמך בתשובה על דבריו של השופט דוד מינץ בפסק דינו בנוגע לממשלת החילופים: חזקה על הכנסת שהיא לא תביא אותנו לתרחיש כזה.

השופט יצחק עמית: "אני לא חושש מתרחישי אימים. דמוקרטיה לא מתה בכמה מכות חזקות אלא בשורה של צעדים קטנים. למשל: בשביל להשפיע על תוצאות הבחירות אני לא חייב לשלול זכות בחירה מג'ינג'ים. אני יכול לעשות את זה דרך שליטה על ועדת הבחירות המרכזית, ויש כמה הצעות חוק בקנה. ואז אני באמת יכול להגיע למקום שלא שיערו ראשונים, וזו הבעיה".

בומבך: "מעולם לא התקרבנו ולא נתקרב לתרחישי הקיצון האלה". פוגלמן: "התכנסו היום לגבי תיקון ששולל סמכויות מבית המשפט, שגם זה לא היה 75 שנה". רונן: "כמו שחוזה נועד להפרה, גם חוקים נועדו למנוע מצבים בעייתיים". גרוסקופף: "אין מדינות שיש בהן חוקות בהתהוות כמו שלנו. במדינות שיש בהן חוקות, אפשר לפסול חוקים ואפילו חלקים בחוקה". בומבך: "הכנסת והממשלה מצפות שבית המשפט יסמוך עליהן ולא יעשה שימוש בנשק גרעיני".

בהמשך שאלה השופטת ענת ברון: "האם אפשר תחת הכותרת של חוק יסוד לקבל כל חקיקה של הכנסת, כמו פגיעה בחופש הבחירה? מי יקבע אם קיצוני או לא?" בומבך: "רק העם בבחירות. ערכים לא מונחלים בבית המשפט העליון. תפקידו הוא להיות פרשן של החוק". ברון: "השופטים שומרים על הערכים". בומבך: "זה לא תפקידם. מה שמונח כעת על הכף רחוק ביותר מתרחישי האימה".

בומבך אמר כי משמעות החוק היא ש"אין למעשה ביקורת שיפוטית על סבירות של החלטות ממשלה ושרים". השופטת יעל וילנר: "בתשובה שלך כתוב שלוש פעמים שהכוונה היא לעילת הסבירות הרחבה". בומבך השיב, שעמדת הממשלה "המאמר של השופט סולברג". כוונתו הייתה למאמר של סולברג בכתב-העת "השילוח", בו מתח ביקורת נוקבת על עילת הסבירות. הנשיאה אסתר חיות: "העמדה העדכנית היא ששום וריאציה של עילת הסבירות לא עומדת אחרי החוק הזה". בומבך: "שום וריאציה, לפי מאמר סולברג". שטיין: "מותר יהיה לטעון שהחלטה היא מופרכת על פניה, בלי שימוש במילה האסורה?" בומבך: "זה לא תקין".

עמית: "מזה מספר ימים אני שואל את עצמי בצורה מאוד פשוטה: למה? למה היה צריך את התיקון הזה? כשאני רואה את הסטטיסטיקה, 44 פסקי דין בעשר שנים [בעילת הסבירות], אשר כללו החלטות שהן לא בדיוק [עילת ה]סבירות". בומבך: "אם כמעט לא עשו בה שימוש לבדה, אז אין שום פגיעה ולא קרה דבר".

עמית: "השאלה עדיין לפתחו של אדוני. והתשובה היא מה שאמרנו קודם: אם אין דיין – אין דין. אם אין סעד – אין זכות". בומבך: "יש דיין – הבוחר". גרוסקופף: "זה שיש חובת סבירות ועילת סבירות והרשויות נוהגות בסבירות, זה דבר אחד. לומר שהן יפעלו כך גם בלי זה – אנחנו רחוקים מלהוכיח זאת". פוגלמן: "המסה הגדולה של המקרים שנבדקים בידי הייעוץ המשפטי ולא מגיעים לפתחו של בית המשפט, הם בגלל עילת הסבירות. ברגע שלא תהיה עילת סבירות, אני חושש שהתמונה תהיה מאוד שונה. כאשר לא תהיה ביקורת שיפוטית, התמונה תהיה שונה מאוד".


"אנחנו לא מתקרבים למקרי קיצון"
סולברג. בפסיקה, לא בחקיקה [לע"מ, הרשות השופטת]

עמית: "אני מקנא בחברי השופט סולברג שהממשלה מאמצת את דבריו. אבל חלק מהמשיבים מרגיעים אותנו שיש עוד עילות, כמו המידתיות. אבל חברי השופט סולברג בכמה מפסקי הדין יוצא גם נגד עילת המידתיות. האם הממשלה תאמץ גם את זה?" סולברג העיר בחיוך, שהוא חושש מכך שייאמר שדבריו היו בלתי חוקתיים. ברק-ארז: "גם מי שהממשלה נתלית בהם, לא הציעו לבטל את עילת הסבירות בדרך של חוק יסוד. קצת בעייתי להיתלות באילנות גבוהים למחצה ולשליש" [סולברג הציע במאמרו שבית המשפט ירסן את עילת הסבירות].

רונן: "האם יש לכנסת סמכות לשלול בכלל את סמכויות בג"ץ?" בומבך: "גם אם התשובה חלילה הייתה חיובית, רק העם הוא שמכריע בבחירות. אבל אנחנו לא מתקרבים למקרי קיצון. מה יקרה אם בית המשפט יחליט בעוד 20 שנה נגד רצון העם, למשל שיחליטו שראש הממשלה בנבצרות? אנחנו לא מדברים על תרחישי קיצון כאלה". חיות: "זה שנהיה מדינה יהודית – זה בטוח, כי אדוני השיב על שאלתה של השופטת רונן בשאלה, כמו כל יהודי טוב".

חיות המשיכה: "אנחנו מדברים על עילת הסבירות שקיימת איתנו עשרות שנים, יש שיאמרו מאז קום המדינה, יש שיאמרו מזה 40 שנה, ועכשיו אתם אומרים: כל בתי המשפט לא יוכלו לתת סעד. יש אלפי החלטות של שרים, כאשר אי-אפשר להוכיח שיקולים זרים ומבקשים מאיתנו להתערב. ברוב המקרים אנחנו לא מתערבים, אבל החוק הזה חוסם את האפשרות הזאת לכל בתי המשפט בהמון החלטות. אדוני יודע, למשל, כמה סמכויות יש לשר הפנים להחליט בענייני תכנון ובנייה? בחוק אין הוראת מעבר ואין התייחסות להליכים תלויים ועומדים".

עמית: "על זה אמר השופט [משה] זילברג: 'זה חוק שאין לו שיעור לא למעלה ולא למטה ולא לצדדים'. הוא אמר שזה תחום שבו חרשה בתבונה ובזהירות במשך עשרות שנים. כאן בא המחוקק ובמחי קולמוס ובצורה הכי גורפת מחק את זה". חיות: "יש עשרות דוגמאות שהאזרח יישאר בלי סעד". גרוסקופף: "מה שחמור במיוחד הוא שייאסר עלינו. נגיד לו: אתה צודק, אבל אסור לנו לתת לך סעד. אומרים לו: לך תקים מפלגה בבחירות ושהעם יתקן את העוול שנגרם לך".

עמית: "מה שחברי מדבר עליו הוא זכות הגישה לערכאות. אתם חוסמים את שערי בתי המשפט". בומבך: "הייתה ביקורת רבה על זכות הגישה הזאת". השופט חאלד כבוב תהה רטורית מדוע לא בוטלה עילת הסבירות לגבי ראשי ערים שקיבלו רבבות קולות בבחירות ישירות, לעומת סיעה קטנה בכנסת. חיות הדגישה, כי מדובר על כוח לבקר את החקיקה בצורה מאוד מדויקת ומצומצמת, כפי שקיים בכל העולם, "וכאן מבקשים למנוע מכל בתי המשפט לבקר את מעשי הממשלה והשרים בעילה מסוימת".


"הייתם מוצאים אותי בקפלן"
רונן, כבוב ושטיין בדיון [לע"מ, הרשות השופטת]

גרוסקופף: "חקיקת יסוד שנוגדת את שלטון החוק, תהיה בעייתית?" בומבך: "כן, אבל שלטון החוק הוא רקמה רכה". גרוסקופף: "קביעה שאי-אפשר לאכוף עליהם [את השרים] את החוק, זו לכאורה פגיעה בשלטון החוק. זה נושא שהוא עניין לפרשנות שונה של כל אחד מאיתנו?" בומבך: "זה באמת נתון לפרשנויות שונות". גרוסקופף אמר גם הוא, כי מדובר בשלילה גורפת של סמכות בית המשפט. חיות הוסיפה, כי החובה לפעול בסבירות אינה קיימת בחוק אלא רק בחקיקה, "ועכשיו אי-אפשר לבדוק אם הוא פעל בצורה סבירה". לדבריה, אומנם היו ויכוחים על גבולות עילת הסבירות, אך איש - כולל סולברג - לא הציע "להוריד את הגרזן על העילה" ורק לגבי שרים.

לאחר שבומבך ציטט אותו שוב ושוב, אמר לבסוף גם סולברג, כי הוא דיבר במאמרו על תיקון הדרגתי בשפיטה ולא על חקיקה. הוא גם ציטט את מאמרו של הנשיא בדימוס אהרן ברק, לפיו לא ניתן להשתמש בדוקטרינת "התיקון החוקתי הבלתי-חוקתי" על-פי חוקי היסוד, אלא לפי מגילת העצמאות. השופטים העירו לבומבך, על שציטט בצורה חלקית בלבד את מאמרו של ברק.

חיות המשיכה: "מדובר בעילה שהתפתחה בפסיקתו של בית המשפט ואינה קיימת בחוק. גם השופט סולברג לא חשב שהפלטפורמה לעשות זאת היא חוק יסוד. המקום הטבעי לצמצם אותה היה במקום בו נולדה - בפסיקה. איך קפץ עלינו פתאום חוק יסוד, כאשר כללי המשפט המינהלי לא קבועים בחוק?" בומבך: "הממשלה לא כבולה לדרך להסדיר את זה". חיות: "לא רק שאנחנו לא כבולים לדרך; אצה לנו הדרך". בומבך הוסיף, כי הממשלה החליטה לא להמתין עד שגישתו של סולברג תתקבל על דעת עמיתיו. וילנר: "למה ללכת לקיצון? למה שלילה גורפת?" בומבך: "כנראה אמרו שלא יכולים לסמוך על השופטים, שיקראו לזה בשם אחר".

עמית ורונן אמרו, כי דמוקרטיה אין משמעותה שהרוב יכול לעשות הכל. בומבך הצהיר, כי אין כל פגיעה בזכויות אדם והוא לא היה מייצג אם הייתה פגיעה בזכויות יסוד "אלא הייתם מוצאים אותי בקפלן"; כל הזכויות יישמרו לפי פרשנות בג"ץ. רונן הגיבה, כי כפי שאמר עמית - יש לדאוג שמא פגיעה נקודתית תאפשר פגיעות קשות בעתיד.

תאריך:  12/09/2023   |   עודכן:  26/09/2023
איתמר לוין
+שעת נעילה ומנהיגת מערכת המשפט
23:42 12/09/23  |  אפרים הלפרין   |   לרשימה המלאה
האם דעתה של הנשיאה חיות ננעלה? האם לא ננעלה? האם חיות ממלאת את תפקידה כ"מנהיגת מערכת המשפט"?
חיות. שני כובעים [צילום: אורן בן-חקון/פלאש 90]
+בשעה 22:30 הסתיים בבג"ץ הדיון בעילת הסבירות
22:37 12/09/23  |  עידן יוסף
בשעה 22:30 הסתיים הדיון בבג"ץ הסבירות אחרי 13 שעות וחצי מאז השעה 9 בבוקר, עם הפסקות באמצע. הממשלה והכנסת עוד צפויות להגיש השלמת טיעונים בכתב בתוך 21 ימים. הנשיאה אסתר חיות סיכמה את הדיון במילים "תודה רבה".
+"עשינו חוק רע ואנחנו מציעים טריקים ושטיקים לעקוף אותו"
22:24 12/09/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
עמית: זה מה שאני שומע מהצד של הכנסת והממשלה  ▪  הפרקליטות: אין דרך לפרשנות מקיימת של ביטול עילת הסבירות  ▪  וילנר: מודאגת במיוחד מנושא שומרי הסף  ▪  ברון: אם אין אכיפה - לא תהיה חובת סבירות  ▪  כבוב: התיקון הוא חלק ממערכה
13.5 שעות דיון [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+שב"כ היה מעורב באופן נדיר באבטחת שופטי העליון
20:52 12/09/23  |  עידן יוסף
באופן חריג ונדיר השב"כ היה מעורב באבטחת שופטי בית המשפט העליון ובית המשפט עצמו. כבר אתמול בלילה חברו מאבטחי השב"כ למאבטחי משמר בתי המשפט והמשטרה ותגברו אבטחה סביב השופטים וסביב בית המשפט עצמו (חדשות 13)
+הליכוד: בית המשפט מנסה להפוך לריבון; זה קו אדום
19:42 12/09/23  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
המפלגה אומרת כי אם בית המשפט יכול לבטל חוקי יסוד, הוא הופך את עצמו לריבון במקום העם  ▪  נתניהו: "אין דבר כזה בדמוקרטיה 'שומרי סף עליונים' - רק אצלנו"  ▪  יו"ר הכנסת אוחנה: "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה זה לא איום"
אוחנה. ריבונות הכנסת לא תופקע [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+קוריוז היסטורי
18:01 12/09/23  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה
הטייס ריבקוב: 'אתם יכולים לנשק לי בתחת, לא בשביל להפציץ יהודים טסתי 10,000 מייל ואיבדתי ארבעה חברים'
[צילום: יוסי זליגר/פלאש 90]
+השופטים: האם ביטול עילת הסבירות היא פגיעה אנושה בדמוקרטיה
16:40 12/09/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
תוהים מהיכן סמכות בג"ץ לפסול חוקי יסוד, וגם אם יש סמכות - האם זהו המקרה הקיצוני המצדיק שימוש בה  ▪  שטיין: אם חוזרים לעילה המצומצמת - זה לא ממוטט את אמות הסיפים  ▪  בא-כוח מיארה בביקורת חריפה על עמדת הממשלה והכנסת
וילנר ומינץ. שאלת הסמכות [צילום: לע"מ, הרשות השופטת]
+יש עתיד: ממשלה אנטי ציונית שתשרוף את דפי ההיסטוריה בשביל שיקולים פוליטיים בזויים
12:47 12/09/23  |  מירב ארד
מפלגת יש עתיד על הדיון בבג"ץ: עורך הדין שמייצג את הממשלה, שמועסק על ידם באופן פרטי ומשמיע את קולם, יוצא בבית המשפט העליון נגד מגילת העצמאות. אין הוכחה ברורה יותר שיש בישראל ממשלה אנטי ציונית, אנטי ישראלית, אנטי דמוקרטית שתשרוף את דפי ההיסטוריה ותשחיר את מקימי המדינה בשביל שיקולים פוליטיים בזויים.
+סוגית גיוס בני הישיבות: הנשיא הרצוג נועד עם ח"כ רוט
12:15 12/09/23  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
בשיחה הממושכת, דנו הנשיא וח"כ רוט בסוגיות שעל הפרק, בהם גם על הצורך בהסכמה ציבורית רחבה לשינויים מהותיים במערכת המשפט  ▪  ח"כ רוט הציג את דעתם של גדולי ישראל בנושא ואמר כי נציגי הציבור החרדי ערים לגודל האחריות המונחת על כתפיהם בשעה זו לשמור על אחדות העם ובו-זמנית גם להבטיח את עתיד עולם התורה
ח"כ רוט עם הנשיא הרצוג [צילום: בית הנשיא]
+חילופי דברים קשים בין רוטמן לבכירי השופטים
11:12 12/09/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
רוטמן: עצם קיום הדיון מלמד שאין לכם כבוד לציבור; האם אתם יכולים לדון בכבודכם ומעמדכם?  ▪  פוגלמן: זה נאום פוליטי  ▪  חיות: מדובר בשאלה האם יכבלו את ידינו  ▪  עמית: הייתי רוצה שתסיים
רוטמן בדיון. יש סמכות לחוקק כל חוק [צילום: לע"מ, הרשות השופטת]
+שופטי בג"ץ: לא תיתכן חובת סבירות אם אין עילת סבירות בביקורת
10:38 12/09/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
תוהים האם ביטול עילת הסבירות נעשתה בהליך חריג תקין והאם לא היה מקום לעשות זאת בחוק רגיל  ▪  הכנסת מציעה פרשנות מצומצמת; חיות: אתם קוראים לנו לכתוב אותו מחדש  ▪  וילנר ורונן: אתם יוצרים רושם שלא קרה כלום ולא צריך להתערב
עמית, חיות ופוגלמן. "יש דין אבל אין דיין" [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+פילגש בנימין
10:36 12/09/23  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה
זהו-זה מר פילגש  ▪  שרפת את כל האשראי שהיה לך בפוליטיקה הישראלית ובציבור  ▪  מרמאים לוקחים רק מזומנים, לא המחאה דחויה ולא שטר לעתיד
מוזמן רק ל"סמטה" [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+ח"כ לפיד: הדיון היום - על חוק שאינו חוק יסוד אמיתי
08:21 12/09/23  |  איציק וולף
ראש האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד, התייחס אל הדיון שייפתח בבית המשפט העליון בעתירות נגד החוק לצמצום עילת הסבירות ואמר כי כלל לא מדובר בדיון על חוק יסוד, משום שלא מדובר בחוק יסוד אמיתי.

"בג"ץ לא ידון הבוקר בחוק יסוד. כל הויכוח על השאלה 'האם מותר לבג"ץ לפסול חוקי יסוד' לא תקף במקרה הזה. זה לא חוק יסוד. זה אפילו לא דומה לחוק יסוד. אם זה היה חוק יסוד אמיתי, הייתי בבעיה", כתב ברשתות החברתיות.

לדבריו, אם היה צריך להשיב על השאלה 'האם אתה חושב שבג"ץ יכול לדון בחוקי יסוד?' היה צריך לענות תשובה ארוכה, מורכבת, הנוגעת ליסודות השיטה הישראלית, למתח המובנה בין הרשויות, לשאלה מהי בדיוק 'מדינה יהודית דמוקרטית'. "החוק הזה חוסך לי את הבעיה. הוא לא קשור לוויכוח. הוא לא באמת חוק יסוד", אמר.

+שר המשפטים: הדיון על הסבירות - פגיעה אנושה בדמוקרטיה
08:09 12/09/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
השר לוין תוקף את בית המשפט העליון וטוען כי עצם הדיון באפשרות לפסילת חוקי יסוד נעשה בחוסר סמכות מוחלט של בית המשפט ופוגע אנושות בשלטון העם
השר לוין. לא התחייב לכבד את פסיקת בג"ץ [צילום: אמיר כהן]
+15 שופטי בג"ץ דנים בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות
06:09 12/09/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
העותרים טוענים: פגיעה קשה במיוחד בעקרונות המשטר הדמוקרטי והליך חקיקה פגום  ▪  הממשלה והכנסת: לבג"ץ אין סמכות לבטל חוקי יסוד; הממשלה סבורה שאין פגם בביטול והכנסת צופה שיתפתחו כלים חילופיים  ▪  מיארה תומכת בקבלת העתירות
פתיחת הדיון הבוקר [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
שופטי בג"ץ: חשש שהממשלה והשרים יפעלו בצורה בלתי סבירה בהעדר ביקורת
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
דוד
12/09/23 15:58
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  סערת הרפורמה במשפט
בניסיון לחדש את המגעים על הרפורמה המשפטית, חודשו אתמול המגעים בין הקואליציה והאופוזיציה. בין השיחות הקדחתניות, זומן למשכן הנשיא הרצוג גם ח"כ הרב משה רוט לשיחה בארבע עיניים בשלל נושאים ציבוריים שעל סדר היום.
12/09/2023  |  מירב ארד  |   חדשות
חילופי דברים קשים בין יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, לבין שופטי בית המשפט העליון בדיון בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות (12.9.23). רוטמן למעשה לא השיב לשאלות המרכזיות שהציגו לו השופטים. לאחר לחצים של השופטים אמר רוטמן, כי לשיטתו בית המשפט אינו מוסמך לדון כלל בסבירות של החלטות נבחרי ציבור - גם לא במובן הצר שלה, לפני שהורחבה בפסיקת בית המשפט העליון.
12/09/2023  |  איתמר לוין  |   חדשות
"אי-אפשר לומר שיש חובת סבירות לממשלה ולשרים ואין ביקורת שיפוטית עליה. זה מרוקן מתוכן את חובת הסבירות שכולם מסכימים עליה". כך אומרת (12.9.23) שופטת בית המשפט העליון, ענת ברון, בדיון בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות. השופט יצחק עמית אמר כי זו הנקודה המטרידה ביותר מבחינת חבריו בחלק הראשון של הדיון: "בלי דיין, אין דין. לא תהיה חובת סבירות". הדיון מתקיים, לראשונה בתולדות המדינה, בפני הרכב של כל 15 שופטי בית המשפט העליון.
12/09/2023  |  איתמר לוין  |   חדשות
המלך הולך עם רעייתו בדרך המלך, קבעה המורשת היהודית, ועם פילגשו צועד בסמטה ("כשהוא הולך אצל אשתו הולך בפרהסיה וכשהולך אצל פילגשו הולך במטמוניות"). הכלל הזה חל על המפגש הצפוי בין ג'ו ביידן לבין בנימין נתניהו. פילגש בנימין יפגוש את המלך ג'ו בסמטה חשוכה כזאת במרכז האו"ם בניו-יורק. רגלו של ביבי לא תדרוך בבית הלבן. לא אירע כדבר הזה כ-60 שנים מאז פגש הנשיא לינדון ביינס ג'ונסון את לוי אשכול בוושינגטון.
12/09/2023  |  דן מרגלית  |   יומני בלוגרים
שר המשפטים, יריב לוין, תוקף בחריפות את עצם קיום הדיון בבית המשפט העליון בעתירות נגד צמצום עילת הסבירות וטוען כי מדובר בדיון המתקיים בחוסר סמכות, ואשר מהווה פגיעה אנושה בדמוקרטיה ובמעמד הכנסת.
12/09/2023  |  איציק וולף  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
ב-7-8 באפריל 1980 בחג שביעי של פסח בוצע בקיבוץ משגב עם פיגוע מיקוח, שמטרתו הייתה שחרור מחבלים הכלואים בישראל    בפיגוע נרצחו 3 ישראלים ובהם חייל צה"ל ו-5 מחבלים חוסלו
גיל לימון. עדיין פקיד [צילום: גדעון שרון]
מיכאל דבורין
מי הסמיך את מר לימון לעשות לימונדה מתפקידו ולציין את הרפורמה של הממשלה בצורה נגטיבית?
איתמר לוין
איתמר לוין
ע"פ 347/88, איוון דמיאניוק נגד מדינת ישראל. השופטים מאיר שמגר, מנחם אלון, אהרן ברק, אליעזר גולדברג, יעקב מלץ. 29 ביולי 1993
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il