"קחו שני ביסים משוקולד, 'שלוק' מיין בורגונדי, פילה דג טרי, וצרו איתי קשר מחר בבוקר" - האם זו לא תהיה המלצה נפלאה מרופא המשפחה שלכם?
ייתכן והמלצה זו אינה רחוקה מהמציאות. מחקרים מראים כי חלק מהמזון על הצלחת שלכם והמשקה שבכוס שאתם שותים עשוי להיות לא רק מקורות 'מאריכי חיים' אלא גם 'משמרי חיים', מאחר שהם עמוסים בכוח רב לריפוי.
הכירו את ה"מזונות התפקודיים" - המזונות שיעשו לכם את החיים:
שוקולד מריר. מחקר אמריקני שפורסם בחודש יולי ב"Hypertension" הביא איתו
חדשות מתוקות: מתנדבים שאכלו 120 גרם בלבד של שוקולד כהה (מריר) ביום חוו ירידה של 10 נקודות בלחץ הדם במהלך שבועיים, במקביל לשיפור ברגישות לאינסולין.
הסיבה נובעת כפי הנראה מהפלבנואידים הנמצאים בשוקולד - סוג של חומר נוגד חמצון. מומחים מדגישים כי רק שוקולד כהה - לא סוגי שוקולד החלב הקיימים ברוב חטיפי השוקולד - מספק 'מכת אגרוף'. עם זאת יש לזכור כי שוקולד, ללא קשר לדרך בה הוא ארוז, מגיע כשהוא עם שומן וקלוריות נוספות לכן זהו אינו היתר 'להשתולל'.
יין אדום. שוב, פלבנואידים - במיוחד אחד ששמו רזרבטרול - כמו גם הטאנינים שביין האדום, עשויים להעלות את ה-HDL (הכולסטרול "הטוב") ולהוריד את ה- LDL (הכולסטרול "הרע").
ההשפעות הבריאותיות על הלב של יין הקברנה, המרלו וקרובי משפחתם נמצאו קשורים ל
ענבים מהם עשויים יינות אלו, מאחר שמיץ ענבים פשוט מביא להשפעות דומות.
תבלין קרי. תבלין הקרי הוא למעשה תערובת של תבלינים רבים, ומחקרים מוקדמים (בעיקר בבעלי חיים) הראו כי אחד מהם במיוחד -
הכורכום - עשוי למעשה לעצור את גדילת תאי הסרטן. הממצאים יכולים להסביר מדוע שיעור מקרי סרטן הקיבה, המעי הגס וסוגי סרטן אחרים של מערכת העיכול נמוך בהודו לעומת ארצות הברית.
מיץ אוכמניות. במשך שנים, נשים רבות שמרו במקרר את ה"תרופה" הזולה והטעימה למניעת דלקות בדרכי השתן. פלבנואידים הנמצאים באוכמניות נמצאו כמונעים מהחיידק להצמד לדפנות שלפוחית השתן, ומחקרים הראו כי למיץ יש השפעה דומה במניעת כיבים בקיבה
ואפילו מחלת חניכיים.
תה ירוק. למרות שיצרני מזון בריאות מיהרו להרבות בשבחו של התה הירוק,
מומחים עדיין ספקנים לגבי יכולתו להפחית את הסיכון לסרטן. חומר המפתח נוגד החמצון שבתה הירוק - האפיגלוקטצ'ין - נבדק בחלק מן המחקרים כ
חומר הנלחם בסרטן, אך לא בכולם, והראה גם תכונות המסייעות לירידה במשקל. אך מומחים מזהירים מפני שימוש יתר בתה הירוק, במיוחד בצורה של תמצית חזקה מאחר שהוא עלול לפגוע בספיגת הברזל ולהעלות את הסיכון לאנמיה.
שום. השום הצליח לסלק ערפדים מוצצי דם בסרטים, ומחקרים מציעים כי
השום עשוי להגן מפני הצטברות כולסטרול ואפילו זיהומים חיידקיים ווירליים גם בחיים האמיתיים. אך מומחים מזהירים שוב לנקוט בדרך מתונה: כמות רבה מדי של שום עלולה לגרום לשיבושים בקיבה ואפילו לפגוע בתרופות לדילול דם כמו וורפרין או קומדין.
דגים. קיימים מחקרים רבים התומכים בהכנסת חומצות שומן אומגה-3 לתזונה שלנו, ודגים הם המקור האיכותי ביותר לכך. אומגה-3 מסייעת להתפתחות מוחם של תינוקות, שומרת על רמות כולסטרול תקינות, ופועלת כמדלל דם טבעי המסייע במניעת קרישי דם מסוכנים. למרות שדגים הם המקור הטוב ביותר, תוספות גם הן מתאימות, לדברי חלק מהמומחים. אך יש לוודא כי משתמשים באיכות טובה.
המומחים ממליצים לבחור במזון שממנו אנו שואבים את החומרים המזינים, יותר מאשר לנסות ולקבל אותם מתוספות מזון. הדרך שבה המזונות נמצאים בטבע מגלה יתרונות רבים הרבה יותר מאשר אם לוקחים מרכיב אחד קטן ומכניסים אותו לגלולה.
עם זאת יש לזכור כי ארון המטבח לעולם לא יוכל להחליף את ארון התרופות ואם רופא המשפחה רושם לכם תרופה מסויימת ישנה סיבה טובה לכך. במילים אחרות - אל תשליכו את התרופות להורדת הכולסטרול, רק בגלל שאתם משוכנעים שהשום יעשה את העבודה.