ענף צמחי התבלין הוא אחד המובילים בצמיחה מבין ענפי החקלאות לייצוא ויגיע השנה להיקף שיא של 50 מיליון דולר, כך אמר שר החקלאות ופיתוח הכפר, שלום שמחון, בביקור שערך במשתלת חישתיל באלון תבור, ליד עפולה. לדבריו, אם לפני עשור היה ייצוא התבלינים זניח והגיע למאות טונות בלבד בשנה, הרי שכיום מייצאת ישראל 30 סוגים שונים של צמחי תבלין בהיקף כולל של 7,000 טונות בשנה לאירופה, לרוסיה ולארצות הברית. קצב הצמיחה הממוצע של הענף הוא 10% בשנה.
משתלת חישתיל היא משתלת הייצור הגדולה בישראל של שתילי תבלין ומייצרת ומייצאת למעלה 50 מיליון צמחי תבלין בשנה. בביקור במשתלה השתתפו ראשי משרד החקלאות, שלמה תירוש, מנכ"ל חברת אגרקסקו, החברה המובילה בייצוא חקלאי ומנכ"ל חישתיל, יחזקאל דגן.
השר שמחון אמר שגידול התבלינים מפרנס מאות משפחות של חקלאים, בעיקר באזורי בקעת בית שאן, בקעת הירדן, הערבה והנגב הצפוני, שמתאימים לגידול התבלינים מבחינת תנאי האקלים. לענף יתרון בכך שהוא מצריך כמויות קטנות של מים וקרקע. הוא ציין שהצרכן בישראל נהנה אף הוא מפריחת ייצוא התבלינים, וברשתות השיווק ובשווקים ניתן למצוא מבחר גדול של צמחי תבלין טריים במחירים טובים.
מנכ"ל אגרקסקו, שלמה תירוש, מסר שהודות להארכת חיי המדף של התבלינים, כ-20% מייצוא התבלינים של אגרקסקו נעשה בהובלה ימית, דבר שחוסך בעלויות ותורם להפחתת הזיהום הסביבתי של התובלה האוירית. הוא ציין שהמגדלים ואגרקסקו משקיעים מאמץ במציאת אמצעים טכנולוגיים שיהוו תחליף לידיים העובדות בענף עשבי התבלין. זאת בשל המחסור הקיים בעובדים תאילנדים שעלול להתגבר עם המשך צמיחת הענף.
מנכ"ל חישתיל, יחזקאל דגן, אמר לשר החקלאות שיש ביקוש הולך וגדל מצד הצרכנים בעולם לצמחי תבלין אורגנים, אולם היצור שלהם כרוך בהתגברות על בעיות ייצור רבות. לדבריו, המשתלה שבראשה הוא עומד משקיעה מאמץ רב בהגדלת ייצור שתילי התבלינים האורגנים, שמהווים כיום 1% בלבד מכלל ייצוא התבלינים, ובין היתר עוסקת בפיתוח זנים חדשים של צמחי תבלין.