שתיית קפה יכולה לעזור במניעת סוכרת מסוג 2 ואפילו לסייע במניעת סוגים מסויימים של סרטן, כך עולה מדיון שערך פנל מומחים לגבי היתרונות - והסיכונים - שבמשקה.
לדברי המומחים, המצב כיום הוא שלקפה ישנה תדמית שלילית מאוד בהבט הבריאותי. אף על-פי כן הם אינם מקדמים את הקפה כמזון בריאותי חדש וגם לא מבקשים מאנשים שאינם אוהבים קפה לשתות אותו למען בריאותם.
הדיון בנושא התקיים במסגרת "פגישת מחלוקת" על הקפה בכינוס "ביולוגיה ניסיונית 2007" שהתקיים בוושינגטון. המומחים הציגו תוצאות סקר של קרוב ל-400 מחקרים שחקרו את צריכת הקפה והסיכון לסרטן.
לדבריהם, קיימות ראיות לכך שהמשקה עשוי להגן מפני סוגים מסוימים של סרטן המעי, כמו גם סרטן פי הטבעת וסרטן הכבד, ייתכן ועל-ידי הורדת כמות הכולסטרול, מיצי מרה והפרשות טבעיות של סטרולים במעי הגס, האצה של מעבר הצואה דרך המעי הגס (ולכן צמצום החשיפה של רפידת המעי לקרצינוגנים אפשריים שבמזון) ובעזרת מנגנונים אחרים גם כן.
עם זאת המומחים מדווחים כי קיימות ראיות לכך שהקפה מעלה את הסיכון ללויקמיה (סרטן הדם) ולסרטן הקיבה, כשהסיכון ללויקמיה משמעותי יותר.
הממצאים מראים כי אנשים הרגישים לסיכונים אלו - לדוגמא נשים בהריון וילדים - צריכים להגביל את צריכת הקפה.
חוקרים מבצעים בימים אלו ניסוי רפואי כדי לקבל תמונה טובה יותר של השפעות הקפה במניעת סוכרת, השפעות עליהן דווח לראשונה בשנת 2002. מאז, נעשו למעלה מ-20 מחקרים בנושא.
הם יחקרו גם איזה ממאות אלפי מרכיבי הקפה הוא האחראי להשפעות אלו. כפי הנראה אין זה הקפאין, בהתחשב בכך שקפה המכיל קפאין וקפה נטול קפאין נצאו בעלי השפעות דומות על הורדת הסיכון לסוכרת.
ה"מועמדת" הרצינית ביותר שלהם, היא חומצה כלורוגנית, חומר נוגד חמצון המאט את הספיגה של הגלוקוז במעי.