אומרים שקורבנות האופנה הגדולים ביותר חיים בערים הגדולות והפעילות של כל מדינה. האופנה החדשה בתחום הגסטרונומי כבר התמקמה בלוס אנג'לס, מוסקבה, ציריך, לונדון, ברלין, פריז ובייג'ין והחל מהחודש הבא תוכלו לטעום ממנה גם ביפו.
מדובר במסעדה בשם Blackout שתפעל במרכז "נאלגעת" ותגיש תפריט חלבי וכשר (!) מבית היוצר של ניר צוק. הגימיק: הסועדים יאותגרו בארוחה בחשיכה מוחלטת, כשהם מסתייעים בעזרתם של מלצרים עיוורים.
הכל התחיל לפני ארבע שנים, כשאקסל רודולף, אמן גרמני, החליט ליצור חוויה שתאפשר להזדהות יותר עם עיוורים. הוא פתח בעיר העתיקה של קלן את ה-Unsicht-Bar, המסעדה החשוכה הראשונה. רודולף ביקש להדגים עד כמה אנו נוטים להחמיץ חוויות של טעם וריח כשדעתנו מוסחת, בעיקר על-ידי חוש הראייה.
איך זה עובד? בכניסה למסעדה תגיעו לאזור קבלה מואר, בו תזמינו את המנות ואז יובילו אתכם לתוך מסעדה חשוכה לגמרי. המלצר העיוור והמיומן שלכם יהווה גם מדריך, אם תצטרכו, למשל, ללכת לשירותים. אבל עם שאר הדקויות, כמו למצוא את הסכו"ם, תצטרכו להתמודד בעזרת חוש המישוש. באחת המסעדות בברלין מסבירים לכם איפה כל דבר נמצא בעזרת אנלוגית שעון. "סליחה, איפה הכפית לקינוח?" תשאלו בתמימות "בשעה 12 כמובן!" יענו.
על-מנת להימנע מרסיסי זכוכית ושאר פציעות, האוכל בכל המסעדות מוגש בצורה נוחה לאכילה והשתייה נמזגת בכוסות לא שבירות. בתוך המסעדה אסור להשתמש בחפצים שעשויים להאיר - בין היתר בסיגריות, מצתים, פלאפונים, שעונים דיגיטליים ומצלמות. ארוחה שלמה בלי פלאפון יכולה להלחיץ הרבה אנשים אבל גם לשמח אנשים אחרים באותה מידה.
השאלה היא האם העיוורון באמת יוביל להתרגשות סנסורית? בלוטות הטעם יתעוררו אבל יש סיכוי שגם יתבלבלו בדרך והחוויה עלולה להיות קלסטרופובית, מלחיצה ולא מספקת.
אחד השפים היותר מוערכים בלונדון, מרקו פייר וייט, מטיל ספק בטרנד: "בעיני צריך להשתמש בעיניים... זה הכל חלק מההצגה... זה חלק בלתי נפרד מהחוויה הקולינרית הכללית שבשבילה יוצאים". אין לשכוח שמעבר לאיבוד האלמנט הוויזואלי יש גם את הפן החברתי. שפת גוף היא חלק כל-כך אינטגרלי מהשיחה שהאינרטאקציה בין הסועדים עלולה לאבד מערכה.
טרנד מסעדות החושך קיים כבר למעלה מארבע שנים בכל העולם. נותר רק לראות אם הוא יצליח לתפוס בישראל ולהוסיף גיוון לחובבי המסעדות בארץ. רוב הגימיקים עושים הרבה רעש ודועכים באותה מהירות, עד ההפתעה הבאה. בינתיים, תכינו את בלוטות הטעם.