|
יכול להיות הרבה יותר זול [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
"כשהמחיר יורד משתררת דממה"
|
|
|
|
המאפיות השביתו את הייצור בדרישה לייקר הלחם - והמדפים התרוקנו
|
|
|
|
|
הבכיר מחברת פינקסו, גיל פרהנג, המתמחה בהמלצות מסחר לרכישת חוזים על חיטה ומוצרים אחרים, גילה היום (ג', 13.5.08) כי בחודשיים האחרונים ירד מחיר החיטה ירד ביותר מ-40%, אולם המאפיות אינן מורידות את המחירים ללחם ומוצריו תוך גריפת רווחים ופגיעה בצרכנים. נזכיר, כי כאשר האמירו מחירי החיטה דרשו המאפיות ממשרד התמ"ת לייקר את הלחם, וקיבלו אישור לכך.
פרהנג אמר כי "מעניין שכדי להעלות את מחירי הלחם לא טורחים לבדוק אם הבעייה אמיתית או רק תוצאה של מסחר אינטנסיבי של ספקולנטים. משום מה, כשהמחיר יורד משתררת דממה ואף אחד לא טורח לחשוב אפילו על הורדת המחירים. בזמן האחרון אנו שומעים המון על מחירי המזון שעולים בקצב מסחרר, אך בדיקה מקרוב מספרת לנו סיפור שונה לגמרי. כל העליות הן חדשות ישנות - ולא משקפות את מה שקורה בשוק הסחורות העתידיות על המזון כעת".
בחברת פינקסו מגלים כי מחירי החיטה עלו אומנם בצורה ניכרת במהלך שנת 2007, וברבעון הראשון של 2008 הגיעו עד לכ-12.8 דולר ל"בושל" חיטה. (בושל היא יחידת מידה השווה ערך לכ-35.24 ליטר). הסיבה לעלייה החדה במהלך התקופה הוסברה בירידה מהותית בהיצע החיטה הנובעת בעיקר מארה"ב ואוסטרליה שהן שתיים מבין שלושת יצרניות החיטה הגדולות בעולם. הירידה נבעה בעיקר משינויים אקלימים - תנודות חריפות במזג האוויר שגורמות לבצורות ולשיטפונות בארצות הברית בבשנה האחרונה, בה נפגעו איזורי הגידול העיקריים הנמצאים במדינות קנזאס ואוקלהומה. גם אוסטרליה סובלת מהבעייה הזאת כבר כשש שנים שבמהלכן נגרמה פגיעה קשה לאזור ייצור המזון העיקרי במדינה עקב ההתחממות הגלובאלית.
יש להוסיף לכך את הגידול המתמיד בביקושים שנובע בעיקר מהתעשרות המדינות המתפתחות כמו סין ומדינות מזרח אירופה, שאזרחיהן יכולים להרשות לעצמם לקנות יותר מוצרים בסיסיים, וכן מהגדלת העזרה למדינות העניות כמו באפריקה - וכמובן את היחלשות הדולר בעולם שמורידה את הערך הריאלי של הסחורות לכל תושבי העולם, שכן מחירי רוב הסחורות נקובים בדולרים. אלמנטים אלה מסבירים את מגמת ההתייקרות של החיטה בשנה וחצי האחרונות.
"אולם", אומר פרהנג, "נגלה שבמהלך השנה וחצי האחרונות מחירי החיטה זינקו ב-250%, אך החיטה נמצאת מעל חודשיים במגמת ירידה משמעותית. האם השינויים הכלכליים הם היחידים שמסבירים זאת? ממש לא. הסיבה עיקרית שהאיצה את המגמה היא הספקולנטים. ההסבר הפשוט לכך נעוץ בעובדה שמאז השיא בסוף פברואר, תוך חודשיים בלבד, מחירי החיטה ירדו כמעט ב-40%! וזה לא בגלל שסינים והרומנים התחילו לצרוך פחות לחם.
"גם הדולר עדיין נמצא ברמות גבוהות יותר ממה שהיה בפברואר, ולכן שינוי במגמה נובע מהשקעות ספקולטיביות בחוזים על החיטה, אשר בעזרתם ניתן לסחור בסכומים גדולים מאוד. על-ידי זאת ניתן להשפיע על המחיר, תוך שימוש בביטחונות קטנים יחסית לגודל העסקות. החוזים נסחרים בעיקר בבורסת ה-Globex בארה"ב ומייצגים את מחיר החיטה בכל רגע נתון. כיום מחיר החיטה עומד על כ-7.9 דולר בלבד לבושל".