האמרה "תפוח בפה מרחיק את הרופא" מוכרת לרבים מאיתנו מאז שהיינו ילדים, אך נשאלת השאלה האם יש אמת באמרה הנושנה? מומחים טוענים כי לפעמים מזון הוא למעשה התרופה הטובה ביותר, ויכול אפילו להילחם במחלות קטלניות.
למעשה, לכל מחלה יש דרך מניעה תזונתית מוכחת. מחקרים רבים הראו כי אנשים שאוכלים תזונה המבוססת על מזונות שלמים מורידים בצורה דרמטית את השכיחות למחלות.
בראיון ל-Ivanhoe מסביר ד"ר ג'יימס אס. גורדון, מייסד ומנהל המרכז לרפואת גוף-נפש ופרופ' לרפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון, כי הרעיון הוא לאכול מרכיבים רבים ככל שניתן מהמזון. אנשים רבים זורקים חלקים רבים מהפירות והירקות, כמו את הקליפה, שלעתים קרובות מכילה את החומרים המזינים הרבים ביותר. דוגמא נוספת היא החלק הלבן של התפוז, המכיל ביופלבנואידים שעוזרים לגוף בעיבוד ויטמין C, ועלי הברוקולי מכילים כמות מרוכזת של חומרים מזינים גם כן, בעיקר ויטמין A.
מזונות שלמים מציעים יתרונות בריאותיים משמעותיים. כל מנה של פרי או ירק ביום שאדם צורך, יכולה לתרום לירידה של 4% בסיכון למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם). אדם הצורך שלוש מנות סלמון בשבוע, מוריד את הסיכון שלו למחלות קרדיווסקולריות ב-24%, ו-45 גרם של אגוזי מלך מורידים את הסיכון למחלות אלו ב-30%. בשנת 2005, חוקרים גילו כי אנשים שהקפידו על תזונה שהכילה את הכמויות הגדולות ביותר של חומצה פולית הורידו את הסיכון שלהם לאלצהיימר ביותר מ-60%. נבטי חיטה, כבד, בקר, אספרגוס, שעועית ותרד עשירים בחומצה פולית.
מומחים אומרים כי מזונות מלאים טובים יותר ממזונות מעובדים מאחר שהם מכילים כמות רבה יותר של חומרים מזינים, וכן משום שמרכיבים שונים במזון פועלים תוך שיתוף פעולה כדי להגביר את התפקוד האחד של השני. לדוגמא, הפיטוכימיקלים שבקליפת תפוח העץ ושבבשר התפוח מספקים את היתרונות האנטי-סרטניים הרבים ביותר כשהם נאכלים יחד.
בארצות הברית, האמריקני הממוצע מקבל 25% מהקלוריות שלו ממזונות דלים בחומרים מזינים. לכן, לפני שאתם בולעים עם כוס מים את הגלולה שרשם לכם הרופא, כדאי אולי לשקול מה עומדת להיות הארוחה הבאה שלכם.