|
[השפעה דומה לזו של האסטרוגן]
|
|
|
|
|
|
אכילת מזון המכיל סויה על בסיס קבוע - אפילו בכמויות מתונות - עלולה להפחית בחצי את ריכוז תאי הזרע אצל גברים. כך מדווחים מדענים היום (ה', 24.7.08).
המחקר, שפורסם בעיתון "Human Reproduction", גילה כמות נמוכה ב-41 מיליון תאי זרע למיליליטר של נוזל זרע, לאחר מנת סויה אחת בלבד בכל יומיים.
עורכי המחקר טוענים כי האסטרוגנים שבמזונות כמו טופו, פולי סויה או חלב סויה, משבשים את האותות ההורמונליים.
למרות זאת, מומחים בתחום מדגישים כי רוב הגברים באסיה אוכלים מוצרים על בסיס סויה ואינם סובלים מבעיות של פריון.
מחקרים שנעשו בבעלי חיים הראו כי כמויות גדולות של כימיקלים שבסויה שבמזון עלולות להשפיע על הפריון, אך מחקרים אחרים שבדקו צריכת סויה בבני אדם הניבו ממצאים סותרים.
החוקרים, מבית הספר לרפואה הארוורד, בדקו את התזונה של 99 גברים שהגיעו למרפאת פריון עם בנות זוגן וסיפקו דגימות זרע.
הגברים חולקו לארבע קבוצות על-פי כמות הסויה אותה צרכו, וכשנעשתה השוואה בין ריכוז תאי הזרע של הגברים שאכלו את הכמות הגדולה ביותר לזו של גברים שאכלו את הכמות הקטנה ביותר נראו הבדלים משמעותיים.
הריכוז "הנורמלי" של תאי זרע בגברים הוא בין 80 ל-120 מיליון למיליליטר, והממוצע של תאי הזרע אצל גברים שאכלו מנת מזון על בסיס סויה בכל יומיים היה 41 מיליון פחות.
החוקרים מאמינים כי כימיקלים בסויה, הנקראים איזופלבונים, משפיעים על ייצור הזרע. כימיקלים אלו יכולים להיות בעלי השפעה דומה לזו של ההורמון אסטרוגן בבני אדם.
הם ציינו כי גברים הסובלים מעודף משקל או השמנה מושפעים מהמצב עוד יותר, מה שמשקף את העובדה שרמות גבוהות של שומן גוף עלולות לגרום לעלייה בייצור האסטרוגן בגברים.
גברים מודאגים
מומחים שהגיבו לממצאי המחקר ציינו כי צריכת סויה באזורים רבים באסיה גבוהה יותר באופן משמעותי גם מהכמות המקסימלית של המתנדבים שלקחו חלק במחקר. במידה ולסויה יש השפעה כה מזיקה על ייצור הזרע, הרי שהפוריות אמורה להיפגע באזורים אלו, ואין ראיות לכך שאכן זה המצב.
גברים רבים מודאגים לגבי הדרך שבה סגנון החיים שלהם או התזונה עלולים להשפיע על הפוריות שלהם כתוצאה מירידה בספירת הזרע. מרכיבים אסטרוגניים שבמזון או בסביבה מהווים סיבה לדאגה מזה מספר שנים, אך המסקנות העיקריות אליהן הגיעו מומחים הן כי בנים שנחשפו אליהם עוד ברחם הם שהיו בסיכון הגבוה ביותר.