מחקר שנעשה לאחרונה בקרב נשים הלוקחות חלק בתוכנית הערכה לסיכון לסרטן מדגיש את הבלבול שיש עדיין לאנשים בנושא הסויה.
45% מהנשים שאכלו מזונות המכילים סויה על בסיס קבוע אמרו כי חלק מהסיבה שעשו זאת היתה להוריד את הסיכון שלהן לחלות בסרטן. למרות זאת, 7% מהנשים במחקר שלא אכלו מזונות המכילים סויה אמרו כי הן מודאגות מכך שסויה עלולה להעלות את הסיכון שלהם לסרטן השד.
השפעות הסויה - תוצאות לא מכריעות
ההבדל בדעתן של הנשים מובן בעיקר בגלל העובדה כי הראיות לגבי השפעות הסויה עדיין אינן מכריעות.
מספר סוגים של מחקרים הציעו כי הסויה עשוייה לעזור בהורדת הסיכון לכמה סוגי סרטן לפחות. לדוגמה, הסיכון הנמוך שיש לתושבי אסיה לרוב סוגי הסרטן נובע אולי מהשימוש שלהם לאורך כל חייהם במזונות סויה. מחקרים שנעשו במעבדה הראו גם כי הפוטוכימיקלים דמויי אסטרוגן שבסויה יכולים להקשר לרצפטורים של האסטרוגן. פעילות זו יכולה לחסום את ההשפעות של האסטרוגן הגורמות לסרטן השד. במחקרים אחרים, הפוטוכימיקלים שבסויה דיכאו את גדילתם של תאי סרטן הערמונית.
הסויה נתגלתה גם כמקטינה סיכונים לסרטן במחקרים שהשוו צריכת סויה בין אנשים שאובחנו עם סרטן ואנשים ללא סרטן. אלו שאכלו את הכמות הגדולה ביותר של הסויה, שנעה בין מספר מנות בשבוע למנה ביום, היו בסיכון נמוך ב-25%-50% לסרטן הערמונית, השד והרחם. יש לציין כי במספר מקרים, הקשר בין צריכת סויה לסיכון נמוך יותר לסרטן נעלם כשנלקחו בחשבון גורמים כמו שמירה על המשקל, צריכת ירקות, הגבלת צריכת בשר ופעילות גופנית קבועה.
אנשים ששורדים את מחלת הסרטן לעיתים קרובות מודאגים ביותר מהשפעות הסויה על הישנות הסרטן, אך עדיין, הראיות לגבי סויה בקבוצה זו אינן מכריעות.
האם יש בסיס לדאגה?
מחקר שהוצג לאחרונה בכינוס הבינלאומי של המוסד האמריקני לחקר הסרטן הראה כי PSA (אנטיגן ספציפי לערמונית - חומר המופרש על-ידי תאי האפיתל של בלוטת הערמונית ובדיקתו משמשת לגילוי סרטן הערמונית) ירד ב-34% בקבוצה של גברים, לאחר שאכלו חלבון סויה על בסיס יומי במשך שמונה שבועות.
מספר חוקרים מודאגים כי האסטרוגן המוחלש בפוטוכימיקלים של הסויה עלול לגרות את התפתחותם של תאים קדם סרטניים או תאים ממאירים של סוגי סרטן הרגישים לאסטרוגן כמו סרטן השד. זוהי תאוריה קשה לבדיקה אך מספר מחקרים שנעשו במעבדה הראו כי אכן קיים בסיס לדאגה.
חלק מהסיבה מדוע קשה כל כך לזהות את השפעת הסויה על הסיכון לסרטן נובע מכך שיתרונות הסויה תלויים בזמן בו צורכים אותה. במספר אוכלוסיות, ובמחקרים מעבדתיים, רוב ההגנה שסיפקה הסויה מפני סרטן השד נבעה מצריכת סויה לפני גיל הבגרות המינית או במהלכו. בגיל זה, הסויה השפיעה על הדרך בה התפתחו רקמות השד. אם נשים מתחילות לצרוך סויה מאוחר יותר בחיים, היתרונות יהיו מוגבלים יותר.
נכון לעכשיו, רוב החוקרים טוענים כי רצוי שכל אחד יבחר במזונות המכילים סויה כחלק מתזונה מאוזנת המבוססת רובה על הצומח.
הסויה - מספקת גם חלבון סיבים וויטמינים
בעוד היתרונות לגבי המניעה מסרטן אינם ברורים, מזונות אלו מציעים כמות בריאה של חלבון, סיבים, ויטמינים ולעיתים סידן עם מעט שומן רווי. למרות שמזונות סויה מומלצים בדרך כלל בגלל פוטוכימיקלים, כמו הגניסטין, השפעתם של מזונות סויה מסורתיים כמו טופו, אגוזי סויה וחלב סויה היא כנראה שונה מהשפעתם של תוספות סויה או של חטיפים המכילים סירופ, שמן צמחי, שוקולד וחלבון סויה.
יש לזכור כי כאשר שוקלים ערך תזונתי של מזון מסויים יש להתמקד לא רק בתכולת הפוטוכימיקלים שלו.
בין אם הסויה מפחיתה את הסיכון להישנות סרטן ובין אם לאו, רוב החוקרים סבורים כי מזונות סויה בטוחים לאנשים ששרדו את מחלת הסרטן, גם אם מדובר במנה ביום וגם אם במספר מנות בשבוע.
להגנה נוספת ומוכחת נגד הסרטן גם אנשים ששרדו את המחלה וגם אנשים אחרים צריכים להתרכז בשמירה על משקל תקין, התעמלות סדירה ותזונה המבוססת ברובה על הצומח ועיקרה ירקות, פירות, חיטה מלאה וקטניות.