ארוחות עשירות בחלבון יכולות לעזור לאנשים הסובלים מעודף משקל או השמנה לשרוף כמות רבה יותר של שומן. כך מראות תוצאות מחקר חדש, שנערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת וולונגונג שבניו סאות' ווילס, אוסטרליה.
מחקרים קודמים הראו כי אנשים הסובלים מעודף משקל יעילים פחות בשריפת שומן לאחר ארוחות לעומת אנשים רזים יותר. במסגרת המחקר החדש, חוקרים אוסטרליים ניסו לבדוק האם הרכב החלבונים של הארוחה משפיע על הפער במשקל.
הם גילו כי גברים ונשים עם עודף משקל שרפו כמות רבה יותר של שומן לאחר הארוחה כשאכלו ארוחות בוקר וצהרים עשירות בפרוטאין, לעומת כמות השומן שנשרפה לאחר שאכלו ארוחות דלות בפרוטאין. כלומר, הפרוטאין הנוסף משנה את ה'גירעון' בשריפת השומן אצל אנשים שמנים.
המחקר הראה כי אנשים עם כמות שומן גבוהה בגוף שורפים שומן טוב יותר לאחר ארוחה עשירה בפרוטאין לעומת אנשים עם רמות נמוכות של שומן בגוף.
מספר מחקרים הראו כי תזונה עשירה בפרוטאין יכולה לעזור לאנשים לרדת במשקל בקלות רבה יותר; חלק מזה נובע מכך שפרוטאין מדכא תיאבון טוב יותר משומן או פחמימות.
המחקר הנוכחי לא בחן את נושא הירידה במשקל, לכן לא ניתן לקבוע אם העליה בשריפת השומן שנראתה בקרב משתתפים שסבלו מעודף משקל תתורגם לירידה במספר הקילוגרמים.
הניסיון לענות על השאלה יהיה הצעד הבא של החוקרים.
ממצאי המחקר, שפורסמו בעיתון "Nutrition & Dietetics", מבוססים על 18 מתנדבים שחילוף החומרים שלהם נבדק לאחר הארוחות בשלושה ימים נפרדים. גילם הממוצע היה 40, שמונה מהם סבלו מעודף משקל, שישה היו במשקל תקין וארבעה סבלו מהשמנה.
ביום אחד, קיבלו המשתתפים ארוחות בוקר וצהרים מבוקרות שהורכבו מ-58% פחמימות ו-14% פרוטאין. בשני הימים הנותרים, הארוחות היו מאוזנות יותר, כששליש מהקלוריות הגיעו מפרוטאין ושליש נוסף מפחמימות.
בשמונה השעות שלאחר הארוחות המבוקרות, משתתפים שסבלו מעודף משקל והשמנה שרפו פחות שומן לעומת המשתתפים הרזים. אך הפער היה קטן יותר כשהמשתתפים אכלו את הארוחות העשירות בפרוטאין.
הארוחות העשירות בפרוטאין הכילו מוצרי חלב דלי שומן, בשר רזה וביצים, יחד עם לחם וירקות כמקור לפחמימות. החוקרים בודקים כעת אם למקורות צמחיים של פרוטאין יש השפעות דומות על חילוף החומרים של השומן בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל.
באופן כללי, החוקרים מציעים לאנשים המבקשים להגדיל את נפח הפרוטאין בתזונה לבחור את המקור בזהירות - להמנע מבשר שמן וחמאה לטובת מאכלים כמו דגים, עופות, מוצרי חלב דלי שומן, קטניות ואגוזים.