היוהל"ם: בוכריס - דוגמה לטיפול מצוין

בדיון בוועדת החוץ והביטחון דווח על עלייה בדיווחים על פגיעות מיניות בצה"ל נכחו, מלבד יושב-ראש הוועדה, רק חברות כנסת
עידן יוסף חדשות כנסת 20 תגובות
ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ אבי דיכטר, קיימה (יום ב', 27.2.17) דיון מהיר בנושא "עלייה של 20% במספר הדיווחים על פגיעות מיניות בצה"ל בשנת 2016", אשר יזמו ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), שרן השכל (הליכוד) ומירב בן-ארי (כולנו). בדברי ההסבר לקיום הדיון צוין כי "לפי נתוני מרכז מהו"ת (מרכז התמודדות ותמיכה לחיילות ולחיילים שנפגעו על-רקע מיני) בשנת 2016 הייתה עלייה של כ-20% במספר הדיווחים על פגיעות מיניות בצה"ל. בעוד שבשנת 2015 התקבלו 686 דיווחים על פגיעה מינית בנסיבות צבאיות (שקרו ביחידה הצבאית או בשל היכרות עם אנשי צבא), בשנת 2016 היו 802 דיווחים כאלו".

לביא: "הטרדות מיניות בצבא היו מדווחות כל שנה לוועדה למעמד האישה, אך לצערי בשנתיים האחרונות זה לא קרה. ברור שהכנסת חייבת לקיים על זה דיון, כדי לברר האם מקור העלייה במספר הדיווחים הוא בהטמעת נורמות חדשות ושיח שמעודד נשים לדווח, או דווקא עלייה בכמות ההטרדות עצמן?"

בן-ארי: "כחברה בוועדה למעמד האישה, אשר היו"ר שלה עושה עבודתה נאמנה אך צה"ל לא בראש מעייניה, אני מבקשת שבכנסת הזו הדיונים בנושא הזה יתקיימו כאן בוועדה. בדיונים בוועדה למעמד האישה על הטרדות בתחומים אחרים למדתי שעלייה במספר התלונות היא בד"כ סמן לכך שמרגישים בטוח יותר לפנות ולדווח על ההטרדה".

תא"ל שרון ניר, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר (יוהל"ם): "צה"ל, כארגון המגייס נשים וגברים, מכח חוק, מחויב לוודא כי סביבת שירותם היא מכבדת ובטוחה. לשם כך אנו משקיעים בהסברה, כמו למשל בהכשרות ואפילו לומדה אינטראקטיבית, בבקרה, כמו ביקורות מגדר וניטור אקלים יחידתי (כולל ביקורות פתע), ובאכיפה וענישה - הן ברמה הפיקודית משמעתית, והן ברמה הפלילית".

"מרכז מהו"ת הוקם בשנת 2012, ומאז אנו רואים עלייה בדיווחים על פגיעה כל שנה, כאשר ב-2012 היו 511 דיווחים והשנה כאמור אנו ב-802. אנו מייחסים את זה לשינוי תרבותי שמעודד יותר שיח בנושא ונותן גב אשר מעודד דיווח על הטרדות ופגיעות, ולאו-דווקא לשינוי במספר ההטרדות והפגיעות עצמן. את נתוני 2016 פילחנו לפי סוג שירותו של המטריד לכאורה, כאשר 50% היו בשירות חובה, 26% קצינים ונגדים בשירות קבע ו-24% בשירות אחר (מילואים, אזרח עובד צה"ל ועוד). עוד אציין כי מתוך 802 הדיווחים, כ-81% (648) בחרו להסתפק בדיווח, ולא להגיש תלונה, שמיד נהפכת לחקירת מצ"ח".

ח"כ דיכטר ביקש מנציגות הצבא להבהיר מדוע רק אחת מחמש בוחרת להגיש תלונה והשיבה לו רס"ן תמר טבק, מפקדת מרכז מהו"ת: "לא תמיד הדבר הנכון לנפגעת זה להוביל אותה להגשת תלונה. היא צריכה להגיע כשהיא שלמה עם עצמה, אחרת זה יכול לעשות נזק. מה שחשוב לנו בצבא זה לתת את הגב, התמיכה וההכרה, ולעיתים זה מספיק כדי לצאת מהסיטואציה, ואין רצון לפתח את המקרה לכדי חקירה".

תא"ל ניר הוסיפה כי בחצי השנה האחרונה אותרו שש קצינות יוצאות הפרקליטות הצבאית, אשר כיום משרתות במילואים בכדי לתת סיוע לנפגעות והנפגעים וללוות אותם בתהליך. עו"ד ציינה תא"ל ניר כי גם קבוצה של שופטים צבאיים עברה הכשרה ייעודית לניהול תיקים העוסקים בתקיפות מיניות.

ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) שאלה: "עם כל העבודה המדהימה, בסוף המפקד הצעיר מעולם לא קיבל את ההכשרה הבסיסית הזו, בכדי לדעת מה לעשות כשבאים אליו עם התלונה בפעם הראשונה. האם בבה"ד 1 יש הכשרה, אפילו של שעה בנושא? כי למיטב ידיעתי לא". תא"ל ניר השיבה כי "מכשירים אותם לדעת מה הפקודה ומה החוק - ושצריך לפנות לממונת היוהל"ם ביחידה, אשר לה יש את הידע והמומחיות לטפל בכל מקרה לגופו".

עו"ד יפעת בלפר, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: "נכון יהיה לתת דגש רב יותר על הכשרת המפקדים, אשר יקיימו שיח פיקודי עם החיילים בעניין, וכן יהיו אקטיביים בניסיון לאתר מקרים וסיטואציות מועדות. כמו-כן, לתת יותר דגש על אכיפה משמעתית ברמת המפקדים, כי פניות רבות הן ברמת חומרה שאינה ברף הפלילי, אך עדיין צריך להרתיע מולן. ולבסוף, בעבר התקיים סקר על תחושת הביטחון של חיילים וחיילות בהיבט הטרדות, ונכון יהיה לחדשו". לכך השיבה תא"ל ניר כי סקר נוסף כבר בוצע וכיום הוא שוקדים על ניתוח הממצאים.

ח"כ ענת ברקו (הליכוד) ביקשה להפנות את תשומת לב הנוכחים לכך שמלבד יו"ר הוועדה, אין אף חבר כנסת בדיון אלא רק חברות כנסת ואמרה: "אין הוכחה טובה מכך שהטרדות מיניות עדיין נתפסות בעניינן של נשים בלבד". ח"כ ברקו הוסיפה כי "הדרג המטכ"לי, של היוהל"ם ומהו"ת עושים עבודה טובה, אבל התקנים שהיו ברמת הפיקוד, שחיברו לשטח, נלקחו לטובת גברים. ביטול קצינת הח"ן הפיקודית, שהייתה יועצת ישירה לאלוף, יצרה מצב ששפכו את התינוק עם המים".

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני): "מגיע לצבא הרבה קרדיט על הטיפול באירועים כמו של לירן חג'בי ואופק בוכריס, אבל אני תוהה אם לדעתך הראיון עם אשתו של בוכריס והאצבע שהיא הפנתה כלפי המתלוננות לא מייצר חזרה אחורה ואפקט של דה-לגיטימציה למתלוננות?".

תא"ל ניר: "מקרה בוכריס הוא מקרה של דוגמה לטיפול מצוין מבחינתנו, שמייצר תחושה הפוכה לחלוטין. היה פה ערוץ פיקודי, כי הוא הושעה מיד ובוטל מינויו, ועם הגשת כ"א הוחלט על פיטוריו מהצבא. זה חלק בלתי נפקד מהשיח הציבורי שדיברנו עליו. בהקשר של ביה"ד, הוא אמר את דברו לגבי אופק בוכריס - הוא עבריין שהורשע בבעילה אסורה בהסכמה. עסקת הטיעון נכתבה כמו שהיא נכתבה בגלל עמדת המתלוננות - היה פה קשר ושיח הדוק איתן. כשמדברים על בוכריס בהקשר של הטרדות מיניות, הוא דוגמה מצוינת מבחינתנו".

יו"ר הוועדה דיכטר סיכם: "זהו אבסורד שבלתי אפשרי לקיים דיון על הטרדות מיניות בצבא בוועדה למעמד האישה והוועדה תפנה על כך במכתב ליו"ר הכנסת".

היו"ר דרש מהצבא להעביר תשובה עד ה-20 במרס, בה יבהירו מה מתבצע בבה"ד 1 -מה הן ההדרכות שמקבל צוער בכל הקשור לאיתור וטיפול בתלונות על הטרדות מיניות.

דיבטר קבע כי הוועדה תדון בנושא שנית תוך כחצי שנה, אז גם יוצגו בפניה ממצאי הסקר החדש על תחושת הביטחון של החיילים והחיילות. "הוועדה תרצה לקבל ניתוח מעמיק יותר מדוע רק אחת מתוך חמש בוחרת להתלונן. בסוף אלו הילדים והילדות שלנו, והטרדה מינית לא יכולה לתת לנו מנוח", אמר דיכטר.
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 27/02/2017 | עודכן: 27/02/2017
+משרד רה"מ יכנס צוות בין משרדי לפתרון משבר 11:39 28/02/17 | מירב ארד | לרשימה המלאה
בישראל טופלו בסביבות 1,320 תושבי סוריה, מתוכם 150 ילדים. חלקם מטופלים במרכז הארץ ומוחזרים לבתי החולים בצפון
[צילום: דוברות הכנסת]
+רק 15 אירועי טרור בחו"ל לא הוכרו כפעולות איבה 00:49 28/02/17 |
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק לפיה יוקלו הקריטריונים להכרה של משרד הביטחון בנפגעי פעולות איבה שהתרחשו בחו"ל, לצורך פיצויים. ממסמך שהוכן לדיון בוועדה על-ידי החוקר אליעזר שוורץ ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה כי בשנים 2016-2000 היו 302 ישראלים (חללים ופצועים) שנפגעו בחו"ל והוכרו כנפגעי פעולות איבה על-ידי משרד הביטחון ב-22 פעולות איבה. בהם 44 הרוגים (כ-15%) ו-258 פצועים בדרגות חומרה שונות (כ-85%). לעומת זאת, 15 אירועים אלימים בחו"ל לא הוכרו כפעולות איבה. באירועים אלה נפגעו 178 ישראלים (5 הרוגים ו-173 פצועים). הפיגוע בנמל התעופה באיסטנבול, שאירע ביוני 2016, נמצא בהליך הכרה.
+המנכ"ל תידרש להסביר מה ייעשה במוניות השירות
23:30 27/02/17 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
יו"ר ועדת הכלכלה: למעלה מ-3 חודשים לאחר שהתחלנו לדון ברפורמה במוניות השירות - והממשלה עדיין לא יודעת מה היא מתכוונת לעשות איתם ▪ נציגי מוניות השירות: משרד התחבורה נוקט במדיניות מכוונת של סחבת - כל חודש שעובר נסגר עוד קו והענף במוות קליני
הענף לאן?
+בקריאה ראשונה: הוקרה למשתתפים אזרחיים במערכות ישראל 22:45 27/02/17 |
מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק הענקת אותות לאזרחים במערכות ישראל, התשע"ז-2017 של חבר הכנסת איל בן ראובן וקבוצת חברי כנסת. מוצע בה לקבוע כי לאחר הענקת אותות מערכה לחיילים, יהיה מוסמך שר הביטחון לקבוע, בהמלצת ועדה מייעצת ובאישור ועדת החוץ והביטחון, אותות מערכה או תעודות מערכה שיוענקו לאזרחים, ובהם עובדים ומתנדבים בארגוני עזר, עובדים שהתייצבו במקום עבודתם לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום, עובדים ומתנדבים בארגונים שלקחו חלק יוצא דופן במאמץ המלחמתי או בסיוע האזרחי, רכזי ביטחון שוטף צבאיים, אזרחים עובדי צה"ל וכן אזרחים שלקחו חלק יוצא דופן במאמץ המלחמתי או בסיוע האזרחי. בנוסף, מוצע לקבוע כי סמכות הענקת אותות מערכה לשוטרים ולסוהרים תעבור משר הביטחון לשר לביטחון הפנים, שיוסמך גם לעניין כבאים.
+בקריאה ראשונה: ניתן יהיה להטיל מגבלות על מגורים או עבודה של עבריין המין, גם בקרבת מוסד החינוך של הקורבן 22:43 27/02/17 |
מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה (תיקון מס' 6) (הוספת מגבלה לעניין לימודים), התשע"ז-2017 של חברת הכנסת יעל גרמן וקבוצת חברי הכנסת. חוק מגבלות על חזרתו של עבריין מין לסביבת נפגע העבירה, קובע כי בית המשפט רשאי להטיל מגבלות על מגורים או עבודה של עברין מין בקרבת מקום המגורים או העבודה של קורבן העבירה. מוצע להרחיב את ההסדר ולקבוע כי בית המשפט יהיה רשאי להטיל גם מגבלות על מגורים, עבודה או לימודים של עבריין המין, בקרבת מוסד החינוך של קורבן העבירה.
+בקריאה ראשונה: זכות לשעת היעדרות לאחר לידה, גם למועסקות 8 שעות ביום 22:42 27/02/17 |
מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 56) (היקף המשרה לצורך מימוש הזכות לשעת הורות), התשע"ז-2017 של חברי הכנסת יעקב אשר, משה גפני ואורי מקלב. מוצע בה לקבוע במפורש כי עבודה ב"משרה מלאה", הנדרשת לשם מימוש הזכות לשעת הורות, היא משרה מלאה לפי הנהוג במקום העבודה של העובדת. כמו כן, מוצע לקבוע כי הזכות לשעת הורות תינתן גם לנשים שעובדות 176 שעות בחודש לפחות.
+גננת בצהרון: שמחה שלא הבאתי ילדים לעולם 22:29 27/02/17 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
דיון בוועדת החינוך בנושא שכר הסייעות בצהרונים - ועדת החינוך תפעל לשיפר תנאי ההעסקה של הסייעות בצהרונים ▪ גננת:
"מזועזעת מכל מה שקורה במערכת החינוך"
[צילום אילוסטרציה: חן לאופולד/פלאש 90]
+הקמת המאגר הביומטרי אושרה סופית
21:56 27/02/17 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
ח"כ חנין: צעד משמעותי לחברת האח הגדול ▪ כהן-פארן: מי שלא ירצה לתת טביעות האצבע שלו יצטרך לחזור ללשכת האוכלוסין ולחדש את התעודה שלו כל חמש שנים
[צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות / עוקבים מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
אבי דיכטר / Avi Dicter אביגדור (איווט) ליברמן / Avigdor Liberman אברהם נגוסה / Avraham Neguise אוסאמה סעדי / Osama Saadi אופיר אקוניס / Ofir Akunis אורי מקלב / Uri Maklev אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda Ariel אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis אורן חזן / Oren Hazan אחמד טיבי / Ahmad Tibi איוב קרא / Ayoob Kara איילת נחמיאס-ורבין / Ayelet Nahmias-Verbin איילת שקד / Ayelet Shaked איימן עודה / Eiman Ode אילן גילאון / Ilan Gilon איתן ברושי / Eitan Broshi איתן כבל / Eitan Cabel אכרם חסון / Akram Hasson אלון שוסטר / Schuster Alon אלי אלאלוף / Eli Alaluf אלי כהן / Eli Cohen אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan אלעזר שטרן / Elazar Shtern אמיר אוחנה / Amir Ohana אראל מרגלית / Erel Margalit אריה מכלוף דרעי / Aryeh Machluf Deri באסל גטאס / Basel Ghattas בנימין נתניהו / Benjamin Netanyahu גילה גמליאל / Gila Gamliel גלעד מנשה ארדן / Gilad Erdan ג'מאל זחאלקה / Jamal Zahalka דני עטר / Danielle Attar דני בן יוסף דנון / Dani Danon המחנה הציוני / Hamachane Hzioni זאב אלקין / Ze'ev Elkin זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin זוהיר בהלול / Zohir Bahalul ז'קי לוי / jackie Levy חיים ילין / Haim Yalin חיים כץ / Haim Katz חיליק (יחיאל) בר / Yehiel Bar חמד עמאר / Hamad Amar חנין זועבי / Haneen Zoabi טלי פלוסקוב / Tali Ploskov יאיר לפיד / Yair Lapid יגאל גואטה / Igal Guetta יהודה גליק / Yehuda Glick יואב בן-צור / Yoav Ben-Tzur יואב גלנט / Yoav Galant יואב קיש / Yoav Kish יואל חסון / Yoel Hason יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine Razvozov יוליה מלינובסקי / Yuliya Melinovsky יוסף גריף / Yosef Garif יוסף תיסיר ג'בארין / Yousef Taysir Jabareen ינון מגל / Yinon Magal יעל גרמן / Yael German יעל כהן-פארן / Yael Cohen Paran יעקב ליצמן / Yaakov Litzman יעקב מרגי / yaakov Margi יעקב פרי / Yaakov Perry יפעת שאשא-ביטון / Yifat Shasha-Biton יצחק כהן / Yitzhak Cohen יצחק (איציק) שמולי / Itzik Shmuli ירון מזוז / Yaron Mazuz יריב לוין / Yariv Levin ישראל אייכלר / Yisrael Eichler ישראל כץ / Israel Katz מאיר כהן / Meir Cohen מאיר פרוש / Meir Porush מייקל אורן / Michael Oren מיכאל מלכיאלי / Michael Malkieli מיכל בירן / Michal Biran מיכל רוזין / Michal Rozin מיקי לוי / Mickey Levy מירב בן-ארי / Meirav Ben-Ari מירי רגב / Miri Regev מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar מנואל טרכטנברג / Manuel Trajtenberg מרב מיכאלי / Merav Michaeli מרדכי (מוטי) יוגב / Mordhay Yogev משה גפני / Moshe Gafni משה כחלון / Moshe Kahlon משה (בּוֹגי) יַעלון / Moshe Ya'alon משולם נהרי / Meshulam Nahari נאוה בוקר / Nava Boker נורית קורן / Nurit Koren נחמן שי ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky נפתלי בנט / Naftali Bennett סילבן שלום / Silvan Shalom סעיד אלחרומי / Said Elharumi סתיו שפיר / Stav Shafir עאידה תומא-סלימאן / Aida Touma-Suleiman עבד אל-חכים חאג' יחיא / Abd al-Hakim Hajj Yahya עבדאללה אבו-מערוף / Abdullah Abu Ma'aruf עודד פורר / Oded Forer עיסאווי פריג' / Issawi Frej עליזה לביא / Aliza Lavi עמיר ארמונד פרץ / Amir Peretz עמר בר-לב / Omer Bar-Lev ענת ברקו עפר שלח / Ofer Shelah פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete ציפי חוטובלי / Tzipi Hotovely ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi Livni קארין אלהרר / Karin Elharar קסניה סבטלובה / Ksenia Svetlova רוברט אילטוב / Robert Ilatov רויטל סויד / Revital Swid רועי פולקמן / Roei Folkman רחל עזריה / Rachel Azaria שולי מועלם-רפאלי / Shuli Mualem-Refaeli שי פירון / Shai Piron שלי רחל יחימוביץ' / Shelly Yachimovich שרון גל / Sharon Gal שרן השכל / Sharren Haskel תמר זנדברג / Tamar Zandberg
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: [email protected]