צה"ל והמשטרה חייבים להגן על הפלשתינים ביהודה ושומרון מפני אלימות והפרת חוק מצד
מתנחלים, וזו חובה מובנת מאליה. כך אומרים (29.7.24) שופטי בית המשפט העליון
יצחק עמית, דפנה ברק-ארז ו
יחיאל כשר.
בג"ץ אומר: "גורמי הצבא והמשטרה הפועלים באזור יהודה ושומרון מחויבים לפעול להגנה על התושבים המוגנים של האזור מפני אלימות או הפרה של החוק - הן מכוח עקרונות הדין הבינלאומי החלים במקום והן מכוח עקרונות יסוד של שלטון החוק. ברי כי מצבים שבהם תושבים טוענים כי הם חשופים להתקפות פיזיות חוזרות ונשנות עליהם ועל רכושם הם חמורים וחייבים לזכות להתייחסות אפקטיבית של גורמי אכיפת החוק.
"אכן, אנו חיים בתקופה ביטחונית מורכבת, וחווים מלחמה שטרם הסתיימה, נסיבות שיש בהן כדי להשליך על מידת פניותם של גורמי הביטחון. אולם, אין בכך כדי לייתר את החתירה לפעולה מיטבית, במסגרת האילוצים, ולא כל שכן ביחס למקרים מובהקים של פגיעה בזכויות יסוד".
השופטים מוסיפים: "התמונה המצטיירת מטענות העותרים מטרידה, וזאת בלשון המעטה. למעשה, אף מטענותיהם של המשיבים ניתן להבין כי המענה שניתן אינו מלא, גם אם לשיטתם נעשה המרב האפשרי. לא למותר לשוב ולהזכיר כי העותרים הם תושבים מוגנים הזכאים לקבל מענה הולם מצד הרשויות באזור, ודאי ככל שמדובר בטענות להפעלת אלימות חוזרת ונשנית כלפיהם. בהתאם לכך, חובה על גורמי אכיפת החוק באזור לשמור על ביטחונם של העותרים ועל הסדר הציבורי באזור, גם בנסיבות המורכבות של התקופה ובמגבלותיהן. אנו מאמינים כי יש בפסק דיננו זה כדי לחדד ולהבהיר את הדברים".
הדברים נאמרים בפסק דין בעתירות שהגישו 32 תושבי כפרים בדרום הר חברון וארגון חקל, בטענה להתנכלויות מתמשכות כלפיהם ואוזלת יד של כוחות הביטחון בהגנה עליהם. בדיון בעתירות אישר נציג המשטרה, כי יש באזור אירועי אלימות ותקיפה על-רקע לאומני וכי קיים חשד שבחלקם מעורבים גם חיילים - אם כי עד כה לא הוגש שום כתב אישום.
ליצור דרך נוספת להתקשר למשטרה
המדינה הבטיחה שתאפשר לתושבי שני כפרים, שנטשו את בתיהם בשל האלימות נגדם, לשוב אליהם. השופטים מעירים, כי הם יוצאים מתוך הנחה שהתושבים גם יזכו להגנה ככל שיידרש. בג"ץ גם הורה למצוא דרך נוספת בה יוכלו הפלשתינים להתקשר למשטרה, שכן קיים עיכוב בהתחברות למוקד 100 כאשר השיחה נעשית מטלפון המשויך לרשת פלשתינית. עמית, ברק-ארז וכשר מוסיפים:
"על המשטרה חלה חובה להיענות למקרים שבהם היא מוזעקת לאירוע פעיל של אלימות, ולהגיע למקום במהירות ראויה. מאחר שעל-פי הנמסר הגעתן של הניידות לשטח נדרשת לעיתים לליווי צבאי, ניתן לצפות כי ייקבעו נהלים בנושא זה, אשר יאפשרו מתן מענה ראוי לפניותיהם של התושבים המוגנים. עוד נבקש להוסיף ולהבהיר את המובן מאליו - יש לצפות כי במקרים שבהם הגיעו ניידות לשטח ייעשו פעולות חקירה אפקטיביות. עצם הגעתה של ניידת לשטח אינה מהווה מענה מספיק בכל מקרה, ובמקרים המתאימים היא אמורה להיות רק צעד ראשון בטיפול הכולל הנדרש".
המדינה חויבה בתשלום הוצאות בסך 25,000 שקל. את העותרים ייצגו עוה"ד קמר מישקי אסעד ונטע עמר-שיף, ואת המדינה - עוה"ד רועי שויקה ואופיר גבעתי.