ויטמין שנמצא במגוון רחב של מזונות יוכל להגן מפני מחלת האלצהיימר. כך טוענים חוקרים מארצות הברית.
צוות חוקרים מהמוסד "הזדקנות בריאה" שבשיקגו גילה, כי ניאצין - ויטמין B3 - נמצא קשור גם לירידה בסיכון להדרדרות מנטלית כתוצאה מהזדקנות. הוויטמין נמצא במוצרי חלב, בעופות, דגים, בשר רזה, אגוזים וביצים.
לדברי צוות החוקרים, הממצאים, שפורסמו בעיתון 'נוירוכירורגיה ופסיכיאטריה', יוכלו לסייע במניעת התפתחות מחלת האלצהיימר.
הם בחנו את תזונתם של קרוב ל-4,000 בני אדם בגילאים 65 ויותר בשנים 1993-2002. אף אחד מהמשתתפים במחקר לא היה בעל הסטוריה של מחלת האלצהיימר. החוקרים עקבו אחר סימנים של הדרדרות בזריזות המנטלית.
לאחר שלוש שנים, נבדקה קבוצה מדגמית של 815 בני אדם לצורך איתור שינויים רפואיים והערכת הצריכה התזונתית שלהם. בין חברי קבוצה זו: 131 אובחנו כסובלים ממחלת האלצהיימר.
החוקרים, אותם הובילה ד"ר מרתה מוריס, לקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים כמו גיל, מין, גזע, רמת השכלה וגורם תורשתי הידוע כ-ApoE (צורה של חלבון הקשור עם הופעת אלצהיימר בגיל מאוחר, י.ג.). הם גילו, כי אלו שהיו בעלי הצריכה התזונתית הנמוכה ביותר של ניאצין - כ-12.6 מיליגרם ביום - היו בעלי נטייה גבוהה ב-80% לפתח את מחלת האלצהיימר מאשר אלו עם הצריכה הגבוהה ביותר - כ-22.4 מיליגרם ביום.
כאשר בחנו את הזריזות המנטלית של הקבוצה הגדולה יותר לאחר שש שנים, גילו החוקרים כי ההדרדרות הקוגניטיבית (הכרתית) היתה באופן משמעותי נמוכה יותר - ב-44% - בקרב אלו עם הצריכה הגבוהה ביותר של ניאצין בהשוואה לאלו עם הצריכה הנמוכה ביותר.
לדבריהם, מחסור חמור בניאצין גורם ל'פלגרה' - מחלה שמאפייניה שטיון, שלשול ודלקות עור - אך המשמעות של מחסור בוויטמין במחלת האלצהיימר עדיין דורשת חקירה נוספת. עוד ציינו, כי עד היום נעשו מחקרים מועטים ביותר שבדקו את הקשר בין ניאצין לאלצהיימר.