מחקר חדש מגלה כי מרכיב עיקרי בסויה הנקרא 'genistein' (ג'ניסטאין) משבש את התפתחות השחלות בוולדי נקבות עכברים. ג'ניסטאין הוא אסטרוגן המופיע באופן טבעי בצמחים ויכול לחקות את השפעות האסטרוגן על הגוף.
החוקרים, מ'המוסד הלאומי למדע בריאות סביבתית' (NIEHS) אינם בטוחים כיצד ניתן ליישם מחקר זה בבני אדם, אך אומרים כי ישנה בהחלט סיבה לזהירות.
לנקבות העכברים הוזרקו שלושה מינונים שונים של ג'ניסטאין במהלך חמשת הימים הראשונים לחייהן. הכמות היתה דומה לכמות שתינוקות מקבלים בפורמולות המבוססות על סויה.
החוקרים גילו, כי נקבות עכברים שקיבלו מינון גבוה של ג'ניסטאין היו עקרות, ואלו שקיבלו מינון נמוך יותר סבלו ממעט הריונות וממספר מועט יותר של ולדות לשגר. אצל נקבות העכברים שקיבלו את הרמה הגבוהה ביותר של ג'ניסטאין ביום - 50 מיליגרם - היה אחוז גבוה של תאי ביציות שנשארו כאשכול, ולא היו מסוגלים להפרד ולכן התפתחו בצורה חריגה.
החוקרים סוברים, כי הג'ניאסטין מונע מתאי הביציות להפרד. מאחר וישנן ביציות רבות באותו זקיק במקום רק אחת, המשאבים מהתאים המקיפים אותם מדלדלים, והן אינן יכולות לקבל את התמיכה לה הן זקוקות כדי להפוך לתאי ביציות בשלות ומתפקדות.
ייתכן גם שלפיטואסטרוגנים (חומרים הדומים במבנה שלהם לאסטרוגן הטבעי בגוף האישה) כמו הג'ניסטאין, יש השפעה על בני אדם. ייתכן למרות שאין היא נראית או לא מאובחנת עד שלב מאוחר בחיים.
מחקר זה מתווסף למחקרים נוספים המראים את התוצאות השליליות מבחינה פוטנציאלית של הג'ניאסטין על מערכת הרבייה.