אכילה של שמן דגים וזרעים במהלך ההריון יכולה 'לתת דחיפה' לכוח מוחם של הילדים בעתיד ולכישוריהם החברתיים, כך עולה ממחקר חדש.
מחקר שבו לקחו חלק 9,000 אמהות וילדים באבון, אנגליה, הראה כי לאלו שצרכו כמות נמוכה מהכמות הנחוצה של חומצות שומן אומגה-3 היו ילדים עם מנת משכל נמוכה יותר.
לילדים אלו היו גם כישורים מוטוריים דלים יותר וקואורדינציה בין העין ליד נמוכה יותר. ממצאי המחקר פורסמו ב"Economist".
הסוכנות לתקני מזון בבריטניה קבעה, כי נשים בהריון צריכות לצרוך רק מנה עד שתי מנות של שמן דגים בשבוע.
צוות חוקרים מהמוסד הלאומי לבריאות בארצות הברית ניתח נתונים של מחקר ארוך טווח שנעשה באבון.
נתונים מפחידים
כשבחנו את השפעות צריכת אומגה-3 על 9,000 אמהות וילדיהן, גילו החוקרים כי לאמהות עם הצריכה הנמוכה ביותר של חומצות השומן החיוניות היו ילדים עם מנת משכל מילולית נמוכה ב-10 נקודות מהממוצע.
לעומת זאת, לאלו עם הצריכה הגבוהה ביותר של מקרלים וסרדינים ומקורות אחרים של אומגה-3 היו ילדים, בגיל שלוש וחצי, עם האמצעים הטובים ביותר לביצועים מוטוריים.
צריכה נמוכה של חומצות שומן נמצאה גם כגורמת לבעיות רבות יותר של הידברות חברתית - כמו היכולת ליצור חברויות.
עורכי המחקר אמרו שנתונים מפחידים הראו, כי 14% מבני 17 שאמהותיהן אכלו כמויות קטנות של אומגה-3 במהלך ההריון הראו סוג כזה של התנהגות, זאת לעומת 8% מאלו שנולדו לקבוצה עם הצריכה הגבוהה ביותר.
הממצאים לגבי התפתחות חברתית לקוייה ושליטה מוטורית דלה אצל הילדים, מצביעים על כך שילדים אלו עשויים להיות במסלול התפתחותי בעייתי לאורך כל החיים ולסבול מהתנהגות חברתית לקוייה כשיגדלו.
מוחם של התינוקות זקוק לחומצות שומן אומגה-3, הסבירו מומחים. ומאחר והוא אינו יוצר את חומצות השומן בכוחות עצמו זה חייב להגיע ממזונה של האם.
המחקר החדש מסתמך גם על עבודה קודמת בארצות הברית שהראתה, כי נשים ילדו ילדים עם כישורי שפה טובים יותר וכישורי תקשורת טובים יותר אם צרכו שמן דגים על בסיס קבוע בזמן ההריון.
מומחי תזונה טוענים, כי אומגה-3 היא המפתח למנת המשכל של ילדים מאחר והמוח עשוי מ-60% שומן (30% מהם שומנים חיוניים), וכי מחקרים הראו קשר ברור בין מנת משכל לצריכה של חומצות שומן חיוניות אלו.
הזרעים - מועילים גם הם
קיימת חשיבות רבה לכך שנשים בהריון יצרכו כמות מספקת של אומגה-3 וכי ילדים בתקופת הילדות המוקדמת יצרכו גם הם את הכמות החיונית.
המקורות העשירים ביותר של אומגה-3 הם דגים גדולים הניזונים מדגים אחרים, אך יש לזכור כי מחקרים הראו גם, כי ככל שהדגים גדולים יותר כך הם מכילים חומרים מזהמים רבים יותר כמו כספית.
מסיבה זו המומחים ממליצים, כי נשים יצרכו שתי מנות של סלמון, טרוטה או סרדינים בשבוע.
זרעים כמו פשתן ודלעת הם מקורות טובים לאומגה-3 בירקות, אך יש לצרוך כמויות גדולות כדי להנות מאותן השפעות, כלומר כשתי כפיות של זרעים ביום.