|   15:07:40
  אתר זווית  
האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
קורות החלקיקים באטמוספרה (האירוסולים) מגוונים והם כוללים מקורות טבעיים ומקורות מעשה ידי אדם (אנתרופוגנים) [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]

החום, האבק והגשם

האם שינוי האקלים וזיהום האוויר גרמו לסערת הגשמים האחרונה? התשובה נמצאת בעננים הערכת החזאים לקראת חורף 2016-15: כמויות גשם גבוהות מהממוצע ומספר אירועי שלג
04/11/2015  |   אתר זווית   |   כתבות   |   זווית   |   תגובות
   רשימות קודמות
  טבעונים, היזהרו מסלטים
  לא יתחילו בלעדינו
  העתיד כבר כאן?
  מוסיפים ירוק לדולר
  נשרים תחת איום

כמויות גשם גבוהות מהממוצע ברוב אזורי הארץ ומספר אירועי שלג. זו ההערכה של החזאים לקראת חורף 2016-15 שנמצא כבר בפתח. בסופו של אחד הקיצים החמים ביותר שפקדו את ישראל מאז תחילת המדידות, ולאחר שקיעת האבק שהגיע לאזורנו באחת מסופות החול הקשות שידע מזרח אגן הים התיכון, סופת הגשמים הראשונה שוב תפסה אותנו לא-מוכנים.

מה הקשר בין אבק וגשם, אתם שואלים? התשובה לכך נמצאת בעננים.

קבוצת חוקרים ישראלית ממכון ויצמן בחנה את הקשר בין ריכוז החלקיקים (אירוסולים) באטמוספרה לבין מאפייני הענן ועוצמת הגשם שהוא צפוי להוריד. החלקיקים מהווים "גרעיני התעבות", שסביבם מתגבשות טיפות המים שמרכיבות את הענן, ולכן הם חיוניים להיווצרותו. כתוצאה מפעילות תעשייתית, פליטות כלי תחבורה, שריפה של יערות וגם עיבוד של שדות חקלאיים, ריכוז החלקיקים באטמוספרה בקרבה לאזורים מיושבים הוא גבוה במיוחד.

תוצאות המחקר, שחלקים ממנו הוצגו בוועידה השנתית למדע ולסביבה 2015, מלמדות על תפקידם החשוב של החלקיקים בתהליך היווצרות העננות: עלייה קטנה בריכוזם של החלקיקים בסביבה נקייה (שבה ריכוז החלקיקים קטן יחסית) מעודדת היווצרות של עננים עבים וגדולים יותר, אבל מעבר לריכוז מסוים, עלייה בכמות החלקיקים תוביל דווקא להיווצרות של עננים קטנים יותר. התופעה, שזכתה לשם "אפקט הבומרנג", אומתה על-ידי נתונים שנאספו במשך יותר מ-10 שנים של תצפיות ושל ניסויי שדה.

הדינמיקה של הענן

מקורות החלקיקים באטמוספרה (האירוסולים) מגוונים והם כוללים מקורות טבעיים ומקורות מעשה ידי אדם (אנתרופוגנים). המקורות הטבעיים כוללים למשל מלח ים, אבק, אבקני פרחים ואפר געשי. המקורות האנתרופוגנים כוללים פליטות מכלי רכב ותעשיה, ועשן שנגרם משריפות.

ד"ר אורית אלטרץ, חוקרת בקבוצה של פרופ' אילן קורן מהמחלקה למדעי הסביבה שבמכון ויצמן, אומרת שתמיד יימצאו חלקיקים באטמוספרה. "סביבה נקייה מאירוסולים קיימת רק במעבדה. במקומות מאוד נקיים בלב האוקיינוסים הריכוזים יהיו סביב עשרות בודדים של אירוסולים לסנטימטר מעוקב של אוויר. באזורי תעשיה מזוהמים הריכוזים יכולים להגיע לעשרת אלפים חלקיקים בסנטימטר מעוקב אחד", היא מוסיפה. בדרך כלל האפקט האנתרופוגני מתבטא בהוספת כמויות גדולות של חלקיקים, קטנים באופן יחסי, לאטמוספרה.

כיצד מושפעת התפתחות העננים מכמותם וסוגם של האירוסולים הקיימים באטמוספרה? על כך אומרת אלטרץ, שלקחה חלק במחקר יחד עם גיא דגן, ש"התפתחות עננים תלויה ומושפעת במידה רבה מכמותם והרכבם של האירוסולים באטמוספרה. החלקיקים המזעריים משמשים כגרעיני התעבות ליצירת טיפות מים, וכגרעיני קיפאון ליצירה ראשונית של קרח בעננים. לכן, מספרם וגודלם של האירוסולים ישפיע על מספרם וגודלם של הטיפות וגבישי הקרח שנוצרים בענן".

הרכבם הכימי של האירוסולים השונים יקבע את מידת התאמתם לשמש כגרעיני התעבות או כגרעיני קיפאון (של גבישי קרח). ההשפעה הראשונית היא על גודלן ומספרן של הטיפות הנוצרות בענן, מה שמשפיע בסופו של דבר על כל תהליכי הגידול של הטיפות בעננים. "גידול הטיפות בענן הוא על-ידי עיבוי או כתוצאה מהתנגשויות בין טיפות (שמתלכדות לטיפות גדולות יותר), והוא תלוי בגודלן של הטיפות ומספרן". תהליכי הגידול של טיפות משפיעים גם על הדינמיקה של הענן ובסקלות גדולות יותר אפילו על הדינמיקה והארגון של שדה העננים.

אפקט הבומרנג וזיהום אוויר

"הסופה האחרונה שהתפתחה בספטמבר, התרחשה במצב סינופטי שאינו תומך ביצירת עננים מפותחים וגשם. יש גם סופות אבק שמתפתחות באזורנו בחורף, ובמצב זה המפגש בין האבק לענני הגשם יוצר השפעה משמעותית על תהליכי יצירת וגידול טיפות וגבישי קרח בעננים"

התפתחות עננים תלויה ומושפעת במידה רבה מכמותם והרכבם של האירוסולים באטמוספרה [צילום: יוסי זמיר, פלאש 90]
▪ ▪ ▪

"אם נשנה את הסביבה שבה מתפתח הענן מנקייה מאוד למעט מזוהמת, הרי שעננים חמים, שמכילים רק טיפות מים (ולא גבישי קרח), יהפכו לעבים ולגדולים יותר ויורידו גשם חזק יותר", מציינת אלטרץ. אם כך, האם ניתן להניח שפעילות האדם יכולה לעודד דווקא היווצרות עננים וגשם? לא בהכרח. כאשר הסביבה מזוהמת, וקיימים בה ריכוזים גבוהים של אירוסולים, כל גידול נוסף בכמות החלקיקים יביא לתוצאה הפוכה של היווצרות עננים קטנים יותר.

"מגמה זו מוסברת על-ידי תחרות בין שני תהליכים הפוכים המתרחשים בעננים", אומרת אלטרץ. "בשלב הראשון בחיי העננים הם צריכים את האירוסולים על-מנת להתפתח ולגדול יותר. אחר כך תהליך עיבוי הטיפות נעשה יעיל וממושך יותר והעננים מצליחים 'לאסוף' יותר מים ולגדול יותר כאשר מוסיפים אירוסולים לעננים בסיבה נקייה".

"מעבר לריכוז אירוסולים אופטימלי, גידול נוסף בכמותם גורם דווקא לאידוי מוגבר בשלבים מאוחרים בחיי הענן ולאיבוד מים מהענן", מוסיפה אלטרץ. האירוסולים, שסופגים חלק מקרינת השמש וכתוצאה מכך מתחממים, הם הסיבה לאידוי המוגבר של טיפות מים מהענן.

המחקר של הצוות ממכון ויצמן מתקשר גם לסופת החול האחרונה שפקדה את ישראל. "סופות אבק שמביאות כמות חריגה של אירוסולים לאזורנו יכולות להיות בעלות השפעה מכרעת על התפתחות עננים וגשם", אומרת אלטרץ. "הסופה האחרונה שהתפתחה בספטמבר, התרחשה במצב סינופטי שאינו תומך ביצירת עננים מפותחים וגשם. יש גם סופות אבק שמתפתחות באזורנו בחורף, ובמצב זה המפגש בין האבק לענני הגשם יוצר השפעה משמעותית על תהליכי יצירת וגידול טיפות וגבישי קרח בעננים". כך, משנה סופת האבק את תכונות העננים והגשם שהם ממטירים.

חם יותר ולכן גם גשום יותר?

לפי הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים טמפרטורת פני כדור-הארץ הממוצעת עלתה ב-130 השנה האחרונות בקרוב למעלה אחת ולפי הערכות שונות היד עוד נטויה. באטמוספרה חמה יותר קצב האידוי של מים מקרקעות וימים צפוי גם הוא לגבור ואיתו גם הלחות שבאוויר. כתוצאה, מעריכים מדענים, כמות המשקעים הגלובלית באזורים רבים בעולם צפויה לגדול. ממצאים שפורסמו לאחרונה על-ידי הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית מלמדים שהחל מ-1901, כמות המשקעים השנתית עלתה בקצב של קצת יותר מ-2 מילימטר בשנה. כלומר, עובי הגשם השנתי בתקופה המדוברת עלה בממוצע ב-25 מילימטר. בעוד שהמגמה הכללית שעליה מצביעים מרבית המחקרים היא של עלייה, הרי שבאזורים מסוימים נרשמה דווקא ירידה בכמות המשקעים. מחקר של סוכנות החלל נאס"א קבע שברמה העולמית לא צפויים שינויים בכמות המשקעים, ולצד עלייה בכמות הגשם באזורים הטרופיים יש לצפות לתקופות בצורת ארוכות יותר באזורים התת-טרופיים (המזרח התיכון וישראל ביניהם).

המערכת האטמוספרית של כדור-הארץ מכילה מנגנונים רבים שתלויים ומושפעים אחד מהשני. לכן, קשה לצפות מה תהיה התוצאה הסופית של ההתחממות הגלובלית בנוגע לכמויות העננים ולתפרוסת הגשמים. בנוסף, ברור כיום שהאפקט יהיה שונה במקומות גאוגרפים שונים על פני כדור-הארץ. "באופן כללי זה נכון שאטמוספרה חמה יותר 'יעילה' יותר באידוי של מים מפני הים, אך היא גם יכולה להכיל יותר אדי מים (קיבולת אדי המים של אוויר חם גבוהה יותר, א.ב.נ)", אומרת אלטרץ. "ולכן, ההשפעה על יצירת עננות וגשם אינה פשוטה לחיזוי".

בנוסף להורדת משקעים, לעננים תפקיד חשוב בוויסות הקרינה המגיעה לפני כדור-הארץ. "ההשפעה על המאזן הקרינתי תלויה בסוג העננות שנוצרת", אומרת אלטרץ. ויש הבדל משמעותי בין שמדובר בעננים שקרובים לפני השטח או עננים גבוהים. גידול בכמות העננות קרוב לפני השטח מגדיל את האלבדו (האחוז של הקרינה שחוזרת לחלל, א.ב.נ) של כדור-הארץ ובכך מקטין את שטף קרינת השמש שמגיע לפני כדור-הארץ. מצד שני, העננים הגבוהים כולאים קרינה אינפרא-אדומה שנפלטת מכדור-הארץ וכך גורמים לחימום, בדומה לאפקט החממה".

"מכיוון שמעורבים עוד מנגנונים רבים במערכת הקובעת את הטמפרטורה הסופית של כדור-הארץ, כמו שינויים במערכות הלחץ הגלובליות ושינויים בכמויות הגשם קשה מאוד לדעת מה תהיה התוצאה הסופית של ההתחממות הגלובלית", מסכמת אלטרץ.

פורסם במקור: זווית - סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
לסיפורים נוספים של 'זווית' - עקבו אחריהם גם בפייסבוק
תאריך:  04/11/2015   |   עודכן:  04/11/2015
אסף בן נריה
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
החום, האבק והגשם
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מסעודה משדרות
6/11/15 04:57
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אנו עוסקים בפרשת השבוע "חיי שרה". בגיל מאה עשרים ושבע שרה נפטרה. אברהם רוכש בסכום עצום את מערת המכפלה שבחברון והופך אותה לחלקת קבר משפחתית. כשאברהם מגיע אל שדה המערה הוא מבקש להיפגש עם בעל הבית - עפרון. הוא מתעקש לשלם על חלקת השדה, ואכן מוציא הון עתק בעבור השדה, ארבע מאות שקל כסף עובר לסוחר. למרות שהקב"ה הבטיח לו ולזרעו את ארץ ישראל, למרות שעפרון מתהלל בכך שהוא יתן לו אותה בחינם, אברהם לא מסתפק בזה, הוא מתעקש לקנות.
04/11/2015  |  הראלה ישי  |   כתבות
בסיפור "הדרשה", מאת חיים הזז, קובל יודקה שלעם ישראל בגולה אין היסטוריה. מאז צאתו לגלות הגויים עושים לו את ההיסטוריה, והעם יצא מן ההיסטוריה. ניתן לקבוע היום כשאנו בוחנים את תולדות הציונות, שהצהרת בלפור השיבה את העם להיסטוריה, והציבה לו את היעד להיות ריבון לגורלו.
04/11/2015  |  בלפור חקק  |   כתבות
אל שפע המסעדות החובקות את קניון רמת אביב מתווסף עכשיו גם בראסרי "קפה אלברט", המשלב בין כתליו את רוחה של צרפת הקלאסית עם נגיעות העולם החדש. המסעדה, הממוקמת בלב מתחם הקניות, משתרעת על שטח של 200 מ"ר ומאכלסת 100 מקומות-ישיבה, השוקקים חיים במרבית שעות היום.
04/11/2015  |  ראובן לייב  |   כתבות
אב שיכור שהפקיר את בתו והורי אומנה שכמעט ולא טיפלו בה, "נזכרו" בה לאחר שהתאבדה בזמן שירותה הצבאי ותבעו לגבי תגמולים כהורים שכולים. משרד הביטחון דחה את תביעותיהם, וועדת הערר בבית משפט השלום בחיפה דחתה (19.10.15) את ערעוריהם.
04/11/2015  |  איתמר לוין  |   כתבות
בעוד שבשנת 1993 ישראל הכירה באש"ף כמייצגו של העם הפלשתיני, אבו מאזן אינו מכיר בישראל כמדינה יהודית. עמדה זו, הסותרת את העמדה הישראלית, בין היתר, כפי שנוסחה במגילת העצמאות, הובהרה לציבור הישראלי שנים רבות לאחר חתימת הסכמי אוסלו וספק רב אם אלה היו נחתמים אילו הצהירו הפלשתינים על כך בזמנו. לעמדה זו משמעות עמוקה לתוחלת המשא-ומתן על הסדר הקבע, משום שמדובר בחתירה פלשתינית לפתרון "שתי מדינות": מדינה פלשתינית עצמאית ובצידה ישראל, כמדינה דו-לאומית (יהודית-פלשתינית) בתחומי ה"קו הירוק; להבדיל מפתרון של "שתי מדינות לשני עמים", לשיטת ישראל.
03/11/2015  |  שמואל אבן  |   כתבות
האפליקציות יגלו לכם: יש חיה כזאת?  /  תמר שטרצר
טבעונים, היזהרו מסלטים  /  אסף בן נריה
לא יתחילו בלעדינו  /  יהלה רוטרמן
העתיד כבר כאן?  /  אסף בן נריה
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
דן מרגלית
דן מרגלית
אנשי ושוטרי איתמר בן-גביר שורפים את חווארה, עוקרים מטעי זיתים ומביאים על ישראל את האסון שכל הקהילה הבינלאומית, ובוודאי בית הדין הבינלאומי בהאג, נגדנו
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
דרור גרין
דרור גרין
יש סוג נוסף של בני-אדם, ואלו הם בעלי האישיות הפסיכופתית    לפסיכופתים אין סולם ערכים, והאישיות שלהם ריקה    הם אנוכיים באופן טבעי, והם מאמצים, כמו טפילים, את מחשבותיהם והישגיהם של אח...
איתן קלינסקי
איתן קלינסקי
שפת השפיות חייבת להיות שפת ההידברות ויש להוריד מסדר היום שפה בוטה וגסת רוח התובעת מישראל להגיב בנוסח - "בעל הבית השתגע"
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il