20 בינואר. הניצחון של אבא שלי

ביום בו התקיימה ועידת ואנזה, נולד בעיר יאסי ילד יתום שאביו נרצח בפוגרום בעיר חצי שנה לפני כן היום הוא בן 80, אחרי שירות קרבי בצה"ל ועשרות שנים בתחום החינוך הוא ניצח את היטלר ואנטונסקו
חנן יצחקי כתבות שואה וגבורה תגובות
הפגישה אשר הכשירה את הקרקע לרצח העם היהודי
איתמר לוין
בשבוע הבא ימלאו 80 שנה לוועידת ואנזה, אותה כינס ריינהרד היידריך כדי להבטיח שכל הגורמים הרלוונטיים בצמרת גרמניה הנאצית יכירו בכך שה"טיפול" בעם היהודי מצוי תחת אחריותו וישתפו פעולה עימו
לרשימה המלאה

היום, 20 בינואר, מציינים 80 שנה לוועידת ואנזה. כידוע, בוועידה זו התכנסו נציגים מכל משרדי הממשל הנאצי בווילה בפרבר ואנזה שבברלין, במטרה לבסס את מעמד הס"ס בארגון הפתרון הסופי - התוכנית להשמדת יהודי אירופה, תוך תיאום בין כל זרועות הממשל הנאצי.

באותו היום ממש, 20 בינואר 1942, נולד תינוק יהודי, יתום מאב, בעיר יאסי שברומניה. אבא שלי.

כחצי שנה קודם לכן, בסוף חודש יוני 1941, סבלו יהודי יאסי מפרעות שאורגנו בעידוד השליט הפשיסטי הרומני, יון אנטונסקו, שהיה בעל ברית של אדולף היטלר, באירוע שנקרא "הפוגרום ביאסי". במסגרת פרעות אלו נדחסו אלפי יהודים לתוך רכבות אטומות, והוסעו במשך כמה ימים, עד שרובם מתו מצפיפות ומחנק.

גם סבא שלי, יוסף, היה ברכבות הללו. האגדה המשפחתית מספרת שהוא יצא חי מן הרכבת, ומיד בצאתו עמד להתפלל מנחה - ואז הוא נורה למוות. סבא השאיר את סבתא מרים עם ילדה בת שלוש ובהריון. ולאחר חצי שנה, כאמור, נולד אבא שלי, אפרים.

אפשר להאריך ולספר על העוני, על התלאות, ועל הקושי של אישה עם שני ילדים קטנטנים בשלהי מלחמת העולם השנייה, ומיד לאחר מכן - תחת השלטון הקומוניסטי שהגיע לרומניה. לאחר הקמת מדינת ישראל, המשפחה הקטנה הגישה בקשה לעלות לארץ. ורק לאחר פיטורים מהעבודה וחודשים רבים של המתנה, הצליחו לקבל את האישור לעלות על האונייה ארצה.

אבא מתאר את שירת התקווה שהעולים שרו כשראו את נמל חיפה. הוא כילד בן שמונה לא הכיר את השיר ובוודאי שלא הבין את המילים, אך חש היטב את ההתרגשות על סיפון האונייה, ובכל פעם ששרים את התקווה, הוא חוזר ומתרגש...

ומהאונייה - למעברה בבית ליד. יש כאלו שחושבים שרק עולי ארצות האיסלאם שוכנו במעברות, אך גם אבא ומשפחתו הקטנה, יוצאי רומניה, זכו לשכון במעברה, באוהל אחד שחולק על-ידי שמיכה לשתי משפחות. בליל של שפות לא מובנות במעברה. היכן השירותים? איפה מקבלים אוכל? איך מחליפים בגדים בחוסר פרטיות שכזה? ובעיקר - החורפים הקשים של תחילת שנות ה-50 בתוך אוהל נוטף מים ושנופל כל לילה מחדש בגלל הרוחות והגשמים.

בגלל המצב הקשה, אחותו נשלחה למוסד של עליית הנוער, והוא נשלח לגור אצל קרובי משפחה בקריית שמואל שליד חיפה, ואחרי כמה חודשים - לבית היתומים בלומנטל בירושלים. והשנים חולפות - לימודים לא סדירים במוסדות שונות, בר-מצווה בבית היתומים, חזרה לגור בבית אימא שהתחתנה בשנית ועברה לגור במרתף בן חדר אחד ביפו, הצטרפות לבני עקיבא, וההחלטה ללמוד בישיבתו של הרב משה צבי נריה, בכפר הרא"ה.

ושם - מי ישלם את שכר הלימוד של הנער היתום? איך ידביק את הפער הלימודי הגדול מילידי הארץ שהגיעו מבתי ספר מסודרים וממשפחות מבוססות? עם הרבה מאמץ, כוח רצון, יכולת הסתגלות ודבקות במטרה, הצליח אבא לסיים את הבגרות, להתגייס לנח"ל המוצנח, ולסיים קורס מ"כים וקורס קצינים. ולאחר מכן - מורה, מנהל בית ספר ומרצה באוניברסיטה.

כיום, ד"ר אפרים יצחקי, בגיל 80, מוקף באישה אוהבת, ארבעה ילדים, 21 נכדים ושישה נינים, יכול להסתכל אחורה, להיטלר ולאנטונסקו, ולומר להם: "הפתרון הסופי" שלכם לא הצליח. אני, שנולדתי באותו היום - כל מסלול חיי מהווה את הניצחון על התיאוריה של השמדת היהודים.

ומסלול חייו של אבא בעצם מספר גם את סיפורה של מדינת ישראל - שואה, עלייה, מעברות, חינוך, התגברות על קשיים ועמידה בכל אתגרי החיים. משואה לתקומה.

אבא בן 80. מזל טוב, אבא!
הכותב הוא רב מכללת אפרתה וראש התוכנית לתואר שני ב"זיכרון, מורשת ישראל וחינוך".
תאריך: 20/01/2022 | עודכן: 20/01/2022
+בלי כוסברה 11:43 20/01/22 | אביתר בן-צדף | לרשימה המלאה
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים ▪ והפעם - ליום השנה, תענוג בּכּוּך, ביתור, התייקרו בינתיים, חסר-תקדים, נוהלי עבודה ומשנים ▪ "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג) ▪ בריאות איתנה ושלמה, נחת ואושר ▪ שבת שלום
סאמוסה [צילום: יוטיוב]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / שואה וגבורה
מונח זה היה חלק מהדנא היהודי שלי. כל היהודים אחראים לכל יהודי באשר הוא. כל אשר קורה ליהודי אי-שם בתבל, מסקרן אותי, משמח אותי או מדאיג אותי מאוד.

מתברר שלא רק בשמאל הפוסט ציוני ובבעלי בריתו ב-BDS ובאינטליגנציה האקדמית, התקשורתית והאמנותית מנסים לשכתב את ההיסטוריה ולטהר את הפלשתינים מכל אשמה ולייחס אותה רק ליהודים. אריק זמור, המועמד היהודי של הימין הקיצוני, שעוקף מימין את מרי לה פן, מטהר את משטר וישי מפשע הסגרת היהודים לנאצים, שהוא השתתף בו בצורה פעילה, כאשר את מרבית עבודת הגירוש ביצעו השוטרים ופקידי ממשל וישי. אבל העובדות לא מעניינות אותו, כמו גם את השמאל הפוסט ציוני ואת הפלשתינים, ותזכורת לכך הראיתי במאמר שלי על מצדה על הכרמל. יתרה מזאת - זמור מוכיח את טענתו בכך שכשלושה רבעים מיהודי צרפת שרדו את השואה.

היום שמעתי הרצאה מעולה של עידית פרי, מרצה על השואה, שנושאה: "מצדה על הכרמל". מעניין, איך אירועים שקרו ממש באתר ביתנו ובתים סמוכים והונצחו בגינה ומצבת זיכרון ליד הבית, לא היו נהירים לי, או לפחות לא בפירוט שעידית פרי הביאה. הישוב היהודי בארץ ישראל חשש במשך 200 ימי החרדה בשנת 1942 מאפריל ועד נובמבר, שהגרמנים ינצחו את הבריטים ויפלשו לארץ ישראל. מסתבר שהיו שתי אסכולות, הכל על-פי עידית פרי, האחת של בן-גוריון והנהגת הישוב שהאמינה שאם הנאצים ינצחו יפונו חצי מיליון היהודים יחד עם אלפי הבריטים לעבר הודו והמושבות. הייתה רק בעיה קטנה - הבריטים לא חלמו אפילו לפנות את היהודים והתכוונו להשאיר אותם למר גורלם. הם אפילו לא הפציצו את אושוויץ, אז למה להשקיע מיליונים להצלת יהודים? עידית פרי גם סיפרה לנו בהרצאתה על קסטנר, שהבריטים פסלו על הסף את הצעת אייכמן של אלפי משאיות בתמורה למיליון יהודי הונגריה, כי הם אמרו 'מה נעשה עם מיליון היהודים', הם הרי סגרו את שערי ארץ ישראל עוד לפני המלחמה.

יד ושם מבקש (3.1.22) מבית המשפט המחוזי בירושלים לאסור על משה גרומב לעשות שימוש בשם "יד ושם" ו-"Yad Vashem" ובשם המתחם (דומיין) Link.
05/01/2022 | יצחק דנון | חדשות

לראשונה בתולדות ארגון שארית הפליטה ברגן-בלזן בישראל ומאז הקמתו ב-1950, מונתה אישה לעמוד בראשו, והיא גם ילידת מחנה העקורים עצמו.
02/01/2022 | יפעת גדות | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il