|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה
מריופול. ההפגזות יתעצמו [צילום: יבגני מלולטקה, AP]

משימת ארה"ב: למצוא נקודת ההיפוך

ארה"ב ונאט"ו רוצות לגבות מפוטין מחיר כבד ככל האפשר על הפלישה לאוקראינה, אך על וושינגטון למצוא את הנקודה שלפני אובדן שליטה במצב כדי להגיע להידברות ולהסכמות שימנעו התדרדרות חמורה של המלחמה
14/03/2022  |   אודי דקל   |   כתבות   |   מלחמת רוסיה באוקראינה   |   תגובות

הנשיא ולדימיר פוטין החליט לתקוף צבאית נגד אוקראינה כאשר התברר לו, כי אין לו מנופים פוליטיים שיחוללו שינוי משטר בה, וגם שמדינות המערב, שבהובלת ארה"ב, דחו את כל תביעותיו בדבר חלוקת ההשפעה במזרח אירופה והגבלת פריסת כוחות ויכולות נאט"ו במרחב.

ארה"ב והמדינות החברות בנאט"ו שגו בהבנת התוצאות האפשריות של המאמצים לסדוק את חגורת ההגנה העוטפת את רוסיה - מדינות בריה"מ-לשעבר - כדי לקבע את המצב של רוסיה מוקטנת, חלשה ופגיעה. פוטין פירש את פעילויותיהן כחתרנות והתנשאות כלפי רוסיה, כביטוי לרצון למנוע ממנה את מעמדה ההיסטורי המעצמתי. על בסיס הערכת חסר את נכונותו ונחישותו של המערב להתייצב מולו, ובשל עדויות להיחלשותה של ארה"ב כמנהיגת העולם החופשי, החליט פוטין שזו העת לפעול. לאחר 18 ימי מלחמה ניתן לזהות נקודות כשל בהערכתו של פוטין את התוצאות וגם את ההשלכות הבלתי-מוכוונות של החלטתו לפלוש לאוקראינה.

מעגל ההתייעצות של פוטין מצומצם ביותר. הוא כולל את שר ההגנה, סרגיי שויו; הרמטכ"ל, ולרי גרסימוב; וראש שירות הביון הנגדי, סרגיי נארישקין. בתהליך קבלת ההחלטות לא משתתפים אלו המתנגדים למדיניותו ולדרכו. עובדה זו מסבירה, לפחות חלקית, את תפיסת המציאות השגויה של פוטין וגם את בחירת דרך הפעולה הצבאית.

גורמי המודיעין הרוסיים המעיטו בהערכת יכולות הצבא האוקראיני ולא שיערו את נחישותו ואת התגייסות הציבור האוקראיני למאבק המזוין נגד הפלישה ולתמיכה בו. מפקדי הצבא הרוסי טיפחו את תחושת העוצמה של פוטין ואת יכולתו להשיג ניצחון מהיר במחירים סבירים בלבד. פוטין אימץ את התרחיש האופטימי של מלחמה קצרה, אך בלי לבחון את האפשרות של התפתחות מלחמה ארוכה, עקובה מדם ויקרה, ואת הסיכון שתסתיים בכישלון צבאי.

מקבלי ההחלטות במוסקבה הופתעו מהיקף תגובת המערב, מהתלכדות ברית נאט"ו במטרה לבודד את רוסיה ולתבוע ממנה מחיר גבוה במיוחד. פוטין ומקורביו העריכו אמנם, כי המערב יעדיף להפעיל סנקציות כלכליות נגד רוסיה, אך הופתעו מהיקף הסנקציות - שיא של כ-5,000 סעיפים – בלווית יישום נחוש ומהיר. בנוסף, הבינו מדינות נאט"ו שעליהן להגדיל את ההשקעה בביטחון, וגובר הלחץ שמפעילה ארה"ב על בעלות בריתה באירופה להפסיק לרכוש נפט מרוסיה, לבטח בטווחי הזמן הבינוני והארוך.

עימות בשתי רמות
פליטה בפולין [צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90]

העימות באוקראינה מתנהל בפועל בשתי רמות. האחת היא הרמה הדו-צדדית - מלחמה בין רוסיה לאוקראינה על כפיית השפעה רוסית בשכנתה ממערב. השנייה היא הרמה האזורית והעולמית, בין ארה"ב ומדינות נאט"ו לבין רוסיה, שבמסגרתה מתחולל עימות על מרחבי השפעה באירופה וכללי המשחק במערכת הבינלאומית. פוטין מצידו חותר להרחיב את מרחב השפעתה של רוסיה למדינות מזרח אירופה ולבלום את התפשטות נאט"ו מזרחה. לעומתו, ארה"ב מצידה נאבקת על מעמדה העולמי ועל ביטחון בעלות בריתה, תוך חשש מהשלכות העימות עם רוסיה להחרפת התחרות הבין-מעצמתית, ובעיקר בזו שבינה לבין סין.

מדינות נאט"ו נמנעות מהתערבות צבאית לצד הכוחות האוקראינים, מחשש ללחימה ישירה מול הצבא הרוסי. אומנם במערב נשמעו קריאות להתערבות צבאית בלחימה, למשל הטלת אזור אסור לטיסה בשמי אוקראינה. אלא שאכיפת אזור כזה תחייב מטוסי קרב של ארה"ב ונאט"ו לסייר מעל שטח אוקראינה ולהפיל מטוסים ומסוקים רוסיים שיפרו את האיסור. המשמעות תהיה ארה"ב ורוסיה יילחמו זו בזו, ובכל מקרה עבור הישג אופרטיבי מוגבל, שכן לרוסיה יכולות לתקוף ערים באוקראינה בטילי קרקע-קרקע במקום במטוסים.

רעיון נוסף שעלה הוא כינון אזור הומניטרי בטוח במערב אוקראינה, בשטחים שעדיין לא נכבשו על-ידי הכוחות הרוסיים. הכוונה היא לסמן טריטוריה בטוחה לעקורים אוקראיניים, שתוגן על-ידי כוחות נאט"ו, בחסות מטרייה מדינית של האו"ם, שגם תמנע את המשך התקדמותו של צבא רוסיה מערבה. משמעותו של צעד זה תהיה הכרה בפיצול אוקראינה לחלק שבשליטת רוסיה ולחלק מערבי בשליטת נאט"ו. התוצאה הצפויה תהיה היווצרות מרחב חיכוך ישיר בין צבא רוסיה לבין כוחות נאט"ו, עם סיכון גובר להידרדרות עד כדי סיכון להתפתחות מלחמת עולם שלישית. לפיכך, הבחירה של ארה"ב ומדינות אירופה היא להימנע מעימות צבאי ישיר, להמשיך בלחץ העיצומים ובהעברת אמצעי לחימה לצבא האוקראיני, ולצפות מנגד בצבא הרוסי השוקע בביצה האוקראינית, סובל מאבידות ומתקשה לממש את יעדיו.

הסיוע המערבי לצבא אוקראינה כולל הגשת מודיעין עדכני ולרוב מדויק על מהלכי רוסיה; אספקת מספר רב של טילים ניידים נגד טנקים, כולל טילי ג'וולין, וטילי סטינגר נגד מטוסים, הניתנים להפעלה על-ידי צוותי קרב קטנים מפוזרים ועצמאיים; אספקת והפעלת כלי טיס בלתי מאוישים תוקפים מטורקיה ומפולין, להם אפקטיביות מבצעית וסיכון מופחת להסלמה. זאת, לעומת מימוש רעיון שעלה להעביר לאוקראינה מטוסי קרב מפולין או ממדינות אחרות. לפיכך, ארה"ב ומדינות נאט"ו משפיעות על הלחימה, אך בלי להתעמת ישירות עם צבא רוסיה. יש מידה של ציניות בעובדה שהעימות בין הצדדים מתנהל על גבם של האוקראינים, הסופגים אבדות הולכות ונצברות בעוד מתרחשת בריחה המונית של תושבים (מעל 2.5 מיליון עד כה) אל מחוץ לגבולות המדינה, והרס רב נגרם ומתרחב בכל יום נוסף של לחימה.

קושי לעצב את "נקודת הסיום"
מוכן לנהל מו"מ [צילום: דרקו וג'ינוביץ', AP]

ארה"ב מסרבת פומבית לנהל מו"מ עם רוסיה, אך מאפשרת מו"מ ברמה הדו-צדדית בין רוסיה לאוקראינה וגם את ניסיונות התיווך, בין היתר את זה שמעורב בו נפתלי בנט. קשה לשער שהמו"מ הדו-צדדי יביא להפסקת אש. פוטין יצא למערכה כדי לשנות את כללי המשחק בין המעצמות, להשיב לרוסיה מעמד של מעצמה, ולהשיב את אוקראינה למקומה הטבעי מבחינתו – מדינת חסות רוסית.

אך ככל שגוברים הקשיים לקדם את יעד-העל הרוסי במאבק עם המערב, וככל שתוכניות המלחמה הרוסיות משתבשות, נראה פוטין מוכן לנהל מו"מ עם נציגי ההנהגה האוקראינית, הגם שבראייתו היא חסרת לגיטימיות. רוסיה מציגה שורת דרישות מופחתות להפסקת הלחימה, והן: הפסקת ההתנגדות הצבאית האוקראינית; הכרה בחצי-האי קרים כשטח רוסי; הכרה ברפובליקות הבדלניות של דונצק ולוגנסק כמדינות עצמאיות; התחייבות של אוקראינה, מעוגנת בחוקתה, לניטרליות ואי-הצטרפות לנאט"ו ולאיחוד האירופי; פירוז אוקראינה מכוחות צבא.

מבחינת ארה"ב, בשלב זה "משחק הסיום" אמור להתבסס על הבנות והסכמות בין רוסיה לאוקראינה, ללא תמורות משמעתיות לרוסיה מהמערב למעט הקלה בעיצומים, אך ללא ויתורים לגבי פריסת כוחות נאט"ו. חשוב לוושינגטון להפגין, כי בידי נאט"ו היכולת, הנחישות והרצון להגן על כל סנטימטר משטח המדינות החברות בברית, כפי שהתחייב הנשיא ג'ו ביידן. אולם, עקב העדר כוונה להעניק לפוטין תמורות מצד ארה"ב ונאט"ו, הוא נדחף לנהל מו"מ תוך כדי לחימה על-מנת לקדם את יעדיו. לכן הצבא הרוסי ממשיך במאמצים לכתר את קייב ובתוך כך גם לבצע ניסיונות לפגוע אישית וישירות בנשיא ולדימיר זלנסקי; לנתק את אוקראינה מהיציאה לים השחור; להשתלט בצורה מוחלטת על המחוזות המזרחיים של אוקראינה שהכריזו על עצמאות שהוכרה על-ידי מוסקבה; ולכתוש ערים אוקראיניות ראשיות.

אם לא יהיה די בכך והמערב לא ייענה בחיוב לחלק מתביעותיו של פוטין, יש לצפות לעליית מדרגה בתקיפת ערים באוקראינה ובכתישתן, בהשתלטות על תחנות כוח גרעיניות - נוספות על אלה שכבר נתפסו - כדי לנתק את אספקת החשמל במדינה, מה שיגביר את החששות לסכנת דליפתה של קרינה גרעינית; וגם באיומים במימד הנשק הבלתי קונבנציונאלי – כימי וגרעיני.

רוסיה כבר הגבירה את דרגת הכוננות של הכוחות הגרעיניים שלה. דוקטרינת הגרעין שלה משנת 2020 קובעת שהיא תשקול שימוש ראשון בנשק גרעיני במצבים של "תוקפנות קונבנציונלית המאיימת על עצם קיומה של המדינה". בשלב זה, רוסיה רחוקה מקריסה (אף מעצמה חמושה גרעינית לא התמודדה עד כה עם אפשרות של קריסת משטר עקב לחץ כלכלי ומדיני). זאת הסיבה לכך שנדחו רעיונות שעלו במערב לנסות ולקדם יעד מרחיק לכת של הפלת פוטין מכס הנשיאות.

אתגר זיהוי נקודת ההיפוך

למרות השאיפה של ארה"ב ובעלות בריתה "להוריד את פוטין על הברכיים", הן נדרשות לבחון את השלכותיה של התמשכות הלחימה בשל הצטברות בלתי מרוסנת של פגיעה באזרחי אוקראינה, וגם על שום הסיכון שזירת המלחמה תתרחב מעבר לגבולות אוקראינה ואף תגלוש למימד בלתי-קונבנציונאלי. המטרה העיקרית שארה"ב הציבה לעצמה בעת הזו היא גביית מחיר כבד מרוסיה - פוליטי, צבאי וכלכלי - בגין הפלישה לאוקראינה, כדי להרתיע את פוטין מתוקפנות עתידית. עם זאת, ככל שפוטין יספוג מחירים כבדים, הוא יקשיח את תביעותיו ויתקשה עוד יותר להתפשר. התוצאה האפשרית תהיה התמשכות המלחמה, תוך הגברתם של סיכוני ההסלמה למדרגות שאף צד לא חפץ בהן.

לפיכך, על ארה"ב להקדים את נקודת ההיפוך של אובדן השליטה במצב, ואז לקדם הידברות מול רוסיה על-מנת להביא לסיום המלחמה ולמנוע את התמשכותה. במסגרת ההסדרה, גם ארה"ב תידרש לגלות גמישות ואף להתחייב להימנע מצירוף לברית נאט"ו מדינות נוספות, הגובלות ברוסיה. הטרגדיה האנושית המתרחשת באוקראינה היא כואבת. לעם האוקראיני מגיע להיות חופשי, אך על ארה"ב ונאט"ו לנהל את העימות בתבונה על-מנת למנוע הישנות אירועים דומים וגם לבלום את אפשרות הגלישה למלחמת עולם שלישית.

תאריך:  14/03/2022   |   עודכן:  14/03/2022
אודי דקל
+בנט שוחח שעה וחצי עם פוטין
20:47 14/03/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
השיחה התקיימה על-פי בקשת ראש הממשלה ובגללה נעדר בנט מרוב ישיבת הממשלה  ▪  לאחר מכן שוחח גם עם נשיא אוקראינה זלנסקי  ▪  הקרמלין פרסם הודעה על השיחה ובתקשורת הרוסית פורסם שפוטין קבל על התנהלות כוחות אוקראינה בדונייצק
(שיחת טלפון למשך שעה וחצי [צילום: AP])
+הממשלה אישרה תוכנית היערכות לקליטת עלייה מאוקראינה, רוסיה ומדינות האזור
18:57 14/03/22  |  עידן יוסף
הממשלה אישרה (ב׳) את התוכנית שגיבשו ראש הממשלה, נפתלי בנט, ושרי העלייה והקליטה, האוצר, הפנים, הבינוי והשיכון ופיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, לקליטת עלייה מאוקראינה, רוסיה ומדינות האזור.
 
להלן עיקרי התוכנית:
 
  • היערכות לפתרונות דיור בטווח הקצר:
  • סיוע בשכר דירה
  • שיפוץ מבנים בבעלות משרד הבינוי והשיכון והעמדתם לרשות העולים
  • איתור ומיצוי פוטנציאל של דיור זמין בטווח הקצר לטובת היערכות לאפשרות של מחסור בפתרונות דיור זמינים לקליטת עולים
  • היערכות להרחבת היצע פתרונות דיור בטווח הבינוני:
  • איתור מתחמים למגורים זמניים, לרבות במחנות צה"ל שפונו, לצד קידום תוכנית מתאר ארצית מפורטת להצבת דיור זמני בהתאם לתרחישי הייחוס
  • היערכות להגדלת מלאי הדיור היביל, והקמתם בפטור מהיתר
  • בחינת אפשרות לקבוע בהוראת שעה פיצול דירות לטובת שיכון לעולים
  • היערכות להגדלת הדיור בטווח הארוך:
  • בחינת צעדים לטובת הגדלת ההיצע בשוק הדיור ותיקוני חקיקה נדרשים
  • מיפוי חסמי דיור וקידום תוכניות הכוללות מספר רב של יח"ד, קיצור הליכי רישוי, עידוד תכנון ומימוש בקרקע פרטית ועידוד מימוש מגרשי מגורים והשבת מגרשי מגורים שלא מומשו לידי המדינה.

בנוסף, במסגרת ההחלטה יגובשו הצרכים המוניציפליים הנובעים מאתגרי הקליטה בתחומי החינוך, הרווחה וחיזוק המעטפת הקהילתית, תוך שיח שוטף עם השלטון המקומי. עוד יתוגברו המענים הנדרשים לעולים במסגרת השירותים הניתנים היום לכלל העולים החדשים.
+ארה"ב שוקלת לחסום גישת רוסיה לנתיבי ים בינ"ל ועיצומי קריפטו
18:53 14/03/22  |  עידן יוסף
סגן שר האוצר של ארה"ב מאיים על רוסיה בעוד עיצומים העומדים על הפרק: חסימת גישה לנתיבי ים בינלאומיים; איסורים על ניקל, אורניום, טיטניום ונכסי קריפטו של גופים רוסים.

‏בבית הלבן דנו באפשרות לפיה הנשיא ג'ו ביידן יגיע לאירופה לדון בענייני הפלישה הרוסית לאוקראינה יחד עם בני בריתו, כך על-פי גורם המעורה בפרטים.

+מריופול: לפחות 10 יהודים נפגעו בהפצצות
18:18 14/03/22  |  עידן יוסף
לפחות 10 מחברי הקהילה היהודית במריופול נפגעו מהפצצות - שליח חב"ד מנדי כהן איבד קשר עם חברי הקהילה: "התקשורת איתם לקויה ולכן קרובי המשפחה הישראלים נמצאים בפאניקה גדולה" (INN).
+דובר הקרמלין: לא ביקשנו סיוע צבאי מסין
17:32 14/03/22  |  עידן יוסף
דובר הקרמלין אמר (יום ב', 14.3.22) שרוסיה לא ביקשה מסין סיוע צבאי וכי יש לה "פוטנציאל עצמאי להמשיך במבצע המיוחד שלה באוקראינה". עוד הוסיף כי התוכניות של רוסיה למבצע אוקראינה "יתממשו במלואן" ובהתאם ללוח הזמנים המקורי.

דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, מסר כי ייתכן כי רוסיה תשתלט על ערים אוקראיניות גדולות, זאת ברקע כיבוש העיר הדרומית חרסון על-ידי הכוחות הרוסים. באוקראינה חוששים כעת כי הרוסים עשויים ינסו להשתלט על הערים קייב, ג'רניגיב, סומי, חרקוב, מיקולאייב ומריופול.
+זלנסקי ישא נאום וירטואלי בקונגרס האמריקני
16:23 14/03/22  |  איתמר לוין
נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי, ישא נאום וירטואלי בפני מושב משותף של הקונגרס האמריקני. הנאום יושמע מחרתיים (16.3.22) בשעה 16:00 לפי שעון ישראל. יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, ומנהיג הרוב בסנאט, צ'אק שומר, מסרו על הנאום לחברי שני הבתים באומרם: "הקונגרס, ארצנו והעולם כולו ניצבים לצד העם האוקראיני, המפגין אומץ, עמידה ונחישות יוצאי דופן מול המלחמה חסרת ההתגרות, המרושעת והבלתי חוקית מצד רוסיה". נאומים של מנהיגים זרים בפני הקונגרס הם נדירים יחסית ושמורים לראשי המדינות המקורבות ביותר לארה"ב.

+מריופול: רק 160 מכוניות הצליחו לעזוב את העיר
15:51 14/03/22  |  עידן יוסף
מועצת העיר מריופול הודיעה ש-160 מכוניות פרטיות הצליחו לעזוב את העיר המכותרת. במהלך השבוע האחרון נכשלו המאמצים החוזרים ונשנים לפינוי האזרחים מהעיר בת ה-400,000 תושבים.

+ישראל תקים באירופה בית חולים שדה לפצועים אוקראינים ב-21 מיליון שקל
15:38 14/03/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
בית החולים צפוי לפעול כחודש ימים  ▪  המימון יגיע ממשרדי הבריאות, ראש הממשלה והחוץ, בסיוע של קרן שוסטרמן התורמת למיזמים לאומיים וחברתיים בישראל וארגון הג'וינט
בנט וליברמן בישיבת הממשלה [צילום: מרק ישראל סאלם/פול פלאש 90]
+בריטניה: התקיפה הרוסית במערב פולין לא תרתיע אותנו
15:24 14/03/22  |  עידן יוסף
דובר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון: פגיעת הטילים הרוסיים סמוך לגבול פולין מדאיגה מאוד, אבל לא תרתיע אותנו מלהמשיך לספק לאוקראינה נשק הגנתי.
+רוסיה: כ-40 נפגעים מטיל אוקראיני בדונצק
15:23 14/03/22  |  עידן יוסף
משרד ההגנה הרוסי טוען שלפחות 20 בני אדם נהרגו ו-28 נפצעו כתוצאה מטיל אוקראיני הנושא מטען מצרר שהתפוצץ בדונצק.
+נשיא אוקראינה לא ינאם במועצת אירופה
15:19 14/03/22  |  עידן יוסף
נשיא אוקראינה זלנסקי הודיע למועצת אירופה בשטרסבורג שבשל ארועים דחופים בארצו הוא לא יוכל לנאום, וראש הממשלה ינאם במקומו בהמשך היום. רוסיה פרשה ממועצת אירופה, המונה 47 מדינות, אחרי שכבר לפני כמה שנים נטלה לעצמה את החרות להתעלם מפסקי הדין של בית הדין לזכויות אדם בשטרסבורג שהוקם מכוח מועצת אירופה. אוקראינה עדיין חברה במועצה. גם הסיעה הרוסית ב"מושב הפרלמנטרי של מועצת אירופה" (לא הפרלמנט האירופי, היושב אף הוא בשטרסבורג) הודיעה כי לא תגיע כלל לארוע.
+אוקראינה רומזת על התקדמות בשיחות על הפסקת האש ברוסיה
15:08 14/03/22  |  עידן יוסף
אוקראינה רומזת על התקדמות בשיחות על הפסקת האש ברוסיה. "במקום להציב לנו אולטימטום או קווים אדומים ולבקש מאוקראינה להיכנע, נראה שהם מתחילים כעת את המשא-ומתן הבונה", אמר סגן ראש המשרד של הנשיא זלנסקי בראיון ל-BBC.
+שר החוץ של מולדובה: רוב הפליטים בורחים לפולין ומולדובה
14:50 14/03/22  |  מירב ארד
שר החוץ של מולדובה, ניקו פופסקו: לפי נתונים של האו"ם 1.6 מיליון אוקראינים ברחו לפולין נכון ל-11 במרס. 195,000 עזבו לסלובקיה, 173,000 לרומניה, 24,000 להונגריה ו-328,000 פליטים הגיעו למולדובה.
פליטים אוקראינים בגבול פולין [צילום: ויסאר קרייבו/AP]
+ראש לשכתו של זלנסקי ברך על השינוי במתווה הפליטים בישראל
13:57 14/03/22  |  מירב ארד
אנדריי ירמק, ראש לשכתו של זלנסקי, בירך על השינוי במתווה הפליטים במדינת ישראל וכתב בחשבון הטוויטר: "ישראל לקחה על עצמה משימה קשה אך אצילית של תיווך בחיפוש אחר שלום וסיום התוקפנות הרוסית. התוצאות הראשונות כבר הושגו, במסגרת הפינוי יתקבלו בישראל קרובי משפחה של אזרחי אוקראינה בארץ. אני מודה לעמיתיי ואני מקווה להצלחת מאמצינו הדיפלומטיים המשותפים".
רה"מ בנט עם קבוצת יתומים מבית היתומיםם בעיר ז'יטומיר [צילום: מאיה אלרוצו/AP]
+מדוע הבנזין בארה"ב מתייקר
13:01 14/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הרפובליקנים מאשימים את ביידן, אבל האמת היא שכמו כל נשיא - הוא לא יכול לעשות דבר בנוגע למחירי הבנזין. הללו נגזרים ממחיר הנפט העולמי, הנקבע בשל אירועים חיצוניים
(לארה"ב אין השפעה [צילום: ג'יי הונג, AP])
+ישראל לא תהיה מסלול עוקף סנקציות
12:38 14/03/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
אמר במסיבת עיתונאים עם שר החוץ של סלובקיה: "אנחנו פועלים יחד עם בעלת בריתנו הגדולה, ארה"ב, ויחד עם שותפינו האירופים למנוע את המשך הטרגדיה"  ▪  ציין: "ישראל תעשה ככל שביכולתה לסייע למאמצי התיווך"
לפיד במעבר הגבול סירט, רומניה [צילום: שלומי אמסלם/ לע״מ]
+מצוקה רוסית אמיתית
12:21 14/03/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה
הרוסים מוצאים עצמם מתקשים לתפקד בשדה הקרב משום שזו לא המלחמה שהם תיכננו, אך מה שהם כן תיכננו, אם אפשר כלל לכנות זאת כך, קרס בתוך יומיים שלושה מול המציאות, ולכן הם נאלצים לשנות גישה, במחיר כבד
טנקים רוסים במריופול, אוקראינה [צילום: יבגני מאלולטקה/AP]
+השפעת המלחמה באוקראינה על ההיי-טק
12:15 14/03/22  |  יהודה קונפורטס   |   לרשימה המלאה
הפלישה של רוסיה לאוקראינה משפיעה על ההיי-טק העולמי בשלל היבטים, אם כי ההערכות הן שהוא יתגבר על המשבר בתוך חצי שנה לכל היותר  ▪  וגם: איזה תחום יכול דווקא להרוויח מהמשבר?
פליטים נמלטים מאוקראינה [צילום: דניאל קול/AP]
+רה"מ בנט: "אנו עומדים בפתחו של גל עלייה"
12:11 14/03/22  |  מירב ארד
ראש הממשלה, נפתלי בנט, בטקס האזכרה הממלכתי ליוסף טרומפלדור: "בימים אלה ניצב אתגר משמעותי בפני אזרחי ישראל. אנחנו עומדים בפתחו של גל עלייה. יהודים רבים רוצים להגיע אלינו, לישראל מאזורי הלחימה באירופה". בנט הוסיף: "יש לנו חובה לא לאכזב אותם, לתת לאחינו ולאחיותינו את קבלת הפנים החמה ביותר. לדאוג להם גם ביום שאחרי - לדיור, למקומות עבודה, לחינוך, לכל מה שאדם צריך. מקומם כאן, איתנו. ועם ישראל יחבק אותם חיבוק ענק. במקביל, מדינת ישראל מקבלת אוקראינים שבורחים מאזור סכנה שיש להם קרובים בארץ, ואנחנו מאפשרים להם לשהות פה אצל משפחה ואצל חברים, כמה שצריך, עד יעבור זעם. אנחנו שותפים גם במאמץ הומניטרי גדול - שלחנו מטוסים לאוקראינה, אנחנע מקימים שם אזורי סיוע, וגם במאמץ דיפלומטי לקרב בין הצדדים, לצד מדינות אחרות".
(רה"מ בנט. "מקומם איתנו" [צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90])
+רוסיה מתנהגת כמו בריון הכופה את האינטרסים שלו על האחרים
11:48 14/03/22  |  אורי מילשטיין   |   לרשימה המלאה
ניצב משנה בדימוס במשטרה, ונציגהּ לשעבר במוסקבה, יליד קייב, מישה שאולי, מתמודד עם עמדות פרו-רוסיות במערב וטוען כי רוסיה נוהגת כמו בריון המשליט בכוח את האינטרסים שלו על האחרים
(רחוב הרוס במריופול [צילום: יבגני מלולטקה, AP])
+לפני חידוש המו"מ: הרוגים מהפגזות בקייב
11:00 14/03/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
משרד הפנים האוקראיני דיווח כי לפחות שני בני אדם נהרגו ושלושה נפצעו מפגיעת פגז בבניין מגורים בעיר  ▪  הרשויות האוקראיניות מדווחות על יותר מ-2,500 הרוגים במריופול מתחילת המלחמה
כבאים אוקראינים פועלים בבניין דירות לאחר שנפגע מהפגזות ארטילריה [צילום: ודים גרידה/AP]
+אוקראינה ספגה נזקים של 120 מיליארד דולר מהפלישה הרוסית
10:24 14/03/22  |  מירב ארד
משרד הכלכלה האוקראיני עדכן (יום ב') כי אוקראינה ספגה נזקים הנאמדים ב-120 מיליארד דולר כתוצאה מהפלישה של רוסיה. סגן שר הכלכלה דניס קודין אמר כי אוקראינה תתחיל לחשב את הפסדי התמ"ג שלה הקשורים למלחמה בחודש אפריל.


(מריופול, אוקראינה [צילום: יבגני מלולטקה, AP])
+בין ורשה לקייב
10:00 14/03/22  |  אפרים הלפרין   |   לרשימה המלאה
הפרסומים מדברים על עתירה לבג"ץ שהוגשה על-ידי שגרירות אוקראינה  ▪  בפועל העתירה הוגשה על-ידי משרד עורך דין ורשה, ועל-פי הכתוב בעתירה היא בתיאום או על-פי בקשת השגרירות האוקראינית  ▪  אך מה עם תנאי הסף, מה עם תנאי הסף?
(מדיניות קליטה שונה [צילום: יוסי זליגר/פלאש 90])
+חיילים דוברי רוסית ואוקראינית יסייעו בקליטת עולים מאוקראינה
09:42 14/03/22  |  איציק וולף
שר הביטחון, בני גנץ, ושרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, צפויים להודיע לחברי הממשלה, על הפעלת חיילי צה"ל במסגרת הסיוע לעולים ולמגיעים מאוקראינה ורוסיה לנמל התעופה בן גוריון. זאת עד להכנת החלטת ממשלה בנושא.

על פי ההודעה המסתמנת, לנוכח העלייה המשמעותית במספרי העולים וזכאי חוק השבות המגיעים לישראל מאוקראינה ורוסיה בשל הלחימה, בכוונתם להיעזר בחיילים בשירות סדיר ומילואים דוברי השפה הרוסית והאוקראינית לצורך סיוע לעולים בנמל התעופה בן גוריון.

החיילים יסייעו בהליכי המיון והקליטה, ולא יהיו מוסמכים לבצע בעצמם כל פעולה שעניינה הפעלת שיקול דעת לעצם קבלת מעמד עולה, רישום במרשם האוכלוסין או כל הטבה אחרת.

+מתחילת המלחמה נקלטו בישראל 5,145 אוקראינים שאינם זכאי חוק השבות
09:40 14/03/22  |  איציק וולף
בעשרים הימים האחרונים, מאז שפרצה המלחמה באוקראינה, נכנסו לישראל 5,154 אוקראינים שאינם זכאי חוק השבות או עולים חדשים. מלבדם, נכנסו לישראל 1,051 זכאי חוק השבות ו-1,500 עולים.

ביממה האחרונה הגיעו לנמל התעופה בן-גוריון 849 אזרחים אוקראינים ויצאו מישראל 61 אזרחים אוקראינים.
+סרגיי שויו: צילו של פוטין או יורשו
08:42 14/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
דיילי טלגרף משרטט את דיוקנו של שר ההגנה הרוסי, החב את מעמדו לנכונותו לעשות כל מה שפוטין מצווה עליו  ▪  המלחמה באוקראינה עשויה להוביל לנפילתו אם תיכשל - אבל ייתכן שהחוג הפנימי יראה בו את האדם המתאים להוביל הפיכה
(שויו. סג"צ במדים של גנרל [צילום: AP])
+לקח ראשוני מאוקראינה: הזמן הוא הגורם העיקרי
06:54 14/03/22  |  עפר שלח   |   לרשימה המלאה
תוכניות המלחמה של רוסיה כנראה נכשלו לחלוטין, וכעת השאלה היא האם פוטין יידחק לפתוח במו"מ - או שינסה להשיג את מטרותיו בהפעלת כוח ההרס האדיר שבידיו  ▪  בינתיים יש כמה לקחים, כולל בעלי משמעות לישראל
חייל רוסי באוקראינה [צילום: AP]
+הגירה חופשית, עבודה בעיניים
06:51 14/03/22  |  יעקב קורי   |   לרשימה המלאה
שכל אלה שמפגינים מול ביתה של שרת הפנים, שצועקים בגרון ניחר "בושה בושה", יצטרפו למתנדבים הנפלאים שעזבו הכל והלכו להקים בתי חולים שדה באיזורי הקרבות או בגבולות
דוגמא אישית [צילום: יוסי זליגר/פלאש 90]
+המדינה לבג"ץ: מדיניות הפליטים מאוקראינה משתנה כל העת
06:30 14/03/22  |  איתמר לוין
קיים קושי מובנה להביא להכרעת בית המשפט הנכבד את המדיניות עליה נסובה העתירה דנן, שכן מדובר במדיניות מתהווה, אשר נעשים בה שינויים תכופים, בהתאם לנסיבות המשתנות מיום ליום". כך טוענת המדינה (13.3.22), בתגובתה לעתירה לבג"ץ נגד מדיניות קליטת הפליטים מאוקראינה. לדבריה, "ההחלטה עליה נסובה העתירה דנן תקפה, לעת הזו, למשך שבועיים בלבד, או עד להשלמת המכסה שנקבעה, לפי המוקדם, ועתידה להיבחן בסמוך לתום תוקפה, או להשלמת המכסה, כאמור בהתאם לנסיבות המשתנות".

לדברי הפרקליטות, "בניגוד לנטען בעתירה, לא ניתן לייחס למדיניותה של הממשלה משום ביטול או השהייה של האמנה הבילטרלית בין ישראל לאוקראינה, בדבר פטור מדרישות אשרה למחזיקים בדרכוני שירות או בדרכונים לאומיים של אוקראינה ושל מדינת ישראל. יובהר, כי הסכם זה, אשר מכוחו הוספה אוקראינה לתוספת הראשונה לצו פטור מאשרה, נועד לחול על-כניסה לצרכי ביקור עד שלושה חודשים, ובפרט תיירים מישראל לאוקראינה ומאוקראינה לישראל. לעמדת המדינה, במצב הדברים הנוכחי מדובר בנסיבות שונות, המשליכות על אופן הפעלת שיקול דעתה הרחב של השרה [איילת שקד] בנסיבות הענין, והחלטות הדרג המדיני ממילא אינן סותרות את ההסכם והצו האמור".
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 ארמגדון 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
משימת ארה"ב: למצוא נקודת ההיפוך
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מלחמת רוסיה באוקראינה
אני משנה את הגישה שלי כלפי הפליטים. מעתה אני מצטרף לדעת כבוד הרב, שרי מרצ והעבודה, העיתונאים עם או בלי סבים, הפרופסורים, אנשי הרוח, יפי הנפש, כל האנשים הערכיים שדורשים שישראל תפתח את שעריה לרווחה למאות אלפי פליטים אוקראינים נוצרים, המתדפקים על שערינו. ישראל היא מדינה הומאנית, אנחנו צרכים לזכור שהיינו גרים בארץ מצרים, חיינו בגלות 2,000 שנה, היינו פליטים: מהשואה באירופה, מגירוש היהודים מארצות ערב, ובעבר מספרד, אנגליה, צרפת, מכל הארצות שגירשו אותנו. יש לי רק שאלה קטנה - DE UNDE.
14/03/2022  |  יעקב קורי  |   יומני בלוגרים
הקולונל הבריטי, ריצ'רד קמפ, שפיקד על הכוחות הבריטיים באפגניסטן, אומר כי ברית נאט"ו צריכה לשקול את כל האפשרויות להרחקת ולדימיר פוטין מהשלטון, כולל את חיסולו.
13/03/2022  |  עידן יוסף  |   חדשות
מחשבות לא רק על מלחמה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה הודעת פינלנד על כוונתה להצטרף לנאט"ו הנה עוד תחיבת אצבע בעיני מוסקבוה "מלחמת החורף", שבה ניצחה ברית-המועצות את פינלנד, הסתיימה ממש לפני 82 שנה בכניעת פינלנד ובכיבוש חלקים ממנה
תגובות מעורבות במערכת הפוליטית להכרזת השרה שקד בעניין הפליטים. ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר כי "הדרישה להחריג קרובי משפחה ממכסת הפליטים הוצגה כבר לפני ימים וחבל שהתקבלה רק עכשיו אחרי פרסום המראות הקשים מנמל התעופה. מדובר בצעד מבורך אך לא מספק. על ממשלת ישראל להגדיל את המכסה לקליטת פליטים שאינם זכאי חוק השבות ושאין להם קרובים בישראל - באופן משמעותי. זהותה היהודית של מדינת ישראל לא תיפגע בעקבות זה, אלא רק תתעצם. הגיעה העת שהמדיניות ביחס להגעת פליטים תתקבל על-ידי מליאת הממשלה כולה ולא על-ידי שרת הפנים בלבד".
13/03/2022  |  עידן יוסף  |   חדשות
שרת הפנים איילת שקד הודיעה (יום א', 13.3.22) על הרחבת מתווה כניסת הפליטים מאוקראינה לישראל, זאת בעקבות התנגדות היועצת המשפטית לממשלה למתווה מכסות הכניסה. הרחבת המתווה תאפשר כעת לאוקראינים עם קרובי משפחה בישראל - להיכנס ללא מכסות.
13/03/2022  |  עידן יוסף  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
יתכן כי בימים אלה אתם נושכים את השפתיים ומשלימים עם החלטות הנראות לכם בלתי נכונות    לא, זה כבר לא זה, הממשלה בדרך להחלטות פליליות
יורם אטינגר
יורם אטינגר
מפער של 6 לידות לטובת הפריון הערבי בשנות ה-60' לשוויון של 3.11 לידות לאישה ב-2015, ומאז שיעור הפריון היהודי גבוה מהערבי
איתמר לוין
איתמר לוין
קל וחומר ממכבי חיפה והפועל תל אביב    הדחיינות של נתניהו והרס משרד החוץ    התנ"ך נגד הרב יצחק יוסף    ההפקרות והטמטום של יצחק גולדקנופף    וכרגיל - איתמר בן-גביר
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il