בטחונה של ארה"ב תלוי בהצלחת טראמפ לבצע רפורמות בפנטגון

משרד ההגנה האמריקני זקוק להתייעלות וחיסכון, ובמיוחד להתאמות מבצעיות ותקציביות לעידן הטכנולוגי החדש אקונומיסט סבור שאין הרבה סיכוי שטראמפ ומאסק יצליחו, אך מקווה שזה כן יקרה

איתמר לוין כתבות ממשל טראמפ 2.0 תגובות
מקור: אקונומיסט
אין ספק שבפנטגון יש כוננות גבוהה. דונלד טראמפ הכריז, כי בקרוב יהיה משרד ההגנה על הכוונה של המחלקה להתייעלות ממשלתית בראשות אילון מאסק, וטען שיש בו "הונאות וניצול לרעה של מאות מיליארדי דולרים". זה עלול להיות מסוכן, כי החולשות של הכוחות המזוינים ניכרת לעין בצורה שלא הייתה כמותה עשרות שנים. באוקראינה גוברים כטב"מים על הנשק האמריקני, והיא אינה מצליחה להרתיע את סין מול טייוואן.

הסיכון גבוה עוד יותר משום שהפנטגון מצוי במקום בו האידיאולוגיה של MAGA פוגשת במציאות, טוען אקונומיסט. מדיניות החוץ של טראמפ עמוסת סתירות. הוא מבקש לנהל מו"מ על שלום באוקראינה, אך טוען שיש לעשות זאת מעמדה של כוח – ומה יקרה אם אנשיו של אילון מאסק יפשטו על הפנטגון? מאסק יגרום תוהו ובוהו ברכש או ישחית אותו, התוצאות לביטחון ארה"ב יהיו הרות אסון.

הבעיות הברורות ביותר הן בניסיון להפוך את הטכנולוגיה ליתרון צבאי. הכטב"מים בשמי אוקראינה משודרגים מדי כמה שבועות, בעוד תקצוב הפנטגון אורך שנים. אמצעי הלוחמה האלקטרונית של ארה"ב ואירופה עולים פי שניים ושלושה מאשר של אוקראינה, אך יעילים פחות. כטב"מים אמריקניים גדולים רבים היו חסרי תועלת; החדשים עולים יותר מאשר האוקראיניים.

בעיה נוספת היא התעשיה הביטחונית. בסוף המלחמה הקרה היו בארה"ב 51 יצרנים מובילים ורק 6% מהוצאות הביטחון הופנו לחברות המתמחות בתחום. כיום מקבלות חמש חברות 86% מתקציב הפנטגון. רוב החוזים הם בשיטת קוסט פלוס, מה שמעודד עיכובים והוצאות יתר. התוצאה היא רווחיות נמוכה, המסבירה מדוע ייצור ספינת מלחמה אמריקנית עולה הרבה יותר מאשר ביפן ובקוריאה הדרומית.

מאחורי כל אלו מצוי סיוט תקציבי, כפי שמגדיר אותו אקונומיסט. בממוצע יש עיכוב בן שנתיים בתקצוב בידי הקונגרס. פוליטיקאים מבזבזים כסף כאשר הם בולמים השלמת תוכניות. הפנטגון אינו יכול להעביר מסעיף לסעיף, ללא אישור הקונגרס, למעלה מ-15 מיליון דולר. כאשר ביקש המשרד להעביר 0.5% מתקציב ההגנה לרכישת אלפי כטב"מים באוגוסט 2023, נדרשו כמעט 40 ישיבות בקונגרס.

שרים קודמים ניסו לייעל ולחסוך, אך הפקידות גברה עליהם. יש שתי סיבות לכך שייתכן שהפעם המצב יהיה שונה. האחת היא שהזמן מתאים. האיום על הביטחון האמריקני ברור, אבל דור חדש של חברות טכנולוגיה מתדפקות על שערי הפנטגון. שנית, מאסק נחוש להיכנס בכל הכוח וליישם את הניסיון שצבר. בעשור הקודם קבעה נאסא מראש את המחירים לספקיה, ו-SpaceX של מאסק זכתה והצליחה. מאז 1960 ועד 2010 זינק המחיר של הצבת קילוגרם בחלל ל-12,000 דולר; SpaceX חתכה את המחיר ב-90% ומבטיחה להוריד עוד יותר.

משימתו של מאסק עצומה וסבוכה, מדגיש אקונומיסט. כלי הנשק האמריקניים צריכים יותר בינה מלאכותית, ובמידת האפשר – יש לייצר אותם מחלקים זולים וזמינים הרוכבים על הטכנולוגיה לצרכן. הפנטגון צריך לעודד את התחרות ונטילת הסיכונים, בידיעה שחלק מהתוכניות ייכשלו. הוא זקוק ליותר יזמות, וגם ליותר האזנה למפקדים בשטח. והכי קשה: מאסק יצטרך לשכנע את הרפובליקנים בקונגרס לתת לפנטגון יותר חופש ביזמות ובהוצאות.

רפורמה בפנטגון תהיה קשה בהרבה מאשר ביתר זרועות הממשל. ארה"ב אינה יכולה להתכונן למלחמה ב-2035 אם תפחית היום את תקציב ההגנה. היא לא יכולה פשוט להחליף צוללות ומפציצים בשווי מיליארדי דולרים בלהקות של כטב"מים, משום שהפעלת כוח בצידו השני של העולם מחייבת פלטפורמות גדולות. ארה"ב זקוקה למשרד הגנה שביכולתו לבצע מהפכה בכלכלה של מערכות גדולות ולהרחיב את השימוש במערכות חדשות, בעת ובעונה אחת.

מאסק וטראמפ מצויים במסלולים מנוגדים. אם טראמפ יבקש לפטר גנרלים בטענה שהם ליברליים מדי או בלתי נאמנים לו, הוא יגרום לחוסר תפקוד בפנטגון. אם מאסק ישתמש בקמפיין של DOGE כדי להגביר את כוחו, הם ישחיתו את הפנטגון. פיתויים אלו מקשים לחשוב שממשל זה יצליח היכן שאחרים נכשלו, אבל ראוי לקוות שיצליח; בטחונה של ארה"ב תלוי בכך.
הכתבה המלאה
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 20/02/2025 | עודכן: 20/02/2025
+האם ארה"ב תתמקד באסיה במקביל לנטישת ביטחון אירופה 15:40 20/02/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
זו השאלה שמעלה אקונומיסט לנוכח המו"מ על הסדר באוקראינה והתבטאויותיו של גנרל אמריקני בכיר ▪ בפועל, המדינות המצויות על הכוונת של סין, הן אלו צריכות לחשוש יותר מכל מניצחון רוסי
ספינות של טייוואן בתרגיל ליד האי [צילום: צ'יאנג יינג-יינג, AP]
+טעיתי לגבי טראמפ 13:59 20/02/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
לפני הבחירות ולאחר נצחונו של דונלד טראמפ כתבתי שורה של תחזיות עגומות ואף מפחידות. טעיתי. המציאות הרבה יותר גרועה מההערכות הקיצוניות ביותר
"יחי המלך" - ציוץ של טראמפ מהיום [צילום: רבקה בלקוול, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בטחונה של ארה"ב תלוי בהצלחת טראמפ לבצע רפורמות בפנטגון
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / ממשל טראמפ 2.0
בשבוע שעבר הבהיר סגן נשיא ארה"ב, ג"ד ואנס, כיצד הוא רואה את היחסים בין הנשיאות לבתי המשפט: "שופטים אינם רשאים לשלוט בכוח הלגיטימי של הרשות המבצעת", צייץ. התובעים הכלליים של 17 מדינות הגיבו: הדברים היו "שגויים כשם שהם חסרי אחריות. איש איננו מעל החוק". השאלה המרכזית, מסביר ניו-יורק טיימס בכתבה נרחבת, היא למה התכוון ואנס במילה "לגיטימי": מי מחליט מהן גבולות כוחו של הנשיא?

נדמה שהכל מתקבץ למשהו גדול. מדי יום, לעיתים פעם בכמה שעות, אילון מאסק טוען שאנשי הקומנדו הפיננסי שלו גילו עוד הונאה ממשלתית, יירטו עוד הסכם בזבזני או אפילו סגרו יחידה שלמה. תומכיו מאמינים שהוא מקצץ את החוב בצורה שפוליטיקאים לא הצליחו לעשות במשך שנים. אבל בדיקת אקונומיסט מעלה, שהוא בקושי קרצף את פני השטח.

דונלד טראמפ כינס בתחילת פברואר בחדר הסגלגל את הבכירים ביותר בעולם הגולף המקצועני: ג'יי מונהאן, מנכ"ל סבב PGA, ובטלפון – יאסר אל-רומיאן, יו"ר ליגת LIV שבחסות סעודיה. המטרה המוצהרת הייתה לסלול את הדרך לאיחוד הקבוצות היריבות, אבל טראמפ גם קידם את עסקי משפחתו, המארחת טורנירים של LIV. במילים אחרות, מציין ניו-יורק טיימס, היה זה ניגוד עניינים בוטה – אחד מני רבים בחודש הראשון לכהונתו השנייה של טראמפ, השובר אפילו את השיאים של כהונתו הראשונה.

ממשל טראמפ שובר הרבה נורמות וגם מפר לא מעט חוקים, כך שקשה לעקוב אחרי כולם. אבל אחד המאפיינים הברורים ביותר בחודש הראשון של דונלד טראמפ, אומר וושינגטון פוסט, הוא: הממשל ילך רחוק מאוד בסיוע לחבריו ובפגיעה ביריביו (האמיתיים והמדומיינים).

טיוטת הסכם כלכלי שהוצעה על-ידי ארצות הברית לממשלת אוקראינה נחשפה לאחרונה ועוררה סערה תקשורתית. לפי הדיווחים, ההסכם מציע לארה”ב 50% מהרווחים ממשאבי הטבע של אוקראינה וכן זכות ראשונים על רישיונות עתידיים להפקת מינרלים המיועדים ליצוא. העיתון הבריטי "הטלגרף", שחשף את המסמך, השווה אותו לתנאים שהוטלו על גרמניה בהסכם ורסאי לאחר מלחמת העולם הראשונה, וכינה אותו "קולוניזציה כלכלית".
18/02/2025 | יואב יצחק | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il