צחוק יפה לבריאות ולבריות - כולם יודעים שאנשים שנונים מצליחים בזוגיות ובעסקים וכולנו מחפשים את חברתם, בין אם זה כשותפים עסקיים או כבני זוג ובוודאי היינו רוצים שלילדינו הייתה מידה ראויה של הומור כצידה לדרך.
חג הפורים הנו הזדמנות נהדרת להתאמן בספונטאניות והומור כדי להקליל מצבים, ובעידן הקורונה שחוגג יומולדת שנה אוטוטו - בחודש אדר, על אחת כמה וכמה. באייטם זה טיפים ישומים מבית פ.ד.ה יעוץ ארגוני והדרכה - לחיזוק החוסן האישי, ולהפחתת פוטנציאל הנפיצות במערכות יחסים בבית ובעבודה, ואם לא עכשיו - אימתי.
הומור הוא צורת תקשורת המביאה לצחוק, ובעידן של הצפת מידע וגירויים הוא מפתח משמעותי לקבלת תשומת לב, שכשמה כן היא, אחת התשומות היקרות שיש לאדם לתת, ומפתח להשפעה. יתרה מכך, הומור עוזר לשמן את ציריות הרסיבר, למצבים קשים לעיכול, ומכאן הוא כלי מיטבי לשמירה על החוסן שלנו ולהיחלצות מקיבעונות.
האתגר - רובנו, מאמינים שהומור הנו נחלת יחידי סגולה יצירתיים, אך מסתבר שניתן ללמוד ולהתאמן בכדי להצליח לשלבו בהדרגה בחיי היום יום - בזוגיות, בהורות ובעבודה.
המפתח לשינוי התפיסה הוא בהמשגה ידידותית למשתמש:
א. הגדרה ישימה ליצירתיות - אין הכרח להמציא מחדש בדיחה או שנינות, אלה רק להשכיל לזכור + לשלב הומור שאהבתם, בסיטואציה הנכונה. כלומר - It's not about "copyrights" - If you copy - do it right!
ב. ההגדרה שפיתח ד"ר אבי מרדלר לחוסן נפשי - "להמשיך לקחת את החיים ברצינות, אך את עצמכם קצת פחות ברצינות".
פרקטית, מנפו את חג הפורים כהזדמנות להתאמן בספונטאניות והומור ב-5 שלבים:
1. יש פתגם בערבית ("אל חארקה בארכה") שמשמעותו
"התזוזה היא ברכה" - אז גם אם לא חשבתם להתחפש, זה הזמן
לשים עליכם אביזר/בגד צבעוני ולהתחיל ליהנות מההרגשה ש"לא הכל ברומו של עולם". גמישות פיזית מסייעת לגמישות מחשבתית ומי שיותר קשה לו לתרגל "השתטות ציבורית קלילה" (ולו גם בד' אמותיו), מוזמן לתרגל יוגה, ריקוד או כל סוג תנועה פיזית אחרת שמסייעת לתנועה נפשית.
2. במקביל/לחלופין - הציעו לבני המשפחה בסופ"ש / לחברי הצוות,
לאמץ לרגל חג השמחה שם חיבה למשך יממה (רצוי כדוגמת שמות אינדיאניים המתארים תכונה בולטת ומחמיאה לגביהם). למי שעד כה חדר הכושר לגמישות מחשבתית עושה טוב - המשיכו לתרגיל הבא (זהירות - זה בנוי בדרגות קושי עולות, כיאה לכל אימון מקצועי).
3.
למשך כשעה שעתיים ביום להימנע מהמילה "לא" (אין הדבר אומר שתצטרכו להסכים לכל, אלה פשוט תאתגרו את עצמכם להציע את החלופות האפשריות במקום לשלוף באוטומט את ה"לא" שמצר את עורקי היצירתיות והאווירה הטובה).
4.
מיטיבי הלכת עד כה מוזמנים להתאמן בכלי הבא - שימוש בהומור עצמי ככלי לקבלת פרופורציה במצבים מאתגרים. דוגמה שמביאה אסנת דאום - פסיכודרמטיסטית שבהשראתה תרגילי החימום האלה לשילוב הומור - אם הלך לי המחשב בדיוק כשעבדתי על מסמך חשוב /דחוף/ טובים השניים - ברור שהמצב מותח לי את הקפיץ. אז רגע אחרי שהוצאתי את התסכול החוצה באמירת הכאב הענייני ("הלך לי המחשב והמסמך, לא אעמוד בדד ליין ויש עוד עלויות של תיקון וזמן המתנה"), ננסה להעביר לאבסורד את הסיטואציה בהומור בכדי להקלילה: "הלך לי המחשב, איך הלך? כל כך צעיר... ועוד בתאונת שרשרת - לקח איתו את המסמכים ואת הזמן שלי, בדמי ימיהם.." זה כמובן רק לשימוש עצמי - את המצב חשוב לקחת ברצינות ולראות איך פועלים לתיקון בהקדם האפשרי, אך את עצמי לקחת פחות ברצינות, כדי לא להוסיף עומס רגשי על העומס התפעולי שכבר נוצר. באותה מידה ניתן להשתמש בכוח המוח בהקצנה - מכוח מרגיע לכוח מניע - כשרוצים לצאת ממערכת יחסים מסוימת (כגון מסגרת לא מיטבית לילדים/מקום עבודה לא מספק/זוגיות לא מיטיבה): באימון בפ.ד.ה אנו מבקשים לדמיין היכן תהיו עוד 3 שנים אם תמשיכו במצב הלא רצוי הזה, ללא שינוי. חשוב לזכור שבמילה סבלנות, יש את המילה סבל. ולעיתים הסבלנות משמרת אותו וצריך לדמיין מה יקרה אם לא ניזום שינוי בעתיד הקרוב - כדי לקבל את הכוחות לסיים את הסבל גם אם הוא עדיין נסבל ויפה שעה.
5.
החלו לצפות במערכונים ולרשום לעצמכם שנינויות שאהבתם, ולהתחיל לשלבם במקומות הרלוונטיים. המלצתנו להתחיל בצפייה ביוטיוב במערכון של הסטנדאפיסט יוסי גבני - "סיכום סגר 3 - הסגר שהכניס אותי לדיכאון", שזו דוגמה נפלאה של שימוש בהומור כדי לצאת ממצב נמוך, למשמעות ויצירה. תקופה של דכדוך / דיכאון בשנה שאנו סוגרים היא תגובה נורמאלית למצב לא נורמאלי. כעת האתגר שלנו למשוך את עצמנו מהביצה החמימה הזו, בהשראת חודש אדר, לחוסן נפשי משופר.
מוזמנים לפנות לאתר פדה יעוץ ארגוני - ולשתף אותנו בהצלחה עסקית ששילוב ההומור סייע לכם להשיג בה תשומת לב ולהיחוות כיותר אטרקטיביים ושנונים.