משבר חוקתי

שלושה שבועות לפני מתקפת שבעה באוקטובר - אלוף (מיל.) עמירם לוין: "לצה"ל ולשב"כ הרבה יותר כוח ממה שהם אומרים; לממשלה אין גוף מודיעיני; אינה יכולה להעריך את הנתונים והמצב; אין לה גוף שיודע עבודת מטה; אם יפעילו את כוחם האמיתי, הם יוכלו ‘לכפות’ [על הממשלה את עמדתם]; ויביאו לבחירות"

יהונתן דחוח הלוי יומני בלוגרים סערת הרפורמה במשפט תגובות
ב-17 בספטמבר 2023, פרסם המכון למחשבה ישראלית ראיון שערכה גל גבאי עם אלוף (במיל.) עמירם לוין, לשעבר מפקד פיקוד הצפון והמשנה לראש המוסד. להלן קטע מהראיון:

גל גבאי: בוא נדבר על סיפור של משבר חוקתי. מה יעשה צה"ל? מה יעשה השב"כ? מה יעשה המוסד? תתאר לי מה קורה בתוך המערכות האלה, ומה החובה החוקתית המוסרית של הגופים האלה?

עמירם לוין: תראי, לחובה, אני חושב שאין ויכוח שהחובה היא לציית לחוק. בשביל זה נבנו שלושת הרשויות. בישראל יש מצב מיוחד בשני היבטים. אחד, אין עדיין חוקה, אלא נשענים, והדבר השני הוא, המבנה של הפרלמנט והממשלה, שבעצם אין שני בתים בכנסת, אז בעצם הרשות המבצעת שולטת כבר גם על הרשות המחוקקת. זה מובנה בתוך זה, ולכן מה נשאר, זה הרשות השופטת, ולכן היא כל כך חשובה. אם יצליחו לפרק אותה, זה נגמר.

גל גבאי: אבל אם היא מאבדת את הלגיטימיות שלה, האם הצבא ירשה לעצמו להגן מפני ההפיכה השלטונית כשלבית המשפט אין באמת לגיטימציה ציבורית רחבה?

עמירם לוין:אני מעריך שהקבוצות, שלושת הקבוצות הבולטות בנושא, ארבע אפילו אולי, שלוש קבוצות, צה"ל, שב"כ, משטרה, והמוסד. המוסד פחות, כי יותר עוסק במחוץ. התרבות שלהם, של עבודת המטה, של האינטגריטי, לא תיתן להם לנהוג אחרת מאשר לציית לחוק. זו התחושה שלי.

גל גבאי: פסיקת בית המשפט, ואז מה קורה? איך זה ייראה?

עמירם לוין: אני לא יודע להגיד, אני חושב שלא נגיע לזה.

גל גבאי: מה יהיו הכלים? איזה כלים יש?

עמירם לוין: אני חושב שלא נגיע לזה.

גל גבאי: אמן, إن شاء الله يا ريت [אם ירצה אללה, הלוואי]. אבל אם נגיע לזה?

עמירם לוין: לא, אני אגיד לך באופן פרדוקסלי, עוד פעם, בגלל איך שישראל התפתחה, צה"ל, תמיד מול המלחמות של האויבים, והשב"כ כתוצאה מהסכסוך עם הפלשתינים, צברו כוח כל כך גדול שבעצם הממשלה לא יכולה לפעול אם הגופים האלה מתנגדים בנחרצות למהלכים שלהם. יש לצה"ל ויש לשב"כ הרבה יותר כוח ממה שהם אומרים. זה נכון שהם כפופים לממשלה. לממשלה אין גוף מודיעיני. אין לה שום מערכת שיכולה להעריך את הנתונים ואת המצב. אין להם שום גוף שיודע לעשות עבודת מטה, שיש לו תרבות של הבחנה בין ההחלטה התאורטית לבין מה קורה בשטח באמת. ולכן, אם הצבא, ואם השב"כ, וגם המשטרה, שיותר קשה לה, יפעילו בכלים הלגיטימיים שלהם את הכוח האמיתי שיש להם, לכפות במירכאות דרך שכנוע, כי הממשלה לא יכולה להתמודד איתם על הנתונים ועל ההערכות.

גל גבאי: מה יעשו? יכלאו את [שר המשפטים יריב] לוין? יכלאו את [יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט שמחה] רוטמן? את [ראש הממשלה] בנימין נתניהו? מה יעשו?

עמירם לוין: לא, לא, לא. יביאו את זה לבחירות. זה הכל.

גל גבאי: זה הכל?

עמירם לוין: זה הכל.

גל גבאי: זה...

עמירם לוין: אולי יהיה באמצע עוד פעם מהומה כזאת, מהומה אחרת. אני חושב שלא יותר מזה. [סימוכין]

Author
סא"ל (במיל). מזרחן וחוקר טרור ותנועות אסאלמיות קיצוניות במזה"ת ובצפון אמריקה. חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. שותף בחברת Orient Research Group, המספקת מידע וייעוץ אסטרטגי.
תאריך: 17/11/2025 | עודכן: 18/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / סערת הרפורמה במשפט
ב-1 באוקטובר 2023, פרסם אתר החדשות "פלשתין עכשיו" (فلسطين الآن), המזוהה עם חמאס, את הכתבה הבאה:

ב-29 ביוני 2023, שקמה ברסלר-שוורצמן, מראשי תנועת המחאה נגד הרפורמה המשפטית, פרסמה מאמר שכותרתו: "הגיע תור המחאה הלא מנומסת", ולהלן קטע מהמאמר:

ב-21 ביולי 2023, איל נוה, הנימנה על מייסדי ארגון "אחים לנשק", נשא נאום בהפגנה שנערכה בשורש, במהלך חניית הלילה בצעדה לירושלים, ולהלן קטע מדבריו:

עמותת לביא עתרה לבית המשפט העליון נגד היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, בבקשה מבית המשפט שיוציא צו שיורה למיארה להשיב מדוע לא תשלם לאוצר המדינה את שווי הקמפיין הפומבי שערכה התנועה לאיכות השלטון לטובתה, החל ב-22 ביולי 2025 - התאריך שבו נודע למיארה על הקמפיין. עתירה דומה הוגשה בעבר על-ידי עמותת לביא, אך נדחתה בשל אי-מיצוי הליכים. זאת, משום שהוגשה עוד בטרם עבר הזמן הקבוע בחוק למתן תשובה על-ידי משרד המשפטים, מן היום שבו פנו ללשכת היועצת המשפטית לממשלה בנושא.

בג"ץ הקפיא (13.11.25) את ביצוע השינויים בחוק לשכת עורכי הדין, אשר נועדו להחליש את כוחם של ראש הלשכה והוועד המרכזי, ולחזק את כוחם של ועדי המחוזות וששת העומדים בראשם. השינויים אושרו בידי הכנסת בינואר השנה, ביוזמתו של ח"כ חנוך מילביצקי ובתמיכתם של שר המשפטים, יריב לוין, ויו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il