"לא(ע)צור את הרגע" ו"עדות המבט"

במהלך השנים השתבחו דגמי המצלמות, משך הזמן הלוקח לצלם פחת פלאים, והנגישות למדיום גם דרך מצלמות המותקנות בטלפונים ניידים הפכה את המדיום למככב בתחום הנצחת הרגע

דליה הקר-אוריון יומני בלוגרים תגובות
מקומו של הצילום כמדיום לגיטימי הנחשב לאמנות ולא לאומנות, היקנה לו מקום של כבוד בתערוכות המוצגות במוזאונים, גלריות וחללי תצוגה נחשבים. הנצחת המציאות הנראית בעזרת עזרים טכניים שהחלה במאות הקודמות בעזרת שימוש בקמרה אובסקורה, קיבלה תאוצה עם הצלחתו של הרופא הצרפתי ניספור נייפס בשנים 1826/1827, לקבע דימוי מציאותי בעזרת אור, ובכך "להמציא את הצילום".

במהלך השנים השתבחו דגמי המצלמות, משך הזמן הלוקח לצלם פחת פלאים, והנגישות למדיום גם דרך מצלמות המותקנות בטלפונים ניידים הפכה את המדיום למככב בתחום הנצחת הרגע. שפע של תערוכות צילום משובחות מאפשרות לנו לגלות מחדש תקופות שעברו ולהפנות תשומת לב לרגעים חומקים.
"עדות המבט". אבישי בונה [צילום: דליה הקר אוריון]
בשתי תערוכות צילום המוצגות עכשיו ברמת השרון ניתן לראות התייחסות לנושא "עצירת הרגע" והנצחתו, שמהווה את עצם מהותו של הצילום. בתערוכה הקבוצתית של צלמים שמוצגת החל מה-20.2.26 עד סוף מאי בגלרית חוצות ויצמן ברמת השרון, ניראות גישות שונות לנושא עצירת (אצירת) הרגע והנצחת האירוע ברגע התהוותו.

האומנים המשתתפים לפי סדר הא.ב. הם: אביבה אבן זוהר, אבישי בונה, אהוד שחורי, אופירה סמולסקי, אילן גונן, אלינור זערור שלו, אסתר ברי, אפרת זיו בן-ארויה, גרסיאלה בונדיק, דורית קרסו, דימונה אראל, דני גרוה, ד"ר דליה הקר אוריון, הגר קדימה, הדס ארזי, זאבה קונס, זוהר יגיל, חגית קוזיניץ, חנן שפיר, טובה יוסף, יעקב הדומי, מירה יפעת, נאדין טייב, נורית פלד, ניצה מאור, נתי מרכוס, נתנאל (תני) כ"ץ, עליזה צ'אפל, ענת בראל, ענת סימנס, עשירה לוי, ציפי לוסטיג, רועי אלדר, רות אגמון, רות כהן (אפרים), רחל גפן, שמואל קלימובסקי, שרה פלד, ושרון קיפניס חייט.
אורחים ליד "נסיקה נחיתה" [צילום: דליה הקר אוריון]
התערוכה באוצרותה של מיה חסון, התאפשרה תודות לשיתוף הפעולה והעבודה המסורה והמקצועית של מספר גורמים: מחלקת התרבות של עיריית רמת השרון, מיכאל אוריון-מנהל אגף התרבות והאומנות, שרון יחזקאל-סגנית מנהל אגף תרבות ואומנות, ענת נאור טטנבוים- מנהלת מחלקת האומנות, צוות אגף תרבות ואומנות, טל בן ארי- עיצוב גרפי, מיה חסון-האוצרת, דורית קרסו יו"ר קבוצת האומנים המקומית, וגרסיאלה בונדיק-עוזרת ההפקה מטעם קבוצת אמני רמת השרון.

גלרית חוצות ויצמן הנמצאת בשדרות ויצמן 20 ברמת השרון, הוקמה בזכות חזונו של אלי שגיא ז"ל, מנהל מחלקת התרבות והאירועים בשנים 2020-1999. עמודים מיוחדים המאפשרים תליית עבודות במידת גודל של מטר וחצי על שני מטר הוקמו בין עצי השדרה. הם מנגישים לקהל הרחב תערוכות איכותיות הפתוחות 24 שעות ביממה. בקומוניקאט של התערוכה כתוב: "התערוכה מבקשת להפנות רמזור אל צילומים רוויי הבעה ותנועה, כאלה שהאומנים היטיבו ללכוד בשבריר זמן חמקמק. זהו אותו רגע המצוי במרווח שבין הדינמי לסטטי בין פעולה להשהייה ובין הקבוע לחולף".
נציגי העירייה מברכים [צילום: דליה הקר אוריון]
הצילומים צולמו בזמנים שונים, המוקדם שביניהם בשנת 2004 ואחרים שצולמו ממש בימים שלפני ההגשה לתערוכה. הם מוינו לפי נושאים וכוללים בין היתר: צילומים עירוניים, תיאורי טבע, בעיקר מעוף ציפורים, צילומים בחו"ל, בעלי מלאכה בעבודתם, שילוב חי ודומם ועוד. כל אחד מהם מעיד על עין חדה ויכולת צילום מוכחת. ישנם צילומים המעלים חיוך על השפתים כמו לדוגמה העבודה של אפרת זיו בן ארויה "עצור! חיבוק לפניך", הצילום של דני גרוה "פטנט מבריק חצובה אנושית" ו"לוכד הנחשים", הצילום עם החתולים של דורית קרסו "מקור והעתק", וצילומים מפתיעים כמו "אדובי-מן" של ניצה מאור. כך גם צילומים עם קומפוזיציה אסתטית ומירקמית בולטת כמו "מרקש בלי פוזה" של אביבה אבן זהר, חיבורים בין נסיקה ונחיתה וציפורים ובני אדם כמו ב"נסיקה ונחיתה" של דליה הקר, ו"איש הציפורים" של מירה יפעת. תערוכת היחיד "עדות המבט של" אבישי בונה מוצגת בגלרית יד לבנים החל מה- 19.2.26.
גלריית חוצות ויצמן, מבט כללי [צילום: דליה הקר אוריון]
הצילומים הראויים להיות תלויים במוזאון של אבישי בונה, מפגישים בין יצירות אומנות התלויות במוזאונים בארץ ועיקר בחו"ל, לבין הצופים, ומנכיחות גם את החלל בו מתרחש המפגש. נקודת המבט הלא שגרתית המתמקדת לא ביצירה כעיקר אלא במפגש עצמו, מעידה על חשיבה לא שגרתית, חוש הומור ויכולת לרענן את יכולות הצפייה של המתבוננים. האוצרת ענת נאור טטנבום השכילה לתלות את העבודות בצורה דידקטית, לפי נושאים ו/או התאמות קומפוזיציוניות ורעיוניות. התערוכה "עדות המבט" היא, קוהרנטית, נקייה, מרעננת, נעימה לעין, פותחת פתח לחשיבה מקורית ומעוררת תהיות לגבי מי מסתכל על מי. יישר כוח ובהצלחה בעתיד.
אביבה אבן זוהר "מארקש בלי פוזה" [צילום: דליה הקר אוריון]
Author
עיתונאית, היסטוריונית של האומנות, מרצה ואוצרת.
תאריך: 22/02/2026 | עודכן: 22/02/2026
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"לא(ע)צור את הרגע" ו"עדות המבט"
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מיכל
23/02/26 07:32
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ההפטרה לפרשת "תצווה" היא מספר יחזקאל פרק מ"ג פסוקים י"א-כ'. יחזקאל הוגלה לגולת בבל עוד בימי המלך יהויכין, שמלך שלושה חודשם טרם עלייתו של המלך צדקיהו, אחרון מלכי יהודה, שבימיו בשנת 586 לפנה"ס אירע חורבן הבית.

זה לא היה קל אבל הצלחתי. התגנבתי שוב למנהרת הזמן. למכונת הזמן של טוני ודאג. האורות הכחולים הבהבו, הרצפה רעדה, והמספרים הדיגיטליים ריצדו במהירות מסחררת. 2026... 2035... 2042... 2050. האור הכחול כבה.

שתי מדינות, אירן וישראל, מנסות לקבוע את גורלן דרך ארצות הברית. כל אחת מאמינה שאם וושינגטון תיענה לבקשתה, החלום הלאומי שלה יתממש. אירן מבקשת הכרה בפועל ככוח אזורי לגיטימי. לא ברית חמה, אלא הסרת סנקציות והשלמה עם מעמדה. מבחינתה, פתיחת דלת אמריקנית, אפילו חלקית, היא הוכחה שהמהפכה הצליחה ושרדה.

הדבר הראשון שבלט בישיבת ועדת פניות הציבור בראשות ח"כ אושר שקלים על מכרז הפוד-טראקס שלא עיריית הרצליה לא היה הוויכוח על שבת, כשרות או "הדרה". זה היה הרגע שבו נציגת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד נעמה רוט, משכה בכתפיה ואמרה, בתמצית: אני לא מכירה את המכרז, לא מלווים רשויות מקומיות בשוטף, תפנו לייעוץ המשפטי של העירייה ולמשרד הפנים.

ניסיונות הסיכול המופעלים במטרה למנוע גביית עדות מהיועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, מעוררים שאלות נוקבות בנוגע לשקיפות ולשלטון החוק. המאבק המשפטי והציבורי סביב עדותה אינו רק פרוצדורלי, אלא נוגע בליבת היכולת לחקור לעומק את קבלת ההחלטות בצמתים הקריטיים ביותר של המערכת.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il