|   15:07:40
  שרה שטרן-קטיעי  
מנהלת שירותי הדיאטה מרכז רפואי הלל יפה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

להזיז את הגבינה

כבר הוצאתם את המתכון המפורסם שלכם לעוגת גבינה לקראת השבועות? - מצוין עכשיו בואו ותוסיפו לעצמכם גם תיבול בעובדות כמו למשל: מדוע אוכלים דווקא מוצרי חלב בשבועות? האם יש מוצר חלב עדיף לגזרה ולדיאטה? ואיך עדיף לאכול את הגבינה - קשה או רכה?
18/05/2010  |   שרה שטרן-קטיעי   |   מאמרים   |   חגים ומועדים   |   תגובות
לאכול גבינה קשה או רכה? [צילום: AP]

חג השבועות הוא אחד משלושת הרגלים הנהוגים ביהדות, הנחגג בעונת האביב. מלבד קציר חיטין והנוהג ללבוש לבן, קיים מנהג תזונתי שנוטה להיות אהוב כמעט על כולם - אכילה של מוצרי ומאכלי גבינות על סוגיהן הרבים.

למה רק גבינה ולמה דווקא בשבועות?

במקור התנ"כי מצוין הציווי "לא תאכל גדי בחלב אימו", שפירושו הפרדה בין אכילת בשר לאכילת חלב. ההקשר לחג השבועות, שהוא החג שבו ניתנה לעם ישראל התורה, שגם אז ניתן הציווי הזה, הוא שלבני ישראל עדיין לא היו כלים כשרים, ולכן בחרו לאכול באותו יום רק מוצרי חלב. מעתה ואילך, נשמרה המסורת החביבה הזו ומוצרי חלב הפכו למאכל מסורתי שבחג השבועות, הוא חג מתן תורה.

רוב הישראלים מאמצים מנהג זה בשמחה מכל מיני סיבות, ככל הנראה בעיקר כי שאר חגי ישראל עמוסים לעייפה במוצרים הנחשבים "כבדים" ממוצרי חלב. יש משהו מאוד מרענן ולא מעמיס בארוחת חלבית.

אלרגיה ואי סבילות

אנשים רבים סובלים מדרגה כזו או אחרת של אי סבילות ללקטוז - בעיה של חוסר באנזים מסוים במעיים האחראי לאי יכולתו של סוכר החלב (הלקטוז) להיספג במעיים, ובכך יוצר תופעות כגון
כמו גזים, כאבי בטן נפיחות ושלשולים.

ישנן עדות מסוימות ועמים מסוימים שלהם ישנה אי סבילות ללקטוז ברמה גבוהה יותר מאחרות (במזרח אסיה למשל). במקרים אלו צריכה של מוצרי חלב דלים בלקטוז כגון גבינות קשות (בהם הכמות מזערית), מוצרים מחלב עזים או יוגורט ביו (שחיידקיו עוזרים לפירוק הלקטוז), תהיה כמובן עדיפה.

בניגוד לאי סבילות ללקטוז, קיימים מצבים של אלרגיה למוצרי חלב. מקורה של אלרגיה זו היא בחלבון החלב, דבר הגורם למערכת החיסונית להתערער וליצור תופעות כגון פריחות, שיעולים, נזלות, התנפחויות של איברים חיוניים (כגון דרכי הנשימה), עד למצבים מסכני חיים. אנשים הסובלים מאלרגיה לחלבון החייב, מוטב שלא יצרכו כלל מוצרי חלב.

בהקשר זה חשוב לציין, שנוכחות הלקטוז בחלב אינה שלילית בהכרח. עצם הנוכחות של סוכר החלב, הלקטוז, משפרת את הספיגה של הסידן בגוף.

לאכול מהלבן לבן הזה

מוצרי חלב הם כינוי לכלל מוצרי המזון, שמרכיבם העיקרי הוא חלב. כמובן שחלב פרה הוא העיקרי והמוביל בתעשיית המזון של מוצרי החלב בארץ, אבל לא רחוק מאחוריו נמצאים גם מוצרי חלב מחלב עיזים, כבשים ואפילו חלב באפלו.

מוצרי חלב הם חלק מהתזונה ההכרחית לנו מהעולם העתיק. הכנת גבינות ויוגורטים היו אמצעי לשמר את החלב ולהרחיב את זמן השימוש האפשרי בו. מבחינה זו האדם שונה מבעל חיים השייכים למשפחת היונקים משום שהוא ממשיך לצרוך חלב גם בבגרותו (לאחר תקופת היניקה).

היתרונות התזונתיים של מוצרי החלב הם רבים:

  • מחקרים הוכיחו כי מי שאוכל מוצרי חלב ושותה חלב, העצמות שלו חזקות יותר והוא גבוה יותר - בעיקר בתקופת הגדילה;

  • במי הגבינה ישנו חלבון שנספג בצורה יעילה בגוף וזמין עבור הגוף לבניה של שרירים, אנזימים וכדומה;

  • המקור החלבוני - לטובת שמירה על בריאות תקינה יש לצרוך מוצרים המכילים חלבון מדי יום ובכמות מספקת. חלק מהחלבון מסופק לנו ממוצרי בשר, דגים וביצים, אך מקור טוב מאוד לחלבון הוא כמובן ממוצרי חלב לסוגיהן. בהקשר זה היתרון של חלק ממוצרי החלב הוא בכך שהם קלים יותר לעיכול באופן יחסי לחלבון ממקור אחר. כמו-כן, לצמחוניים, זהו מקור אלטרנטיבי טוב ומספק (אם כי יש בו כמות הרבה יותר קטנה של ויטמין B12).

מוצרי חלב מועדפים - מה כדאי ומה עדיף?

כאמור, צריכת מוצרי חלב חיונית לגופינו. ממוצע כל מוצרי חלב לסוגיהם הוא 100 מ"ג סידן ל-100 גרם או מיליליטר מוצר. כל מוצר לבן שמכיל יותר מזה - נחשב למוצר מועשר.

גבינות צהובות, שהן גבינות קשות, אומנם אינן לבנות בצבען, אך כמויות הסידן בהן מאוד גבוהות (ובהתאם כמות השומן, בל נשכח). היתרון בגבינות לבנות שיש בהן אחוזי שומן משתנים. גבינה 5% שומן תהיה עשירה בחלבון, ואם תהיה גם תקרא גבינה מועשרת, אזי גם כמות הסידן בה תהיה גבוהה יותר, ולכן מומלצת יותר כאשר מנסים לנהל משטר דיאטה. כמובן שעל-מנת לנהל דיאטה יעילה, רצוי שלא להימנע לחלוטין מהגבינות הצהובות והקשות העשירות בשומן, ולו רק בכדי שלא "לשבור" את הדיאטה בגלל צורך בלתי מסופק.

גבינות לבנות רכות כמו ריקוטה מכילות אחוז גבוה של סידן, וכנ"ל גבינות כמו פטה, בולגרית או גבינה מלוחה. ההבדל העיקרי ביניהן הוא כמות המלח.

לגבינות עיזים ישנו טעם דומיננטי יותר שלא כולם אוהבים, אך מבחינה תזונתית, גבינות מחלב עיזים ובכלל גבינות מחלב צאן (כבשים, באפלו), הן בעלות ערך זהה מקבילותיהן מחלב הבקר "הרגיל" ומכילות חלבון איכותי. כמובן שחלבון גבינות צאן קל יותר לעיכול מחלב פרה וכן בעל אחוז סידן גבוה יותר מחלב פרה (בכ-10%). כאמור, ליוגורטים המכילים חיידקי פרוביוטיים ישנו יתרון של סיוע למערכת העיכול, במיוחד אם הם מחלב עיזים (כי הוא גם דל בלקטוז).

באשר לחלב רגיל - קיימים היום סוגים רבים של חלב: דל שומן, מועשר, בטעמים וכדומה. ההבדל הוא לרוב באחוזי השומן ובכמות הסוכר. סוגי החלב שמועשר בסידן עדיפים לצריכה בגלל הסיבות שפורטו לעיל.

לסיכום, מה שחשוב בכל תפריט דיאטה הוא שמירה על האיזון. צריכת מוצרי חלב מסייעת באופן ניכר לדיאטה, לירידה במשקל, הפחתת אחוזי שומן ושמירה על המשקל החדש לאורך זמן. המגוון והעושר הקיימים כיום על המדפים הם מצויינים ומספקים. ניתן בהחלט לייצר עוגת גבינה ביתית בשבועות שאינה מכילה אחוזי שומן גבוה, אלא עושה שימוש במוצרי חלב מועשרים בסידן ודלים בשומן ועדיין לקבל מחמאות.

מחברת המאמר הינה מנהלת שירותי הדיאטה במרכז הרפואי הלל יפה
תאריך:  18/05/2010   |   עודכן:  18/05/2010
שרה שטרן-קטיעי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
להזיז את הגבינה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מורה נבוכים
18/05/10 13:46
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אילולי הנס שקרה לנו, הטור הזה לא היה נכתב. במשקפיים סטטיסטיות הוא תופס את השטח שהיה מוקצה מן הסתם לתיאור עובדתי שגרתי של פיגוע הירי, לתגובות פוליטיות שבלוניות ולהספדים קצרצרים. אפשר גם לנחש מה הייתה כוללת הכתבה: מזכירת המדינה הילרי קלינטון גינתה את הפיגוע הקשה בו נרצחו ששת בני המשפחה מעמונה, וקראה לצדדים להפסיק את האלימות ולשוב לשולחן המשא-ומתן. הצוות הישראלי לשיחות הקרבה הקפיא את המגעים ל-48 שעות במחאה על הפיגוע. נשיא המדינה שמעון פרס אמר שצריך לדבר שלום כאילו אין טרור ולהילחם בטרור כאילו אין שלום. וכולי וכולי.
18/05/2010  |  יהודה יפרח  |   מאמרים
שמעתי פעם ציטוט שהוצמד לנשיא המדינה שמעון פרס שאמר כי "אין דבר כזה פרסום רע או טוב, יש פרסום". מה עניין שמיטה להר סיני תשאלו? העניין שכאשר פלוני אלמוני מעוניין לכתוב ביקורת על תפיסה הנוגדת את השקפתו, הלכה למעשה ניתנת במה למושא הביקורת שלו וכך הרווח כולו ככולו יכול להיות של המבוקר. למרות זאת, מכיוון שאנו עדיין חיים באחת המדינות הפלורליסטיות ביותר בעולם המערבי, אספר את התרחשויות שיחה מלפני כשבוע, ביני לבין מכר ותיק העובד בארגון "שוברים שתיקה". את השיחה הזו כל איש ואישה יוכלו לתרגם כאוות נפשם, רצונם והבנתם את המציאות המורכבת של הסכסוך הישראלי-פלשתיני וארגוני זכויות האדם בפרט.
18/05/2010  |  אלון קמחי  |   מאמרים
מיתוסים רבים נקשרים סביב מוצרי החלב. חלק טוענים שהם חשובים לבריאות ואחרים גורסים שהם מזיקים לה. חג השבועות הוא הזדמנות נהדרת לבדוק מה אומרים מחקרים עדכניים והאם יש אמת בשמועות ובמיתוסים המפחידים.
18/05/2010  |  יעל דרור-סרוסי  |   מאמרים
אנשים נרתעים בדרך כלל מהגשת מועמדות לראיון עבודה או למִכרז אם נודע להם כי המעסיק או ההנהלה רוצים במועמד מסויים אחר, ולכן תפרו את נתוני התפקיד בדיוק לפי מידותיו-כישוריו של אותו אדם רצוי (מה שקורה אגב כמעט תמיד). אולם כמי שכיהן כיו"ר וחבר ועדי עובדים וכחבר ועדות מכרזים בארבעים השנים האחרונות, אני יכול לקבוע חד-משמעית כי על-פי ניסיוני, אסור להרים ידיים וכדאי לנסות תמיד, שכן אפשר בהחלט להרשים הנהלה או ועדת מכרזים ולהשפיע עליהם גם אם נתוני התפקיד נתפרו על-פי כישוריו של מישהו בו רצתה ההנהלה, בתנאי שממלאים את ההנחיות שיפורטו להלן, ובמיוחד אם מקבלים מראש הדרכה מתאימה.
18/05/2010  |  זאב בן-יוסף  |   מאמרים
הלל כהן בספרו "ערבים טובים" מביא לנו סיפור, שיש בו שימוש אינפלציוני במילה בגידה. מצאתי לנכון להיעזר בספרו בימים שהשימוש האינפלציוני במילה זו תפס תאוצה בפרשת ענת קם ובפרשת מעצרם של שני אזרחים ישראלים. כל המידע שיש לי לגבי שתי הפרשיות ניזון אך ורק ממה שהתקשורת מנפיקה לנו בצבעוניות רבה.
18/05/2010  |  איתן קלינסקי  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   חגים ומועדים  
2.5% מההוצאה המשפחתית החודשית - על מוצרי חלב  /  עופר וולפסון
חלב על השפתיים: בשבועות אוכלים בעברית  /  עידן יוסף
מטיילים עם הילדים בשבועות  /  גלית יצחק-אוגנוב
תִּקּוּן שָׁבוּעוֹת, תש"ע  /  אורנה רב-הון
להקל בענייני הגרות כמה שאפשר  /  חיים אמסלם
אנשי בית לחם  /  איתמר לוין
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
איתמר לוין
איתמר לוין
למחדל של 7 באוקטובר מוסיפה הממשלה את סכנות החורבן הכלכלי, האנטישמיות והמפלגתיות בארה"ב    הערות על נצח יהודה ומינוי ראש אמ"ן, ולקח מאיר עיניים ממשה רבינו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il