בין בורות לשרלטנות

הביקורת על גזר דינו של אורי לופוליאנסקי מצטרפת לתופעות חוזרות ונשנות מאז פסק הדין במשפט הולילנד: דיבור מפוזיציה מבלי לקרוא את דבריו של השופט, מבלי לדעת את העובדות ומבלי להכיר את החוק
איתמר לוין מאמרים משפט הולילנד תגובות
הדרמות של הולילנד
איתמר לוין
מנאום הפתיחה ועד לדבריה האחרונים של שולה זקן: הדבר הצפוי היחיד במשפט הולילנד היה שכל דבר בלתי צפוי - אכן יתרחש בו. אלו היו עשר הדרמות המובילות
לרשימה המלאה

בכבלי התיקון והאחידות
איתמר לוין
תיקון 113 לחוק העונשין ועקרון אחידות הענישה אילצו את דוד רוזן לקבוע לאורי לופוליאנסקי מתחם ענישה כבד. את מצבו הרפואי יכול היה להביא בחשבון רק בתוך המתחם * זוהי דוגמה חיה לתקלה החקיקתית של התיקון שנועד להכניס סדר ויצר מיטת סדום
לרשימה המלאה

תשמעו רעיון משונה: לפני שמביעים דעה על משהו, צריך לדעת את העובדה. מה דעתכם? קודם ידיעה ואחר כך דעה. בפרפראזה על אימרה ידועה, רק במילון "דעה" קודמת ל"ידיעה". אבל בעצם, לא רק במילון. גם בתקשורת הישראלית, לפחות בנוגע למשפט הולילנד.

מזמן לא נתקלתי בכמה מצעד של דיבורים ריקים מתוכן, המתבססים על רפרוף במקרה הטוב ועל שתי שורות במקרה הרע. דיבורים שהם בורות במקרה הטוב ושרלטנות במקרה הרע. תילי תילים של פרשנויות ודעות מבלי להכיר את הפרטים ואת החוק. פוזיציות כתחליף לעובדות.

זעקו בראש כל חוצות

זה התחיל מיד אחרי פסק הדין. לכל אחד הייתה דעה, במיוחד בנוגע לאהוד אולמרט - וכמעט תמיד לפי האמירה האנגלית הצינית "where you stand is where you sit" - העמדה שלך מבוססת על המושב שלך, בתרגום קצת-צולע. זה בא בעיקר מצד תומכיו של אולמרט, אשר זעקו בראש כל חוצות: איך אפשר להרשיע על-סמך עד מדינה שלא נחקר בחקירה נגדית?! איך אפשר להרשיע על-סמך הצחוק של שולה זקן?! איך אפשר להרשיע על-סמך חוסר הנימוס של יוסי אולמרט?!

אם הם היו טורחים לקרוא את פסק הדין, הם היו רואים שהשופט דוד רוזן לא הסתמך על שמואל דכנר, שהצחוק של זקן מוזכר בהערת אגב ושחוסר הנימוס של יוסי הוא רק אינדיקציה אחת מני רבות. חלקו של פסק הדין הנוגע לאולמרט הוא 81 עמודים - בהחלט משהו שניתן לקרוא די מהר לפני שמדברים. מובן שכל אחד רשאי להביע כל דעה על פסק הדין, ויש בו גם נקודות המצדיקות ביקורת. אני אומר דבר אחד: תכירו את העובדות ואז תדברו.

זה נמשך בהתנפלות על רוזן בשל השימוש במילה "בוגד" בגזר הדין. במקרה הזה, מדובר על הוצאה מובהקת של דברים מהקשרם. מה שרוזן אמר היה זה: "הנוטל שוחד הינו בבחינת בוגד, איש מעל הבוגד באמון שניתן בו, אמון שבלעדיו לא יכון, יקום ויהיה שירות ציבורי מתוקן". יש שם פסיק. רוזן מדבר על איש שבוגד באמון שניתן בו. הוא לא דיבר על בוגד במדינה, הוא לא דיבר על בוגד שדינו תלייה. נכון, רוזן היה יכול לנסח את זה טוב יותר - כפי שעשה בהמשך, כאשר דיבר על "איש מעל הפועל בבוגדנות". אבל הוא לא אמר את מה שייחסו לו. אז למה ייחסו לו את זה? - כי כאשר קשה לתקוף את ההכרעה, תוקפים את המכריע.

ציית לחוק ולפסיקה

כעת אנו עדים לסיבוב שלישי: בנושא אורי לופוליאנסקי. כמה וכמה אנשי תקשורת ופוליטיקה, במיוחד מהציבור החרדי אבל לא רק, תוקפים בחריפות את החלטתו של רוזן לגזור על לופוליאנסקי שש שנות מאסר. מדובר באיש צדיק, הם אומרים. הכסף הלך למטרה נעלה - יד שרה. הוא חולה אנוש. איפה הרחמים?

ההתקפות הללו הן כנראה הדוגמה המובהקת ביותר לשילוב של אי-ידיעת העובדות והתעלמות מהחוק. את כל הנסיבות הללו רוזן מציין בגזר הדין, ואומר שבלעדיהן - עונשו של לופוליאנסקי היה חמור בהרבה. נא לזכור, שבאותה עת העונש המירבי על קבלת שוחד היה שבע שנות מאסר, ולופוליאנסקי הורשע בשבעה אירועים נפרדים של קבלת שוחד, כך שהעונש המירבי המצטבר הוא 49 שנות מאסר. וגם אם לא בכל אירוע יש מקום לעונש המירבי, עדיין מדובר לפחות בעשר שנות מאסר - בגלל הסכום (2.5 מיליון שקל), ובגלל שריבוי העבירות מלמד על שיטתיות ולא על מעידה חד-פעמית. אז שש שנות מאסר, בהחלט משקללות את הנתונים לקולא.

שנית, וזה העיקר: אין חולק על מצבו הרפואי הקשה של לופוליאנסקי. רוזן אמר במפורש לסניגוריו: "תנו לי דרך לא להכניס אותו לכלא" - אבל דרך כזו לא נמצאה. כפי שהסברתי כאן, החוק לא אפשר לרוזן להביא בחשבון את מצבו של לופוליאנסקי לפני קביעת מתחם הענישה, והפסיקה לא אפשרה לו לקבוע מלכתחילה מתחם ענישה נמוך ואולי סמלי. אם רוזן היה סוטה מן החוק, היו ודאי נמצאים מי שיתנפלו עליו: "מה זה? עושה דין לעצמו?". אם רוזן היה מתעלם מהפסיקה, הוא היה חוטף ביקורת: "מי אתה שלא תציית לבית המשפט העליון?". אז למתוח עליו ביקורת משום שכן ציית לחוק ולפסיקה - זה מוזר, בלשון המעטה.

והחשוב מכל: רוזן למעשה אומר בגזר הדין, שצריך לשחרר את לופוליאנסקי. קראתי עשרות ואולי מאות גזרי דין, ומעולם לא נתקלתי בשופט שיאמר למדינה את מה שאמר רוזן: אל תשכחו לרגע את החוק המאפשר לשחרר על תנאי מי שמצבו הרפואי קשה. למעשה הוא אומר: ברגע בו חלילה יהיה אירוע רפואי אחד שיחייב לאשפז את לופוליאנסקי - תצטרכו לשקול טוב-טוב האם יש הצדקה להמשך מאסרו.

רוזן גם שולח את הסניגורים לעשות את מה שלא עשו בשלב הטיעונים לעונש: להוכיח נקודתית שתנאי הכליאה, אפילו בבית החולים של השב"ס, יסכנו את חייו של לופוליאנסקי. יש להם חוות דעת של רופאתו בנוגע למצבו ולסיכונים, יש להם אמירה כללית על תנאי הכליאה. אין להם חיבור של השניים: התנאים הספציפיים במקום הספציפי יגרמו סכנה ספציפית לאסיר הספציפי. אם וכאשר זה יוכח, הוא אומר למעשה למדינה, יהיה מקום לשחרר אותו. רוזן מצא את הדרך לשלב בגזר הדין את החמלה הנדרשת, וכדרכו - הוא עושה זאת בצורה ישירה וגלויה. אבל מזה מתעלם כל מי שכותב מתוך פוזיציה, כל מי שאינו יודע את החוק, אינו מכיר את העובדות ולא קרא את גזר הדין.
ת"פ 10291-01-12, מדינת ישראל נ' צ'רני ואח' / גז"ד - נאשם 6
שש שנות מאסר בפועל לאורי לופוליאנסקי במשפט הולילנד
| דוד רוזן בית המשפט המחוזי בתל אביב
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 20/06/2014 | עודכן: 20/06/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות / עוקבים אירועים / מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
אביבה חפץ-נוימן / Aviva Hefetz-Noyman אביגדור קלנר / Avigdor Kalner אברהם פיינר / Avraham Fainer אהוד אולמרט / Ehud Olmert אורי לופוליאנסקי / Uri Lopoliansky אורי שטרית / Uri Shitrit אורן אדרת / Oren Aderet אורנה אנג'ל / Orna Angel אילן סובל / Ilan Sobal אירית באומהורן איתן מעוז / Maoz Eitan" אלי זהר / Zohar Eli" אלי שמחיוף אלימלך קורצווייל אמנון יצחקניא אמנון ספרן אתי בן-דור גיורא אדרת / Aderet Giora" גיל פרידמן דב גלעד כהן / Dov Gilad Choen דוד רוזן / David Rozen דני דנקנר הדס ליס / Hadas Lis הלל צ'רני הלל צ'רני טל שפירא טליה דאר יד שרה יהושע פולק יובל גבעון יוני תדמור / Yonni Tadmor יוסי אולמרט יורם ראב"ד / " יעקב אפרתי יפעת מנור-נהרי ירון גולומב ירון ליפשס ליאת ארזי ליאת בן-ארי שווקי / Liat Ben-Ari Shwekey מאיר רבין משה ישראל משה שמיר עודד גזית / Oded gazit עודד קם עופר ברטל / Ofer Bartal עמוס ון-אמדן קנת מן / Prof. Kenneth Mann" קרן קורן-בנדלק רוני בלקין רועי בלכר רותי ליטבק שולה זקן / Shula Zaken שי פינס / Shai Pines" שלומית הראל-שוורץ שלמה בן-עמרה שמואל קליין שמואל דכנר שמעון גלאון שמעון קליין
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
בין בורות לשרלטנות
תגובות  [ 17 ] מוצגות   [ 17 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
urixo
20/06/14 09:23
 
הרשקו מבין ברפואה
20/06/14 10:52
2
ברבר
20/06/14 09:27
3
יוסף מגבעתיים
20/06/14 10:28
4
עברי בן-יוסף
20/06/14 11:35
5
אורפלי
20/06/14 11:44
 
צייר
3/07/14 17:23
6
פועה
20/06/14 11:59
7
שין שן
20/06/14 12:00
8
מושיקו
20/06/14 12:52
9
איש הכי ישר
20/06/14 14:18
10
האזרח הפשוט. לא
20/06/14 14:29
11
עזרא מועלם
20/06/14 14:40
12
עידןסובול
20/06/14 14:54
13
רונה אפל
21/06/14 09:55
14
שולם
22/06/14 13:53
15
א. איל
22/06/14 16:44
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / משפט הולילנד
שדר רדיו כל חי, מנחם טוקר, ניסה (יום ה', 19.6.14) לראיין טלפונית את השופט דוד רוזן בנושא גזר דינו של אורי לופוליאנסקי, רוזן השיב, כי עליו לפנות לדוברות בתי המשפט, איחל לו "שבת שלום" וניתק את השיחה.

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן, רומז שיש לשחרר את אורי לופוליאנסקי ממאסרו אם וכאשר מצבו הרפואי יחמיר, ואולי אפילו לפני כן. הדברים כלולים בגזר הדין במשפט הולילנד, בו הטיל רוזן (יום ה', 19.6.14) על לופוליאנסקי שש שנות מאסר בפועל.

המאסרים, הקנסות, החילוטים, המאסרים על תנאי: כל העונשים שהוטלו במשפט הולילנד

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן, גזר (יום ה', 19.6.14) שש שנות מאסר בפועל וקנס של 500,000 שקל על ראש עיריית ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי, במשפט הולילנד. לופוליאנסקי הוא הנאשם האחרון שדינו נגזר בבית המשפט המחוזי.

אורי לופוליאנסקי, מייסד ארגון החסד "יד שרה", הואשם בקבלת שוחד בתיק הולילנד. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, דוד רוזן, מצא אותו אשם והרשיעו בדין בקבלת שוחד כספי שהועבר על-ידי שמואל דכנר לארגון "יד שרה". התביעה דורשת מאסר ממושך בפועל. לופוליאנסקי מבקש חסד ורחמים: להסתפק בעבודות שרות, במיוחד בגלל מצבו הרפואי. השופט רוזן אמור לגזור את דינו (יום ה', 19.6.14).
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il