האתגר המשפטי הגדול

ברקע יום הזיכרון לשואה והגבורה: ללמוד מסיפור הגבורה של האנס ליטן (Hans Litten) העו"ד היהודי שלנו שכמעט ניצח את היטלר, מה צריכה מערכת המשפט

אבי נחמני, אבי נחמני יומני בלוגרים שואה וגבורה תגובות
[צילום: אבי נחמני]

ברקע המלחמה הנמשכת בעזה, מתקיימים דיונים מתחת לרדאר התקשורתי, בשאלות הקשות סביב ההליך המשפטי למחבלי הנוח'בה. הסוגיות קשות ומורכבות מאוד. אין בישראל אח ורע לסדר גודל של אירוע מהסוג הזה ודומה שהמערכת המשפטית תצטרך להמציא את עצמה מחדש. ברקע יום הזיכרון לשואה והגבורה, מערכת המשפט שלנו יכולה וצריכה לשאוב כוח ועידוד מסיפורו של אחד, עו"ד יהודי-גרמני שניסה לעצור את היטלר מנהיג המפלגה הנאצית עוד לפני עליית המפלגה לשלטון. סיפורו של האנס ליטן, פחות מוכר בתודעה הציבורית וראוי שיקבל יותר ביטוי נוכח יום השואה, השביעי לאוקטובר ומה שביניהם.

ליטן היה צעיר בן 27, עו"ד יהודי גרמני שייצג קורבנות של המפלגה הנאצית לפני עלייתה לשלטון. שיאו המקצועי היה בשנת 1931 במאבק נגד המפלגה הנאצית, כאשר הצליח ב-8 למאי לזמן לדוכן העדים בבית המשפט לעניינים פליליים בברלין, את מנהיג המפלגה הנאצית הצורר אדולף היטלר - עוד בטרם זה התמנה לקנצלר. ההליך המשפטי שהוביל ליטן, לגרום להיטלר למסור עדות כעד מרכזי על פשעים של פעילי מפלגתו, יכול היה לסכן את עתידו הפוליטי של הצורר הנאצי. ליטן חשף והציג את השיטות האכזריות של היטלר אלא שבאותן שנים מערכת המשפט הגרמנית התכופפה בפני השלטון ולא גילתה עמוד שדרה ועמידה על עקרונות שלטון החוק.

שנתיים לאחר מכן, בינואר 1933 המפלגה הנאצית עלתה לשלטון. היטלר לא שכח את ההשפלה שעבר בחקירות על-ידי המשפטן היהודי הצעיר והורה לעצור את ליטן. חרף הפצרות של בני משפחתו, ליטן סירב לעזוב את ברלין כדי להמשיך לייצג את מעמד הפועלים החלש בעיר שלא היה מסוגל לברוח. ליטן נעצר ובמשך חמש שנים עבר מסכת עינויים קשה. בשנת 1938 כשהוא בגיל 34 בלבד, שם קץ לחייו. לזכרו הוצבה בברלין אנדרטת זיכרון ורחוב נקרא על שמו. זהו על קצה המזלג, סיפורו המרגש של עו"ד האנס ליטן, אליו נחשפתי במסגרת קורס במשפטים שלמדתי אצל פרופ' יובל אלבשן בקריה האקדמית אונו. כמה שמעו על האנס ליטן היהודי האמיץ שיצא למאבק מול המפלצת הנאצית אני לא יודע, אבל אפשר רק לדמיין מה היה קורה, אילו מערכת המשפט בגרמניה של אז, הייתה עצמאית ומעמידה לדין את הצורר הנאצי.

אז איך יראה ההליך המשפטי למפלצות הנאצים? מי ייצג אותם? האם יוקם בית משפט מיוחד, האם ניתן להחיל את עונש המוות עליהם, ועוד שאלות משפטיות מורכבות. מערכת המשפט הישראלית ניצבת בפני האתגר המשפטי הגדול ביותר שידעה בתולדותיה. דבר אחד ברור: הניצחון בזירה המשפטית הזו מצריך אומץ, גבורה וקור רוח כמו של האנס ליטן, כדי ללכת עד הסוף עם הנאצים של השבעה באוקטובר.
הכותב הוא יועץ אסטרטגי וסטודנט למשפטים בקריה האקדמית אונו.
תאריך: 07/05/2024 | עודכן: 07/05/2024
+זה הכל 11:18 07/05/24 | דרור גרין | לרשימה המלאה
מזאי אינו מתאר את החייל הרוצח את קורבנותיו כמי שמייצג את הרוע המוחלט, אלא כמי שנקלע, מרצון או שלא מרצון, כמו קורבנותיו, לסצינה שבה עליו לשחק תפקיד
תיאור של תסריטאי [צילום: מושה סטיינסלו/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
האתגר המשפטי הגדול
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
בוקי שמואל
7/05/24 10:52
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / שואה וגבורה
אתמול בערב (5.5.24) והבוקר (6.5.24) בשעת הצפירה התקיימו טקסים לציון יום הזיכרון לשואה והגבורה ברצועת עזה, בחטיבות הלוחמות תחת אוגדה 99, הפועלות כעת במרחב מסדרון מרכז הרצועה.

עדות/אנדראש מזאי

"הוואכמן איוון דמיאניוק יצא מלפנינו זכאי, מחמת הספק, מהאישומים הנוראים המיוחסים לאיוון האיום מטרבלינקה. מידה ראויה היא זו לשופטים, שאינם בוחנים כליות ולב, ואין להם אלא מה שעיניהם רואות וקוראות. תם – ולא נשלם. השלֵמות אינה נחלתו של שופט בשר ודם". כך סיים בית המשפט העליון את פסק דינו בערעורו של איוון דמיאניוק, בניסוח בלתי רגיל המעיד על הספקות שהמשיכו לקנן בלב חמשת השופטים גם אחרי שחתמו את 400 עמודי הכרעתם.

מכובדי נשיא המדינה ורעייתו,

אימי השואה ברומניה שימשו את עורכי הדין יוסף שיוביץ ויוסף ראש – שהיו בעצמם ניצולים מאותה מדינה – לביצוע תרמית שיטתית כלפי ממשלת מערב גרמניה, אשר הניבה להם שכר טירחה בייצוג ניצולים אחרים. זו הייתה השורה התחתונה בפסק דינו של נשיא בית המשפט העליון, שמעון אגרנט.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il